Mainos

Helsingin saaret: Hellepäivä Mustasaaressa

Hellepäivä Mustasaaressa Helsingissä

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 1.7.2018 ja päivitetty 3.6.2024.

Jos kaipaat tekemistä ja retkipaikkaa kesäpäivänä lasten kanssa, kesäinen Mustasaari Seurasaarenlahdella on mitä mainioin kohde! Saari täynnä kesätekemistä lasten ehdoilla, aurinkoa ja merituulta sekä herkullisia jättikorvapuusteja!


Mustasaari on avoinna 4.6.–11.8.2024  seuraavasti:
Tiistaina ja perjantaista sunnuntaihin klo 9–17
Keskiviikkoisin ja torstasin klo 9–20
Maanantaisin saari on suljettu. 

Kahvila toimii Mustasaaren päärakennuksessa.

Mustasaaren toimintakeskus on Helsingin seurakuntayhtymän kesäsaari Seurasaaren selällä Töölön ja Kaskisaaren välissä. Saari on avoin kaikille kesäpäivien viettäjille ja erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Saareretkeen tuo oman lisäviehätyksensä venematka Taivallahdesta, sillä viidentoista minuutin lauttamatka luo tunteen, että nyt ollaan jo vähän pidemmällä. Mustasaareen on myös siltayhteys Kaskisaaresta, mutta silta on ainoastaan huolto- ja pelastusliikenteen käytössä, joten karttaa ei kannata uskoa tässä asiassa.

Mainos

Mustasaari on todella siisti, hyväkuntoinen ja miellyttävä kokemus kokonaisuudessaan. WC-tilat ovat ajanmukaiset, kahvila-ravintolan palvelu ja valikoima hyvät, muita palveluita ja tekemistä on juuri sopivasta ja mitä mainioin leikkipaikka kruunaa kokonaisuuden. Pienimpiä vieraita ajatellen kahvilaan on esteetön sisäänkäynti rakennuksen pihan puolelta, paljon syöttötuoleja ja toimivat vaipanvaihtotilat. Päiväunipaikkoja saarelta ei puutu ja esimerkiksi lenkki Hiljaisuuden niemessä tuo varmasti unen.

Kahvilalla on myös suuri terassi ja lisätilaa on tehty myös rakennuksen ulkopuolelle katoksen alle. Puiden varjossa on pöytä- ja tuoliryhmiä, joissa voi nauttia eväitä tai kahvilan herkkuja. Kahvilan kuuluisat jättikorvapuustit tuoksuvat jo lauttarantaan saakka. Kahvilassa on myynnissä pullan, kahvin ja juomien lisäksi myös muita herkkuja, täytettyjä leipiä, smootieita ja jäätelöä. Lounas on tarjolla kesäaikana tiistaista sunnuntaihin.

Mustasaaren päärakennus.

Mustasaaressa asustaa kesävieraina kaneja, kanoja, kukko ja lampaita. Kanit ja kanat asuvat suuren pihan toisella laidalla ulkohäkeissä ja eläinten luo on näköyhteys myös kahvilan terassilta.

Mustasaaren kaneja.
Mustasaaren kaneja.
Kanoja Mustasaaressa.
Kanoja Mustasaaressa.

Lampaat kulkevat vapaina viereisessä Hevossaaressa, jonne on siltayhteys Mustasaaren puolelta. Hevossaari on luonnontilainen saari, joten kulkeminen rattaiden kanssa poluilla ja kallioilla on haastavaa. Jätimme rattaat suosilla saaren alkuun odottamaan ja lähdimme etsimään lampaita. Mustasaaren lampaat ovat hyvin tottuneita ihmisiin ja pieninkin uskalsi silitellä ”määmäätä”. Hevossaarella tosin kannattaa muistaa katsoa mihin astuu, etenkin lampaiden käyttämillä reiteillä 😉.

Silta Hevossaareen ja lampaiden luo.
Silta Hevossaareen ja lampaiden luo.
Mustasaaren lampaat ovat tottuneita pieniin vieraisiin ja innokkaisiin rapsuttelijoihin.
Mustasaaren lampaat ovat tottuneita pieniin vieraisiin ja innokkaisiin rapsuttelijoihin.

Mustasaaressa on myös hiekkaranta suihkuineen ja pukutiloineen. Huomaa kuitenkin, että uimaranta sijaitsee sinilevän kannalta otollisessa paikassa ja saaren rannassa tavataan sinilevää aika ajoin. Tämä kannattaa ehkä mainita lapselle, jos lupailee uintimahdollisuutta suurempien pettymysten välttämiseksi. Kahvilan ilmoitustaululta löytyi hyvä ohjeistus sinilevätilanteesta. Rannalle oli viritetty aitaa aivan rannan tuntumaan, vaikka kyseisenä päivänä sinilevävaaraa ei ollut. Järkeilimme aidan ainakin osin estävän hanhien maihinnousua ja kiittelimme sitä myös lasten takia: eväiden syönti rannalla sujui rauhallisesti kun suoraan veteen ei päässyt juoksemaan kaikkialta.

Mustasaaren uimaranta.
Mustasaaren uimaranta.

Mustasaaren valtteja ovatkin saaren lapsiystävällisyys, hienot, toimivat ja erittäin siistit tilat, hienot saaristomaisemat ja urbaanit näkymät Ruoholahteen, Töölööseen ja Seurasaaren selälle, Hiljaisuuden niemi (huono vitsi lasten kanssa?), upea luonto ja toimiva kokonaisuus lasten kanssa reissatessa. Saarella järjestetään myös erilaista kesäohjelmaa. Mustasaaressa voi järjestää myös juhlia lasten syntymäpäiviä sekä esimerkiksi kokouksia.

Mainos
Mustasaaren maisemat yllättävät: luonnonrauhaa voi olla näinkin lähellä Helsingin keskustaa.
Mustasaaren maisemat yllättävät: luonnonrauhaa voi olla näinkin lähellä Helsingin keskustaa.

Lautta Mustasaareen kulkee noin tunnin välein ja helteisinä päivinä ruuhkaan kannattaa varautua ainakin suosituimmilla aamupäivän lähdöillä sekä alkuiltapäivän paluumatkoilla. Meidän suurimmat jännityksen aiheet kohdistuivat rattaiden mahtumiseen lauttaan, mutta huoli osoittautui turhaksi: yhteysveneeseen mahtui helposti ainakin kymmenet rattaat ja kulku laiturilta veneeseen oli helppoa. 

Mustasaaren lautta ja lauttalaituri, vieressä vierasvenelaituri omalla veneellä saapuville.

Saareen on vapaa pääsy, edestakainen lauttamatka maksaa aikuisille 8 € ja 7-17 -vuotiaille 5 €. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi huoltajan seurassa. Maksuvälineenä lautalla käy sekä korttimaksu että käteinen.


Mustasaaren toimintakeskus

www.mustasaarentoimintakeskus.fi

Mustasaari on avoinna ajalla 4.6.–11.8.2024 .
Mustasaaren lautta-aikataulu löydät täältä.

Mustasaaressa on myös varjoisia ja rauhallisia paikkoja esimerkiksi pienten päiväunipaikoiksi.

Pienten Helsingin Kesä Helsingissä -sarja

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin