Mainos

Helsingin paikat

Pienten Helsingin ABC

Julkaistu 7.4.2018, päivitetty 1.6.202020 (122 kohdetta)

Pienten Helsingin jutuissa ja artikkeleissa esiintyneet Helsingin paikat löytyvät nyt yhden linkin takaa hakemistona. Mahtavia paikkoja, kivoja kohteita, paljon nähtävää ja koettavaa lasten kanssa – Helsingin helmiä! Jutun pohjana Sata ja yksi paikkaa Helsingissä -paikat, mutta hyviä kohteita lasten kanssa lisätään listaan usein. Jutussa paljon hiljaista tietoa Helsingistä ja ajatuksena luoda kattava hakemisto Helsingin paikoista.

Jos haluat jakaa kartan tai jutun osia sivullesi, otathan ensin yhteyttä Pienten Helsinkiin (mari@pientenhelsinki.fi). 

Poimi vinkit lomalle tai arkeen – nämä kaikki ovat hyviksi ja toimiviksi havaittu kohteita alle kouluikäisten lasten kanssa. Listaa voi selata myös pikalinkkien kautta aihealueittain.

[google_map_easy id=”2″]


MUSEOT

Amos Rex

Museouutuus Lasipalatsissa toimii mainiosti myös pienten kanssa. Amos Rex toivottaa avosylin myös pienet museovieraat tervetulleiksi, mutta varmista ennen vierailua mikä näyttely on juuri silloin esillä, sillä kaikki näyttelyt eivät välttämättä sovi aivan pienimmille. Museossa saa liikkua myös rattaiden kanssa.
Myös museon kukkulat Lasipalatsinaukiolla kannattaa testata!
Lue myös: Pienten Helsinki vieraili Amos Rexissä pienen museokaverin kanssa juuri ennen avajaisia.

Amos Rexiin voi tutustua myös Lasipalatsinaukion kukkuloilla kiipeillen.
Amos Rexiin voi tutustua myös Lasipalatsinaukion kukkuloilla kiipeillen.

Ateneum

Ateneumin taidemuseo on klassikko keskustassa, josta löytyy lähes varmasti aina lapsillekin sopivia näyttelyitä, Suomen taideaarteita, hyvä lastenhoitohuone ja aika ajoin lasten taidepajoja. Hieno paikka poiketa ihmettelemässä taidetta ja taidemaailmaa. Esteetön kulku museoon on Ateneuminkujan puolelta. Museossa saa liikkua vaunujen kanssa ja Pienten Helsingin taustatiimin nuorin jäsen on nukkunut monet päiväunet Ateneumin kattomaalausten alla. Museossa saa liikkua rattaiden kanssa. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

Designmuseo

Korkeavuorenkadulla sijaitseva Designmuseo on panostanut viime vuosina paljon lapsiin ja järjestää mm. perhepäiviä ja työpajoja lapsille. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Designmuseo toimii vanhassa koulurakennuksessa.

Helsingin Palomuseo

Palomuseo Erottajan paloaseman yhteydessä esittelee pelastusalan historiaa ja nykypäivää. Liian usein unohdettu kohde, jossa riittää ihmeteltävää pienille ja suurille ja takuuvarmasti täällä bongailee paloautoja. Sijainti mitä parhain: oikean pelastusaseman vieressä!
Pieni sisäänpääsymaksu. Museo lomailee heinä-elokuussa, muuten auki pääosin keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo ja sen näyttelyt sopivat myös pienille: prinsessoja, kuninkaita, Suomen historiaa koskettavassa muodossa sekä museon Vintti, joka on lasten paikka. Tarkista kuitenkin Vintin aukioloajat museon sivuilta, sillä ne vaihtelevat! Kansallismuseosta löytyy myös molisevä mammutti ja puhuva kivi, löydätkö ne?
Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Avoinna talvikaudella lähes poikkeuksetta tiistaista sunnuntaihin, kesällä myös maanantaisin. Museossa saa liikkua rattaiden kanssa.
Lue lisää: Pienten Helsingin museosarjassa seikkaillaan Kansallismuseossa

Luonnontieteellinen museo

Luonnontieteellisessä museossa pienet museovieraat on huomioitu hyvin. On monenlaisia pieniä tehtäviä, kokeiltavaa ja availtavaa, lumen alla oleviin pesiin pääsee kurkistamaan ryömimällä lumitunnelin läpi ja kalojen puhetta kuuntelemaan puhelimella. Oletko nähnyt dinosauruksen luita? Tai karhuja ihan läheltä? Kiva paikka koko perheelle! Museossa saa liikkua rattaiden kanssa, mutta niiden säilytystä varten löytyy myös oma paikka.
Museon sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.
Lue lisää: Pienten Helsingin museosarjan juttu Luonnontieteellisestä museosta

Luonnontieteellisessä museossa.

Ratikkamuseo

Ratikkamuseo Tööön ratikkahallien vieressä on museo, jossa pääosin kaikkiin musoesineisiin voi koskea ja niitä voi kokeilla. Museossa on useita raitiovaunuja eri vuosikymmeniltä ja muuta aiheeseen liittyvää esineistöä. Tila on esteetön, rattailla liikkuminen sallittua ja aulassa on lastenhoitohuone sekä tila esim. eväiden syöntiä varten. Aina vapaa pääsy.

Päivälehden museo

Päivälehden museo mielenkiintoinen ja hyvin toteututtu katsaus median ja painotuotteiden historiaan ja nykypäivään. Kesän 2020 uutuusnäyttely vie Koiramäen seikkailuihin. Museon näyttely on rakennuttu lasten ehdoilla ja täällä on paljon tekemistä ja tutkimista kaikenikäisille. Myös museon painokellari kannattaa kokea. Päivälehden museo on pieni, joten rattaat kanattaa jättää sisääntulon yhteyteen. Museoon on vapaa pääsy.
Lue lisää: Pienten Helsinki seikkaili Päivälehden museossa

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Lastenkirjoistakin tutut jättilumpeet, lihansyöjäkasvit ja muut erikoisuudet odottavat aivan Helsingin Rautatieaseman vieressä. Upea vanha kasvihuone ja juuri uudistettu ulkopuutarha ovat Helsingin helmiä keskeisellä paikalla. Kasvihuoneissa rattailla liikkuminen on haastavaa, joskaan ei kiellettyä.
Ulkopuutarhaan on aina vapaa pääsy, sisäkasvihuoneisiin sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.
Lue lisää: Pienten Helsingin museosarjan juttu Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta

Lastentarhamuseo

Lastentarhamuseo Sörnäisissä, Ebenesser-talossa on upea paikka, joka on tehty lasten ehdoin. Museossa lasten, leikin ja lastentarhojen historiaan Suomessa tutustutaan leikkien esimerkiksi kauppaa, kotia ja kahvilaa. Täällä selviää myös, mitä ovat Fröbelin palikat. Museo on avoinna elokuusta kesäkuulle keskiviikkoisin ja aika ajoin tapahtumien yhteydessä lauantaisin. Pihapiirissä rattaille tarkoitettu säilytyspaikka. Pieni sisäänpääsymaksu aikuisilta.

Teatterimuseo

Teatterimuseo sopii lapsille ja näyttelyissä heidän on huomioitu hyvin. Täällä saa myös koskea ja kokeilla, sovittaa ja osallistua. Museo järjestää lapsille suunnattuja tapahtumapäiviä aika ajoin viikonloppuisin ja lomilla. Parhaillaan museossa on esillä Taikina taju -näyttely. Sisäänpääsymaksu.

Helsingin kaupunginmuseo ja Lasten kaupunki

Helsingin kaupunginmuseon ilme on raikas ja näyttelyt hyvin toteutettuja. Erityismaininta museon aulan olohuonemaisesta tilasta, jossa voi piipahtaa syömässä eväitä, istuskella ja ihmetellä, ladata puhelinta, pukea rauhassa lasten ulkovaatteita tai vaikka odotella nukkuvan lapsen kanssa muiden kiertäessä museossa.
Lasten kaupunki ainutlaatuisuudessaan upea paikka, jossa kaikki yksityiskohtia myöten on ajateltu pienten vieraiden näkökulmasta. Museossa järjestetään myös lapsille suunnattuja tapahtumia. Ulkona sateelta suojattu vanuparkki, itse museon tiloissa saa liikkua myös rattaiden kanssa, mutta Lasten kaupungin puolella rattailla liikkuminen on hiukan haastavaa. Aina vapaa pääsy.
Lue myös: Pienten Helsingin museosarjan juttu kaupunginmuseosta ja Lasten kaupungista

Lasten kaupungissa pääsee leikkimään myös kauppaa.

HAM Helsinki

HAM Helsinki Tennispalatsissa esittelee pysyvässä näyttelyssään Tove Janssonin tuotantoa. Mukana myös muumeja ja lapsille oma muumikirjojen lukunurkka sekä piirustuspaikka. Yläkerran tiloissa vaihtuvia, usein visuaalisesti näyttäviä näyttelyitä. Vaihtuvien näyttelyiden sopivuus pienille museovieraille kannattaa aina tarkastaa. Sisäänpääsymaksu, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille. Museossa saa liikkua rattaiden kanssa.
Lue lisää: HAM Helsinki
Lue myös: Pienten Helsingin museosarjan juttu HAM Helsingistä

Kiasma

Nykytaiteen museo Kiasma Helsingin ydinkeskustassa, Eduskuntatalon ja Sokos-tavaratalon välissä tarjoaa katsauksen nykytaiteeseen. Aika ajoin myös näyttelyitä, jotka eivät välttämättä sovi pienille lapsille, mutta usein myös visuaalisesti näyttävää taidetta, joka on myös lasten mieleen. Lisätietoa esillä olevan näyttelyn sopivuudesta lapsille kannattaa kysyä museon henkilökunnalta. Kiasma järjestää myös eri kohderyhmille taidepajoja sekä vauvoille omaa taidetoimintaa. Museo suhtautuu lapsiin suopeasti ja on tehnyt lasten kanssa museoon saapuville oman esitteen. Museon tiloissa saa liikkua rattaiden kanssa, mutta myös hyvä vaunuparkki löytyy aulan portaiden alta. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.
Lue lisää: Lasten Kiasma

Tamminiemi

Tamminiemi Meilahdessa, aivan Seurasaaren naapurissa on presidenttien koti ja nykyisin kotimuseo. Paikka ei tule ensimmäisenä mieleen kun pohtii museokohdetta lasten kanssa, mutta täällä kannattaa ehdottomasti piipahtaa – erityisesti kesäaikaan jo Tamminiemen piha ja pihan jäätelökioski ovat hittejä!
Lue myös: Pienten Helsingin museosarjan juttu Tamminiemestä.

Tamminiemen jäätelökioski palvelee kesäkuukausina aivan Seurasaaren sillan kupeessa.
Tamminiemen jäätelökioski palvelee kesäkuukausina aivan Seurasaaren sillan kupeessa.

KIRJASTOT

Helsingin ja pääkaupunkiseudun kirjastot ovat erityisen lapsiystävällisiä paikkoja! Lue miten kirjasto ohjeistaa pieniä kirjastovieraita.

Keskustakirjasto Oodi

Keskustakirjasto Oodi Musiikkitalon, Kiasman ja Helsingin rautatieaseman keskellä on koko kaupungin kohtaamispaikka ja kaikkien yhteinen olohuone. Oodi ei ole perinteinen kirjasto vaan sen ympärille on rakennutta paljon muutakin: Oodin katon alla toimii myös esimerkiksi elokuvateatteri, leikkipuisto, ravintola ja kahvila, näyttelytiloja, kaupunkiverstas sekä paljon muuta. Rakennuksena paikka on jo näkemisen arvoinen. Lasten kirjataivas sekä Oodin pihan Suomen suurimmaksi mainuttu kiipeilyteline kannattaa kokea. Pitkät aukioloajat, joten piipahtaminen on helppoa.
Lue lisää: Keskustakirjasto Oodi
Lue myös: Pienten Helsinki Oodissa

Malmin kirjasto

Malmin kirjaston uusittu lastenosasto on kiva paikka myös pienille.
Lue lisää: Malmin kirjasto

Kallion kirjasto

Kallion kirjaston Vintillä on sympaattinen lastenosasto, joka on lasten oma paikka. Lue, leiki, kuuntele, katsele tai seikkaile vaikka Onni-pojan talossa. Kirjastossa järjestetään myös paljon lastentapahtumia sekä BabyKino -näytöksiä. Kirjaston henkilökunta kuuntelee herkällä korvalla myös asiakkaiden toiveita.
Lue lisää: Kallion kirjasto

Pohjoismainen kirjasto

Salainen helmi Kaisaniemenkadulla tarjoaa lastenkirjoja ja muuta aineistoa kaikilla pohjoismaisilla kielillä, ihanan lastenosaston ja paikan myös leikille ja rauhoittumiselle keskellä keskustan hälinää. Tarkista aukioloajat, sillä kirjasto lomailee usein heinäkuussa ja jouluna. Tänne on helppo tulla esimerkiksi Helsingin yliopiston metroasemalta. Kirjasto lomailee heinäkuussa.
Lue lisää: Pohjoismainen kirjasto

Pohjoismaisen kirjaston lastenosasto.

Rikhardinkadun kirjasto

Tunnelmallisen Rikhardinkadun kirjaston ensimmäisessä kerroksessa on myös lastenosasto. Kirjasto valikoituu sadan paikan listalle sijaintinsa vuoksi: se on helppo paikka piipahtaa lasten kanssa kaupunkireissulla lukemaan ja vaikka piirtelemään.
Esteetön kulku hissillä kirjastokorttelin sisäpihan kautta. Kesällä kirjaston sisäpihan valtaa Rikun kesäpiha, jossa kivaa ohjelmaa ja koettavaa lasten kanssa.
Lue lisää: Rikhardinkadun kirjasto

Suomenlinnan kirjasto

Pieni kirjasto saaressa, lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Saarikirjastossa on myös lastenosasto. Hyvä paikka piipahtaa saariseikkailun lomassa ja nähdä Suomenlinnaa toisesta näkökulmasta. Tarkista kuitenkin aukioloajat, sillä ne vaihtelevat päivittäin.
Lue lisää: Suomenlinnan kirjasto

Mainos

Vuosaaren kirjasto

Vuosaaren kirjaston ehdoton valtti on suuri lastenosasto, josta ei voi paeta huomaamatta.Kirjaston sijainti Vuotalossa, aivan metroaseman vieressä, mahdollistaa helpon pistäytymisen kivalle lastenosastolle. Vuotalosta löytyy myös kirjakahvila ja Vuotalon tapahtumia viikoittain. Monipuolinen kirjavalikoima ja paljon myös esimerkiksi ruotsinkielisiä lastenkirjoja.
Lue lisää: Vuosaaren kirjasto

Jätkäsaaren kirjasto

Pieni kirjastossa, jossa myös on lastenosasto sekä mahdollisuus ihmetellä Jätkäsaaren suunnitelmien pienoismalleja. Vieressä satamanostureita, tornihotelli ja paljon rakennustyömaita ihmeteltäväksi ja läheisyydestä löytyy Ruoholahden leikkipuisto sekä useita muita leikkipaikkoja. Lue lisää: Jätkäsaaren kirjasto

Töölön kirjasto

Klassikko, jossa lastenosasto kätevästi heti ensimmäisessä kerroksessa sisäänkäynnin vieressä. Laaja kirjavalikoima ja paljon lapsille sopivia tapahtumia ja viikottainen satutuokio. Kirjaston ympäriltä löytyy useita leikkipaikkoja sekä esimerkiksi Sibelius-monumentti.
Lue lisää: Töölön kirjasto

Roihuvuoren kirjasto

Ehkä Helsingin tunnelmallisin kirjasto. Pieni mutta sitäkin parempi!
Roihuvuoren kirjaston lastenosastolla voi lukemisen lisäksi leikkiä ja piirtää ja kokeilla vaikka roolivaatteita. Ihana henkilökunta tuntuu olevan myös superlapsiystävällistä porukkaa.
Lue lisää: Roihuvuoren kirjasto

Laajasalon kirjasto

Laajasalon kirjasto on Helsingin ensimmäinen ostoskeskukseen sijoitettu lähikirjasto, joka palvelee myös pieniä kirjastonystäviä sympaattisella lastenosastolla ja tervehtii usein jo ovensuussa mahtavalla myyräpehmojen kokoelmalla.
Lue lisää: Laajasalon kirjasto


UIMARANTOJA JA MUITA UIMAPAIKKOJA

Aurinkolahden uimaranta

Aurinkolahden uimaranta on pitkä uimaranta, jota reunustaa hieno rantabulevardi. Jos kaipaat etelän lomatunnelmaa, matkusta tänne aurinkoisena päivänä! Rantabulevardin varrella leikkipaikka, kahviloita ja jäätelökioski, talojen kivijaloissa useita ravintoloita ja lähellä myös ruokakauppa. Rannassa on osin äkkisyvää, joten huomioi tämä pienten kanssa. Aurinkoranta kannattaa nähdä!
Lue lisää: Aurinkolahden uimaranta

Kallahdenniemen uimaranta

Yksi Helsingin upeimmista paikoista ja uimarannoista, jossa myös kiva kahvila ja leikkipaikka sekä ympärillä upea luonto, jossa on muuten helppo kulkea myös lasten kanssa. Sijainti on haastava julkisilla tultaessa, muttei mahdoton. Tänne kannattaa lähteä retkeilemään myös talvella. Kesän lokkikaudella hyviä eväspaikkoja löytyy viereisestä, helppokulkuisesta mäntymetsästä. Helsingin helmi!
Lue lisää: Kallahdenniemen uimaranta

Kivinokan uimaranta

Helsingin lapsiystävällisimpiä uimarantoja, Maijan klassikko-kesäkahvila ja kotieläimet (toiminnasta ei täyttä varmuutta enää kesän 2019 osalta) ja kiva kävelyreitti, luontopolku, lintutorni sekä hyvä sijainti kahden metroaseman välissä. Uimarannalta aukeaa ehkä urbaanein näköala Helsinkiin.
Lue lisää: Kivinokan uimaranta

Mustikkamaan uimaranta

Uimaranta niin lähellä keskustaa mutta niin kaukana! Mustikkamaan uimaranta yhä helpommin saavutettavissa uuden Isoisänsillan ansiosta: matka uimarannelle taittuu helposti esimerkiksi Kalasataman metroasemalta. Uimaranta sijaitsee lähellä Korkeasaaren siltaa, Mustikkamaan etelä-reunalla. Korkeasaaren lipunmyynnin yhteydessä toimiva kahvila palvelee laajoin aukioloajoin, joten jätskille voi pysähtyä vaika paluumatkalla.
Lue lisää: Mustikkamaan uimaranta

Laajasalon uimaranta

Tilava uimaranta joka sopii hyvin myös pienemmille. Lähellä kiva, aidattu leikkipaikka, Kiiltotähden leikkipuisto ja urheilukenttiä.
Lue lisää: Laajasalon uimaranta

Kasinonrannan uimaranta

Lauttasaaressa on matalana pitkään jatkuva uimaranta, jossa pienten lasten kanssa kahlailu onnistuu mainiosti. Rannalla myös keinut ja suuri kiipeilylaiva, jossa myös pienemmille sopivia liukumäkiä. Paljon avoimia nurmialueita (joissa tosin usein paljon myös hanhia). Vieressä kiva rantakahvila (kahvilaa laajennetaan touko-kesäkuussa 2019). Lauttasaaren metroasemalta, Gyldenintien sisäänkäynniltä on matkaa uimarannalle muutama sata metriä.
Lue lisää: Kasinonrannan uimaranta

Pirkkolan Plotti

Luonnonpohjainen lasten matala uimapaikka keskellä Pirkkolan urheilupuistoa. Uimapaikan vesi on kroorattu ja sitä vaihdetaan aika ajoin. Uimapaikalle kannattaa pakata mukaan kellukkeet pienimpiä uimareita varten, sillä se syvenee pidemmälle mentäessä. Isommille uimareille Plotilla on myös vesiliukumäki.
Hiekkaa, leikkipaikka, pieni kioski ja suojaisa uimapaikka pienten kanssa, jossa ei ole sinilevävaaraa. Lue lisää: Pirkkolan Plotti

Allas Sea Pool

Näkemisen arvoinen paikka kauppatorin edustalla. Lämmitettyjä altaita, lastenallas, luonnonvesiallas sekä lapsille ja perheille suunnattuja tapahtumia. Näe ja koe Helsinkiä uudesta näkökulmasta. Avoinna ympäri vuoden, lastenallas käytössä vain lämpiminä kuukausina. Sisäänpääsymaksu.

Kumpulan maauimala

Maauimala, jossa historian havinaa, lasten matala kahluuallas ja tilaa leikkiä nurmikolla. Kiva paikka kuumana kesäpäivänä, perheiden suosiossa. Lähellä maauimalaa on leikkipuisto Intia ja Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sekä Kumpulan koulukasvitarha.

Uimastadion

Uimastadion on kesäklassikko, josta löytyy myös lasten allas ja nurmikkopaikkoja löhöilyyn. Klassikko Helsingin olympialaisten ajalta.

Pienten Helsingin vinkkejä lapsiystävällisistä uimarannoista löydät Uimaan? -jutusta. Uimapaikkoja hellepäiviin -juttu kokoaa vinkkejä maauimaloista ja muista usein sinilevättöminä pysyvistä uimapaikoista.


RETKIKOHTEET

Malminkartanon omenatarha

Malminkartanon omentarhalle kannattaa suunnata retkelle touko-kesäkuussa, jolloin tarhassa kukkivat sadat omenapuut. Satokaudella puutarhasta saa poimia omenia omaan käyttöön. Upea ja yllättävä paikka, kuin salainen puutarha.
Lue lisää: Malminkartanon hedelmätarha

Harakka

Harakan saari Kaivopuiston edustalla on vanha armeijan saari ja nykyisin luontosaari, jossa järjestetään luonto-aiheista ohjelmaa myös lapsille. Hieno kohde seikkailuille. Yhteysvene saareen lähtee Kaivopuiston rannasta, Ullanlinnan laiturista (pieni lauttamaksu). Saareen on vapaa pääsy.
Lue lisää: Harakan saari

Kivinokka

Helsingin helmi kahden metroaseman välissä. Retki Kivinokkaan vie läpi vanhan lehtipuukäytävän, vanhan aarnimetsän ja hienojen rantojen. Kivinokassa on oma luontopolku sekä lintutorni ja paljon hyviä paikkoja seikkailla. Eväät voi nauttia vaikka Kulosaaren kartanon pihalla tai Kivinokan hienolla uimarannalla.
Lue lisää: Kivinokka

Sisä-Hattu

Salasaari Lauttasaaren eteläkärjessä! Saari jonne voi kahlata ja jopa kävellä kuivin jaloin matalan veden aikaan. Kulkureitti on kivinen, joten vettä kestävät kengät tai kannattaa varata mukaan. Saariseikkailu Sisä-Hattuun ei välttämättä sovi aivan pienimmille, mutta isompien kanssa retki on hieno kokemus. Saaren kallioilla hienoja kalliokaiverruksia. Sisä-Hatun ohi ajavat myös suuret risteilyalukset.
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Länsimetrolla Lauttasaareen

Mustavuoren luonnonsuojelualue

Mustavuoren luonnonsuojelualue itäisessä Helsingissä kutsuu seikkailemaan: kurkkimaan luoliin, kävelemään metsään, hyppimään kiville ja ihmettelemään luontoa ja eläimiä. Syksyisin täällä kasvaa myös mustikoita ja sieniä. Mustavuoren kautta kulkee reitti aina Talosaareen saakka, joten reitti sopii vaikka pyöräretkikohteeksi.
Lue lisää: Mustavuoren luonnonsuojelualue

Viikin arboretum

Viikin Arboretum löytyy Viikin ja Vanhankaupunginlahden välistä. Alueella paljon erilaisia puita ja tietoa puista ja luonnosta, polkuja ja teitä metsässä, lintutorneja ja eväsretkipaikkoja. Kiva tunnelma ja paljon ihmeteltävää, paahteisena kesäpäivänä myös hyviä varjopaikkoja. Lähipellolla laiduntavat lämpiminä kuukausina Viikin tutkimustilan lehmät.
Lue lisää: Viikin arboretum

Uutelan kota

Uutelan kota on suljettu toistaiseksi.
Retki Uutelaan ja eväshetki Uutelan kodalla. Kota on avoinna ympäri vuoden aina kotakummien ollessa paikalla, kesäksi kodan ulkopuolelle on tulossa myös pöytiä ja tuoleja. Kota löytyy Skatan tilan vierestä, noin kilometrin päästä kahvila Kampelasta. Perille vie myös tie, joten retki onnistuu esimerkiksi rattailla. Uutelan kodan fb-sivuilta löytyvät ajankohtaiset aukioloajat. Uutelan ympäristössä on paljon kivoja paikkoja seikkailla: metsää, niittyjä, merenrantoja, grillipaikka (omat puut mukaan), luontopolku ja Vuosaaren satamaan avautuvia näköaloja. Viereisellä Skatan tilalla toimii 4 H-yhdistyksen kotieläintila. Lue lisää: Uutelan ulkoilualue

Uutelan kota.

Uutela

Uutelen ulkoilualue ja Särkkäniemen luonnonsuojelualue ovat hienoja luontokohteita, joissa vaihtelevaa luontoa, saaristomaisemia ja suuri oja, jossa voi bongata jopa kutevia haukia. Uutelan ympäristössä on paljon kivoja paikkoja seikkailla: metsää, niittyjä, merenrantoja, luontopolku ja Vuosaaren satamaan avautuvia näköaloja. Skatan tilalla toimii 4 H-yhdistyksen kotieläintila.
Lue lisää: Uutelan ulkoilualue

Haagan Alppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto on ehdoton retkikohde kesäkuun ensimmäisinä viikkoina: Salainen puutarha keskellä metsää! Paikka on tunnettu myös nimellä Haagan Rodopuisto.
Lue lisää: Hagan Alppiruusupuisto

Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Roihuvuoren kirsikkapuistossa pääsee nauttimaan vaaleanpunaisesta kukkaloistosta huhti-toukokuussa, kun puiston kirsikkapuut puhkeavat kukkaan. Toukokuussa vuosittan järjestettävä kirsikkajuhla Hanami kerää paikalla tuhansia ihmisiä.
Läheltä Kirsikkapuistoa löytyy myös Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha, jossa kannattaa vierailla myös muina vuodenaikoina.
Lue lisää: Kirsikkapuisto

Suomenlinna

Helsingin helmi, joka sopii myös erittäin hyvin lasten kanssa seikkailuun eri vuodenaikoina. Leikkipuistoja, paljon nähtävää ja koettavaa sekä palveluita ja kauppa. Kiva kohde myös talvella! Tutustu Suomenlinnan turistisesongin ulkopuolella, käy uusissa paikoissa, tee retki Suomenlinnan kirjastoon tai leikkipuistoon tai ihmettele kuivatelakkaa ja lennätä leijaa saaren kukkuloilla. Mahdollisuuksien saari, jonka viehätys alkaa jo lauttamatkalla Kauppatorin rannasta.
Lue lisää: Suomenlinna
Lue myös: Pienten Helsinki syksyisessä Suomenlinnassa ja Suomenlinnan leikkipaikka

Kuusiluoto

Kuusiluoto on hieno luontokohde Vanhankaupunginlahdella. Luodolle vievät kapeat pitkospuut Lammassaaresta. Huomaa kuitenkin että toisin kuin Lammassaareen, Kuusiluodolle asti ei pääse rattaiden kanssa, joten rattaat kannattaa jättää parkkiin Lammassaaren puolelle ja jatkaa matkaa pienten kanssa esimerkiksi kantorepulla. Kuusiluodolla asuu kesäisin lampaita, jotka liikkuvat vapaasti saarella. Kuusiluodolta avautuvat hienot näkymät Helsingin keskustaan. Helsingin helmi ja näkemisen arvoinen paikka, jonne kannattaa viedä myös muualla asuvat kaverit ja vieraat!
Lue lisää: Kuusiluoto
Lue myös: Pienten Helsingin seikkailut Lammassaaressa ja Kuusiluodolla

Lampaita Kuusiluodolla.

Lammassaari

Lammassaari Vanhankaupunginlahdella on esteetön retkipaikka ja saareen vievät uudet, upeat ja leveät pitkospuut. Uusia pitkospuita pitkin Lammassaaressa voi retkeillä vaikka rattaissa istuvan pienen tai pyörätuolilla liikkuvan kanssa. Pitkospuita pitkin pääsee kulkemaan saaren länsiosassa olevalle uudelle, esteettömälle lintulavalle saakka. Esteeettömän lintulavan vieressä on korkeampi, perinteinen lintutorni, josta voi lintujen lisäksi bongailla lehmiä ja lampaita kesäkuukausina. Kiva kesäpäivän tai lumisen talven kohde kaikenikäisille. Lammassaari on Helsingin helmi ja näkemisen arvoinen paikka ja saareen kannattaa viedä myös muualla asuvat kaverit ja vieraat!
Lue lisää: Lammassaari
Lue myös: Pienten Helsingin seikkailut Lammassaaressa ja Kuusiluodolla

Lammassaaren vievät pitkospuut.

Pihlajasaari

Mahtava Helsingin kaupungin omistama ulkoilusaari, lauttayhteys saareen lähtee Ruoholahden kanavalta. Kivoja kallioita, ihana uimaranta, ohilipuvia ristelijälaivoja ja monipuolista luontoa, todellinen hellepäivän retkikohde. Saaresta löytyy myös ravintola. Pihlajasaaressa saa myös telttailla.
Lue lisää: Pihlajasaari

Seurasaari

Museosaari, jossa historian havinaa, todella kesyjä oravia ja monta hienoa seikkailupaikkaa kaikenikäisille. Juhlakentän laidalla grillipaikka. Seurasaaressa järjestetään koko perheen pääsiäis- juhannus- ja joulutapahtumia. Seurasaareen johtava silta on jo itsessään seikkailu pienen näkökulmasta. Pieni uimaranta saaren löytyy länsirannalta.
Saareen on vapaa pääsy, Seurasaaren ulkomuseon museorakennuksiin sisäänpääsymaksu aikuisilta. Museorakennuksia hallinnoi Suomen kansallismuseo.
Lue lisää: Seurasaari

Tervesaari

Saari Kruunuhaan ja Korkeasaaren välissä, saareen on kävely-yhteys Pohjoisrannasta. Tervesaaressa on oma leikkipaikka ja siellä toimii myös kesäteatteri. Helppo ulkoilupaikka keskustan läheisyydessä. Saaren rannalta hieno näkymä Katajanokalla laiturin jäämurtajiin.
Lue lisää: Tervasaari

Vartiosaari

Huvilasaari Laajasalon itäpuolella. Saareen voi kävellä hyvänä jäätalvena pitkospuita pitkin, kesällä Vartiosaareen kulkee yhteysven, venekuljetus saaren kahvilan tarjoamana sekä uutena kesällä 2020 sähkövene. Luontopolku, upeita kallioita ja vanhaa metsää. Kiva seikkailusaari! Saarella on Nuorisoasiainkeskuksen kesätoimintaa.
Lue lisää: Vartiosaari

Talosaari

Talosaari on Helsingin kaupungin omistama ulkoilualue noin kymmenen kilometriä Itäkeskuksesta itään uutta Porvoontietä pitkin. Talosaaressa sijaitsee Husön ratsastuskeskus, jonka parkkipaikalta ulkoilureitti lähtee. Näin ollen retkikohde on mitä parhain lasten näkökulmasta: jo heti alussa voi nähdä (lähes) varmasti hevosia! Talosaaressa pääsee kulkemaan hyvin myös rattailla ja reitti vie rannalle, josta aukeaa hieno näkymä saaristoon.
Lue lisää: Talosaari
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Talosaaresta

Keskuspuisto

Keskuspuiston kymmenen kilometriä pitkä ulkoilualue Töölönlahdelta Vantaanjoelle tarjoaa monipuolisen luontoelämyksen: eläimiä, sammakkolampia, monipuolista ja vaihtelee luontoa, kivoja paikkoja kävellä ja seikkailla. Helsingin helmi! Keskuspuistossa sijaitsevalla tallilla asuvat myös poliisihevoset.
Lue lisää: Keskuspuisto

Paloheinän ulkoilualue

Paloheinän ulkoilualueella Keskuspuistossa voi hiihtää, pulkkailla, lenkkeillä, luistella, kiipeillä kiipeilypuistossa… Talvisin täältä löytyy lasten oma latu sekä suksien vuokrausta ja ulkoilumajasta kahvila. Helsingin kaupungin ainoa virallinen pulkkamäki löytyy Paloheinästä. Lue lisää: Paloheinän ulkoilualue

Myllykallion lintutorni

Lauttasaaressa, Myllykalliolla on vanha lintotorni, joka kutsuu kurkkimaan näköaloja, bongailemaan lintuja ja syömään vaikka eväitä korkeudessa. Lähellä lintutornia on myös Myllykallion leikkipaikka. Luontokohde keskellä Lauttasaarta, tänne voi retkeillä nyt myös metrolla. Rattailla ei pääse tornille asti ainakaan täysin esteettömästi, mutta hyvin lähelle kyllä ainakin Isokaarelta lähtevää reittiä pitkin.
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Länsimetrolla Lauttasaareen

Matosaari

Jollaksessa sijaitseva Matosaari on unohdettu salaisuus: Krimin sodan aikaisia raunioita, kauan sitten palaneen talon upean puutarhan kivijalkaa, hienja näköaloja itäiseen saaristoon, Villinkiin ja Helsingin keskustaan sekä rauhaa ja merituulta. Saarella toimii myös Helsingin Meripelastusyhdistysen tukikohta, joten laiturissa voi bongata yhdistyksen pelastusveneitä. Matosaareen on nykyisin kävely-yhteys. Retki Matosaareen onnistuu rattaiden kanssa, mutta rattaat kannattaa jättää saaren alkuun odottamaan, jolloin seikkailu pienessä saaressa onnistuu paljon helpommin.
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Matosaaresta


LASTENKULTTUURI

Annantalo

Annantalo on lasten oma taidetalo: lapsiystävällinen kahvila Skidilä, näyttelyitä, tapahtumia, harrastuksia ja kursseja sekä muuta kaikille avointa toimitaa. Kesäisin Annantalon kesäpihalla voi viettää aikaa riippumatossa haaveillen tai eväitä syöden tai A-lavan ohjelmasta nauttien. Annantalo toimii vanhassa koulurakennuksessa Helsingin ydinkeskustassa.
Lue lisää: Annantalo

Annantalon kesäpiha.

Musiikkitalo

Musiikkitalossa järjestetään lapsille suunnattuja konsertteja ja tapahtumia aika ajoin. Avara ja todella tilava kahvila, hyvät hoitohuoneet tekevät paikasta vaunujen ja lasten kanssa liikkuvalle toimivan paikan. Plussaa laadukkaasta lastenkulttuuritarjonnasta!
Lue lisää: Musiikkitalo

Nukketeatteri Sampo

Lasten ja perheiden paikka, jossa pienille suunnattuja nukketeatteriesityksiä viikoittain sekä lapsiystävällinen ja sadunomainen Sampon satumainen kahvila leikkipaikkoineen.
Lue lisää: Nukketeatteri Sampo

Helsinki-päivä

Helsinki-päivää vietetään kerran vuodessa kesäkuun 12. päivä. Ohjelmaa ja tapahtumia ympäri kaupunkia kaikenikäisille, myös lapsille.
Lue lisää: Helsinki-päivä

Arabianrannan asuinalueen taide

Arabianrannan asuinalueelta löytyy monia taideteoksia, joita voi bongailla seikkaillessa alueella. Esimerkiksi Ann Sundholmin Oasen (Keidas) on varmasti lasten mieleen: Kolme suurikokoista betonileijonaa nukkuu keskellä Jan-Magnus Janssonin aukiota.

Lue myös:
Lastenkulttuuri ympäri kaupunkia -juttu vie seikkailulle Helsingin kaupungin kulttuuritaloihin.


ELÄIMIÄ

Fallkullan kotieläintila

Mainio Helsingin kaupungin omistama kotieläintila, jossa eläimiä pääsee ihailemaa läheltä ja joskus jopa rapsuttelemaan. Fallkullassa asuu lehmiä, hevosia, kanoja, minipossuja, kaneja, vuohia, ankkoja… Tilalle on vapaa pääsy ja se on avoinna ympäri vuoden.
Aukioloajat ja lisätiedot: Fallkullan kotieläintila

Haltialan kotieläintila

Haltialan tila on Helsingin kaupungin omistama maatila Helsingin ja Vantaan rajalla, keskellä peltoja. Kesäisin lehmiä, hevosia, lampaita, possuja, kanoja ja mainio leikkipaikka sekä kahvila ja grillipaikka, talvisin ainakin lehmiä, kahvila ja leikkipaikka.  Tila on avoinna ympäri vuoden. Haltialan pelloilta saa kerätä omaan käyttöön kukkia ja herneitä elo-syyskuussa.
Lue lisää: Haltialan kotieläintila

Haltialan pääsee ihmettelemään eläinten lisäksi myös traktoreita läheltä.

Korkeasaaren eläintarha

Korkeasaaren eläintarha on Helsingin klassikko, joka on auki lähes joka päivä vuoden ympäri. Eläimiä nähtävissä sisä- ja ulkotiloissa, lisäksi eväspaikkoja, kota, leikkialueita ja paljon nähtävää saaressa Helsingin edustalla. Kesällä tänne pääsee lautalla Kauppatorilta ja Hakaniemenrannasta, talvelle vain Mustikkamaan sillan kautta. Syksyisin Kissojen yö -tapahtuma sekä muita teematapahtumia ympäri vuoden. Pukeudu lämpimästi, Helsingin rannoilla tulee usein! Sisäänpääsymaksu.
Lue lisää: Korkeasaaren eläintarha

Viikin tutkimus- ja opetustilan pellot

Helsingin yliopiston Viikin tutkimus- ja opetustilan lehmiä pääsee katsomaan kesäisin tutkimustilan ympäristössä olevilla pelloilla. Toukokuun alussa lehmien laitumellelasku -tapahtuma kerää tuhatpäisen yleisön peltojen laidoille. Vieressä Viikin arboretum.
Lue lisää: Viikin tutkimus- ja opetustila

Skatan tila

Vanha tila Uutelan ulkoilualueella, jossa toimii kesäisin 4 H -yhdistyksen ylläpitämä kotieläintila. Skatan tilan vieressä Uutelan kota ja ympärillä mahtavat ulkoilumaastot.
Lue lisää: Skatan kotieläintila

Ratsupoliisien talli

Helsingin ratsupoliisien tallien läheisyydessä voi nähdä vilauksen poliisihevosista ja muista tallin asukkaista. Ratsukoihin voi törmätä myös viereisessä keskuspuistossa. Hyvä välietappi Keskuspuistossa retkeillessä.
Lue lisää: Helsingin ratsupoliisi

Sealife Helsinki

Merimaailma Sealife Linnanmäen huvipuisssa on avoinna ympäri vuoden. Helppo kohde kurakeleillä taaperon kanssa tai sadepäivänä koko perheelle. Sisäänpääsymaksu.
Lue lisää: Merimaailma Sealife

Longinoja

Jännä paikka tutkia kalojen elämää ja muita luonnon ihmeitä sekä ulkoila koko perheen kanssa. Lue lisää: Longinoja

Lue myös: Pienten Helsingin Eläimiä kaupungissa -juttu

Syötävä puisto

Mustikkamaan Syötävä on yhteisöllinen kaupunkiviljely- ja kulttuuritapahtumakeskus. Puistossa asustaa kanoja, kaikki voivat osallistua viljelyyn ja nauttia valmiita sadosta, tärkeä tehtävä on myös päivittäinen puutarhan kastelu, joka onnistuu vaikka ohikulkumatkalla. Puisto löytyy läheltä Korkeasaaren siltaa ja on osa Helsingin kaupungin Nuorisopalveluita, jonka ansiosta toiminta säilyy jatkossakin kaikille avoimena.
Lue lisää: Syötävä puisto


PUISTOJA

Herttoniemen kartanon puisto

Herttoniemen kartanopuisto on upea vanha kartanopuisto, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Herttoniemen metroasemalta. Puisto sopii niin eväsretkiin, päiväunille, leikkimiseen kuin seikkailuunkin. Puistossa vanhoja huvimajoja, lampia, monipuolista luontoa ja tuttuja maisemia vanhoista suomifilmeistä. Kartanopuiston alueella toimii ravintola sekä Stadin puutarhurin puutarha, jossa asuu myös kanoja.
Lue lisää: Herttoniemen kartano

Kaivopuisto

Kaivopuisto on mainio retkikohde kesällä ja talvelle: Pulkkamäkiä, piknikpaikkoja, monta leikkipuistoa ja jäätelökioskia, kivoja näkymiä merelle ja laivojenbongailua, keskikesällä rannassa myös benji-hyppytorni. Kaivopuiston rannasta pääsee kesällä yhteysaluksella Uunisaareen sekä Harakan saareen, talvella Uunisaareen vie ponttoonisilta. Huipulla hieno vanha tähtitorni, joka on valmistunut vuonna 1926. Mysö piknik Kaivopuistossa vappupäivänä pitää kokea! Lue lisää: Kaivopuisto

Stansvikin kartanon puisto

Risto Räppääjä ja viileä Venla -elokuvasta tutut maisemat ja Elvi-tädin talo. Rantoja, nurmikenttiä, metsää ja vanhoja hienoja rakennuksia. Kiva retkikohde koko perheelle! Alueella toimii ravintola Stansvik, joka tarjoilee lounasta seisovasta pöydästä huhtikuusta pitkälle syksyyn. Stansvikin viereen nousee yksi Helsingin uusista asuinalueista, Kruunuvuorenranta ja lähiseudulta löytyy muitakin hienoja paikkoja, kuten Öljysäiliö ja Kruunuvuoren kalliot, lampi ja vanhat huvilat. Nykyisin alueelle pääsee helposti myös HSL:n bussilla numero 88.
Lue lisää: Stansvikin kartanon puisto
Lue myös: Pienten Helsingin seikkailu Kruunuvuoren huipulle

Roihuvuoren japanilainen puutarha

Hieno japanilainen puutarha keskellä Roihuvuorta. Aina avoinna.
Lue lisää: Roihuvuoren japanilainen puutarha

Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Roihuvuoren kirsikkapuistossa pääsee nauttimaan vaaleanpunaisesta kukkaloistosta huhti-toukokuussa, kun puiston kirsikkapuut puhkeavat kukkaan. Toukokuussa vuosittan järjestettävä kirsikkajuhla Hanami kerää paikalla tuhansia ihmisiä.
Läheltä Kirsikkapuistoa löytyy myös Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha, jossa kannattaa vierailla myös muina vuodenaikoina.
Lue lisää: Kirsikkapuisto

Ruusupuisto ja Meilahden arboretum

Meilahden arboretum ja ruusupuisto ovat hienoja paikkoja vierailla myös lasten kanssa.
Lue lisää: Meilahden ruusutarha

Malminkartanon omenatarha

Vanha yliopiston koekasvitarha keskellä Malminkartanon asuinaluetta on tunnelmallinen paikka, joka on avoinna yleisölle puiden kukkimisen aikaan omenankukkapiknikin merkeissä sekä syksyllä sadonkorjuuta varten. Kävelymatkan päässä Malminkartanon juna-asemalta.
Lue lisää: Malminkartanon omenatarha

Tullisaaren puisto

Suuri, kunnostettu puistoalue Laajasalossa, jossa myös vanha lampi ja hienoja vanhoja rakennuksia. Hyviä onkipaikkoja, pieni leikkipuisto sekä tilaa juosta, leikkiä ja vaikka pelata palloa! Tullisaaren kartanopuisto vetää vertoja Kaivopuistolle ja paikan voi katsoa olevan Helsigin todellinen helmi. Täällä kannattaa tulla käydä!
Lue lisää: Tullisaari

Kansallismuseon kesäpiha

Kansallismuseon takana aukeaa kesäisin paratiisi, kun vanhojen puiden varjostamassa puistossa hengähtää hetken keskellä kaupungin vilinää. Museorakannuksen muurit suojaavat melulta, joten paikka on uskomattoman rauhallinen sijaintiinsa nähden. Helsingin helmi!

Lenininpuisto

Muutamia vuosia sitten täysin kunnostettu puisto Linnanmäen vieressä. Hyvä paikka hengähtää, käydä eväsretkellä ja piipahtaa huvipuistoretken jälkeen. Pieniä puroja ja muita kivoja yksityiskohtia. Lue lisää: Lenininpuisto

Särkiniemen puisto ja Lauttasaaren ulkoilupuisto

Ulkoilupuisto Lauttasaaren eteläkärjessä, jossa on myös uimaranta, leikkipaikka ja ympäri vuoden palveleva kahvila Paseo.
Vanhoja, sodanaikaisia tykkejä ja luolia ja muita rakennelmia, kesämajoja, kallioita ja näkymä Harmajan majakalle saakka. Paikka joka pitää kokea ja nähdä!
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Länsimetrolla Lauttasaareen

Puotilan kartanon puisto

Puisto itäisessä Helsingissä, kävelymatkan päässä Puotilan metroasemalta yllättää: vanhoja upeita rakennuksia, yksi Helsingin tunnelmallisimmista kappeleista, mahtavia vanhoja puita varjoineen, ihana kesäkahvila Patisserie Teemu & Markus goes Svenkka sekä kartanoravintola, joka tarjoaa myös viikonloppubrunsseja. Puiston toisella laidalla on myös Puotilan uimaranta, kartanolta lähtee kiva rantareitti Vartiokylänlahden ympäri ja lähellä löytyy Rusthollarin leikkipuisto.
Lue lisää: Puotilan kartanon historiaa

Hyväntoivonpuisto

Jätkäsaaren uuden asuinalueen keskelle rakentuu parhaillaan yksi Helsingin uusimmista puistosta, kun Hyväntoivonpuiston vihreys leviää Jätkäsaareen. Erilainen puistokohde edustaa uudenlaista puistosuunnittelua ja ympäröivät talon uuden ajan arkkitehtuuria.
Lue lisää: Perheiden kaupunkipolku: Jätkäsaari

Syötävä puisto

Mustikkamaan Syötävä on yhteisöllinen kaupunkiviljely- ja kulttuuritapahtumakeskus. Puistossa asustaa kanoja, kaikki voivat osallistua viljelyyn ja nauttia valmiita sadosta, tärkeä tehtävä on myös päivittäinen puutarhan kastelu, joka onnistuu vaikka ohikulkumatkalla. Puisto löytyy läheltä Korkeasaaren siltaa ja on osa Helsingin kaupungin Nuorisopalveluita, jonka ansiosta toiminta säilyy jatkossakin kaikille avoimena.
Lue lisää: Syötävä puisto

Mainos

BONGAILE KONEITA

Linnunlaulun silta

Linnunlaulun sillalta aukeaa näkymä Helsingin rautatieaseman ratapihalle ja kaikki päärautatieasemalle saapuvat ja lähtevät junat kulkevat tämän sillan alta. Myös junien kulkua ohjaavia valoja ja muita laitteita saattaa sillalta näkyä. Linnunlaulussa kulkee mukava kävelyreitti ja matkaa voi jatkaa vaikka Töölönlahden tai Hakaniemen leikkipaikkaan ja esimerkiksi keskustakirjasto Oodiin.

Linnunlaulun sillalla.

Sukellusvene Vesikko

Sukellusvene Vesikon voi nähdä Suomenlinnassa. Sen sisätiloihin pääsee tutustumaan aukioloajan puitteissa (sisäänpääsymaksu). Ainutlaatuinen kohde Suomessa.
Lue lisää: Sukellusvene Vesikko

MiG-hävittäjä

Vanhempaa hävittäjälentokonetta pääsee ihmettelemaan ja koskemaan Jätkäsaaressa Verkkokauppa.comin katolla. Kaupan näköalatasanteella on kaikkien ihmeteltävänä aito MiG-hävittäjä. Samalla aukeaa näkymä Länsisatamaan ja avomerelle laivojen bongailuun. Näköalatasanne on avoinna kaupan aukioloaikoina ja sinne on vapaa pääsy.

Venepoliisin laituri

Venepoliisin työaluksen voi nähdä Katajanokalla venepoliisin laiturissa. Vieressä myös suurten jäämurtajien kotisatama ja lähellä huvivenesatama. Vene- ja laivabongarin unelma!

Tähtitorninvuoren puisto

Tähtitorninvuoren puistosta aukeaa näkymä Etelä-satamaan ja kauppatorin ympäristöön, jossa etenkin kesäisin vilkasta laivaliikennettä ja suuria risteilylaivoja ympäri vuoden. Helsingin hienoimpia näköaloja. Puistossa myös leikkipaikka ja yliopiston Observatoria, joka on avoinna myös yleisölle.
Lue lisää: Tähtitorninvuoren puisto

Horisontti-näköalatasanne

Vuosaaren satamasta lähtevät suuret rahtilaivat voi nähdä ainakin Horisontti-näköalatasanteelta. Paikalle vievät portaat, joten tämä kannattaa huomioida pienten kanssa liikuttaessa. Muita paikkoja ihmetellä Vuosaaren satamaa löytyy esimerkiksi Uutelan rannoilta.
Lue lisää: Vuosaaren satama

Lue myös: Pienten Helsingin Bongaillaan! -juttu vie seikkailulle ympäri Helsingin!


MUITA MAINIOITA PAIKKOJA

Lasten liikennekaupunki

Lasten liikennekaupunki on avoinna perheille pääasiassa loma-aikoina sekä kesäkaudella. Klassikko vanhan Jäähallin läheisyydessä, jossa kurvaillaan polkuautoilla liikennesääntöjä opetellen. Vapaa pääsy.
Lue lisää: Lasten liikennekaupunki 

Rokkiporkkana

Oranssi, ainutlaatuinen silta Jätkäsaaressa, jossa voi bongailla rakenteilla olevaa kaupunginosaa, ratikoita, rekkoja ja erilaisia työkoneita. Rokkiporkkana vie Hyväntoivonpuistoon.
Lue lisää: Perheiden kaupunkipolku: Jätkäsaari

Rokkiporkkanan näkymiä.

Isoisänsilta

Isoisänsilta yhdistää Kalasataman asuinalueen ja Mustikkamaan ulkoilusaaren toisiinsa. Sen kautta kulkee kiva kävelyreitti myös Korkeasaaren eläintarhaan esimerkiksi Kalasataman metroasemalta. Isoisänsillalta aukeaa näkymä Helsinkiin ja sillan arkkitehtuuri on näyttävä. Silta avattiin yleisön käyttöön kesäkuussa 2016.

Linnanmäki

Perinteinen huvipuistokohde, jonne on aina vapaa pääsy ja pienille ilmaisia huvipuistolaitteita. Tunnelmaa ja hulinaa, leikkipaikkoja ja paljon ihmeteltävää. Avoinna toukokuusta myöhäiseen syksyyn. Lintsille on vapaa pääsy, hurvittelu laitteissa on maksullista (poislukien pienten laitteet).
Lue lisää: Linnanmäen huvipuisto

Kumpulan koulukasvitarha

Koululaisille ja perheille vuokrattavia kasvipalstoja ja elokuussa kaikille avoin sadonkorjuujuhla. Pala vanhaa Helsinkiä. Koulukasvitarha on toiminut Kumpulan siirtolapuutarhan naapurissa jo vuodesta 1928. Kesän ajan (kesä 2019) kasvitarhassa toimii kesäkahvila Raparperimeri tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14-20. Tarjolla pääosin vegaanista suolaista ja makeaa.
Lue lisää: Kumpulan koulukasvitarha

Vanhankaupunginkoski

Hieno paikka ulkoilla ja ihmetellä kosken pauhua. Keväisin, lumien sulaessa erityisen näyttävä paikka. Pienten lasten kanssa liiku varovasti ja varo jyrkkiä rantoja.
Lue lisää: Vanhankaupunginkoski

Talvipuutarha

Helsingin kaupungin Talvipuutarha on avoinna ympäri vuoden ja tarjoaa upeaa kukkaloistoa esimerkiksi joulun ja pääsiäisen aikaan. Kesäisin Talvipuutarhan edustalla kukkii näyttävä ruusutarha.
Lue lisää: Talvipuutarha

Mustasaari

Helsingin seurakuntayhtymän saari Seurasaarenselällä, joka on perheiden suosittu retkikohde kesäkuukausina. Saaressa kahvila-ravintola, leikkipaikka, kesäeläimiä ja uimaranta sekä paljon tekemistä. Laivakuljetus Taivallahden laiturista (pieni lauttamaksu).
Lue lisää: Mustasaaren toimintakeskus
Lue myös: Pienten Helsinki vietti hellepäivän Mustasaaressa

Hakaniemen tori ja kauppahalli

Hakaniemen halli ja tori sopivat retkikohteeksi ja matkan määränpääksi: paljon ihmeteltävää, tuoksuja ja tunnelmaa. Hakaniemen hallin väistötilat ovat lisäksi esteettömät ja valoisat, joten retkelle voi lähteä helposti myös vaunujen kanssa.
Lue lisää: Hakaniemen halli

Vanha kauppahalli

Vanhan kauppahallin tuoksut ja tunnelma tekevät siitä mitä mainoimman retkikohteen. Kauppahalliin, torille ja katsomaan torin ympäristön laivaliikennettä sekä Skywheel:ä ovat retkipäivän suunnitelma.
Lue lisää: Vanha kauppahalli
Vinkki: Kauupungintalon aulassa löytyy tilava lastenhoitotila.

Kauppatori

Kauppatorilla on torikauppaa ympäri vuoden. Kiva kohde koko perheelle!
Lue lisää: Kauppatori
Vinkki: Kauupungintalon aulassa löytyy tilava lastenhoitotila.

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha

Mielenkiintoinen kasvitarha, jossa aika ajoin myös tapahtumia perheille, kuten Vappushokkelo-tapahtuma. Sisäänpääsymaksu. Puutarhan Kesäkahvila Kumpu on tunnettu lounaistaan ja makeista herkuista.
Lue lisää: Kumpulan kavitieteellinen puutarha

Tennispalatsin lasilattia

Tennispalatsin elokuvateatterikeskuksen toisesta kerroksesta löytyy hauska yksityiskohta: läpinäkyvä lasilattia, jossa riittää ihmeteltävää pienille. Hauska kohde poiketa ohikulkumatkalla. Lasilattian vieressä kahvila, jossa on helppo pistäytyä lasten kanssa.

Stockmannin karppiallas

Keskustan Stockmann-tavaratalon neljännen kerrokseksen hissiaulan vierestä löytyy edelleen pyöreä vesiallas, jossa uiskentelee oransseja koikarppeja. Hauska kohde poiketa ohikulkumatkalla.

Torikortteleiden keskuspuisto

Kesäkuukausina Torikortteleiden sydämeen, kaupungintalon sisäpihalle aukeaa vehreä kesäpiha, jossa hiekkalaatikko, katuliituja, riippumatto ja paikka rauhoittumiselle keskellä Helsingin hulinaa.
Lue lisää: Torikorttelit

Helsingin Observatorio

Tähtitieteestä ja avaruudesta kiinnostunut pieni kannattaa viedä Helsingin yliopiston Observatorioon ihmettelemään tähtiä ja avaruuden ilmiöitä. Observatorio on avoinna myös yleisölle. Sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.
Lue lisää: Helsingin observatorio

Paloheinän pulkkamäki

Talvikohde: Helsingin kaupungin ainoa virallinen pulkkamäki. Erittäin suosittu paikka aurinkoisina talvipäivinä.


LEIKKIPAIKAT

Torikortteleiden keskuspuisto

Kesäpihaa ei enää ylläpidetä Torikortteleissa. Kesäkuukausina Torikortteleiden sydämeen, kaupungintalon sisäpihalle aukeaa vehreä kesäpiha, jossa hiekkalaatikko, katuliituja, riippumatto ja paikka rauhoittumiselle keskellä Helsingin hulinaa.

Töölönlahden leikkipaikka

Töölönlahden leikkipaikkaa Finlandia-talon vieressä voisi kuvailla kiipeilypuistoksi. Tämä kesällä 2016 valmistunut uusi leikkipaikka koostuu pääosin erilaisista kiipeilytelineistä ja vastaavista, moderneista leikkivälineistä. Puisto on parhaimmillaan yli neljävuotiaille, mutta toki joitakin telineitä ja kiipeilyä aikuisen seurassa voivat kokeilla pienemmätkin. Puistossa viihtyvät myls vanhemmat lapset.
Lue lisää: Töölönlähden puiston leikkipaikka
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Töölönlahden leikkipaikasta

Töölönlahden leikkipaikka.

Säätytalon leikkipaikka

Ydinkeskustassa, Suurkirkon takana olevassa leikkipuistossa on puitteen kohdallaan: Puiston toisella laidalla solisee näyttävä suihkulähde. Muuten perushyvä, aidattu leikkipuisto, jonka ehdoton etu on sijainti.
Lue lisää: Säätytalon leikkipaikka

Leikkipuisto Tuorinniemi

Tuorinniemen leikkipuisto Herttoniemenrannassa on saanut uuden piha-alueen vuonna 2017 ja on tämän vuoksi se on hyväkuntoinen ja viihtyisä leikkipuisto. Värimaailma on raikas, pintamateriaalina on käytetty asfaltin sijaan pehmeää pinnoitetta ja leikkivälineet ovat nykyaikaisia. Erityismaininta maahan upotetuista trampoliineista. Piha on jaettu pienempiin osioihin, jonka ansiosta suuri piha-alue on kotoisa ja lapsen kokoinen. Pienille tarkoitettu piha-alue on aidattu kokonaan. Leikkipuiston vieressä on kesäisin Tuorinniemen valvottu uimaranta sekä jäätelökioski.
Lue lisää: Tuorinniemen leikkipuisto
Lue myös: Pienten Helsinki juttu leikkipuisto Tuorinniemestä

Leikkipuisto Linja

Leikkipuisto Linja Kalliossa on uusittu joitakin vuosia sitten ja puiston ulkotilojen suunnittelussa on otettu erittäin hyvin huomioon kaikenikäiset leikkijät. Puisto on jaettu eri-ikäisille sopiviin leikkialueisiin; täältä löytyy tekemistä aivan pienimpien alueesta kouluikäisille sopiviin suurempiin kiipeilytelineisiin. Puisto on tunnelmaltaan rauhallinen, vaikka sijaitseekin keskeisellä paikalla. Pihalla suuri uima-allas. Kävelymatkan päässä Hakaniemen metroasemalta. Lue lisää: Linjan leikkipuisto
Lue myös: Pienten Helsingin juttu leikkipuisto Linjasta

Leikkipuisto Linnunrata

Leikkipuisto Linnunrata Suutarilassa, aivan Helsingin ja Vantaan rajalla, on erikoisuus muiden puistojen joukossa: täällä asuu kesäisin lampaita, kanoja ja kaneja.
Muuten puisto on tunnelmallinen ja rento: eläinpihalla puut varjostavat kuumalla ja luovat tunnelmaa, alapiha on leikkipaikka, jossa on tilaa juosta ja ajaa polkuautolla. Puisto on erittäin monipuolinen; täällä löytyy tekemistä ja kokemista vauvasta teini-ikäisiin. Vanhat leikkipuistorakennukset tuovat oman lisänsä puiston tunnelmaan. Alapihalla uima-allas.
Lue lisää: Linnunradan leikkipuisto
Lue myös: Pienten Helsingin juttu leikkipuisto Linnunradasta

Leikkipuisto Iso-Antti

Leikkipuisto Iso-Antti itäisen Helsingin puistoista uusimmasta päästä. Erillinen piha pienille ja kesäisin vesileikkimahdollisuus ovat syitä poiketa Iso-Anttiin. Kävelysillan toisella puolella kauppakeskus Itiksestä.
Lue lisää: Leikkipuisto Iso-Antti

Kasinonranta

Kasinonrannan uimarannalta löytyy suuri kiipeilylaiva, jossa eritasoisia kiipeilymahdollisuuksia. Läheisyydessä useita muitakin leikkipaikkoja, kivoja ulkoilualueita ja rannalla kahvila. Kävelymatkan päässä Lauttasaaren metroasemalta (Gyldenintien sisäänkäynti).
Lue lisää: Lauttasaaren uimaranta
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Länsimetrolla Lauttasaareen

Kalasatamanpuiston leikkipaikka

Kalasatamassa, lyhyen kävelymatkan päässä Kalasataman metroasemalta sijaitsee yksi Helsingin uusimmista leikkipaikoista. Täällä voi leikkimisen ohella bongailla työkoneita ja nostureita ja ihmetellä uuden asuinalueen rakentamista. Kalasataman puiston leikkipaikan kohdeyleisö ovat selvästi vanhemmat lapset, mutta myös pienemmät keksivät täällä tekemistä. Kukkuloilla ja kumpareilla voi kiipeillä ja matalista tempputangoista saa tukea. Sopivasti erilainen perinteisin leikkipaikkoihin verrattuna.
Lue lisää: Kalasataman leikkipaikka
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Kalasataman leikkipaikasta

Kalasataman puiston leikkipaikka.

Leikkipuisto Mäkitorppa

Kiva ja moderni leikkipuisto Pohjois-Helsingissä.
Lue lisää: Leikkipuisto Mäkitorppa

Leikkipuisto Myllynsiipi

Leikkipuisto Myllynsiipi Myllypurossa on monipuolinen leikkipuisto, jonka piha-alue on jaettu eri-ikäisten lasten alueisiin. Pienemmille suunnatutu piha on kallion ympäröimä, toiselta puolella piha rajautuu kävelytiehen ja aidattuun tekonurmikenttään sekä köysirataan, jotka sopivat isompien leikkeihin. Kesällä pihalla vesisuihkuja.
Lue lisää: Leikkpuisto Myllynsiipi
Lue myös: Pienten Helsingin juttu leikkipuisto Myllynsiivestä

Leikkipuisto Rudolf

Leikkipuisto, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille. Talvisin hyvä pulkkamäki, kesäisin paljon muuta tekemistä ja uima-allas.
Lue lisää: Leikkipuisto Rudolf

Leikkipuisto Seppä

Leikkipuisto Seppä Punavuoressa pääsee sijaintinsa vuoksi sadan listalle: Kaupunkireissulla täällä on kiva poiketa ja puiston pihalla on monipuolisesti tekemistä kaikenikäisille. Seppä on usein myös koko kesän auki ja tarjoaa lapsille puistolounasta kesälomien aikaan. Lähellä perhetalo Betania, jossa lähes päivittäin ohjelmaa pienille.
Lue lisää: Leikkipuisto Seppä

Lastenlehdon puisto

Lastenlehdon puisto muutaman korttelin päässä Kampin metroasemalta on leikkipaikka Helsingin keskustan tuntumassa. Sijainti keskellä autokatuja ei ole ihanteellisin, mutta sijainti muuten sopii pikaiseen pistäytymiseen. Isompien ja pienempien alueita.
Lue lisää: Lastenlehdon leikkipaikka

Lue myös: Kahlaamaan? Kahluualtaita ympäri kaupunkia
Lue myösLeikkipuistojen kesäruokailu

Muista myös: Pienten Helsingin Suuri leikkipaikkajuttu!


Seuraa Pienten Helsinkiä

Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin