Mainos

Lasten Amos Rex

Museokaverini ja minä: Amos Rex Lasipalatsissa

Torstaina 30. elokuuta Lasipalatsiin avautuva Amos Rex museo kutsui myös pienempiä museovieraita tutustumaan ennakkoon upouuteen museoon. Tällä kertaa ennakkotunnelmista nautti taaperoikäinen museokaverini ja minä, ja pääsimme näkemään jotain ennenkokematonta.

Amos Rex tunnetaan toistaiseksi parhaiten Lasipalatsin aukiolle uuden ilmeen luoneista kivikukkoloista, joista hurjapäisimmät pääsevät kurkistelemaan myös sisään museoon. Me kokeilimme kukkoloilla kiipeilyä jo muutamia viikkoja sitten kahden pienen kanssa, mutta varoituksen sana on paikallaan: hauskan näköiset kumpareet ovat oikeasti myös todella jyrkkiä. Isommille paikka on aivan varmasti elämys, mutta pienempien kanssa varovaisuus on ainakin paikallaan. Näkemisen arvoinen paikka se joka tapauksessa on, joten paikalla kannattaa käydä ainakin ihmettelemässä.

Amos Rexin aulaan vievät portaat ja upea Lasipalatsi.
Amos Rexin aulaan vievät portaat ja upea Lasipalatsi.

Pääsimme tutustumaan ennakkoon kehuja saaneeseen museoon yhdessä päiväkotiryhmien ja  koululuokkien kanssa. Upea Lasipalatsi on saanut entistäkin upeamman ilmeen ja näky on kieltämättä vaikuttava. Lipunmyynnin ja naulakoiden kohdalla on pakko pysähtyä ihmettelemään ja toivoa, että joku juuri kurkistaisi Lasipalatsin aukiolle avautuvasta kattoikkunasta.
Museon pääsisäänkäynti on Manneiheimintiellä, esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukion puolella. Katutasosta löytyy museokauppa ja itse museoelämys löytyyy maan alta. Museokerrokseen vie valkoisten portaiden lisäksi kaksi hienoa sinisenä hohtavaa hissiä hissimusiikin säestyksellä.

Aulan näyttävä katto kiinnittää vierailijan huomion.
Aulan näyttävä katto kiinnittää vierailijan huomion.

Avajaisnäyttelyissä sukelletaan hyvin erilaisiin maailmoihin: Sigurd Frosteruksen kokoelma on klassisen taiteen näyttely, tokiolainen teamLab tuo Amos Rexiin jotain mitä ei Helsingissä ole ennen nähty.

TeamLabin näyttely tai taidekokemus paremminkin, on sukellus erilaisiin maailmoihin kuvan, äänen, valojen ja varjojen kautta. Kuin astuisi itse osaksi taideteosta. Näyttely on eri huoneissa, joista kaikki ovat pimeitä ja täynnä heijastavaa pintaa, joten näyttelytilaa on hankala hahmottaa. Paikalla on onneksi avaruustakeista tunnistettavia museo-oppaita, joilta saimme hyviä neuvoja ja opastusta. Osa tiloista ja maailmoista oli pienen museokaverin mielestä jännittäviä ja yhden teoshuoneen kohdalla varoitettiin hyvin vahvasti vilkkuvista valoista. Viihdyimme kuitenkin näyttelyssä, sillä värikkäiden kukkien ja eläinten valloittama suuri tila toimi mainiosti myös lapsen kanssa ja teki aikuisenkin onnelliseksi. Museokaveri hihkui onnesta yrittäessään ottaa kiinni lattiaan ilmestyviä kukkia ja jalkojemme välissä vipeltäviä liskoja. Paikallaan seisomonen sai kukkameren kasvamaan katsojan ympärille.

Amos Rex ja tokiolaisen taitelijaryhmä teamLabin näyttely.

Kukkien ja eläinten keskellä museovieras pääsee myös osallistumaan taiteen tekoon: tilassa on huoneita joissa pääse värittämään piirustuskuvan ja skannaamaan sen osaksi teosta. Pian museokaverin värittämä lisko liikkuikin näyttelytilan lattioilla.

Amos Rex tarjoaa myös tekemistä: museovieraat pääsevät värittämään teamLab:in taideteokseen lisää liikkuvia osia.
Amos Rex tarjoaa myös tekemistä: museovieraat pääsevät värittämään teamLab:in taideteokseen lisää liikkuvia osia.

Sigurd Frosteruksen kokoelman näyttely on kaunis ja harmooninen, mutta jää kieltämättä hieman varjoon näyttävän video- ja valotaiteen rinnalla. Ainakaan lasten kanssa tästä osuudesta emme osanneet nauttia, sillä viereisen huoneen kukkien lumo houkutteli enemmän.

Sigurd Frosteruksen kokoelmanäyttelyssä on esillä klassista taidetta.
Sigurd Frosteruksen kokoelmanäyttelyssä on esillä klassista taidetta.

Lasten kanssa Amos Rex toimii yllättävän hyvin. Tosin pimeää pelkäävälle tai kovia ääniä vierastavalle teamLabin näyttely voi olla pelottava. Näyttelytilat ovat toden totta pimeitä ja ainakin ensivierailulla sokkeloisia, aulaan tullessa silmät lähes sokaistuvat vaaleassa aulassa.

Amos Rex ja taemLab taitelijaryhmän näyttely.
Amos Rex ja taemLab taitelijaryhmän näyttely.

Amos Rex on tehnyt nettisivuilleen myös kiitoksen ansainneen ohjeistuksen lasten kanssa museossa vieraileville (voi kun kaikki museot muistaisivat tämän!). Hienot ohjeet ja ohjeistukset vailla jäykkää saarnaa ja ymmärtäen lasten näkökulman myös museovierailuilla. Amos Rexissä saa liikkua rattaiden kanssa, mutta ne voi myös jättää odottamaan aulaan, jossa rattaille on varattu tilaa. Museosta löytyy myös lastenhoitohuone sekä esteettömiä wc-tiloja.

Katutason museokauppa ja sen valikoima vaikutti erittäin kiinnostavalta. Ostimme ennakkotunnelmista muistoksi pienet liskot, mutta monta mielenkiintoista lahjaideaa jäi vielä odottamaan.

Amos Rex museokauppa sijaitsee Mannerheimintien varrella museon pääsisäänkäynnin vieressä.
Amos Rex museokauppa sijaitsee Mannerheimintien varrella museon pääsisäänkäynnin vieressä.

Museovierailu jätti sanattomaksi. Se on jotain mitä en ollut ennen kokenut. Lasten kanssa liikkuvan näkökulmasta museon tilat kuin sijaintikin toimivat, ja myös henkilökunnan asenne lapsiin tuntuu olevan hyvin positiivinen. Ainakin ensinäkemältä Amos Rex tuo lisää lapsimyönteisyyttä Helsinkiin. Tänne palaamme vielä!

Amos Rex aukeaa torstaina 30.8.2018 klo 11.
TeamLab-näyttely on esillä tammikuuhun 2019 asti.

Tanssiteatteri Hurjaruuth viihdytti avajaisvieraita.
Tanssiteatteri Hurjaruuth viihdytti avajaisvieraita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin