Mainos

Helsingin saaret: Matosaari

Helsingin saaret: Matosaari

Julkaistu 8.7.2018

Helsingin saaret on sarja helpoista saarikohteista lasten kanssa. Sarjassa esitellään Pienten Helsingin taustatiimin suosikkeja ympäri kaupunkia.
Vuorossa on Matosaari Jollaksessa, joka on kuin salainen helmi itäisessä saaristossa. Tarjolla rauhaa, upeita näköaloja, seikkailua pienen saaren poluilla, puutarhakasveja menneiltä vuosikymmeniltä sekä mahdollisuus nähdä myös Meripelastusseuran aluksia saaren laiturissa.  

Matosaaressa voi nähdä myös Meripelastusseuran aluksia.

Mainos

Matosaaressa voi nähdä myös Meripelastusseuran aluksia.

Matosaari on Helsingin Jollaksessa sijaitseva entinen pieni saari, johon pääsee nykyisin myös kävellen tietä pitkin. Saari on kaikille avoin luontokohde, jossa toimii myös Helsingin Meripelastusseura. Meripelastusseuran rakennukset ovat heti saaren alussa Matosaarenniemellä ja laiturissa voi nähdä seuran veneitä ja muuta kalustoa. Jatka siis rohkeasti matkaa ohi Meripelastusseuran!

Matosaaressa on ollut 1900-alkupuolella myös asutusta, saaren huvila Villa Sommarro tuhoutui rajussa tulipalossa 1960-luvulla ja huvilasta muistona ovat upeat puutarhan rakenteet ja myös vanhoja puutarhakasveja sekä huvilan kivijalkaa. Matosaaren puutarhan ja sen upeat kivirakenteet ja näköalaparvekkeen on suunnitellut aikoinaan presidentin kesäasunnon, Naantalin Kultarannan sekä esimerkiksi Helsingin Talvipuutarhan ulkotarhan suunnitellut puutarha-arkkitehti Paul Olsson yhdessä isänsä kanssa. Matosaaressa on myös Krimin sodan aikaisia linnoituksen raunioita, upeita kivi- ja kalliorantoja ja ehkä Helsingin upeimmat näköalat itäiseen saaristoon, Villinkiin ja vilkkaalle laivaväylälle. Matosaaresta löytyy myös vanha suojeltu leikkimökkirakennus.

Vanhan huvilan kivijaltaa ja Krimin sodan aikaisia raunioita löytyy Matosaaresta.
Vanhan huvilan kivijaltaa ja Krimin sodan aikaisia raunioita Matosaaressa.
Lempipaikka Helsingissä: Puutarhan kiviparveke ja näköala Villinkiin ja Villingin salmeen.
Yksi suosikkipaikka Helsingissä: Puutarhan kiviparveke ja näköala Villinkiin ja Villingin salmeen.
Näkymä Villinkiin ja Villingin salmeen.
Näkymä Villinkiin ja Villingin salmeen.

Lasten näkökulmasta parasta Matosaaressa on eväsretken lisäksi vilkutella ohi kulkeville saaristoristeilylaivoille, leikkiä Elsaa ja Annaa ja ritaria linnoituksen ja puutarhan kivimuureilla ja ihmetellä Meripelastusseuran suuria veneitä. Matosaari voisikin olla lapsen salainen seikkailusaari.

Matosaaren ohi kulkee vilkasliikenteinen laivaväylä.
Matosaaren näköala-tasanne.
Matosaaren näköala-tasanne.

Rattailla saarella pääsee liikkumaan varsin pitkälle, mutta retkestä nauttii enemmän jos ne jättää odottamaan saaren alkupäähän. Matosaari on pieni ja polut helppokulkuisia, raunioilla pitää kuitenkin muistaa varovaisuus ja huomioida sortumisvaarasta varoittava kyltti.

Mainos

Muita läheltä löytyviä paikkoja ovat esimerkiksi lyhyen kävelymatkan päässä Matosaaresta oleva Porvariskuninkaanpuiston uimaranta ja laituri, Fornitaly – yksi yksi parhaista pizzerioista vanhassa kivinavetassa (pizzatilaus Fornitalyyn kannattaa tehdä etenkin aurinkoisena kesäpäivänä tunteja aiemmin) ja Jollas89 -hotelli, jossa toimii myös kahvila-ravintola.

Porvariskuninkaanpuiston uimarannalla on myös vanha uimalaituri.
Porvariskuninkaanpuiston uimarannalla on myös vanha uimalaituri.

Matosaaren retkelle autolla saapuvan kannattaa parkkeerata Porvariskuninkaan uimarannan läheisyyteen tai Puuskankulman leikkipuiston parkkipaikalle, josta on reilun kilometrin kävelymatka Matosaareen. Bussilla numero 85 pääsee Jollakseen suoraan Herttoniemen metroasemalta, Matosaaren lähin bussipysäkki löytyy Puuskaniementieltä (pysäkin nimi Hämeenapajantie 4139).

Rauhaa, merituulta, historiaa ja seikkailuja rakastavalle Matosaari on todellinen Helsingin helmi!


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Helsingin saaret: Matosaari”

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin