Eläimiä kaupungissa 2022

Eläimiä kaupungissa, kotieläinpihoja pääkaupunkiseudulla

Juttu julkaistu 22.7.2017, päivitetty 24.5.2022
Jutun kansikuva Bosgårdin tilalta Porvoosta. 


Lampaita, lehmiä, hevosia, kanoja… Helsingissä ja sen ympäristössä pääsee näkemään ja rapsuttelemaan kotieläimiä useissa paikoissa. Kesälampaita ja -lehmiä maisemanhoitotehtävissä voi tavata vain kivenheitonpäässä Helsingin keskustasta.

Huom! Tarkastathan aina aukioloajat ja muut ajankohtaiset tiedot ennen vierailua.


Kotieläimiä Helsingissä

Haltialan kotieläintila

Haltialan kotieläintila Helsingin ja Vantaan rajalla on kaupungin kotieläinpiha, jossa asustaa ainakin lampaita, lehmiä, kanoja, possuja ja kesäisin myös Fallkullan kotieläinpihan sekä ratsupoliisin hevosia. Eläinten lisäksi pihapiirissä seisoo usein tilanhoidossa käytettäviä traktoreita ja muita työkoneita, joten Haltialassa voi ihmetellä myös suuria työkoneita. Kesäkuukausina eläimet asuvat ulkona, ja tästä syystä kotieläinpihalla voi vierailla aamusta iltaan vailla aikataulua. Kylminä vuodenaikoina pääosa tilan eläimistä on sisätiloissa ja tuolloin vierailu kannattaa ajoittaa aukioloaikojen mukaan. Poikkeuksen tekevät Haltialan paksuturkkinen ylämaankarja, joka ulkoilee mielellään myös kylminä talvipäivinä tilan takana olevalla laitumella.

Loppukesällä Haltialan pelloilla kasvavat herneet ja kukat ovat vapaasti kaupunkilaisten poimittavissa (ajankohdasta tiedotetaan erikseen kaupungin sivuilla). Muista myös läheltä löytyvä Niskalan arboretum.

Haltialan pihapiirissä on myös hieno maatila-aiheinen leikkipaikka. Haltialan tilan ravintola Wanha Pehtoori palvelee vuoden ympäri. Vilkkaimpina päivinä tilalla voi olla tarjolla esimerkiksi maksullista poniratsastusta. Halitalan tilalle on vapaa pääsy.

Lampaita Haltialan tilalla.

Fallkullan kotieläintila

Fallkulla kotieläintila Malmilla on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelujen kotieläintila, jossa asuu ainakin hevosia (kesäkuukausina hevoset muuttavat Haltialan pelloille), lampaita, lehmiä, kaneja, possuja, ankkoja ja kanoja. Fallkullan kotieläintilan sisätilat avoinna vierailijoille keskiviikosta perjantaihin sekä sunnuntaina klo 10-14 (tilanne 3/2022). Osa eläimistä ulkoilee myös muina aikoina, joten tilalla voi vierailla myös oman aikataulun mukaan. Fallkullaan on vapaa pääsy.

Fallkullan kotieläintilan kesän aukioloajat ajalla 6.6.-5.8.2022:
Maanantaista perjantaihin eläimet ulkoilevat klo 10-14, navetta ja sisätilat suljettu. 
Lauantaina ja sunnuntaina eläimet ulkoilevat klo 10-14, navetta ja sisätilat avoinna ovat avoinna klo 10-14. 

Kahvila Kilikuppila avoinna vierailijoillle maanantaista sunnuntaihin klo 10.30-14.30.


Mustasaari

Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän saari Seurasaarenselällä, joka on perheiden retkikohde kesäkuukausina. Saaressa kahvila-ravintola, leikkipaikka, uimaranta sekä paljon tekemistä. Saarella asuu kesäkuukausina lampaita, kaneja ja kanoja. Lauttakuljetus Taivallahden laiturista.
Mustasaari on avoinna kesällä 2022 ajalla 7.6.-14.8.2022. Saareen on vapaa pääsy, lauttamatka maksaa muutaman euron.

Lue lisääPienten Helsingin juttu kesäisestä Mustasaaresta

Mustasaaren pupuja kesällä 2018

Viikin pellot

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan pelloilla laiduntavat lehmät kesäkaudella ympäri vuorokauden ja lehmiä pääsee ihailemaan peltojen keskellä, kuin maalle keskellä kaupunkia kaukana kaupungin hulinasta. Samalla retkelle kannattaa poiketa myös upeaan Viikin arboretum -puistoon. Puistossa on penkkejä ja pöytiä eväshetkiin ja lintutorni, josta avautuvat näkymät Vanhankaupungin luonnonsuojelualueelle ja aina Helsingin keskustaan saakka. Paikka on mitä parhain metsäinen puisto seikkailuille. Alueen läpi kulkee myös suosittu pyöräreitti, joten huomioi tämä aivan pienimpien kanssa liikkuessa.
Vapaa pääsy, paikka on aina avoinna.

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilalla.

Helsingin ratsupoliisien talli

Helsingin ratsupoliisien tallien läheisyydessä Keskuspuistossa Ruskeasuon ja Laakson ratsastuskentän kulmilla voi nähdä vilauksen poliisihevosista ja muista tallin ratsuista. Ratsukoihin voi törmätä myös viereisessä keskuspuistossa. Paikka on hyvä välietappi Keskuspuistossa retkeillessä. Kesällä ratsupoliisin hevoset saattavat lomailla Haltialan tilan pelloilla.

Hevosia Helsingin keskustassa

Hietalahdessa, Bulevardin varrella (vastapäätä Hietalahden toria), asustavat Sinebrychoffin panimohevoset. Hevosvankkurin voi nähdä keskustassa kierroksellaan ja joskus myös Hietalahden koirapuistossa jalottelemassa.


Kuusiluodon kesälampaat

Vanhankaupunginlahdella ihanalla metsäisellä Kuusiluodolla laiduntaa kesäkuukausina lampaita. Kuusiluodolle kuljetaan Lammassaaren kautta pitkospuita pitkin. Lammasaaren uusituilla pitkospuilla mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, mutta Kuusiluodolle asti matka rattaiden kanssa ei onnistu. Pornaistenniemeltä lähtevä pitkospuureitti on elämys kaikenikäisille seikkailujoille. Kuusiluodon lampaat liikkuvat saaressa vapaina, joten muistathan sulkea saareen tuovan portin. Lampaita saattaa joutua hetken etsimään saarelta, mutta usein emme ole tehteet tänne turhaa reissua. Kesälampaiden ruokasuoja löytyy saareen tultaessa oikealle lähtevän polun päästä.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Lammassaaresta ja Kuusiluodolta

Kesälampaat saapuivat Kuusiluodolle toukuussa 28.5.2022 ja viipyvät saarella maisemanhoitotöissä pitkälle syksyyn.

Lampaita Kuusiluodolla

Vartiosaaren kesälampaat

Vartiosaaressa häärii kesätöissä maisemanhoitotehtävissä Haltialan tilan lampaita. Kesälampaat saapuvat saareen usein kesäkuun alkupäivinä ja viipyvät elo-syyskuulle. Vartiosaareen liikennöi kesällä 2022 aurinkolautta (maksullinen).


Talosaaren hevoset

Talosaaren ulkoilureitin varrella näkee lähes varmasti hevosia, sillä Helsingin kaupungin ulkoilureitti alkaa Husön ratsastuskeskukselta.

Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.
Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husön ratsastustallin.

Kanoja kaupungissa

Seurasaaressa on tepastellut useana kesänä kanoja Niemelän torpan pihapiirissä. Kesän 2022 osalta kanojen tilanne ei ole tiedossa. Saarella voi tavata myös todella kesyjä oravia.

Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla sekä Herttoniemen kartanopuiston Stadin puutarhurin tarhalla tepastelee kanoja kesäkuukausina.

Kanoja voi nähdä myös Puotilan kartanon mailla kesäkaudella, kartanorakennuksen takana. Puotilan kukko on nimeltään Pehtoori ja kanat Lumi, Vanilja, Vilttitossu, Hermione, Coco ja Laku (tieto kesältä 2021).

Kanoja Puotilan kartanolla kesällä 2021.

Näe kotieläimiä ja jopa dinosauruksia Helsingissä

Kustaankartanon sekä Roihuvuoren palvelukeskuksen pihapiirissä on asustanut aiempina kesäkuukausina kanoja ja lampaita. Kesän 2022 tilanne ei ole tiedossa.

Pitäjänmäen Martilassa, Heavenly Scent Homemade Kellarikahvion pihapiirissä on asustanut usein kesäkaudella kanoja, ankkoja, pupuja ja tipuja.

Karppeja uiskentelee ainakin Talvipuutarhassa sekä Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalon neljännen kerroksen hissiaulassa.

Linnunradan leikkipuistossa Pohjois-Helsingissä on hoidettu kesäkotieläimiä talkoovoimin naapuruston kanssa vuosikymmenten ajan. Kesällä 2020 Helsingin kaupunki ilmoitti, että leikkipuisto Linnunradan kotieläintoiminta on päättynyt palaneen navetan vuoksi eikä uutta navettaa rakenneta.

Ja koska saan usein kysymyksiä dinosauruksista, vinkkaan ettädinosauruksien luita, tietoa eläimistä ja luonnontieteistä löytyy Luonnontieteellisestä museosta Pohjoiselta Rautatiekadulta. Sisäänpääsymaksu.


Pienten Suomi

Pienten Suomi on Pienten Helsingin pikkusisko, joka vinkkaa tekemistä ja kokemista koko Suomessa. Mukana myös paljon vinkkejä kivoista kotieläinpihoista ympäri Suomen!


Espoo

Talomuseo Glims

Talomuseo Glims Espoon Bembölessä, aivan Jorvin sairaala-alueen naapurissa, on historiallinen maatila keskellä Espoota. Glimsin pihapiiristä löytyy myös kesäkuukausina 4H-yhdistyksen kotieläinpiha. Glimsin kotieläinpihalla järjestetään myös (maksullisia?) laidunvierailuja ja kerhoja. Kotieläinpihan kesäkausi alkaa taas kesäkuussa 2022. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Villa Elfvik

Villa Elfvikin lähiseudulla ja Laajalahden luonnonsuojelualueella voi nähdä kyyttöjä maisemanhoitotöissä myös kesällä 2022. Mainio paikka lehmien bongailluun löytyy esimerkiksi alueen lintutorneista.
Villa Elfvikissä toimii kahvila ja sen ympäristöstä löytyy kivoja luontopolkuja myös lasten kanssa kuljettaessa.

Kyyttöjä Villa Elfvikin luontopolun varrella kesällä 2020.

Nuuksio

Nuuksion kansallispuiston alueella sijaitsee useita laitumia, joissa laiduntaa niin hevosia, kyyttöjä, lampaita kuin pitkäsarvista higlander-karjaa. Vuonna 2021 suomenlampaiden laidunnus on myös aloitettu uudella Vuorelan 13 hehtaarian laitumella.
Helpoimmat paikat nähdä kesätöissä laiduntavia kyyttöjä, ovat Kattilan (sijainti aivan parkkipaikan ja nuotiopaikan tuntumassa) sekä Kuuselan (sijaitsee Haukkalammentien varrella) perinneympäristöissä kesäkaudella. Kattilassa laiduntaa myös lampaita. Högbackassa on ollut myös hevosia laiduntamassa.

Saaristomuseo Pentala

Saaristomuseo Pentalassa Espoonlahdella asuu myös kesälampaita. Museoalueelle on vapaa pääsy. Sisäänpääsy Gurlin taloon on maksullinen. Meno-paluu saaristovenekyyti saareen maksaa 7 €, alle 7-vuotiaat maksutta. Saaristomuseo Pentala on avoinna yleisölle  4.6.-31.8.2022. 


Vantaa

Katrinebergin kartano

Katrinebergin kartanon 4H-kotieläinpihallaVantaan Seutulassa asuu kesäkaudella lampaita, vuohia, pupuja ja kanoja. Kotieläinpihan laidunvierailujen ajankohdat löytyvät pääkaupunkiseudun 4H -yhdistyksen sivuilta, mutta kotieläinpihalla voi vierailla myös muina aikoina (eläimiä ei saa ruokkia ominpäin). Katrineberg sijaitsee Katriinan sairaalan naapurissa lähellä Helsinki-Vantaan lentekenttää ja lähin bussipysäkki on sairaalan vieressä. Vapaa pääsy.

Katrinebergin maalaismaisemissa oli vuonna 2019 lampaita.

Kesälampaita Vantaan pelloilla

Koivuhakaan ja Hakunilan Kormuniittyyn muuttaa touko-kesäkuussa lampaita maisemanhoitotöihin. Tarkemmat tiedot ja koordinaatit löytyvät Vantaan kaupungin sivuilta. Vantaalla lampaat viipyvät syys-lokakuulle.


Kirkkonummi

Rehndahlin kotieläinpiha

Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella asustaa ainakin possuja, kilejä, laama, poneja, falabelloja, kissoja, koria, marsuja ja kanoja. Osa eläimistä tepastelee tilalla vapaina. Aika ajoin tarjolla myös maksullista poniratsastusta. Pihapiirissä lisäksi aidattu leikkipaikka, merirosvolaiva, keppihevosille esterata, haltiametsä sekä kesäkahvila. Sisäänpääsymaksu.


Inkoo

Lomamäen lemmikkipuisto

Lomamäen lemmikkipuisto Inkoon Degerbyssä tarjoaa todellisen eläintarhaelämyksen: perinteisten kotieläinten lisäksi täällä voi nähdä pesukarhuja, papukaijona, käärmeitä, hämähäkkejä, kilpikonnia ja paljon muuta. Useita eläimiä pääsee myös silittämään. Sisäänpääsymaksu.


Porvoo

Kungsbackan kotieläinpiha

Kungsbackan kotieläinpiha Porvoon Ilolassaon kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Sisäänpääsymaksu.

Bosgårdin maatila

Bosgårdin maatila Porvoon itäpuolella on hyvä päiväretken pysähdyspaikka. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä. Tilakaupan sekä ravintolan tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkastaa tilan sivuilta. Bosgårdin mailta löytyy myös kaikille avoin luontopolku ja reittien varrella pääsee tutustumaan tilan eläimiin.

Bosgårdin lehmiä kevätlaitumella.

Askola

Peikkorinteen lintutarha & kotieläinpiha

Peikkorinteen lintutarha & kotieläinpiha toimii Askolassa, Itä-Uudellamaalla. Kotieläinten lisäksi täällä asuu myös paljon lintuja. Sisäänpääsymaksu.


Tuusula

Koiramäen Pajutalli

Koiramäen Pajutalli on sisustuskauppa, jonka pihapiirissä on leikkipaikkoja ja paljon nähtävää. Pihapiirissä asustaa ympäri vuoden minipossuja ja kaneja, kesäkaudella myös lampaita ja kanoja. Vapaa pääsy.

Tuusulanjärven rannalla, Tuusulan kirkon ja Gustavelundin välissä saattaa kesäkuukausina nähdä lampaita maisemanhoitotehtävissä. Lampaiden tarkempi sijaintipaikka kannattaa tarkastaa Facebook-sivulta.


Vihti

Hennolan kotieläinpihassa

Hennolan kotieläinpihassa Vihdin Ojakkalassa asuu hevosia, vuohia, lampaita, lehmiä, possuja, pupuja, koiria, kissoja ja lintuja. Sisäänpääsymaksu.


#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä

Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki TikTokissa

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.