Pienenä Helsingin kattojen alla.
Pienenä Helsingin kattojen alla.

Helsingin saaret: Hellepäivä Mustasaaressa

Hellepäivä Mustasaaressa Helsingissä

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 1.7.2018

Poikkeustilanteesta johtuen Mustasaari
EI OLE  
yleisölle avoinna kesällä 2020.


Jos kaipaat tekemistä ja retkipaikkaa kesäpäivänä lasten kanssa, kesäinen Mustasaari Seurasaaren lahdella on mitä mainioin kohde! Saari täynnä kesätekemistä lasten ehdoilla, aurinkoa ja merituulta sekä herkullisia jättikorvapuusteja!

Kahvila toimii Mustasaaren päärakennuksessa.

Mustasaaren toimintakeskus on Helsingin seurakuntayhtymän kesäsaari Seurasaaren selällä Töölön ja Kaskisaaren välissä. Saari on avoin kaikille kesäpäivien viettäjille ja erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Saareretkeen tuo oman lisäviehätyksensä venematka Taivallahdesta, sillä viidentoista minuutin lauttamatka luo tunteen, että nyt ollaan jo vähän pidemmällä. Mustasaareen on myös siltayhteys Kaskisaaresta, mutta silta on ainoastaan huolto- ja pelastusliikenteen käytössä, joten karttaa ei kannata uskoa tässä asiassa.

Mustasaari on todella siisti, hyväkuntoinen ja miellyttävä kokemus kokonaisuudessaan. Wc-tilat ovat ajanmukaiset, kahvila-ravintolan palvelu ja valikoima hyvät, muita palveluita ja tekemistä on juuri sopivasta ja mitä mainioin leikkipaikka kruunaa kokonaisuuden. Pienimpiä vieraita ajatellen kahvilaan on esteetön sisäänkäynti rakennuksen pihan puolelta, paljon syöttötuoleja ja toimivat vaipanvaihtotilat. Päiväunipaikkoja saarelta ei puutu ja esimerkiksi lenkki Hiljaisuuden niemessä tuo varmasti unen.

Kahvilalla on myös suuri terassi ja lisätilaa on tehty myös rakennuksen ulkopuolelle katoksen alle. Puiden varjossa on pöytä- ja tuoliryhmiä, joissa voi nauttia eväitä tai kahvilan herkkuja. Mustasaaren kahvila tarjoaa myös lounasta buffet-pöydästä tiistaista lauantaihin klo 12-14 (lounas: aikuiset 9 €, lapset 1-5 v. 1 € / ikävuosi, 6-12 v. 6 €) ja brunssia sunnuntaisin (brunssi: aikuiset 15 €, lapset 1-5 v. 1 € / ikävuosi, 6-12 v. 7 €). Jättikorvapuustit maksavat 2 € eikä herkulliselta pullan tuoksulta voi välttyä saarella liikkuessaan. Kahvilassa on myynnissä pullan, kahvin ja juomien lisäksi myös muita herkkuja, täytettyjä leipiä, smootieita ja jäätelöä.

Mustasaaren päärakennus.

Mustasaaressa asustaa kesävieraina kaneja, kanoja, kukko ja viisi lammasta. Kanit ja kanat asuvat suuren pihan toisella laidalla ulkohäkeissä ja eläinten luo on näköyhteys myös kahvilan terassilta.

Mustasaaren kaneja.
Mustasaaren kaneja.
Kanoja Mustasaaressa.
Kanoja Mustasaaressa.

Lampaat kulkevat vapaina viereisessä Hevossaaressa, jonne on siltayhteys Mustasaaren puolelta. Hevossaari on luonnontilainen saari, joten kulkeminen rattaiden kanssa poluilla ja kallioilla on haastavaa. Jätimme rattaat suosilla saaren alkuun odottamaan ja lähdimme etsimään lampaita. Mustasaaren lampaat ovat hyvin tottuneita ihmisiin ja pieninkin uskalsi silitellä ”määmäätä”. Hevossaarella tosin kannattaa muistaa katsoa mihin astuu, etenkin lampaiden käyttämillä reiteillä 😉.

Silta Hevossaareen ja lampaiden luo.
Silta Hevossaareen ja lampaiden luo.
Mustasaaren lampaat ovat tottuneita pieniin vieraisiin ja innokkaisiin rapsuttelijoihin.
Mustasaaren lampaat ovat tottuneita pieniin vieraisiin ja innokkaisiin rapsuttelijoihin.

Mustasaaressa on myös hiekkaranta suihkuineen ja pukutiloineen. Huomaa kuitenkin, että uimaranta sijaitsee sinilevän kannalta otollisessa paikassa ja saaren rannassa tavataan sinilevää aika ajoin. Tämä kannattaa ehkä mainita lapselle, jos lupailee uintimahdollisuutta suurempien pettymysten välttämiseksi. Kahvilan ilmoitustaululta löytyi hyvä ohjeistus sinilevätilanteesta. Rannalle oli viritetty aitaa aivan rannan tuntumaan, vaikka kyseisenä päivänä sinilevävaaraa ei ollut. Järkeilimme aidan ainakin osin estävän hanhien maihinnousua ja kiittelimme sitä myös lasten takia: eväiden syönti rannalla sujui rauhallisesti kun suoraan veteen ei päässyt juoksemaan kaikkialta.

Mustasaaren uimaranta.
Mustasaaren uimaranta.

Mustasaaren valtteja ovatkin saaren lapsiystävällisyys, hienot, toimivat ja erittäin siistit tilat, hienot saaristomaisemat ja urbaanit näkymät Ruoholahteen, Töölööseen ja Seurasaaren selälle, Hiljaisuuden niemi (huono vitsi lasten kanssa?), upea luonto ja toimiva kokonaisuus lasten kanssa reissatessa. Saarella järjestetään myös ohjelmaa, esimerkiksi kesä-heinäkuun vaihteessa Mustasaaressa voi nähdä Pukinmäen taidekoulujen nuorten Ruma ankanpoikanen -esityksen (liput 5 €).
Mustasaaressa voi järjestää myös juhlia lasten syntymäpäiviä sekä esimerkiksi kokouksia.

Mustasaaren maisemat yllättävät: luonnonrauhaa voi olla näinkin lähellä Helsingin keskustaa.
Mustasaaren maisemat yllättävät: luonnonrauhaa voi olla näinkin lähellä Helsingin keskustaa.

Laiva Mustasaareen kulkee noin tunnin välein ja helteisinä päivinä ruuhkaan kannattaa varautua ainakin suosituimmilla aamupäivän lähdöillä sekä alkuiltapäivän paluumatkoilla. Meidän suurimmat jännityksen aiheet kohdistuivat rattaiden mahtumiseen lauttaan, mutta huoli osoittautui turhaksi: yhteysveneeseen mahtui helposti ainakin kymmenet rattaat ja kulku laiturilta veneeseen oli helppoa.

Mustasaaren lautta ja lauttalaituri, vieressä vierasvenelaituri omalla veneellä saapuville.

Meno-paluumatka Mustasaareen maksaa aikuisilta 4 €, alle 10-vuotiaat matkustavat aikuisen seurassa maksutta (vuoden 2019 hinnastoa ei vielä löydy). Lautalla käy vain käteinen, joten tämä on tärkeää huomioida retkeä suunnitellessa. Saaresta löytyy myös vierasvenelaituri omalla veneelle saapuville.


Mustasaaren toimintakeskus

www.mustasaarentoimintakeskus.fi

Mustasaaren kesäkausi 2020
Poikkeustilanteesta johtuen Mustasaari
EI OLE  
yleisölle avoinna kesällä 2020.

Lautta-aikataulut Mustasaareen löytyvät linkin takaa (ei liikennettä kesällä 2020).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.