Mainos

Håkansbölen kartano: Koiramäen kartanolla -näyttely 7.5.-11.9.2022

Museokaverini ja minä: Näyttelyvinkki Mauri Kunnaksen Koiramäestä tuttujen hahmojen maailmaan ja upeaan kartanomiljööseen Vantaalle, Håkansbölen kartanoon. Koiramäen kartanolla -näyttely on avoinna kesäviikonloppuisin eli vain lauantaisin ja sunnuntaisin ajalla 7.5.–11.9.2022.


Arkkitehti Armas Lindgrenin jugend-tyylinen Håkansbölen kartanoalueen päärakennus.

Vantaan puolelta Hakunilasta, läheltä Vantaan Ikeaa, löytyy upea vanha Håkansbölen kartanoalue peltojen keskeltä. Olemme ohittaneet paikan satoja kertoja tietämättämme mikä upea kartanomiljöö täältä löytyy. Ja että paikalta löytyy kesällä 2022 ihana lapsille suunnattu näyttely vanhasta tallista sekä leivinaitasta. Koiramäen kartanolla -näyttelyyn on vapaa pääsy ja siitä vastaa Vantaan kaupunginmuseo.

Koiramäen kartanolla -näyttelyssä.
Koiramäen kartanolla -näyttelyssä voi tavata tuttuja koirakavereita ja hienoja vanhoja esineitä.

Koiramäen kartanolla -näyttelyssä lapset (ja aikuiset) pääsevät tutustumaan yhdessä Mauri Kunnaksen Koiramäen kavereiden kanssa 1800-luvun maalaiselämään leikin kautta. Näyttelyssä pääsee kutomaan mattoa, kalastamaan, tekemään käpylehmiä, pelaamaan pihapelejä, leipomaan taikahiekalla, paistamaan (leikki)leipää leivinuunissa ja vaikka mitä muuta. Näyttely jakautuu kahteen eri talousrakennukseen, joista molemmat on kunnostettu lähiaikoina vanhaa kunnioittaen ja kertovat omalta osaltaan mielenkiintoista tarinaa menneestä ja esittelevät ajan esineistöä. Koiramäen kartanolla -näyttely on suunniteltu alunperin Seinäjoen museolle ja kiertänyt Lohjan museon (kesä 2021) kautta Vantaalle lasten iloksi. Näyttely ei ole suurin suuri, mutta aikaa täällä silti kului helposti toista tuntia.

Koiramäen kartanolla -näyttelyssä saa leikkiä ja kokeilla.
Koiramäen kartanolla -näyttelyssä Håkansbölen kartanolla.
Leivinaitassa lapset pääsevät leipomaan taikahiekalla.

Kesänäyttelyn toteutus on mitä parhain ja juuri lapsen kokoinen. On helppoa arvostaa museokohteita, jotka on tehty lasten näkökulmasta ja erityisesti lapset huomioiden ja joihin voi tutustua leikin lomassa ja itse kokeillen. Myös aikuinen saa tästä kokonaisuudesta paljon irti ja intoutuu leikkimään ja esimerkiksi kutomaan mattoa ja kokeilemaan puujalkakävelyä tallin piha-piirissä. Ja koska lasten kanssa ollaan liikkeellä, erityismainintana kerrottakoon, että parkkipaikan viereisestä rakennuksesta löytyy juuri remontoidut ja erinomaiset wc-tilat, jotka ovat avoinna kartanon näyttelyiden ollessa avoinna.

Mainos
Håkansbölen kartanon leivinaitassa.
Näyttelyn lisäksi Håkansbölessä pääsee pelamaan perinnepelejä.

Näyttelyn lisäksi upeaan kartanon pihapiiriin kannattaa tutustua ja vaikka pakata eväät mukaan, sillä kivoja eväsretkipaikkoja löytyi useita. Alueelle on tulossa myös uusi kahvila, joka aukeaa tämän hetken tiedon mukaan heinäkuun 2022 puolivälissä. Itselleni tuli yllätyksenä, että Vantaan kaupungin uusin kulttuurikeskus toimii myös Håkansbölen alueella. Pyykkituvaksi ristitty lasten oma kulttuurikeskus löytyy kartanon päärakennuksen takaa, Kormuniitynojan reunalta. Pyykkitupa lomailee heinäkuun ja tarjoaa lapsille tekemistä taas elokuussa 2022.

Isojen koneiden ystäville parkkipaikan vieressä pystyi ihmettelemään vierailuaikana suuria traktoreita ja viereisellä niityllä laiduntavia hevosia.

Vantaan uusi lasten kulttuurikeskus Pyykkitupa löytyy kartanoalueen laidalta.

Kartanopuisto ja sen vanhat jalopuut lähialueineen ovat myös yksi Vantaan parhaista lepakkoalueista ja sen innoittamana alueella on mahdollista pelata Håkansbölen kartanon Assi -mobiiliseikkailupeliä!

Håkansbölen laajalla kartanoalueella on useita hyviä eväsretkipaikkoja.
Håkansbölen kartanoalueen naapurissa voi nähdä myös isoja koneita.

Alueen omistaa Vantaan kaupunki ja suurin osa kartanoalueen talousrakennuksista on kunnostettu lähiaikoina erittäin upeasti ja vanhaa kunnioittaen. Arkkitehti Armas Lindgrenin vuonna 1908 valmistunut jugend-tyylinen päärakennus menee remonttiin kesän 2022 jälkeen, mutta on nykyiselläänkin upea ilmestys alueen keskellä. Kartanon päärakennukseen pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla Håkansbölen kartanon kummit ry:n johdolla (maksullinen). Håkansbölen kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja upea sellainen!

Håkansbölen kartano.

Håkansbölen kartano

Kartanontie 1, Vantaa

Koiramäen kartanolla -näyttely kartanon tallissa sekä leivinaitassa ajalla 7.5.-11.9.2022
Lisätiedot Vantaan kaupungin sivuilta.

Mainos

Huomaa aukioloajat!
VAIN kesäviikonloppuisin eli lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11-16

Koiramäen kartanolla -näyttelyyn vapaa pääsy, kartanokierrokselle pääsymaksu.
Kartanokierrosten ajat löydät täältä.


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki TikTokissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin