Mainos

Talviloma Helsingissä 2021

Mitä tehdä hiihtolomaviikolla Helsingissä ja lähiseudulla?

Talvilomaa tai hiihtolomaa vietetään pääkaupunkiseudun kouluissa viikolla kahdeksan. Liiku, ulkoile, seikkaile, koe ja näe – Helsingistä ja lähiseudulta löytyy paljon tekemistä myös tälle poikkeusajan lomaviikolle. Pienten Helsingin menovinkit hiihtolomalle on koottu pieniä ja heidän perheitään sekä alakouluikäisiä lapsia ajatellen.

HUOM! Tarkastathan aina viimeisimmät tiedot ja ohjeistukset
järjestäjän sivuilta, myös äkilliset peruuntumiset ovat
mahdollisia johtuen vallitsevasta tilanteesta.


Ulkoilemaan ja retkelle

Uutelan Tähtipolku on omatoimisesti kuljettava Ursan tähtirasteja sisältävä heijastinpolku Uutelassa, Vuosaaressa. Ota taskulamppu mukaan ja astu rohkeasti pimeään metsään. Polun opasteet ja mobiilikartta johdattavat sinut Ursa ry:n tähtikuviorasteille ja tähtitaivaan ihmeiden ääreen. Kilometrin mittainen Uutelan Tähtipolku alkaa Kahvila Kampelan vierestä metsäpolulta ja päättyy Niemenapajan keittokatokselle (edestakainen matka on 2 km). Tähtipolun painetut rastit on poistettu Uutelasta tammikuussa, mutta samat opasteet löytyvät mobiilikartasta.

Retkeillä voi myös talvella! Oletko koskaan käynyt Lammassaaressa, Kruunuvuorenlammella (lammelle on aurattu myös pieni luistelukenttä) tai Stansvikin kartanopuistossa? Myös Talosaari, Vartiosaari (jäätilanteen salliessa), Tullisaari, Seurasaari, Lammassaari ja vaikka Suomenlinna ovat mahtavia retkipaikkoja myös talvella. Eväät reppuun ja lämmintä päälle! Lue vinkkejä retkikohteista esimerkiksi Pienten Helsingin Päiväretket -jutuista.

Uunisaari Kaivopuiston edustalla on saanut siltayhteyden talvikuukausiksi ja kallioisella saarella voi tähystellä horisonttiin, ihmetellä ohi kulkevia laivoja ja nauttia Ravintola Uunisaaressa lämmintä juotavaa ja muita herkkuja.

Sipoonkorvesta löytyy esimerkiksi helppokulkuinen Tasakallio – Storträsk reitti sekä ennen Ponun perinnnepostia -reittinä tunnettu Byabäckenin luontopolku, joka vie grillipaikalle ja kodalle lämmittelemään. Vinkki kokemuksen pohjalta: pienten kanssa tämä reitti kannattaa kulkea alusta grillipaikalle ja palata samaa reittiä takaisin, ei siis kiertää reittiä ympäri. Grillipaikalta on löytynyt yleensä hyvin valmiita polttupuita, joten tulitikut ja eväät mukaan.
Myös Kuusijärveltä Sipoonkorpeen lähtevää reittiä kannattaa kokeilla ja kokea samalla uusi siltayhteys kansallispuistoon.
Sipoonkorven reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta reiteille on tallautunut pääosin hyvät polut kulkemiseen.

Helsingin kaupungin ulkoilualueet löytyvät Helsinki liikkuu -sivulta.

Uusia ja mielenkiintoisia retkipaikkoja löytyy myös Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteista.

Grillaamaan ulkoilun jälkeen pääsee esimerkiksi Uutelan Niemenapajan tulipaikalla, Kallahden uimarannalla, Stansvikin grillipaikalla sekä Seurasaaressa. Omat polttopuut mukaan!


Liiku Helsingissä

Luistemaan Helsingin luistelukentille
Luistelukenttien sijainnit, aukioloajat sekä tarkemmat tiedot löytyvät Helsingin kaupungin sivuilta. Ajankohtaiset tiedot luistelukenttien kunnosta löydät www.ulkoliikunta.fi -sivulta.
Huomioithan mahdolliset mailavuorot. Huom! Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään WC-tiloja lukuun ottamatta suljettuna, joten luistimet vaihdetaan ulkopenkeillä. Kaudella 2020-2021 myös Helsingin tekojääkentilla luistellaan maksutta.

Mainos

Laajalahdesta löytyy kaupungin toimesta aurattu matkaluistelurata merenjäältä.

Espoon puolella kaupungin tekojääkentillä luistellaan maksutta. Tapiolan jääpuutarhassa lisäksi luistinten vuokrausta sekä kahvila.

Hiihtämään Helsingissä pääsee lasten kanssa melkein missä vain. Helppoja harjoituslatuja löytyy ainakin Paloheinän urheilupuistosta, Tullisaaren leikkipaikan vierestä ja Laajasalon uimarannan läheltä. Ajankohtaiset tiedot hiihtolatujen kunnosta löytyvät www.ulkoliikunta.fi -sivulta.

Espoo: Lasten Espoo-hiihto
Lasten Espoo-Hiihto on omatoiminen hiihtoseikkailu, jossa perheet pääsevät opastetulla hiihtoreitillä bongaamaan talvisia metsänelämiä itselleen sopivana aikana. Kuinka monta karhua, peuraa ja pöllöä löydät kolmen kilometrin hiihtolenkin varrelta Espoon Puolarmaarissa? Lasten Espoo-Hiihto alkaa ja päättyy Puolarmaarin ulkoilukeskuksesta, Espoon Suunnan seuramajalta.

Helsingin ainoa virallisesti ylläpidetty pulkkamäki löytyy Paloheinän ulkoilualueelta.

Pulkkamäkeen! Tunnettujen Kaivopuiston ja Paloheinän pulkkamäkien lisäksi Helsingistä löytyy useita epävirallisia pulkkamäkiä: Kelkkapuisto Kontulassa, Alakivenpuisto Myllypurossa, Kaisaniemen puiston mäet, Herttoniemen leikkipuiston viereisen puiston mainio mäki sekä Taivaskallio Käpylässä tarjoavat hyvät vauhdit pulkkailijoille. Lue myös My Helsingin juttu Helsingin parhaat pulkkamäet.
Suomen kenties upein (ja hurjin) pulkkamäki löytyy Porvoosta kansallismaisemista, Vanhan-Porvoon ja Linnamäen välistä Maarista.


Eläimiä

Haltialan sekä Fallkullan kotieläintiloilla voi nähdä kotieläimiä ulkotarhoissa myös joulukuussa. Falkullassa lehmät ja hevoset ulkoilevat sään salliessa yleensä päivittäin noin klo 10-14.30, Haltialassa pitkin päivää. Myös Haltialan leikkipaikka on Pienten Helsingi tietojen mukaan avoinna. Kotieläintilojen sisätilat pysyvät suljettuina.

Haltialassa talvella.

Poikkeustilanteen vuoksi Korkeasaaren eläintarha on suljettu ainakin maaliskuun loppuun saakka.

Husön ratsastuskoulun hevosia saattaa nähdä Talosaaren ulkoilureitin (Helsingin kaupungin omistuksessa) varralla myös talvikaudella.


Leikkipuistojen talvilomaviikko

Osa Helsingin kaupungin leikkipuistoista on avoinna myös talvilomaviikolla. Ohjelmaa järjestetään avoinna olevissa puistoissa niin koululaisille kuin pienemmillekin. Leikkipuistojen sisätilat pysyvät edelleen suljettuina.
Avoinna olevat leikkipuistot ja tarkemmat tiedot löytyvät kaupungin sivuilta.


Talvilomaviikon kokemuksia ja elämyksiä

Yhteisöllisiä jäälinnoja on rakennettu ympäri kaupunkia. Värikkäitä linnoja pääsee ihailemaan ainakin Aurinkolahdessa Vuosaaressa, Lauttasaaressa Kasinonrannassa, Arabianrannan rantapuistossa ja Jätkäsaaren Hyväntoivonpuistossa. Omien jäätiilien tekeminen onnistuu talvilomaviikon pakkassäillä.

Vantaa: Lumiveistospuisto Kulttuuritalo Martinuksen (Martinlaakso) pihalla on avoinna ympäri vuoro­kauden niin kauan kuin säät sallivat.

Helsingin Latukahvila on taas pystytetty Laajasalon uimarannan edustalle Karpinselälle. Latukahvilaon avoinna päivittäin ajalla 19.-28.2.2021 klo 10-18. Kahvilassa voi herkutella muurinpohjaletuilla, lohisopalla sekä muilla perinteisillä kahvilaherkuilla ja ostaa makkaraa avotulelle paistettavaks. Kahvilan kulmilla pääsee myös pilkkimään sekä pöyrimään napakelkassa.

Helsingin Latukahvilassa.

Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten ohjelmassa on monenlaista poikkeusajan lomaohjelmaa. Talvilomaviikon tapahtumat löytyvät kaupungin tapahtumakalenterista.

Lasten liikennekaupungin ulkotila on kaupunkilaisten vapaassa käytössä omilla välineillä.

HelsinkiSeikkailu -oppimispelit vievät seikkailulle Herttoniemenrantaan, Lauttasaareen, Arianrantaan, Pohjois-Haagaan sekä Töölönlahdelle.

Espoo: Lasten kulttuurikeskus Aurora tarjoaa lomalaisille omatoimista tekemistä Talvitemmellys-teemalla kulttuurikeskuksen piha-alueella.

Espoo: Taianomainen talvi
Taide levittäytyy kaupunkiympäristöön talvilomaviikolla, kun Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut tuo valo- ja ääni-installaatiota eri puolille kaupunkia. Lähde ulkoilemaan Tapiolaan, Leppävaaraan, Espoon keskukseen ja Järvenperään taideteosten äärelle helmikuun viimeisellä viikolla. Teokset sijaitsevat Näyttelykeskus WeeGeen, Espoon kulttuurikeskuksen, Sellosalin, Kannusalin ja Lasten kulttuurikeskus Auroran lähiympäristöissä.

Espoo: Talven Ihmemaa-tapahtuma Vermo Areenalla 14.2.2021 saakka. Avoinna hiihtolomaviikko 22. – 26.2.2021 joka päivä klo 9-20. Sisäänpääsymaksu.

Espoo: Urban Matinkylä -ulkopakopeli
Urban Matinkylä on omalla älypuhelimella tai tabletilla pelattava ulkopakopeli, jossa tarvitaan hoksottimia ja timanttista tiimityöskentelyä. Pelin teema soveltuu kaikenikäisille, mutta pulmatehtävien ratkaisemisessa alle 9-vuotiaat saattavat tarvita isomman pelaajan tukea. Maksuton, vaatii sovelluksen lataamisen.

Virtuaalitapahtuma: Kaupunginorkesterin suorat verkkolähetykset ja tallenteet kaikenikäisille tarjoavat kulttuuria ja musiikkia talvilomaviikkoon.

Virtuaalitapahtuma: Satutuokioita Helsinki-kanavalla.

Mainos

Helsingin paikat -juttu on tylsien päivien pelastus lasten kanssa!


Museoon hiihtolomalla

Koronatilanteesta johtuen suurin osa museoista on edelleen suljettu. Helsingissä avoinna ovat esimerkiksi Päivälehdenmuseo, Amos Rex ja Musiikkimuseo Fame.
Joihinkin museoihin vierailuaika tulee varata etukäteen poikkeustilanteen takia. Kaikki tällä hetkellä avoinna olevat museot paikkakunnittain löytyvät Museokortin sivuilta. Sisäänpääsymaksu.

Espoossa Luontokeskus Haltiasta voi varata yksityisen näyttelyvierailun (maksullinen).

Vinkkejä virtuaalisiin museoseikkailuhin löydät ainakin täältä.


Päiväretkelle

Päiväretkivinkkejä talvilomalle enintään noin tunnin matkan päähän Helsingistä löytyy useita:

Espoossa Angry Birds -leikkipuistot, lukuisat ulkoilukohteet ja esimerkiksi Träskandan upea kartanopuisto ovat erinomaisia retkikohteita lasten kanssa. Lue lisää: Pienten Helsingin Päiväretki Espooseen -juttu.

Vantaan kaupungin hiihtolomakooste.

Porvoo ja esimerkiksi vanhan Porvoon nähtävyydet sekä Muumileikkipuisto.

Lahti ja Launeen perhepuisto sekä suuret mäkihyppymäet olympiahengenssä.

Loviisan vanhat talot ja Onnelin ja Annelin leikkipuistot.

Kirkkonummi ja Linloon sekä Porkkalan ulkoilualueet.

Inkoon Degerbyssä luonnonrauhaa ja grillausta Kopparnäsin virkistysalueella.

Pienten Suomesta löytyy vinkkejä ympäri Suomen!


Seuraa Pienten Helsinki:
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin