Eläimiä kaupungissa

Eläimiä kaupungissa, kotieläinpihoja pääkaupunkiseudulla

Artikkeli julkaistu 22.7.2017, päivitetty 3.6.2023. Jutun kansikuva Bosgårdin tilalta Porvoosta. 


Lampaita, lehmiä, hevosia, kanoja… Helsingissä ja sen ympäristössä pääsee näkemään ja rapsuttelemaan kotieläimiä useissa paikoissa. Kesälampaita ja -lehmiä maisemanhoitotehtävissä voi tavata vain kivenheitonpäässä Helsingin keskustasta.

Huom! Tarkastathan aina aukioloajat ja muut ajankohtaiset tiedot ennen vierailua.


Kotieläimiä Helsingissä

Haltialan kotieläintila

Haltialan kotieläintila Helsingin ja Vantaan rajalla on Helsingin kaupungin omistama kotieläinpiha, jossa asustaa ainakin lampaita, lehmiä, kanoja, possuja ja kesäisin myös Fallkullan kotieläinpihan sekä ratsupoliisin hevosia. Eläinten lisäksi pihapiirissä seisoo usein tilanhoidossa käytettäviä traktoreita ja muita työkoneita, joten Haltialassa voi ihmetellä myös suuria työkoneita. Kesäkuukausina eläimet asuvat ulkona, ja tästä syystä kotieläinpihalla voi vierailla aamusta iltaan vailla aikataulua. Kylminä vuodenaikoina pääosa tilan eläimistä on sisätiloissa ja tuolloin vierailu kannattaa ajoittaa aukioloaikojen mukaan. Poikkeuksen tekevät Haltialan paksuturkkinen ylämaankarja, joka ulkoilee mielellään myös kylminä talvipäivinä tilan takana olevalla laitumella.

Loppukesällä Haltialan pelloilla kasvavat herneet ja kukat ovat vapaasti kaupunkilaisten poimittavissa (ajankohdasta tiedotetaan erikseen kaupungin sivuilla). Muista myös läheltä löytyvä Niskalan arboretum.

Haltialan pihapiirissä on myös kiva maatila-aiheinen leikkipaikka. Haltialan tilan ravintola Wanha Pehtoori palvelee vuoden ympäri. Vilkkaimpina päivinä tilalla voi olla tarjolla esimerkiksi maksullista poniratsastusta. Halitalan tilalle on vapaa pääsy.

Lampaita Haltialan tilalla.

Fallkullan kotieläintila

Fallkulla kotieläintila Malmilla on Helsingin Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelujen kotieläintila, jossa asuu ainakin hevosia (kesäkuukausina hevoset muuttavat Haltialan pelloille), lampaita, lehmiä, kaneja, possuja, ankkoja ja kanoja. Fallkullan kotieläintilan sisätilat ovat avoinna vierailijoille vaihdellen vuodenaikojen mukaan. Osa eläimistä ulkoilee myös muina aikoina, joten tilalla voi vierailla myös oman aikataulun mukaan. Fallkullaan on vapaa pääsy.

Fallkullan kotieläintilan kesän aukioloajat ajalla 5.6.-6.8.2023:
Maanantaista perjantaihin eläimet ulkoilevat klo 10-14, navetta ja sisätilat suljettu (leiriläisten käytössä.).
Lauantaina ja sunnuntaina eläimet ulkoilevat klo 10-14, navetta ja sisätilat avoinna ovat avoinna klo 10-14. 

Kahvila Kilikuppila avoinna vierailijoillle kesä-heinäkuussa (6.6.-30.7.) tiistaista sunnuntaihin klo 10.30-14.30.


Mustasaari

Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän omistama saari Seurasaarenselällä ja perheiden mainio retkikohde kesäkuukausina. Saaressa kahvila-ravintola, leikkipaikka, uimaranta sekä paljon tekemistä. Saarella asuu kesäkuukausina ainakin lampaita, kaneja ja kanoja. Lauttakuljetus saareen Taivallahden laiturista (Mustasaareen ei pääse mantereen kautta, vaikka kartta niin väittääkin. Maayhteys käytössä vain hälytysajoneuvoille sekä huoltoajoon). Mustasaareen voi saapua myös omalla venekyydillä.

Mustasaari on avoinna ajalla 6.6.-13.8.2023 seuraavasti:
Tiistaina ja perjantaista sunnuntaihin klo 9–18
Keskiviikkoisin ja torstasin klo 9–20
Maanantaisin saari on suljettu. 
Juhannusaattona perjantaina 23.6. saari avoinna klo 12–20 ja suljettu 24.–26.6.

Saareen on vapaa pääsy, edestakainen lauttamatka maksaa aikuisille 7 € ja 7-17 -vuotiaille 4 €. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi huoltajan seurassa. Maksuvälineenä lautalla käy sekä korttimaksu että käteinen.

Lue lisääPienten Helsingin juttu kesäisestä Mustasaaresta

Mustasaaren pupuja kesällä 2018

Viikin pellot

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan pelloilla laiduntavat lehmät kesäkaudella ympäri vuorokauden ja lehmiä pääsee ihailemaan peltojen keskellä, kuin maalle keskellä kaupunkia kaukana kaupungin hulinasta. Samalla retkelle kannattaa poiketa myös upeaan Viikin arboretum -puistoon. Puistossa on penkkejä ja pöytiä eväshetkiin ja lintutorni, josta avautuvat näkymät Vanhankaupungin luonnonsuojelualueelle ja aina Helsingin keskustaan saakka. Paikka on mitä parhain metsäinen puisto seikkailuille. Alueen läpi kulkee myös suosittu pyöräreitti, joten huomioi tämä aivan pienimpien kanssa liikkuessa.

Vanhankaupunginlahden ruovikossa laiduntaa myös lehmiä ja lampaita maisemanhoitotehtävissä ja näistä saattaa nähdä vilauksia esimerkiksi Viikin ja Lammassaaren lintutorneista.

Vapaa pääsy, paikka on aina avoinna.

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilalla.

Helsingin ratsupoliisien talli

Helsingin ratsupoliisien tallien läheisyydessä Keskuspuistossa Ruskeasuon ja Laakson ratsastuskentän kulmilla voi nähdä vilauksen poliisihevosista ja muista tallin ratsuista. Ratsukoihin voi törmätä myös viereisessä keskuspuistossa. Paikka on hyvä välietappi Keskuspuistossa retkeillessä. Kesäkuussa ratsupoliisin hevoset lomailevat Haltialan tilan pelloilla.

Hevosia Helsingin keskustassa

Hietalahdessa, Bulevardin varrella (vastapäätä Hietalahden toria), asustavat Sinebrychoffin panimohevoset. Hevosvankkurin voi nähdä keskustassa kierroksellaan ja joskus myös Hietalahden koirapuistossa jalottelemassa.


Kuusiluodon kesälampaat

Vanhankaupunginlahdella ihanalla metsäisellä Kuusiluodolla laiduntaa kesäkuukausina lampaita. Kuusiluodolle kuljetaan Lammassaaren kautta pitkospuita pitkin. Lammasaaren uusituilla pitkospuilla mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, mutta Kuusiluodolle asti matka rattaiden kanssa ei onnistu. Pornaistenniemeltä lähtevä pitkospuureitti on elämys kaikenikäisille seikkailujoille. Kuusiluodon lampaat liikkuvat saaressa vapaina, joten muistathan sulkea saareen johtavan portin huolellisesti. Lampaita saattaa joutua hetken etsimään saarelta, mutta usein emme ole tehteet tänne turhaa reissua. Kesälampaiden ruokasuoja löytyy saareen tultaessa oikealle lähtevän polun päästä. Lampaille ei saa antaa ruokaa, niistä kyllä huolehditaan asianmukaisesti hoitajien toimesta.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Lammassaaresta ja Kuusiluodolta

Kesälampaat saapuivat Kuusiluodolle toukuussa 29.5.2023 MUTTA livahtivat jo samana päivänä karkuun portin jäädessä auki. Uusia lampaita odotellaan saareen (tilanne 3.6.2023).

Kuusiluodolla lampaat viipyvät usein maisemanhoitotöissä pitkälle syksyyn.

Lampaita Kuusiluodolla

Vartiosaaren kesälampaat

Vartiosaaressa häärii kesätöissä maisemanhoitotehtävissä Haltialan tilan lampaita. Kesälampaat saapuvat saareen usein kesäkuun alkupäivinä ja viipyvät elo-syyskuulle. Vartiosaareen liikennöi kesällä 2023 aurinkolautta (maksullinen).


Uutelan kesälampaat

OmaStadi-äänestyksen myötä Uutelaan muutti kesäkuun 2023 alussa lampaita maisemanhoitotehtäviin. Skatan tilan viereisille niityille on tehty kolme erillistä aitausta kesälampaille, joissa ne viipyvät pitkälle syksyyn saakka.


Talosaaren hevoset

Talosaaren ulkoilureitin varrella näkee lähes varmasti hevosia, sillä Helsingin kaupungin ulkoilureitti alkaa Husön ratsastuskeskukselta.

Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.
Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husön ratsastustallin.

Kanoja kaupungissa

Linnunradan leikkipuistosta Pohjois-Helsingistä kantautui hyviä uutisia koskien 2019 palaneita kotieläinpihan rakennuksia. OmaStadi-hankkeen kautta Linnunrataan ollaan saamassa kesällä 2023 uusi kanala ja kanoja leikkipuiston kävijöiden iloksi. Kanat muuttavat Linnunrataan arviolta kesäkuun 2023 aikana. Kanoista huolehditaan yhdessä alueen perheiden kanssa.

Seurasaaressa on tepastellut useana kesänä kanoja Niemelän torpan pihapiirissä. Kesän 2023 osalta kanojen tilanne ei ole tiedossa. Saarella voi tavata myös todella kesyjä oravia.

Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla sekä Herttoniemen kartanopuiston Stadin puutarhurin tarhalla on tepastellut kanoja aina kesäkuukausina.

Aiempina vuosina kanoja on voinut nähdä myös Puotilan kartanon mailla kesäkaudella, mutta kartano luopui kanojen pidosta kesän 2023 osalta ainakin toistaiseksi.

Kanoja Puotilan kartanolla kesällä 2021.

Näe kotieläimiä ja jopa dinosauruksia Helsingissä

Kustaankartanon sekä Roihuvuoren palvelukeskuksen pihapiirissä on asustanut aiempina kesäkuukausina kanoja ja lampaita. Kesän 2023 tilanne ei ole tiedossa.

Pitäjänmäen Martilassa, Heavenly Scent Homemade Kellarikahvion pihapiirissä on asustanut usein kesäkaudella kanoja, ankkoja, pupuja ja tipuja.

Karppeja uiskentelee ainakin Talvipuutarhassa sekä Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalon neljännen kerroksen hissiaulassa.

Ja koska saan usein kysymyksiä dinosauruksista, vinkkaan että dinosauruksien luita, tietoa eläimistä ja luonnontieteistä löytyy Luonnontieteellisestä museosta Pohjoiselta Rautatiekadulta. Sisäänpääsymaksu.


Pienten Suomi

Pienten Suomi on Pienten Helsingin pikkusisko, joka vinkkaa tekemistä ja kokemista koko Suomessa. Mukana myös paljon vinkkejä kivoista kotieläinpihoista ympäri Suomen!


Espoo

Talomuseo Glims

Talomuseo Glims Espoon Bembölessä, aivan Jorvin sairaala-alueen naapurissa, on historiallinen maatila keskellä Espoota. Glimsin pihapiiristä löytyy myös kesäkuukausina 4H-yhdistyksen kotieläinpiha. Glimsin kotieläinpihalla järjestetään myös (maksullisia?) laidunvierailuja ja kerhoja. Kotieläinpihan kesäkausi alkaa 5.6.2023. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Keskiviikkoisin vapaa pääsy.

Villa Elfvik

Villa Elfvikin lähiseudulla ja Laajalahden luonnonsuojelualueella voi nähdä kyyttöjä maisemanhoitotöissä myös kesällä 2023. Mainio paikka lehmien bongailluun löytyy esimerkiksi alueen lintutorneista.
Villa Elfvikissä toimii kahvila ja sen ympäristöstä löytyy kivoja luontopolkuja myös lasten kanssa kuljettaessa.

Laidunkävelyjä ja kepparipaja Efvikin maisemissa luonnonlaidunpäivänä 17.6.2023 klo 10-14.

Kyyttöjä Villa Elfvikin luontopolun varrella kesällä 2020.

Nuuksio

Nuuksion kansallispuiston alueella sijaitsee useita laitumia, joissa laiduntaa niin hevosia, kyyttöjä, lampaita kuin pitkäsarvista higlander-karjaa. Suomenlampaiden laidunnus on myös aloitettu uudella Vuorelan 13 hehtaarian laitumella.
Helpoimmat paikat nähdä kesätöissä laiduntavia kyyttöjä, ovat Kattilan (sijainti aivan parkkipaikan ja nuotiopaikan tuntumassa) sekä Kuuselan (sijaitsee Haukkalammentien varrella) perinneympäristöissä kesäkaudella. Kattilassa laiduntaa myös lampaita. Högbackassa on ollut myös hevosia laiduntamassa. Kesän 2023 laidunpaikat selvityksessä.

Saaristomuseo Pentala

Saaristomuseo Pentalassa Espoonlahdella asuu myös kesälampaita. Museoalueelle on vapaa pääsy. Sisäänpääsy Gurlin taloon on maksullinen. Meno-paluu saaristovenekyyti saareen maksaa 7 €, alle 7-vuotiaat maksutta. Saaristomuseo Pentala on avoinna yleisölle  4.6.-31.8.2022. 


Vantaa

Katrinebergin kartano

Katrinebergin kartanon 4H-kotieläinpihallaVantaan Seutulassa asuu kesäkaudella lampaita, vuohia, pupuja ja kanoja. Kotieläinpihan laidunvierailujen ajankohdat löytyvät pääkaupunkiseudun 4H -yhdistyksen sivuilta, mutta kotieläinpihalla voi vierailla myös muina aikoina (eläimiä ei saa ruokkia ominpäin). Katrineberg sijaitsee Katriinan sairaalan naapurissa lähellä Helsinki-Vantaan lentekenttää ja lähin bussipysäkki on sairaalan vieressä. Vapaa pääsy.

Katrinebergin kotieläinpihalla.

Kesälampaita Vantaan pelloilla

Koivuhakaan ja Hakunilan Kormuniittyyn muuttaa touko-kesäkuussa lampaita maisemanhoitotöihin. Tarkemmat tiedot ja koordinaatit löytyvät Vantaan kaupungin sivuilta. Vantaalla lampaat viipyvät syys-lokakuulle.


Inkoo

Lomamäen lemmikkipuisto

Lomamäen lemmikkipuisto Inkoon Degerbyssä tarjoaa todellisen eläintarhaelämyksen: perinteisten kotieläinten lisäksi täällä voi nähdä papukaijona, käärmeitä, hämähäkkejä, kilpikonnia ja paljon muuta. Useita eläimiä pääsee myös silittämään. Sisäänpääsymaksu.


Porvoo

Kungsbackan kotieläinpiha

Kungsbackan kotieläinpiha Porvoon Ilolassaon maatilakohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Sisäänpääsymaksu.

Bosgårdin maatila

Bosgårdin maatila Porvoon itäpuolella on hyvä päiväretken pysähdyspaikka. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä. Tilakaupan sekä ravintolan tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkastaa tilan sivuilta. Bosgårdin mailta löytyy myös kaikille avoin luontopolku ja reittien varrella pääsee tutustumaan tilan eläimiin.

Bosgårdin lehmiä kevätlaitumella.

Tuusula

Koiramäen Pajutalli

Koiramäen Pajutalli on sisustuskauppa, jonka pihapiirissä on leikkipaikkoja ja paljon nähtävää. Pihapiirissä asustaa ympäri vuoden minipossuja ja kaneja, kesäkaudella myös lampaita ja kanoja. Vapaa pääsy.

Tuusulanjärven rannalla, Tuusulan kirkon ja Gustavelundin välissä saattaa kesäkuukausina nähdä lampaita maisemanhoitotehtävissä. Lampaiden tarkempi sijaintipaikka kannattaa tarkastaa Facebook-sivulta.


#pientenhelsinki

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Seuraa Pienten Helsinkiä

Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.