Kansallismuseo ja Vintti

Museokaverini ja minä – kolmevuotiaan kanssa museossa, osa 2

Oletko piipahtanut Vintillä Helsingin keskustassa? Tai nähnyt höpöttävän kallion?

Kansallimuseo upeine torneineen näkyy kauas ja on ehdottomasti jo rakennuksen vuoksi kokemisen arvoinen paikka. Akseli Gallen-Kallelan upeat Kalevala-aiheiset freskot sisääntulokerroksessa kannatta nähdä.

Kansallimuseon Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset freskot.

Kansallismuseossa on tällä hetkellä kolme perusnäyttelyä; Valtakunta, Esihistoria ja lapsille suunnattu Vintti. Vaihtuva näyttely oli vierailumme aikaan Julkinen ja kätketty Suomi -valokuvanäyttely, joka ei sovellu lapsille kuvien aiheiden vuoksi.
Valtakunta-näyttelykerros oli aikuiselle vaikuttavaa katsottavaa, mutta mukana kulkenutta kolmevuotiasta pelotti hämärässä näyttelyssä, vaikka esillä oli kuninkaallista loistoa jota yritimme selittää Frozen-teemaan sopivaksi ;). Sinällään näyttelyssä ei ole mitään lapsille sopimatonta, mutta täällä museoesineisiin ei saa koskea.

Esihistoria-näyttely museon kellarikerroksessa on modernisti toteutettu näyttely, jossa suurin osa näyttelystä on toteutettu tietotekniikan avulla. Täällä voi koskea ja kokeilla, tähystellä ja tunnustella, joten näyttelyyn voi hyvin viedä myös pienemmän lapsen. Kolmevuotias katseli täällä mölisevää mammuttia, tutki kiven muotoja ja ihastui eloon herääviin kalloihin, joista puhuttiin pitkään museovierailun jälkeen.

Esihistoria-näyttelyn ilme on valoisa ja moderni.
Eloon heräävät ja höpisevät kalliot olivat lapsen mieleen Esihistoria-näyttelyssä.

Kolmannen kerroksen Vintti on rakentanut lapsille ja lapsenmielisille. Vintti käsitellee visuaalisesti leikin keinoin Suomen historiaa ja toimii parhaiten luultavimmin alakouluikäsille, mutta myös pienemmät saavat ajan kulumaan täällä ja aktiviteetit muvautuvat hyvin myös pienempien leikkeihin. Vintissä voi esimerkiksi harjata hevosta, rakentaa taloa, leikkia kauppaa tai koulua, tehdä liukuhihnatyötä ja kirjoittaa kirjoituskoneella. Näyttelykerroksessa on kiva tunnelma ja kaikki lapsen kokoista, eikä tilaan voi eksyä. Paikalla on myös museon henkilökuntaa, jotka kertovat kokemukseni mukaan mielellään lisää näyttelystä tai auttavat vaikka matonkudonnassa. Hyvin toteutettu kokonaisuus.

Vintin nukkekoti.
Vintillä riittää tekemistä

Kansallismuseon historiallinen rakennus luo omat haasteensa sokkeiloineen pienten kanssa liikkuvalle, mutta rattaillakin museokierros onnistuu. Hissiin mahtui seiniä hipoen kapeat tuplaraattaat. Alimmassa kerroksessa on rauhallista tilaa ja toimiva hoitohuone ja potta inva-wc:ssä.

Museon kahvila on viihtyisä ja erittäin siisti, tosin pullat ja pikkusuolaiset melko perinteisiä. Kahvilassa on tarjolla buffetlounas arkipäivisin. Kahvilan yhteydessä on kiva kesäpiha museorakennuksen sisäpihalla.

Kansallismuseolla on myös ulkona kiviaidalla ympäröity piha-alue, joka on käsitykseni mukaan käytössä vaikka hetken hengähdykseen.

Sisäänkäynti rattaiden kanssa tapahtuu pääportaiden alla olevasta ovesta, josta hissiyhteys museokerroksiin. Lukollisia, pantilla toimivia säilytyslokeroita on kellarikerroksessa sekä ensimmäisessä kerroksessa. Rattaat voi jättää naulakoiden yhteyteen niin halutessaan.

Museovierailulla tuntui, että lapsiin suhtauduttiin täällä positiivisesti ja olimme tervetulleita.

Esihistoria-näyttelyssä historiaan pääsee tutustumaan nykytekniikan avulla.
Mannerheimintie 34
Avoinna:
Maanantaisin suljettu.
Tiistaista sunnuntaihin klo 11-18
Huom! Vintti avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-16

Pääsymaksu 10€/9€/7€. Alle 18-vuotiaat maksutta.
Museokortti käy

Museosarjan ensimmäinen osa löytyy täältä.


Uskaltaako lasten kanssa mennä museoon? Kerro mielipiteesi tai jaa oma vinkkisi museoista lasten kanssa kommenttikenttään tai Pienten Helsingin Facebookissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.