Lastenkulttuuria ympäri kaupunkia

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset lapsiperheiden silmin

Juttu on osa kaupallista yhteistyötä
Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten kanssa.

Jutun kansikuva: Martin Brown


Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset Annantalo, Stoa, Vuotalo, Kanneltalo, Malmitalo ja Caisa ovat kaikille kaupunkilaisille avoimia paikkoja harrastaa ja nauttia monipuolisesta taide- ja kulttuuritarjonnasta. Ympäri kaupunkia sijoitetut kulttuurikeskukset ovat myös avoimia kohtaamispaikkoja: levähdä Stoan aulan sohvaryhmillä, tutustu Vuotalon vaihtuviin näyttelyihin tai sovi treffit kauppakeskuksen sijaan vaikka lastenkulttuurin kotiin Annantaloon!

Olethan jo vieraillut Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksissa? Kulttuurikeskukset kun tarjoavat monipuolista ohjelmaa ympäri kaupunkia ja toimivat myös helsinkiläisten olohuoneina mahdollistaen kulttuurielämyksiä niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Ohjelmatarjontaa on kaikenikäisille ja joka makuun usein myös hyvin huokeaan hintaan tai jopa täysin ilmaiseksi. Perheiden ja lasten näkökulmasta kulttuurikeskukset ovat piilotettuja helmiä: Pienten Helsingin kyselyssä valitettavan harva seuraaja tiesi, että kulttuurikeskusten ohjelmatarjonnassa on paljon hienoja tapahtumia myös lapsille ja että keskusten ovet ovat avoinna lähes päivittäin.

Kulttuurikeskusten ohi on ollut liian helppo kävellä, jos keskusten toiminta ja tapahtumat eivät ole olleet entuudestaan tuttuja. Muistan kävelleeni ensimmäisen lapseni kanssa Annantalon ympäri miettien, voisiko tuonne vain mennä piipahtamaan, mutta rohkeus ei silloin riittänyt. Onneksi saimme samana keväänä kutsun ystävältä Annantaloon näyttelyn avajaisiin, jonka seurauksena talo ja sen toiminta avautui meille ihan uudella tavalla. Toivottavasti tämä rohkaisee myös muita vierailemaan kulttuurikeskuksissa ja piipahtamaan ohikulkumatkalla vaikka näyttelyissä, kahvilla tai harrastamaan viikottain lapsen kanssa. Esimerkiksi Annantalon Naperokino on avoinna perjantaisin melkein viikottain ja talon toisen kerroksen näyttelytilassa on lähes aina esillä yksi tai kaksi kaikille avointa ja maksutonta näyttelyä, jotka on rakennettu lasten ehdoilla ja usein myös lasten kanssa.

Kansainvälinen lasten ja nuorten esittävän taiteen
Bravo!-festivaali levittäytyy kulttuurikeskuksiin 14.–22.3.
2020.
Kuva: M. Zakrzewski

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ovat onnistuneet myös luomaan varsinaisia klassikkotapahtumia, joita meidän perheessä odotetaan. Pienten Helsingin taustatiimi liputtaa ainakin Malmitalon Vaippakansan karnevaalien, Stoan pyhäinpäivän Kauhua kakaroille -tapahtuman sekä iki-ihanan taideneuvola-toiminnan nimeen. Kaupungin kulttuuritaloissa on nautittu myös monta konserttielämystä ja harrastettu yhdessä niin liikuntaa kuin taidettakin lasten kanssa. Hauskoja muistoja liittyy myös esimerkiksi Annantalossa pidettyyn Leijonadiskoon, jossa taaperomme tanssahteli yhdessä muiden pienten sekä isojen leijonien kanssa musiikin tahdissa.

Kulttuurikeskukset ovat tapahtumapaikkojen lisäksi myös kohtaamispaikkoja: tarjolla on kulttuuririentojen lisäksi harrastusmahdollisuuksia, opastusta sekä neuvontaa ja usean kulttuurikeskuksen yhteydessä toimii myös kaupungin kirjasto sekä työväenopiston opetustiloja. Poiketakin voi ihan muuten vain.

Ovet kulttuurikeskuksiin ovat avoinna päivittäin (lukuun ottamatta juhlapyhiä ja mahdollisia kesän poikkeusaukioloaikoja), useat tapahtumat ovat avoimia vailla ennakkoilmoittautumista sekä maksullisten tapahtumien lippujen hinnat hyvin huokeita. Muutamassa kulttuurikeskuksessa toimii myös elokuvateatteri, jossa elokuviin pääsee alle kympillä.
Keskusten tuottajat kuulevat myös mielellään uusia ideoita ja toiveita asiakkailtaan.

Annantalon Skidilä-kahvilassa

Lähes kaikkien kulttuurikeskusten tiloista löytyy myös kahvila tai ravintola: esimerkiksi Annantalon Skidilä-kahvila on lapsiystävällinen kavereiden kohtauspaikka leikkipaikkoineen, Stoassa voi nauttia pohjois-afrikkalaista lounasta arkisin erittäin lapsimyönteisessä ilmapiirissä ravintoloitsijan kysellessä kuulumisia ja Malmitalon aulan kahvilasta napata välipalaa vaikka kirjastoreissulla.

Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten valttikortteja ovat toimivat tilat, laadukkaat kulttuuritapahtumat, erittäin monipuolinen kulttuuritarjonta lasten näkökulmasta sekä saavutettavuus: kaikki kaupungin kulttuurikeskukset ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuyhteyksillä. Pienten lasten kanssa liikkuvaa on ilahduttanut myös se, että rattaiden ja vaunuilla on järjestynyt aina säilytyspaikka ja tiloissa esteettömyysasiat on huomioitu varsin hyvin. Muskariaamuina Stoan vahtimestarin apu lämmitti usein mieltä ja Vuotalossa inva-wc:n hoitohuoneen ovi avattiin aina lähes pyytämättä.

Kulttuurikeskuksissa tapahtuu paljon myös tänä keväänä. Pienten Helsinki kahlasi läpi kulttuurikeskusten laajan kevätohjelmiston ja keräsi tapahtumanostoja lapsille ja perheille yhden linkin taakse. Lue lisää: Poimintoja kulttuuritalojen kevätohjelmistosta 2020


Kulttuurikeskukset lyhyesti

“Astu siis rohkeasti sisään, olet enemmän kuin tervetullut!”

Annantalo

Lasten näkökulmasta ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka on Helsingin ydinkeskustassa, osoitteessa Annankatu 30 sijaitseva Annantalo, joka on lastenkulttuurin keidas. Talossa voi piipahtaa myös ohikulkumatkalla, sillä oven ovat avoinna päivittäin aamusta iltaan (lukuunottamatta juhlapyhinä). Ensimmäisen ja toisen kerroksen näyttelytiloissa on lähes aina vaihtuvia, lasten ehdoilla toteutettuja näyttelyitä, joihin on vapaa pääsy. Vanhan, 1886 valmistuneen, aiemmin Annankadun ruotsinkielisenä kansakouluna toimineen talon käytävillä riittää ihmeteltävää ja istumapaikkojen vaikka kaikista pienimpien syöttö- ja levähdyshetkeä varten. Eväitä ja kupin kahvia voi napata tarpeen tullen Annantalon Skidilä-kahvilasta.

Annantalon ohjelmistossa on kursseja, harrastuksia, avoimia työpajoja, esityksiä ja monipuolista lastenkulttuuria. Tapahtumista useat ovat maksuttomia, osaan on pieni pääsymaksu tai ennakkoilmoittautuminen. Harrastustoiminta on pääosin maksullista taidetoimintaa, josta löytyy lisätietoa täältä.

Kesäkuukausina Annantalon ohjelma laajenee talon etu- ja takapihalle, jossa järjestetään monenlaista ohjelmaa pienille ja vähän suuremmillekin. A-lavan kesämuskarit ja -taskarit ( = tanssimuskari) kannattaa kokea!

Annantalon etu- ja takapihalta löytyy vaunuparkkipaikkoja katoksen alta, ja toisen takaoven sisäänkäynnin vierestä hissi, jos vauva sattuu nukkumaan vaunuissa vierailun ajan. Annantalo toivoo, että rattaat jätetään ulkopuolelle odottamaan aina kuin mahdollista, sillä vanhaa taloa ei ole suunniteltu täysin esteettömäksi ja tilaa on rajallisesti. 

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo
Annankatu 30
Avoinna: 
Maanantaista perjantaihin klo 8–20
Lauantaina ja sunnuntaina klo 10–16​​​​​​​
Poikkeusaukioloaikoja pyhäpäivinä sekä kesäkaudella
www.annantalo.fi


Caisa

Kulttuurikeskus Caisa sijaitsee Kalliossa, Elannon korttelina tunnetun sisäpihan Leipätehtaan tiloissa. Caisa edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi ja sen ohjelmistossa näkyvät monikulttuurisuus ja moninaisuus. Lasten ja perheiden näkökulmasta Caisa tarjoaa kansainvälisiä kulttuuriesityksiä myös nuoremmalle yleisölle sekä järjestää esimerkiksi suosittuja taidetyöpajoja pienille. 

Kulttuurikeskus Caisa
Kaikukatu 4 B
www.caisa.fi

Caisan uusien tilojen avajaisia juhlittiin elokuussa 2018.
Kuva: Amir Tahvonen

Kanneltalo

Kanneltalo aivan Kannelmäen juna-aseman vieressä on monipuolinen kulttuuritoimija Pohjois-Helsingissä. Kanneltalossa järjestetään lapsille muun muassa taidetyöpajoja sekä teatteriesityksiä.
Kanneltalossa toimii myös kaupungin kirjasto, kahvila sekä nuorisotiloja.

Kanneltalo
Klaneettitie 5
Avoinna:
Maanantaista torstaihin klo 8–20
Perjantaisin klo 8–18
Lauantaisin klo 10–16
Sunnuntaisin suljettu
Poikkeusaukioloaikoja pyhäpäivinä sekä kesäkaudella
www.kanneltalo.fi


Malmitalo

Malmitalon löydät Malmin juna-aseman sekä kauppakeskuskeskittymän vierestä, Ala-Malmin puolelta. Malmitalon kulttuuritarjonta lapsille on runsasta ja tapahtumia pienille järjestetään lähes viikoittain.
Malmitalon yhteydestä löytyy myös ravintola, Malmin kirjasto sekä työväenopiston tiloja. Lisäksi talossa toimii muita nuoriso- ja harrastustoimijoita.
Malmitalon oman elokuvateatterin, Kino Helioksen, ohjelmistossa on aika ajoin myös uusimpia lastenelokuvia.

Malmitalo
Ala-Malmin tori 1
Avoinna:
Maanantaista perjantaihin klo 9 – 20
Lauantaina ja sunnuntaina klo 10 – 1
Poikkeusaukioloaikoja pyhäpäivinä sekä kesäkaudella
www.malmitalo.fi


Stoa

Itäkeskuksessa sijaitseva kulttuurikeskus Stoa on monipuolinen kulttuuritalo: saman katon alta löytyy laajan kulttuuritarjonnan lisäksi Itäkeskuksen kirjasto, työväenopisto, Arbiksen opetustiloja sekä nuorisotalo. Stoa on tunnettu myös pohjois-afrikkalaista buffet-lounasta tarjoavasta Café Stoasta, jossa pienimmätkin vieraat otetaan suurella lämmöllä vastaan. Stoan tapahtumat laajenevat erityisesti kesäkuukausina kulttuurikeskuksen piha-alueelle, joka koki muodonmuutoksen vuonna 2019. 

Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1 
Avoinna:
Maanantaista torstaihin klo 8–20
Perjantaina klo 8–18
Lauantaina ja sunnuntaina klo 10–16
Poikkeusaukioloaikoja pyhäpäivinä sekä kesäkaudella
www.stoa.fi


Vuotalo

Vuotalo Vuosaaren metroaseman, uimahallin ja kauppakeskuksen naapurissa on tunnettu erittäin laajan kulttuuritarjonnan lisäksi myös talossa sijaitsevan Vuosaaren kirjaston erinomaisesta lastenosastosta. Erityishuomiona mainittakoon Vuotalon kirjaston lastenosasto suunnittelu, tilasta kun ei pieninkään kirjatovieras pääse livahtamaan huomaamatta karkuun.
Aulan näyttelytilassa pääsee ihmettelemään vaihtuvia näyttelyitä ja Vuosalissa esimerkiksi Cinema Vuotalon elokuvatarjontaa. Vuotalossa ohjelmistossa on painotettu myös ruotsinkielistä lastenkulttuuritarjontaa.
Vuotalon muita toimijoita ovat kirjaston lisäksi työväenopisto sekä aulan tunnelmallinen kirjakahvila.

Vuotalo
Mosaiikkitori 2
Avoinna:
Maanantaista torstaihin klo 8–20
Perjantaina klo 8–18
Lauantaina klo 10–16
Poikkeusaukioloaikoja pyhäpäivinä sekä kesäkaudella
www.vuotalo.fi


Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset

ANNANTALO
CAISA
KANNELTALO
MALMITALO
STOA
VUOTALO


Annantalon oppilaiden näyttelyssä vuonna 2017

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.