Museokaverini ja minä: HAM Helsinki
HAM Helsinki Tennispalatsin toisessa kerroksessa on oikeastaan varsin helppo ja kätevä museokohde lasten kanssa: Tennispalatsissa kun riittää muutakin ihmeteltävää ja HAM tarjoaa mielenkiintoisia näyttelyitä esteettömässä ympäristössä.
Graffiti-näyttely on päättynyt.
Museokaverini ja minä -sarjan muut osat löytyvät täältä.
HAM Helsinki eli Helsingin kaupungin taidemuseo Tennispalatsissa Kampissa on helposti löydettävissä. Museoseikkailun voi nimittäin aloittaa bongaamalla jättimäisen lokkiveistoksen Eteläisen Rautatiekadun lipan päältä ja astua sisään Tennispalatsiin ja toisen kerroksen HAM Helsinkiin. Rakennuksena Tennispalatsi on mielenkiitoinen ja popcornin tuoksua ei voi olla huomaamatta, täällä kun toimii myös suuri elokuvateatteri, monta kahvilaa ja ravintolaa unohtamatta Tennispalatsin kakkoskerroksen lasilattiaa ja muita mielenkiintoisia liikkeitä.
Museon ensimmäinen kerros on pyhitetty tällä hetkellä klassisemmalle taiteelle ja muumeille, toisessa kerroksessa nähdään vaihtuvia näyttelyitä: syyskuun alkuun asti siellä voi kokea katutaidetta meiltä ja muualta Graffiti -näyttelyssä. Lisäksi Tennispalatsin katutasosta löytyy HAM Kulma, jossa vaihtuvia näyttelyitä ja työpajoja. HAM Kulmaan on vapaa pääsy.
Museon ensimmäisessä kerroksessa voi ihailla Tove Janssonin tuotantoa ja muumeja pysyvässä näyttelyssä sekä klassisempaa taidetta HAM Helsingin kokoelmista. Tove Janssonin näyttelyssä on myös mahdollisuus piirtää sekä selailla muumikirjoja pehmeillä tyynyillä maaten. Janssonin näyttely ei ole suuri, mutta lapsen kanssa vieraillessa se on juuri sopiva pysähdyspaikka. Tove Janssonin näyttävät freskot pysäyttävät ja niistä kannattaa etsiä pienen museovieraan kanssa myös muumeja.
Ensimmäisessä kerroksessa nähdään myös vaihtua näyttelyitä HAM:in kokoelmista: juuri nyt taidenäyttely vie 1930-luvun Pariisiin Leonard Bäcksbackan (1892-1963) jalanjäljissä Air de Paris -näyttelyssä. Air de Paris on esillä 12.8.2018 asti. Ainakaan tällä reissulla museokaverini ei vielä innostunut tästä näyttelystä – rappuset toiseen kerrokseen houkuttelivat enemmän.
Graffiti -näyttely museon toisessa kerroksessa on avoinna 9.9.2018 asti. Avarissa tiloissa on helppo liikkua lasten kanssa ja ihmetellä katutaidetta. Huomaa kuitenkin, että näyttelyssä on melko hämärää, joka saattaa toisille pienille museovieraille olla liian jännittävää. Näyttelyssä on esillä katutaidetta niin Helsingistä kuin maailmaltakin ja mukana on myös esimerkiksi videotaidetta ja poljettava kuntopöyrä, joka vie metrotunneliin. Graffiti-näyttelyn keskellä on suuri pöytä, jossa jokainen museokävijä pääsee suunnittelemaan oman tagin tai muuten vain piirtelemään. Museokaverin kanssa vietimme tässä pitkän tovin tutkien muun muassa museorepun sisältöä.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös työpajoja ja ja HAM Kulmassa Graffiti-näyttelyn ajan Graffittikulman ohjelmaa. HAM Kulman ohjelma on maksutonta.
HAM on kehittänyt museossa vieraileville lapsille omaa tekemistä ja uuden näkökulman museovierailuun: pieni museovieras voi lainata lipunmyynnistä (aikuisen henkilöllisyystodistusta vastaan) repun, jossa on tekemistä museovierailulle. Graffiti-näyttelyn ajan repusta löytyy ainakin juna ja piirustustarvikkeita ja jo pelkkä reppu selässä museovierailu saa uuden ulottuvuuden. Hauska idea, jota kannatta ehdottomasti kokeilla! Reppu sopii 3-9-vuotiaille museovieraille.
Lapset ja HAM on oikein toimiva kokonaisuus, kun muistaa kertoa pienille museovieraille, että teoksiin ei saa pääosin koskea. Museokuraattorit huomauttavat herkästi, jos teosta innostuu tutkimaan liian läheltä, mutta onneksemme tämä on tehty pääosin hyvässä hengessä. Rauhallinen tunnelma,omaa tekemistä myös lapsille, muumit ja mielenkiintoinen rakennus sekä helppo sijainti ovat syitä poiketa HAM Helsinkiin. Kokeile myös museovinkkejä! Museossa voi liikkua helposti myös rattaiden kanssa, suuremmat laukut kannattaa kuitenkin jättää maksuttomaan vaatesäilytykseen. Museon aulassa, käytävän päästä löytyy kiva tila ja sohvia eväshetkellä tai vauvan syöttämistä varten ja vierestä toimiva lastenhoitotila, jonka ovikoodin saa museon kassalta. Lisää vinkkejä HAM Helsinkiin lasten kanssa tulevalle löytyy täältä.
HAM:n taidekokoelmaan voit törmätä myös kaupungilla: julkiset veistokset ja esimerkiksi monet suihkulähteet kuuluvat HAM:n kokoelmiin. Niitä voit selata täältä ja lähteä bongailemaan myös taideteoksia kaupungille – se ei maksa mitään ja vie taatusti mielenkiintoisiin paikkohin!
HAM Helsinki
Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki
Avoinna
Maanantaisin suljettu
Tiistaista sunnuntaihin klo 11-19
Sisäänpääsymaksut:
Aikuiset 12 €
Alennuslippu 10 €
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi