Minne tällä viikolla? 3.7.-9.7.2017

Heinäkuun ensimmäisen viikon menovinkit Helsingissä (ja lähiseudulla) lasten kanssa.

Päivitetty 5.7.2017
Mitä tekemistä löytyy lomailevasta Helsingistä heinäkuussa? Minne mennä pienten lasten kanssa kaupunkilomalla tai viikonloppuna? Entä mitä keksiä sateisena päivänä? Pienten Helsingin viikoittainen sarja etsii menovinkkejä ja vinkkaa lapsiystävällisiä paikkoja Helsingissä ja lähiseudulla.

Heinäkuun lomakausi tuo notkahduksen Helsingin tapahtumatarjontaan varsinaisten lapsille suunnattujen tapahtumien osalta. Onneksi kesän vakiovierailukohteita löytyy kaupungista useita ja sadepäiviä ajatellen esimerkiksi Helsingin museoiden tarjonta lapsille on hyvin monipuolinen. Viikon tapahtumalistaus koostuukin tällä viikolla muutaman järjestetyn tapahtuman sijaan vapaammista vinkeistä lomatunnelmaiseen kaupunkiin sekä tapahtumavinkeistä naapuriin Espoossa.

Miltä kuulostaa esimerkiksi hyljebongailu kaupungin sykkeessä?

Pienten Helsinki haastaa kaikki #hyljebongailuun!

Helsingin kaupungin leikkipuistoista osa lomailee, mutta avoinna olevia puistoja on ympäri kaupunkia. Lähileikkipuiston aukiolo kannattaa siis tarkistaa leikkipuistotoiminnan sivuilta. Puistoruokailu lapsille  jatkuu elokuulle ja viikon ruokalista löytyy täältä.

Leikkipuistojen ohjelmanostoina mainittakoon esimerkiksi leikkipuisto Linjan lauluhetki maanantaina klo 10.30 (Linjassa paras avoin muskari talvikaudella, joten lauluhetki on varmasti kiva!), tiistaina leikkipuisto Ruoholahden liikuntarastit klo 10.30-11.15, keskiviikkona vauvojen ja taaperoiden taidetuokio leikkipuisto Kannelmäessä klo 10. Leikkipuisto Herttoniemessä vietetään puutyöviikkoa ja leikkipuisto Rusthollarissa suunnistusviikkoa.
Helsingin kaupungin leikkipuistojen Facebook- ja internetsivuja kannattaa seurata aktiivisesti, sillä kaikille avointa, ohjattua toimintaa järjestetään paljon. Myös puistojen sisätilat ovat leikkikäytössä esimerkiksi sateisella säällä.

Maanantain 3.7. sadelupaus on hyvä syy suunnitella kirjastovierailua. Jos naapurikirjasto kyllästyttää, löytyy Helsingistä 36 muuta kaupunginkirjastoa, joissa lähes jokaisessa on lastenosasto. Oletko koskaan käynyt Kallion kirjaston lastenosastolla, jossa tekemistä ja kokemista riittää? Tai tiesitkö että Suomenlinnassakin on kirjasto (joka ei tosin ole avoinna maanantaisin)? Malmin kirjastosta löytyy Helsingin uusin lastenosasto ja Roihuvuoren kirjastosta ihanan tunnelmallinen lastenpuoli ja erityisen lapsiystävällinen henkilökunta. Jätkäsaaren kirjaston ympäristöstä voi bongailla lukemattomia nostureita. Kirjastot palvelevat myös kesällä, tosin aukioloajat ovat talveen verrattuna lyhennettyjä. Lisätietoja Helsingin kaupunginkirjastoista ja aukioloajoista löytyy täältä.

Helsinkiä sivuavista lastenkirjoista on muuten koottu kattava lista Helsingin kaupunginkirjaston nettisivuille. Listaan pääsee tutustumaan täällä.

Tiistaina 4.7. säätiedotus lupailee ainakin tällä hetkellä osin poutasäätä, joten ehdoton kaupunkipäivän ajanviete on hyljebongailu. Stefan Lindforsin suunnittelmat ja eri suomalaisten taiteilijoiden koristelemat parimetriset hyljepatsaat ovat levittäytyneet ympäri Helsinkiä kaikkien iloksi ja kaikkien näljänkymmenen hylkeen löytäminen kaupungin vilinästä on aikamoinen urakka. Onneksi kaikkia ei tarvitse bongata yhden päivän aikana ja vinkkejä sijainnistkin löytyy täältä. Pienten Helsinki haastaakin kaikki hyljebongailuun! Bongaa yksi tai useampi taideteos ja jaa kuvasi bongatuista veijareista Instagramissa. #bongaahylje #hejhylje.

HejHylje-taideteoksia voi löytää ympäri Helsinkiä.


Tiistaina 4.7. Nukketeatteri Sytkytin kesäsatu Talvipuutarhassa klo 11 ja 13. Esitykseen ja talvipuutarhaan on vapaa pääsy. Talvipuutarhassa ei mahdu liikkumaan rattaiden kanssa, joten kantoreppu on hyvä vaihtoehto pienimmille kävijöille. Lisätietoa Nukketeatteri Sytkyt.

Keskiviikon 5.7. vinkki vie Espooseen, jossa Kultturikontin oheisohjelmana pääsee kuulemaan Käpylehmä-lastenorkesteria. Keskiviikkona lastenmusiikkia kuullaan klo 11 luontokeskus Haltiassa. Konserttiin on vapaa pääsy. Lisätietoa tapahtumasta.

Samalla kannattaa myös poiketa luontokeskus Haltian näyttelyihin, joissa lapset on huomioitu hyvin. Myös muut puitteet ovat kunnossa, talossa erinomaiset lastenhoitotilat sekä kiva ravintola upein näkymin. Sisäänpääsymaksu näyttelyihin 12 €/5 €, alle 7 vuotiaat maksutta. Myös museokortti käy.

Luotokeskus Haltiassa tutustutaan Suomen luontoon.

Torstaina pääsee osallistumaan perinteisiin heinätalkoisiin Tuomarinkylän kartanon pelloille klo 11 alkaen. Talkoissa myös mahdollisuus päästä traktorin kyytiin ja nähdä Haltialan lampaita. Talkoolaisille soppa- ja kahvitarjoilu sekä saunomismahdollisuus. Vapaa pääsy.
Huom! Ilmoittauduthan talkoisiin mukaan viimeistään tiistaina 4.7. klo 12 kaupunkiympäristön asiakaspalveluun puh. 09-310 39000!
Lisätietoa heinätalkoista.

Torstaina 6.7. vietetään Kesäpäivää linnan pihalla, jolloin Suomenlinnassa pääsee sukeltamaan 1700-luvun elämään. Tapahtuma sopii koko perheelle ja päivän aikana on sekä maksullista että ilmaista ohjelmaa. Lisätietoa tapahtumasta ja päivän ohjelmasta löytyy täältä. Suomenlinnassa on hienoja paikkoja eväsretkelle sekä tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Lastenhoitohuone löytyy esimerkiksi Suomenlinnakeskuksesta.

Perjantaina 7.7. vietetään Luonnontieteellisen museon ilmaisiltapäivää klo 14-17.
Luonnontieteellistä museota voi suositella vierailukohteeksi myös muina päivinä, sillä hienosti remontoitu ja kaikin puolin uusittu museo toimii pienten ja suurempien kanssa mainiosti ja nähtävää ja koettavaa riittää. Sisäänpääsymaksu 13 €/6 €, alle 7 vuotiaat maksutta. Myös museokortti käy.

Kesäperjantaisin Helsingin keskustassa nähdään vartioparaati klo 12.30 ja MIL-Espa konsertti klo 14 Espan lavalla. Vartioparaati lähtee Senaatintorilta marssien Kauppatorin kautta päävartioon ja sieltä Esplanadia pitkin Kasarmintorille. Perjantain 7.7. osalta vartioparaati on peruttu, mutta Varusmiessoittokunta viihdyttää Espan lavalla klo 14 alkaen. Seuraava vartioparaati perjantaina 16.7. Näkemisen arvoinen tilaisuus kaikenikäisille! Lisätietoa vartioparaatista ja MIL-Espasta.

Vartioparaati Espalla.

Espan lavalla nähdään ja kuullaan monipuolista ohjelmaa päivittäin koko kesän. Lisätietoa Espan lavan tarjonnasta löytyy täältä.

Lauantaina: Leikkipuistoon Kaivarin kulmille! Kaivopuiston ympäristössä on lähes kymmenen erittäin hyvinvarustettua ja hienoa leikkipaikkaa kävelyetäisyydellä toisistaan. Esimerkiksi Kapteeninpuistikon mustavalkoinen leikkipaikka, Kaivopuistonrannan Meripuiston leikkapaikka sekä leikkipuisto Seppä toimivat hyvin pienempienkin lasten kanssa. l

Espan lavalla vietetään lauantain 8.7. Pop-lauantaita.

Sunnuntaina 9.7. musiikinystävän kannattaa vieraille Espoossa, jossa Kulttuurikontti on pysähtynyt Espoon keskuksen Asematorille. Sunnuntaina on luvussa vauhdikas lastenkonsertti Herra Kivisen puutarhatonttujen musashow. Konsertti alkaa klo 17 ja siihen on vapaa pääsy. Lisätietoa Kulttuurikontin ohjelmistosta löytyy täältä.

Lasten liikennekaupungin kesässä vietetään perhepäivää aina perjantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16, jolloin oman aikuisen ohjauksessa pääsee kurvailemaan liikennekaupunkiin ja tutustumaan liikennesääntöihin ja polkuautoihin. Vapaa pääsy.

Muista myös nämä

Stansvikin saaristomaisemissa voi retkeillä ja nauttia luonnosta.


Retkelle Risto Räppääjän maisemiin. Stansvikin kartanon alue Laajasalossa on RR-faneille mitä parhain retkikohde. Kartanon alueella on kuvattu Risto Räppääjä ja Viileä Venla -elokuvan kohtauksista suurin osa ja puisto on kaikille avoin virkistysalue. Alueella toimii myös Ravintola Stansvik, jossa arkisin lounas seisovasta pöydästä klo 11-15 (lapset maksavat 1 €/ikävuosi). Pieni uimaranta ravintolan läheisyydessä.
Stansvikistä pienen matkan päästä löytyy leikkipuisto Rudolf, jossa on tarjolla leikkipuistolounasta lapsille koko kesän.

Seikkaile vieraassa leikkipuistossa! Heinäkuussa monta lähipuistoa lomailee, joten se on mitä parhain syy lähteä ennestään tuntemattomaan leikkipuistoon seikkailulle. Vaihtoehtoja riittää, auki olevat puistot löydät täältä! Tiesitkö esimerkiksi, että Linnunradan leikkipuistossa asuu kesävieraina pupuja, kanoja ja lampaita?

Luontoretkikohde: Viikin arboretum ja yliopiston koetilan laiduntavat lehmät. Kaupungin hulinaa voi paeta Viikin pelloille katsomaan siellä laiduntavaa lehmäjoukkoa ja retkelle upeaan arboretum-puistoon. Puistossa penkkejä ja pöytyä eväshetkiin ja lintutorni, josta avautuu näkymä Vanhankaupungin luonnonsuojelualueelle ja aina keskustaan saakka. Kiva metsäinen puisto seikkailla. Alueen läpi kulkee myös pyörereitti joten huomioi tämä aivan pienimpien kanssa liikkuessa.

Uimaan? Kumpalan maauimala sopii hyvin myös pienille polskijoille. Maksullinen.

Eläinten ystävälle: Korkeasaaren eläintarhaan voi tehdä retken myös pääosin sisätiloissa asuvia eläimiä ihmettelemään. Erilainen, sadepäivään sopiva lähestymistapa näyttää saaren uudenlaisessa valossa. Maksullinen.

Viikon museovinkkinä Kansallismuseon vintti, joka palvelee myös kesällä tiistaista sunnuntaihin klo 12-16. Museon kolmannesta kerroksesta löytyvä Vintti on lapsille suunniteltu toiminnallinen näyttely, joka käsittelee Suomen historiaa tekemisen kautta. Täällä pääsee esimerkiksi leikkimään kauppaa, rakentamaan tiili- ja hirsitaloa, tekemään liukuhihnatyötä ja kirjoittamaan kirjoituskoneella. Sopii kaikenikäisille lapsille. Pääsymaksu 10 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Museokorttikin käy.

Kesän kohokohtien ja tulevien tapahtumien kooste löytyy täältä.

Kesäretkelle? Vinkkejä itäisellä Uudellemaalla seikkailuun lasten kanssa löytyy Pienten Helsingin kesäsarjan ensimmäisestä osasta.


Puuttuuko listalta joku tapahtuma? Vinkkaa siitä muillekin kommenttina tähän tai sähköpostilla helsinginkattojenalla@gmail.com

Helsingin leikkipuistojen ajankohtaisia tapahtumatietoja kannattaa lähettää sähköpostitse tai Pienten Helsingin Facebookin kautta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.