Pienten Suomi seikkailee: Vääksy

Julkaistu 10.7.2020

Pienten Suomen taustatiimi seikkailee -sarja vierailee paikoissa, joita muut perheen ovat suositelleet Pienten Suomen palvelussa. Tällä kertaa kurvasimme Lahden kautta Vääksyyn ja Pulkkilanharjulle. Lahti ja Vääksy -yhdistelmä on varsin toimiva päiväretkireissu ainakin Etelä-Suomesta lähdettäessä ja tekemistä riittäisi useammallakin päivälle.


Asikkalassa sijaitseva Vääksy tunnetaan kanavastaan, joka yhditää Päijänteen ja Vesijärven. Ja koska pienet seikkailijat eivät olleet koskaan nähneet kanavaa, oli selvää että Vääksyyn oli lähdettävä. Asikkala sijaitsee Etelä-Suomesta katsottona varsin sopivan matkan päässä olevalta päiväretkikohteelta, oli lähtöpäätös helppo. Ehtisimme tänne helposti päiväreissulle ja matkalla voisimme poiketa myös Lahdessa, ainakin lasten rakastamassa Launeen perhepuistossa.
Tässä vaiheessa on todettava, että reissu tehtiin autolla, joten ilman parempaa tietoa en uskalla sanoa miten tänne pääsisi muulla tavoin. Ehkä junalla Lahteen ja sieltä jatkoyhteydellä Vääksyyn? Tätä mahdollisuutta pitäisi selvittää tarkemmin.

Matkasuunnitelma: Illaksi kotiin

Matkasuunnitelma oli seuraava: Helsingistä Lahteen ja Launeen perhepuistoon (matka-aika Helsingistä reilu tunti). Seuraavaksi Lahdesta Vääksyyn, matka-aikaa noin puolisen tuntia. Vääksyssä vietettyjen tuntien jälkeen ajoimme vielä katsomaan kansallismaisemia Pulkkilanharjulle, joka oli pienestä vesisateesta huolimatta mieletön Suomi-elämys kaikille.

Vääksy lasten kanssa

Kalmarinranta

Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Vääksyn Rivieranakin tunnettu Kalmarin uimaranta. Uimarantaa ei oltu turhaan kehuttu Pienten Suomeen sen vinkanneen toimesta, sillä olihan se upea! Vesijärven vesi oli kirkasta ja lämmintä, ilmoitustaulun tietojen mukaan vielä erittäin hyvänlaatuista uimavettä. Ranta jatkuu pitkään matalana ja hiekka on pehmeää. Tuulisena päivänä rannalla ei ollut juuri muita, mutta kioskista olisi saanut ostaa herkkuja ja vuokrata esimerkiski Sup-lautoja. Uimarannan leikkipaikkakin oli kiva! Ympäristöstä löytyy useita liikunta-aktiviteetteja ja lainattavia välineitä. Uimarantakokemus Kalmarin uimarannalla on erinomainen!

Vääksyn Riviera eli Kalmarin uimaranta
Kalmarinrannan kioski

Uimarannelle vievän tien varresta löytyy Vääksyn liikennepuisto, joka on avoinna kesällä tiistaista perjantaihin klo 9.30 – 17.30 ja lauantaisin klo 10 – 14. Täällä emme tällä kertaa pysähtyneet, mutta puisto näytti oikein hyvältä.

Vääksyn kanavan ympäristö

Vääksyn kanavaa jaksoimme ihmetellä pitkään ja hartaasti. Veneitä lipui kanavaan aurinkoisena päivänä usein ja kanavan toimintaa oli mielenkiintoista seurata. Myös nostosilta oli lasten mielestä jännittävä. Kanavaa pitkin pääsee kävelemään myös Päijännettä ihmettelemään ja vierasvenesatamaan katselemaan veneitä.

Vääksyn kanava
Vääksyn kanavan nostosilta ja veneliikennettä

Kanavan Helmen puoleiselta rannalta löysimme ihan upouuden leikkipaikan. Lasten elämyspuistoksi nimetty leikkipaikka oli pieni mutta hieno: pieni likumäki, korikeinu, trampoliineja sekä vesiaihe, jossa lapset pääsivät leikkimään ja kokeilemaan kanavan toimintaa. Vesileikistä olisi saanut vieläkin hauskemman, jos mukaan olisi sattunut pieni leikkivene (vinkki viereiselle putiikille, pieniä muoviveneitä valikoimiin ;)). Täällä viihdyimme pitkään ja paikalla oli myös erinomaisia eväsretkipaikkoja Vääksy-joen ympäristössä.
Leikkipaikan läheltä on lisäksi maksuton wc-kontti, joka ajoi asiansa ihan hyvin.

Vääksyn kanavan vierestä löytyy Lasten elämyspuisto -leikkipaikka

Metsäistä joenrantaa pitkin voi jatkaa seikkailua Myllytontun luontopolulle, josta löytyy lasten ja nuorten onkipaikka. Onkia lainataan Päijänne-talolta.

Myllytontun luontopolku

Vasta jälkeenpäin tajusimme, että Asikkalassa leikkipaikkoja olisi ollut yhteensä kahdeksantoista, joten seuraavalla kerralla reissun voisi rakentaakin vain eri leikkipaikkojen ympärille.

Kanavan ympäristöstä löytyy useita kahviloita ja jäätelöä saa näistä kaikista. Useilla kioskeilla oli myynnissä myös paikallista irtojäätelöä.

Vääksy-joen yli pääsee useita pieniä siltoja pitkin

Vääksyn palvelut

Vääksyssä oli myös pieniä putiikkeja, käsityökauppoja, majoituspaikkoja, kahviloita ja ravintoloita – todellisen pienen kesäkohteen lomatunnelmaa. Myös paikallinen mylly myy tuotteitaan kotiinviemiksi. Lounaspaikkasuosituksia en osaa tämän vierailun perustella antaa, sillä tämä reissu tehtiin omat eväät + jätskit kanavan rannassa -taktiikalla.

Päijänne-talossa emme tällä reissulla vierailleet, sieltä olisi löytynyt ainakin Kalastusmuseo ja oikeita, eläviä kaloja (pieni sisäänpääsymaksu). Myös matkailupalvelut sekä esimerkiksi onkien lainaus onnistuu Päijännetalosta.

Veneitä Vääksyn kanavalla

Pulkkilanharju

Vääksystä ajoimme vielä läpi Pulkkilanharjun, joka on todellista kansallismaisemaa ja kohde joka vain pitää kokea. Harjulle ajaa Vääksystä noin vartissa. Kapean harjun päällä kulkevalta tieltä aukeavat näkymät järvimaisemaan molemmin puolin tietä ja matkan varrella on hyviä pysähdyspaikkoja. Tässä vaiheessa päivää matkaseuruetta painoi jo väsymys ja pieni vesisade yllätti, joten käänsimme auton nokan kohti kotia emmekä kiertäneet enempää järvisiä maisemia. Jos aikaa ja voimia olisi, täällä olisi varmasti vielä paljon nähtävää ja koettavaa.

Pulkkilanharjulla

Lähtisimmekö uudestaan Vääksyyn ja suosittelisimmeko paikkaa muille? Aivan ehdottomasti! Vääksy oli erittäin hyvä ja kivasti mietitty kokonaisuus lasten kanssa reissaaville ja ehdottomasti ansaitsee suosituksensa lapsimyönteisenä reissukohteena. Me ainakin tulemme uudelleen ihan varmasti, jo pelkästään Kalmarin uimaranta oli upea!

ps. Vinkki: jos sadepilvet uhkaavat esimerkiksi rannikolla, kannattaa ainakin katsoa sisämaan sää. Vääksyn vierailupäivänä Helsingissä satoi, Lahden seudulla sää oli kesäinen!


Lue lisää:

Vanha Vääksy

www.pientensuomi.fi


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Pienten Suomi seikkailee: Vääksy”

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin