Mainos

Suuri leikkipaikkajuttu

Etsitkö kaupungin parasta leikkipuistoa? Pienten Helsinki on tehnyt koko historiansa ajan myös tutkimusmatkoja Helsingin leikkipuistoihin ja -paikkoihin ja pyysi juttua varten apua myös lukijoiltaan. Syntyi Suuri leikkipaikkajuttu, joka listaa kokemusasiantuntijoiden mielestä parhaita paikkoja leikkiä niin pienten kuin isompienkin lasten kanssa Helsingissä.

Julkaistu 19.8.2019


NYT etsitään vuoden 2023 parhaita leikkipuistoja ja leikkipaikkoja!
Suosikkipuistoasi voit käydä nimeämässä Pienten Helsingin
Facebook-julkaisussa tai Instagramissa


Ensimmäiseksi lienee syytä avata helsinkiläistä leikkipaikkakulttuuria. Helsingistä nimittäin löytyy leikkipaikkoja ja leikkipuistoja. Leikkipuiston ja -paikan ero on siinä, että leikkipuistoissa järjestetään arkisin ohjattua toimintaa ja puistoilla on pääosin myös sisätiloja ja mm. ulkoleluja käytössä. Leikkipuistoissa on siis omaa henkilökuntaa töissä. Leikkipaikoilla leikitään omatoimisesti, mutta niitäkin toki huolletaan kaupungin tai muun ylläpitäjän toimesta. Helsingissä on leikkipaikkoja ja -puistoja moneen lähtöön: uusia, vanhoja, monipuolisia, hyvin yksinkertaisia, hyväkuntoisia ja huonkuntoisia, aktiivisisti toimia ja hyvin hiljaisia…

Helsingissä on 68 leikkipuistoa ja perhetaloa sekä 222 leikkipaikkaa (tilanne vuonna 2019), joita kaupunki ylläpitää. Tämän lisäksi Helsingin taivaan alla voi leikkiä myös esimerkiksi kauppakeskusten ylläpitämillä leikkipaikoilla. Koska leikkipuistojen taso vaihtelee ja osa paikoista sopii erityisesti tietylle kohderyhmälle, Pienten Helsinki kysyi seuraajiltaan missä puistoissa ja leikkipaikoilla viihdytään. Samalla tämä on viesti kaupungin leikkipuistosuunnittelijoille, kokemusasintuntijat ovat puhuneet!

Leikkipaikkoja on toki vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta vuosien myötä omien suosikkien lista alkaa muodostua. Siihen, mistä paikasta tulee suosikki, vaikuttavat toki käyttäjien omat mielikuvat ja toiveet: toiselle on tärkeää aidattu alue, toinen arvostaa kodin läheisyyttä, joku liukumäkiä tai myös viikonloppuisin saatavilla olevia hiekkaleluja. Moneen asiaan vaikuttaa varmasti myös tunne-asiat: hyvä muisto tai muuten fiilis, joten siksi on erittäin tärkeää, että listan takana on monen kokemusasintuntijan mielipide.


MUISTA MYÖS:
Esittelyssä Helsingin uusimmat leikkipaikat!


Hyvän leikkipaikka kriteerit

Pienten Helsingin ja seuraajien listoilla mainuttuja hyvän leikkipaikan ja -puiston kriteerejä olivat:

Mainos
  • Siisti
  • Turvallinen
  • Hyvin hoidettu
  • Sopivan monipuolinen
  • Huomio eri-ikäiset leikkijät
  • Varjonpaikkoja
  • Erilainen, yllättävä
  • Aidattu alue
Leikkipaikka Vuorimiehenpuistokko.

Hyväksi havaittuja leikkipaikkoja listattiin heinäkuussa 2019 Pienten Helsingin Facebook-sivulla. Samalla nousi esiin käyttäjien toive listata tietoa siitä, minkälaiselle kohderyhmälle puisto on sopiva: taaperoille, leikki-ikäisille, aikuisille, esim. yli 120 cm mittaisille, koululaisille, rauhallisuutta arvostaville, kiipeilijöille, ihmisvilinässä viihtyville…


Pienten Helsingin seuraajien Top 10 -leikkipuistot ja -paikat Helsingissä:

1. Leikkipuisto Linnunrata, Suutarila

Vantaa ja uutta yhdistevä, ihanan vehreä ja osin myös varjoinen piha-alue tarjoaa tunnelmallisen paikan leikkiin monen ikäisille. Uudemman piha-alueen puolella leikkivälineitä eri-ikäisille, myös kahluu-allas arkisin käytössä puiston ollessa auki. Yksi Helsingin tunnelmallisimmista leikkipuistoista, joka tunnettiin ennen myös siitä, että puistossa asui kesäisin kotieläimiä. Muutaman vuoden tauon jälkeen kesällä 2023 leikkipuisto Linnunradassa asuu taas kesäkanoja ja niitä pääsee ihastelemaan kesäkauden aikana. Kanoja hoidetaan yhdessä naapuruston ja leikkipuiston lasten kanssa.

Monipuolinen leikkipuisto, vanhaa ja uutta, kesällä pihapiirissä asuu eläimiä. Tekemistä kaikenikäisille.”

Leikkipuisto Linnunrataan muutti taas vuosien tauon jälkeen kanoja kesäkaudeksi 2023 osana OmaStadi-hanketta!

Leikkipuisto Linnunrata

2. Leikkipuisto Tuorinniemi, Herttoniemenranta

Perustelut:Leikkipuisto uimarannan ja jätskikiskan vieressä! Remontoitu muutamia vuosia sitten, modernit leikkivälineet ja ei niin perinteinen vesileikkipaikka kesällä. Trampoliinit, kierreliukumäki ja monet kiipeilytelineet lapsen suosikkeja.

Tuorinniemi on tosi monipuolinen: hieno kiipeilyteline, isot verkkokeinut, trampoliineja, kiipeilyverkko, pelikenttä. Päiväkodin pihaan pääsee ainakin iltaisin ja viikonloppuisin, josta löytyy puuhaa pienemmille. Vieressä uimaranta ja lähellä vessat!

Leikkipuisto Tuorinniemi

3. Leikkipuisto Mäkitorppa, Oulunkylä

Perustelut:Mäkitorppa kuuluu kaupungin uusimpiin leikkipuistoihin: täällä on vaikka mitä tekemistä! Puisto on hyvä esimerkki siitä, miten yksi paikka voi olla monenikäisten mieleen: aivan pienimmille on oma aidattu alue, puiston toisella laidalla viihtyvät koulikäiset. Siisti ja toimiva kokonaisuus.”
” Hyvien kulkuyhteyksien varrella Ogelissa. Monen ikäiselle pienestä isompaan löytyy tekemistä. Arkisin pääsee vessaan sisälle ja eväitä voi syödä silloin myös sisällä. Ulkona pari pöytää. Ohjattua toimintaa, ohjaajat kivoja, ja mm. erilaisia pyöriä ja polkuleluja tarjolla. Kesällä kahluuallas arkisin. Myös kaupungin ruokailu klo 12 puiston vieressä nurmikolla. Talvella voi laskea mäkeä (mikäli lunta). Kauppa ja kirjasto lyhyen kävelymatkan päässä.”

Sopii pienille ja isommillekin. Pienille oma aidattu alue ja muutoinkin koko puisto aidattu. Sopivan kompakti setti ts lapsensa näkee hyvin alueella. Kiipeilytelinettä pienille ja isoille, kahluuallas, monenlaisia pyöriä, keinuja, hiekkalaatikot, mahtava henkilökunta. Vilkas puisto ja muiltakin kävijöiltä oon kuullu paljon positiivista. Sijainti loistava keskellä Ogelia ja pääsee monella julkisella paikalle.”

Leikkipuisto Mäkitorppa

4. Leikkipuisto Linja, Hakaniemi

Perustelut: ”Linjassa on lähes aina porukkaa! Linja on myös koko kesän auki, joten sisätiloihin pääsee vessaan, syömään ja sateen sattuessa suojaan. Pienimmillekin ulkona paljon puuhaa, vauvakeinuja, pieniä liukumäkiä ja iso hiekkalaatikko. Pelikenttä ja uima-allas. Isommille myös kiipeilyteline ja kiipeilyverkko. Paljon leluja ja kulkuvälineitä.”

Leikkipuisto Linja

5. Lasten liikennekaupunki, Laakso

Perustelut: ”Upeaa, että tuollaista on vieläpä maksuttomana olemassa! Liikenneopetusta 5-vuotisikäluokasta eteenpäin, perjantai ja sunnuntai perhepäiviä. Polkuautoilla pystyy ajamaan n. metrin mittaisesta, kunhan osaa polkea, pienemmillä vanhempi lykkii polkimetonta autoa. Suosittelen 4-9-vuotiaille”

Lasten liikennekaupunki

6. Kauppakeskus Redin Bryga-kattoterassin leikkipaikka, Kalasatama

Redin kattoleikkipaikka löytyy, kun hyppää kauppakeskuksesta ns. lokkihissiin, eli lokinkuvalla varustettuun hissiin. Kulosaaren sillalta kattotasanteelle pääsee kevyenliikenteen ramppia pitkin leikkipaikalle. Myös portaat Englantilaisaukiolta vievät suoraan kauppakeskuksen katolle. Kesällä 2022-2023 leikkipuisto on osin poissa käytöstä viereen rakentuvan uuden tornitalon vuoksi ja puiston alue suojattu verkolla työmaan vuoksi. Suurimmat kiipeilytelineet, keinut ja hiekkalaatikko ovat silti käytössä normaalista ja suurin osa katon piha-alueesta.

Perustelut:Brygan leikkipaikka edustaa uutta leikkipaikkasuunnittelu ja eroaa monesta kaupungin puistosta edukseen erilaisin leikkivälinein. Sijainti katolla tuo paikkaan oman viehätyksensä. Hienoja kiipeilytelineitä isommille”.

Redin Bryga-kattoterassin leikkipaikka

7. Leikkipuisto Intia, Kumpula
Perustelut:Tämä on kiva! Iso varjoisa alue, jossa pienille tarvittaessa aidattu alue erikseen. Ja uima-allas!

Mainos

8. Leikkipuisto Sanna, Länsi-Pasila
Perustelut: ”Aidattu monipuolinen pienten alue, kiva kallioinen pikkumetsä, iso kiipeilyteline, joka ei kuitenkaan ole liian vaikea pienemmillekään, kumpuileva allas, jossa tyhjillään on kiva laskea mopolla tai potkutella pyörällä. Varjoa ja vehreyttä. Ja hevosaitaukset kävelymatkan päässä. ”

9. Leikkipuisto Kurranummi, Tapanila
Perustelut: ”Monipuolista tekemistä eri ikäisille, mielekäs myös aikuisille, tosi pitkä liukumäki (pisin Helsingin leikkipuistoissa näkemistäni!), pienemmille aidattu alue, laaja ja vehreä alue, kadun toisella puolella ruokakauppa (ja ehkä WC-tilatkin?). Hiekkakentällä kiertäviä sirkuksia/tivoli yms. Sisätiloista ja LP-toiminnasta en osaa sanoa kun käydään vain viikonloppuisin.”


10. Tokoinrannan leikkipaikka, Hakaniemi

Perustelut: Sijaintinsa puolesta täällä on helppo poiketa ja puistossa on lähes aina leikkikavereita. Kauniit maisemat, tuulisella säällä toki hiukan haastava sijainsti.”
Lapsien suosikki ison kiipeilytelineen vuoksi – mahdollisuus bongata junia. Hakaniemen tori lähellä.”

Tokoinrannan leikkipaikka

Muita useamman äänen saaneita leikkipaikkoja ja -puistoja olivat:

Leikkipuisto Mustakivi, Vuosaari
Perustelut
: ”Hiljattain kunnostettu – löytyy paljon erilaisia kiipeilytelineitä, liukumäkiä, pelikenttä ym. tekemistä kaikenikäisille. Kesällä kahluuallas, talvella ihan vieressä luistelukenttä ja pulkkamäet.”

Lastenlehdon leikkipaikka, Kamppi
Perustelut
: ”Puisto kivenheiton päästä Kampista. Kolme erilaista aidattua puistoa: hiekkalaatikoita, kiipeilytelineitä, liukumäkiä sekä iso vihreä ”tekonurmikko” jossa voi vaikka harjoitella pyöräilyä. Puistoon paistaa paikoittain koko päivän aurinko, joten aurinkohattu ja vesipullo kannattaa pakata mukaan laukkuun. Ollaan oltu 2 veen kanssa, mutta esim. temppuosassa viihtyy varmaan myös vähän vanhemmatkin lapset.”

Leikkipuisto Piika, Malminkartano
Perustelut: ”Sopii 0-6 ja alakoululaiset. Aidattu leikkialue sekä ei aidatulla alueella kesäisin kahluuallas ja koululaisille ohjelmaa. Myös sisätilat: vauvoille vauvahierontaa ja taaperoikäisille laulutuokio. Päivät kannattaa tarkistaa. Fb:stä Leikkipuisto Piika.
Vieressä mukava kahvila!”

Leikkpaikka Keuruunpuisto, Vallila
Perustelut: ”Leikkipaikka kuin Astrid Lindgrenin kirjoista!

Leikkipuisto Nuoli,
Pitäjänmäki
Perustelut: ”Kalusto ehkä jo vanhempaa, mutta idyllinen paikka (metsää ympärillä ja tilaa juosta) sekä ihan paras henkilökunta, joka moikkaa ja muistaa lasten nimet. Pitävät myös tosi kivoja ohjattuja toimintoja päivittäin. Yli 3 vee tykkää puistosta tosi paljo ja vinkkinä vauvaperheille et pitivät myös vauvahierontaa. Puistossa kahluuallas.”

Laajasuon lähiliikuntapuisto
Perustelut
: ”Laajasuon kiipeilypainotteinen liikuntapuisto Haagassa, leikki-ikäisille, jotain vähän vanhemmillekin”

Leikkipuisto Isonneva, Etelä-Haaga
Perustelut: ”Iso puisto jossa myös varjoa, uusi sisätila ja pieni kirjasto vieressä.

Leikkipuisto Viikkari, Viikki

Leikkipuisto Rudolf, Laajasalo
Perustelut: ”Uudehko ja monipuolinen leikkipuisto.”

Leikkipuisto Kannelmäki
Perustelut: ”Ruokakauppa ja Kanneltalo kirjastoineen lähellä, paljon leluja erilaista telinettä, iso puisto alue, sisälle pääsee myös aina, aina päivisin porukkaa, mukava joustava henkilökunta järjestää tekemistä kaikille. Tekemistä sekä isommille kuten pelikenttiä ja pienimmille, pulkkamäki.”

Leikkipuisto Filpus, Malmi
– Tämä puisto on lakkautus/purku-uhan alla.

Tervasaaren leikkipaikka, Kruununhaka
Perustelut: ”Ehkä Helsingin suojaisin leikkipaikka aurinkoisella säällä.

Leikkipuisto Nurkka, Puistola
Perustelut: Lp Nurkan piha on iso ja sisätilat eli ”takkahuone ja keittiö” vähän pienet mutta toimivat. Pihalla on tekemistä kaikenikäisille lapsille (vauvoista koululaisiin). Nurkan piha on monipuolinen, josta löytyy aurinkoa ja varjoa. Sateen sattuessa pääsee myös ”halliin” ja jatkamaan leikkejä siellä. Hallissa voi myös lämmittää ja syödä eväitä jos pihalla ei sää suosi. Pihalla on iso allas, mahdollisuus pelata esim sählyä, potku-ja polkupopojen alue (joka juuri on uudistettu tänä kesänä), kivoja kiipeilytelineitä isommille ja pienille. Ihan pienille on myös oma aidattu alue. Tosi kiva puisto Puistolassa! Yksi meidän suosikkipuistoista Koillis-Helsingissä.”

Leikkipuisto Lehdokki, Itä-Pasila
Perustelut: ”Omasta puolesta se että iso puisto jossa tekemistä kaikenikäisille (vauvat, taaperot, leikki-ikäiset, koululaiset). Iso allas ja hyvin tilaa ajella eri ajovempeleillä ja avoin puisto, jossa vanhemmilla hyvä näkyvyys plussaa useamman lapsen kanssa vrt. metsäiset, puiset puistot. Ei liikaa tungosta eli ns piilossa oleva kesäkeidas ja auki koko kesän.”
Mahtavat ohjaajat (toki omaehtoisestikin riittää tekemistä ja lääniä). Ja on muuten hyvien yhteyksien äärellä Mäkelänkadun varrella. Siitä huolimatta suojaisa paikka, ja kadun toisella puolella Vallilanlaakson ja Kumpulan ulkoilu- ja retkeilyalueet.

Leikkipuisto Seppä, Punavuori
Perustelut: ”Mikael Agricolan kirkon vieressä. Aidattualue ohjattua ohjelmaa kesällä ja muuna aikana. 0-6v. myös sisätilat.

Sähköttäjänpuisto, Konepaja
Perustelut: ”Vuosi sitten täyson kunnostettu ja laiteltu uudet vempaimet, myös hippakone.

Leikkipuisto Iso-Antti, Itäkeskus/Marjaniemi
Perustelut: ”Moderni puisto, paljon erilaisia alueita, pienille oma aidattu alue. Pihalla hauska vesileikkipaikka kesällä.”

Töölönlahden kiipeilypaikka
Perustelut: ”Selvästi isompien lasten leikkipaikka, joka painottuu erilaisiin kiipeilutelineisiin.”

Leikkipuisto Kipinäpuisto, Kivikko
Perustelut: ”Iso puisto jossa ainakin pienille lapsille ja vähän vanhemmillekin paljon kivoja juttuja.”

Leikkipuisto Taivallahti, Töölö

Leikkipuisto Salpausselkä, Pihlajisto

Leikkipuisto Etupelto, Itä-Pakila
Perustelut: ”Etupellon leikkipuisto Itä-Pakilassa. Ei koskaan ruuhkaa, mukava henkilökunta. Hiekkalaatikolla lelut yleensä saatavilla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Leppispuisto eli Estetien leikkipaikka, Etelä-Kaarela

Leikkipuisto Puuskakulma, Laajasalo/Jollas

Tervasaaren leikkipaikka

MUISTA MYÖS:
Esittelyssä Helsingin uusimmat leikkipaikat!


Seuraa Pienten Helsinkiä
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Suuri leikkipaikkajuttu”

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin