Keskustakirjasto Oodi lasten silmin

Ensimmäistä kertaa Oodissa

Kauan odotettu, Helsingin uusin helmi keskustakirjasto Oodi avasi ovensa 5.12.2018 ja kutsui kaikkia ottamaan talon omakseen. Olimme odottaneet tätä tapahtumaa kauan lasten kanssa, ihmetelleet kesähelteillä Oodin kattoikkunoiden asentamista suurella nosturilla, miettineet millainen paikka tulee olemaan ja haaveilleet mitä kaikkea Oodi tulee tarjomaan. Ensivisiitti sattui perjantai-iltaan, jolloin avajaisten pahin ruuhka oli ohi ja saimme ihmetellä rauhassa uutuuttaan hohtavaa Oodia.

Oodi tarjoaa myös jännitystä.
Oodi tarjoaa myös jännitystä.

Oodi oli kieltämättä pysäyttävä, jotain ennen kokematonta, avointa ja kaikkien yhteistä. Ihmiset vaikuttivat vilpittömän onnellisilta, kirjastossa, perjantai-iltana. Kirjaston toinen kerros on vielä suljettu 28.12.2018 saakka henkilökunnan treenatessa laitteiden käyttöä, mutta kolmannen kerroksen kirjataivas oli itsessään jo niin upea että toisen kerroksen olemassaolo melkein unohtui. Jos et ole ennen nauttinut kirjastossa olosta, suosittelen käymään Oodissa.

Oodissa on helppo liikkua lasten ja rattaiden kanssa: tila on esteetön ja selkeä ja äänimaailma on miellyttävä.
Oodissa on helppo liikkua lasten ja rattaiden kanssa: tila on esteetön ja selkeä ja äänimaailma on miellyttävä.

Lasten ja nuorten osasto sijoittuu kolmannen kerroksen Töölönlahden päätyyn ja levittäytyy suuren maton ympärille sekä monien portaiden ja tasanteiden ylle. Kieltämättä kauhulla seurasin pienen taaperon innokasta kiipeilyä portaissa, mutta onneksi muutakin ihmeteltävää on paljon. Paikalla oli kymmeniä perheitä ja monet pelailivat matolla kirjaston lautapelejä – superidyllistä, juuri sitä mitä Oodi voi parhammillaan olla (mutta ei kenties kirjaston henkilökunnan näkökulmasta, en kadehdi sitä henkilöä jonka tehtäväksi jää etsiä Aliaksen kaikki nappulat oikeaan laatikkoon…). Toivottavasti pelit kuitenkin säilyvät tilassa, mutta tähän lienee syytä keksiä fiksumpi tapa lainata ja säilyttää niitä.
Oodissa kirjat eivät meidän seurueen mielestä olleet ainakaan näin ensimmäisellä kerralla pääosassa, mutta uskon että tästä muodostuu oikein kiva tapa viettää aikaa lasten kanssa. Samalla jäin miettimään, ovatko kaikki kirjat edes vielä hyllyissä, sillä tyhjä tilaa oli reilusti.

Näkymä pohjoispäädystä etelään, yli Oodin lastenosaston. Perheitä viettämässä perjantai-iltaa Oodissa.
Näkymä pohjoispäädystä etelään, yli Oodin lastenosaston. Perheitä viettämässä perjantai-iltaa Oodissa.
Oodin avajaispäivien aikana lainattiin eniten lastenkirjoja. Lastenosaston lainausautomaatti on myös lapsen kokoinen.
Oodin avajaispäivien aikana lainattiin eniten lastenkirjoja. Lastenosaston lainausautomaatti on myös lapsen kokoinen.

Lastenosaston parven alta löytyy oranssi, salainen satuhuone, jossa tarkoituksena lienee lukea satuja ja rentoutua. Aikuinen nauttikin täällä löhöilystä, mutta lapsi näki huoneen toisin: huone on yksi iso liukumäki lapsen silmin!

Oodin salainen satuhuone on mahtava. Mutta tajusikohan sen suunnitellut, että lapsen silmin paikka on yksi iso liukumäki...
Oodin salainen satuhuone on mahtava. Mutta tajusikohan sen suunnitellut, että lapsen silmin paikka on yksi iso liukumäki…

Lastenosaston parven alta löytyvät WC- ja lastenhoitotilat ja osaston sivusta vaunuparkki. Kolmannessa kerroksessa on myös pieni kahvila, joka on ollut harvinaista helsinkiläisissä kirjastoissa. Suurempi kahvila-alue löytyy Oodin ensimmäisestä kerroksesta. Oodi on esteetön ja sisällä voi liikkua rattaiden ja vaunujen kanssa.

Keskustakirjasto Oodissa on myös leikkipuisto Loru. Perjantai-iltana se ei ollut auki ja kurkistus Lorun oletettuihin tiloihin tuotti pienoisen pettymyksen. Tätä täytyy palata tutkimaan arkipäivänä, sillä valitettavasti Loru ei tuo parannusta Helsingin leikkipuistojen aukioloaikoihin, se kun on auki vain arkisin klo 9.30-17.30. Tilakin näytti iltahämärässä lähinnä läpikulkupaikata pohjoisen sisäänkäynnin kulkuväylällä. Lorussa järjestetään kuitenkin arkisin tekemistä perheille, tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät Lorun sivuilta.

Myös Helsingin kaupunkiympäristön esittelytila Brygga sijaitsee Oodin ensimmäisen kerroksen parvella. Bryggassa voi käydä toivomassa parannuksia kaupunkiin, ihmetellä tulevia kaupunkisuunnitelmia ja pienet vieraat pääsevät rakentamaan kaupunkia työmaakypärät päässään.

Oodin arkkitehtuuri on mielenkiintoinen.
Oodin arkkitehtuuri on mielenkiintoinen.

Pienten Helsinki kiittää Oodia erityisesti pitkistä aukioloajoista, avoimuudesta, ennennäkemättömästä arkkitehtuurista sekä tietenkin lapsiystävällisyydestä. Viimein keskustassa on paikka, jonne voi huolletta poiketa lasten kanssa!

Tämä on ensimmäinen visiittimme Oodiin. Lupaan että tästä kuulette vielä lisää! Joko sinä olet kokenut Oodin?

ps. Pienten Helsinki on tehnyt OmaStadi -budjettiin ehdotuksen perheiden Olkkarista Oodiin. Muista siis äänestää, jos ehdotus hyväksytään jatkoon!

Ainiin! Koko talon läpi kulkevassa kierreportaikossa on taiteilija Otto Karvosen taideteos Omistuskirjoitus, johon kaikki saivat esittää sanoa joille kirjaston omistaisi. Löydätkö portaista omistuksen ”pienille”?


Keskustakirjasto Oodi

Töölönlahdenkatu 4
00100 Helsinki
oodi@hel.fi
Puhelin: 09 310 85000

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 ajatuksia aiheesta “Keskustakirjasto Oodi lasten silmin”