Mainos

Helsingin saaret: Uunisaari

Helsingin saaret on sarja helpoista saarikohteista lasten kanssa. Sarjassa esitellään Pienten Helsingin taustatiimin suosikkeja ympäri Helsinkiä. Uunisaari on pieni kallioinen saari Kaivopuiston edustalla.

Jutun kansikuva Uunisaaren uimarannalta.


Päivitys marraskuu 2023:

Ponttonisilta jalankulkijoille asennetaan Merisatamanrannasta
Pohjoiseen Uunisaareen keskiviikkona 15.11.2023.
Silta on ulkoilijoiden käytössä aina sunnuntaihin 14. huhtikuuta 2024 saakka.


Helsingin saaret -juttusarjan muut osat


Uunisaari Kaivopuiston edustalla on helposti saavutettava retkikohde syksystä kevääseen (marras-huhtikuu), kun Merisatamanrannasta Ehrenströmintieltä kulkee ponttoonisilta Uunisaareen. Kävelysilta poistetaan huhtikuun puolivälin tienoilla, että Kaivopuiston veneliikenne pääsee kulkemaan saaren ohi. Kesäkaudella Uunisaari on saavutettavissa lyhyen venematkan päässä ja saaren ja mantereen väliä liikennöivä yhteysalus perii pieni maksun matkasta. Uunisaaressa vierailu onnistuu siis myös kesällä ja kannattaakin, sillä saaresta löytyy hienoja kalliorantoja eväsretkipaikoiksi sekä kaupungin ylläpitämä uimaranta. Rannalla on myös muutamia lasten leikkivälineitä, tosin niiden kunto ja määrä vähenee vuosi vuodelta.

Jäiden lähdön aikaan Uunisaaren etelärannalla maaliskuussa 2022.

Uunisaari on Pienten Helsingin taustatiimi lempipaikka syksyisin myrskyaaltojen bongailuun ja keväisin ensimmäisten kevään merkkien tähystelyyn. Uunisaaren eteläisillä rantakallioilla tuntuu, kuin olisi pidemmälläkin Itämeren saaristossa. Selkeällä säällä täältä voi nähdä Harmajan majakan sekä Tallinnan valot sekä Suomea lähestyvät muuttolintuparvet.

Aallot iskevät Uunisaaren etelärannan kallioihin huhtikuussa 2021.

Pienten Helsingin nuoren taustatiimin kanssa on ollut tapana tehdä maalis-hihikuussa retki Uunisaareen katsomassa kevään merkkejä ja niin teimme myös maaliskuussa 2022, päivänä jolloin aurinko teki säästä keväisen mutta kylmä tuuli ja jäiset kulkuväylät muistuttivat vielä talvesta. Uunisaaren eteläosan kallioilla oli upeaa seurata jäiden tanssia, niistä kun on varmaankin muutaman päivän päästä vain muisto jäljellä. Nuoren polven taustatiimi löysi uimarannalta jäälaattoja ja kerrostuneita lumimuodostelmia, joissa hyppiminen ja leikkiminen jaksoivat viihdyttää heitä pitkään. Osin jo sulaneelle rannalle oli muodotunut lumionkaloita ja jäälippoja ja kesäinen hiekkarantakin jo pilkotti osin. Tuulinen sää vaati lämmittelutauon, ja onneksi Uunisaaren kahvila on talvikaudella auki viikonloppuisin. Kesäkaudella rantapäivän eväitä saa myös arkena.

Uunisaari koostuu nimestään huolimatta kahdesta saaresta, joita erottaa kapea salmi. Salmen yli kuljetaan puusiltaa pitkin, melkein sellaista jossa Nuuskamuikkunen soittaa huuliharppua muumeissa. Eteläisestä Uunisaaresta pääsee kulkemaan myös naapuriin Liuskesaareen siltaa pitkin. Retkelle Uunisaareen kannattaa varustautua lämpimästi, täällä kun tuulee usein ja kylmästi ainakin keväisin ja syksyisin.
Uunisaaressa on useita hyviä piknik-paikkoja ja kallioiden lisäksi eväitä pääsee syömään retkipöytien ääressä tai penkillä istuen. Liikkuminen saaressa onnistuu vaunujen kanssa, vaikka paikka paikoin maasto on luonnontilaista ja epätasaista.

Kulkuyhteys Uunisaaresta Liuskesaareen huhtikuussa 2021.
Uunisaaret toisistaan erottava salmi maaliskuussa 2022. Taustalla saaret yhdistävä silta.
Näkymä Kruunuvuorenrannan suuntaan Uunisaaren salmen sillalta maaliskuussa 2022.

Retkemme Uunisaaresta jatkui Kaivopuiston kallioiden alla olevan leikkipaikalle. Maalikuun alussa leikkipaikka oli hyvin jäinen, joten vain tätä varten sinne ei kannata vielä lähteä. Leikkipaikalta matka jatkui Kaivopuistoon ja kiipeilemään kaatuneeseen suureen vanhaan tammenrunkoon, joka on jätetty paikoilleen ravintola Kaivohuoneen eteen. Tuona tuulisena sunnuntaina Kaivopuistossa olisi päässyt myös hevosen vetämän reen kyytiin, tämä maksullinen palvelu on ollut usein Kaivopuistossa tarjolla ainakin viikonloppuisin. Kesäisin tarjolla on hevosen vetämää kärryajelua (tästä palvelusta ei valitettavasti ole mitään tarkempaa tietoa tai aikataulua missään).

Kaivopuiston kallioiden päältä löytyy myös ihan oikea tähtitorni, jossa järjestetään kaikille avoimia tähtinäytöksiä lähes viikottain. Lisätietoa ajankohdista sekä pääsymaksuista löytyy Ursan sivuilta.

Kaivopuiston kaatunut suuri puu toimii nyt myös kiipeilypuuna. Kuva otettu maaliskuussa 2022.
Rekiajelua Kaivopuistossa maaliskuussa 2022.
Kaivopuisto on tunnettu hienoista pulkkamäistä. Kuva otettu maaliskuussa 2022.

Uunisaaren retkeen keväämmällä kannattaa yhdistää myös Meripuiston leikkipaikkavierailu sekä visiitti jo aiemmin jutussa mainuttuun Kaivopuiston kainalossa olevaan pienempään leikkipaikka Kaivopuistoon, josta löytyy ainakin vähän isommille hurjapäille todella pitkä liukumäki ja muutamia muita leikkivälineitä. Meripuiston meri-henkinen leikkipaikka sopii pienemmille leikkijöille Kaivopuiston leikkipaikkaa paremmin, mutta siellä viihtyvät myös kiipeilystä pitävät isommatkin leikkijät. Kesäiltoina Meripuiston leikkipaikasta voi nähdä myös viereiseltä nurmikentältä nousevia kuumailmapalloja.

Leikkipaikka Kaivopuisto löytyy puiston länsipuolelta kallioiden alareunasta. Kuva otettu huhtikuussa 2021.
Leikkipaikka Meripuistossa  Merikadun ja Merisatamanrannan välissä on leikkialueita pienille ja vähän isommille leikkijöille.
Kuva kesältä 2020.

Uunisaari on leppoisan vapaapäivän retkikohde ja Kaivopuisto klassikko, josta löytyy tekemistä ja seikkailuja monen ikäisille.

Helsingin saaret -juttusarjan muut osat


#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.