Mitä tehdään? Vinkkejä tylsiin päiviin.

Mitä tänään tehtäisiin? Jutta ideoista päiviin, jolloin jonnekin olisi kiva mennä yhdessä. Kaksikymmentä helppoa ja ilmaista kohdetta Helsingissä lasten kanssa.

Mitä tänään tehtäisiin-vinkit on tehty omien tarpeiden pohjalta: usein mietimme sunnnuntai-aamuisin unisin silmin mitä ihmettä tänään voisi tehdä ja minne mennä, mutta ideoiden keksiminen tuntuu haastavalta ja kaikki kivat paikat unohtuvat.

Lista on koottu helpoista paikoista, joissa voi piipahtaa ilman sen suurempia suunnitelmia tai ennakkovalmisteluja. Kaikkiin listan paikkoihin on myös vapaa pääsy ja ne ovat pääosin erittäin laajasti avoinna. Tämä on listaus, johon kannattaa palata yhä uudelleen! Jutun lopussa oleva kartta helpottaa suunnistamista ja näyttää myös, mitä tekemistä lähikulmilta löytyy.

Jutun kansikuva Pukkisaaret yhdistävältä pitkospuusillalta Seurasaaren naapurista.Mitä tänään tehtäisiin?

1. Talvipuutarha

Helsingin kaupungin Talvipuutarha Töölönlahden pohjoispuolella on avoinna ympäri vuoden ja tarjoaa elämyksiä upeissa vanhoissa kasvihuoneissa. Tänne voi tehdä myös eväsretken ja nauttia omat eväät palmupuiden alla. Talvipuutarhan suihkulähteessa uiskentelee karppeja ja vitriinin lihansyöjäkasvit herättävät taatusti monta kysymystä pienen seikkailijan mielessä. Talvipuutarhassa näkyvät myös juhlapyhät, kuten joulu ja pääsiäisen aika kukin ja koristein. Kesäisin Talvipuutarhan edustalla kukkii näyttävä ruusutarha. Erityismaininta siisteistä wc-tiloista, joissa myös vaipanvaihtomahdollisuus. Puutarhassa ei valitettavasti mahdu kulkemaan vaunujen kanssa, mutta pihan oikeasta reunasta löytyy katettu vaunuparkki. Vapaa pääsy.

Talvipuutarhan aukioloajat 2023:
Avoinna maanantaista torstaisin 10-16 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 10-16.
Talvipuutarha on suljettu perjantaisin (kasvien huoltopäivä).
Huomioi mahdolliset poikkeusaukioloajat!

Talvipuutarhassa.

2. Haltialan kotieläintila

Haltialan kotieläintila Helsingin ja Vantaan rajalla on kaupungin kotieläinpiha, jossa asustaa ainakin lampaita, lehmiä, kanoja, possuja ja kesäisin myös hevosia. Kesäkuukausina eläimet asuvat ulkona, ja tästä syystä kotieläinpihalla voi vierailla aamusta iltaan vailla aikataulua. Kylminä vuodenaikoina pääosa tilan eläimistä on sisätiloissa ja tuolloin vierailu kannattaa ajoittaa aukioloaikojen mukaan. Poikkeuksen tekevät Haltialan paksuturkkinen ylämaankarja, joka ulkoilee mielellään myös kylminä talvipäivinä tilan takana olevalla laitumella. Haltialan pihapiirissä on myös hieno maatila-aiheinen leikkipaikka. Halitalan tilalle on vapaa pääsy.

Muista myös läheltä löytyvä Niskalan arboretum.

Lue myös: Pienten Helsingin Eläimiä kaupungissa-juttu

Haltialan kotieläintilalla.

3. Seurasaari ja Pukkisaaret

Seurasaari Vähä-Meilahdessa on hieno ulkoilusaari sekä ulkomuseokohde. Kansallismuseoon kuuluvat ulkomuseon rakennukset ovat avoinna vain kesäkaudella (ja museoon on myös sisäänpääsymaksu), mutta muilta osin Seurasaari on aina avoinna ja ulkoilla voi koska vain. Seurasaaressa kulkee hyvät ja selkeät reitit, reittien varralla on useita eväsretkipaikkoja ja juhlakentän laidalla jopa tulipaikka (tulipaikka on usein myös kaupungin puolesta tarjolla puita valmiina, mutta tämä ei ole täysin varmaa) ja saaresta löytyy myös pieni uimaranta. Seurasaari tunnetaan kesyistä oravistaan, joita saarella näkeekin lähes aina.

Seurasaaren sillan keskivaiheilta voi kääntyä myös pienelle polulle, joka johtaa Pukkisaarille ja pitkospuusiltaa pitkin Lähtiselle Pukkisaarelle ja rautakautiseen kauppakylään. Kauppakylässä on vanhoja rakennuksia ja muuta ihmeteltävää. Yhdistyksen ylläpitämä Läntinen Pukkisaari on kaupungin yleistä virkistysaluetta ja siellä voi poiketa koska vain.
Seurasaaressa liikuminen rattaiden kanssa sujuu vaivatta, Pukkisaaren osalta reitti ei ole esteetön ja pitkospuusilta varsin korkea, joten pienimpien kanssa tämä kannattaa huomioida.

Seurasaareen autolla saapuvan kannattaa varautua etsimään parkkipaikkaa myös vähän kauenpaa. Seurasaarisäätiö järjestää alueella tapahtumia esimerkiksi juhannuksen ja joulun aikaan.

Pukkisaaren pitkospuusilta keväällä 2021.

4. Uunisaari

Uunisaari Kaivopuiston edustalla on helposti saavutettava retkikohde syksystä kevääseen (marras-huhtikuu), kun Merisatamanrannasta Ehrenströmintieltä kulkee Uunisaareen ponttoonisilta. Kävelysilta poistetaan huhtikuun puolivälin tienoilla, kun Merisatamanrannasta Ehrenströmintieltä kulkee Uunisaareen , jotta Kaivopuiston veneliikenne pääsee kulkemaan saaren ohi. Kesäkaudella Uunisaari on saavutettavissa lyhyen venematkan päässä ja saaren ja mantereen väliä liikennöivä yhteysalus perii pieni maksun matkasta. Uunisaaressa vierailu onnistuu siis myös kesällä ja kannattaakin, sillä saaresta löytyy hienoja kalliorantoja eväsretkipaikoiksi sekä kaupungin ylläpitämä uimaranta. Rannalla on myös muutamia lasten leikkivälineitä, tosin niiden kunto ja määrä vähenee vuosi vuodelta.

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu keväisestä Uunisaaresta


5. Lammassaari ja Kuusiluoto

Lammassaari ja Kuusiluoto ovat pieniä saaria Vanhankaupunginlahdella. Saaret ovat kaupungin omistamia ja kaikille avoimia virkistysalueita, mutta Lammassaaressa on myös yksityiskäyttöön vuokrattuja kesämaja-alueita. Saarella saa kuitenkin liikkua polkuja pitkin vapaasti, ihmetellä luontoa ja eläimiä lintutorneista ja seikkailla pitkospuureitillä.
Lammassaareen johtavat uudet, leveät pitkospuut, joten retki onnistuu vaikka rattaiden tai pyörätuolin kanssa. Esteettömälle lintulavallekin voi kärrätä pienen rattaissa, mutta pidempään seikkailuun kannattaa varustatua esimerkiksi kantorepulla – etenkin jos matkaa haluaa jatkaa viereiselle Kuusiluodolle, jonka pitkospuut ovat vanhemmat ja huomattavasti kapeammat.

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu Lammassaaresta ja Kuusiluodosta


6. Roihuvuoren vesitornin ympäristö

Retki Roihuoren vesitornin juurelle tähystelemään kaupungin kattoja ja ihmettelemeään suuren suurta vesitornia on elämys ja hyvä retken määränpää. Vesitorni sijaitsee korkean mäen päällä ja sinne pääsee soratietä pitkin Sahaankujan kautta tai kallioisten metsäpolkuja pitkin Tuhkimontieltä. Roihuvuoren vesitornilta matkaa voi jatkaa polkuja pitkin vuosia sitten lakkautettuun leikkipuisto Tuhkimoon, josta löytyy edelleen osa leikkipuistovälineistä ja ihanan metsäinen (ja helteellä myös varjoinen) leikkipaikka. Leikkipuisto Tuhkimosta kävelyetäisyydellä, ylempänä Roihuvuoressa, on japanilaistyylinen puutarha (katso tarkemmin alla).
Vesitornin toisella puolella, Jättiläisenpolun päästä löytyy Roihuvuoren kirsikkapuisto, jossa kannatta vierailla ainakin toukokuussa kirsikkapuiden kukinta-aikaan.

Vesitornista kävelyetäisyydellä on myös Roihuvuoren kirjasto. Lapsia kiinnostavat varmasti myös satuhahmojen mukaan nimetyt Roihuvuoren kadunnimet: Tuhkimontien lisäksi alueelta voi löytää esimerkiksi Punahilkantien, Prinssitien, Ruususenrinteen ja Satumaanpolun.

Roihuvuoren vesitorni.

7. Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha Roihuvuorentien varralla (osoite Roihuvuorentie 10) on kiehtova pieni puisto, joka on rakennettu japanialaihenkiseksi siltojen ja muiden puutarharakenteiden ympärille. Paikka ei ole suuri, mutta täällä kannattaa piipahtaa ohikulkumatkalla tai tehdä eväsretki kirsikkapuiden kukinta-aikaan.


8. Kruunuvuorenlampi

Helsingin ainoa metsälampi löytyy Laajasalosta, Kruunuorenrannan kaupunginosasta ja tarjoaa upean elämyksen vanhan metsän siimeksessä. Satumaisella lammella kukkivat lumpeet kesäisin ja talvisin jäällä voi usein luistella. Metsälammen ympäristöstä löytyy useita eväsretkipaikkoja ja hienoja näköalakallioita, joista avautuvat näkymät Helsingin keskustaan ja Kalasataman tornitaloihin. Kruunuvuorenlampi on yksi Helsingin ainutlaatuisin paikka!

Polku lammelle lähtee osoitteesta Päätie 41.

Lue lisää: Pienten Helsingin artikkeli Kruunuvuorenlammesta

Kruunuvuorenlampi syksyllä.

9. Uutela

Vuosaaressa sijaitseva Uutelan ulkoilualue hurmaa monipuolisuudellaan. Metsäniittyjä, vanhoja puita, kallioisia merenrantoja ja soita käsittävä laaja alue tarjoaa retkeilijöille elämyksiä ja rauhaa kaikkina vuodenaikoina. Uutelassa voi seikkailla myös kahdella eri merkityllä luontopolulla.

Hyviä eväsretkipaikkoja löytyy useita ja Niemenapajan tulipaikalla omien eväiden lämmittäminen onnistuu, jos mukaan muistaa pakata myös polttopuita. Uutelan kota on ollut avoinna ennen korona-aikaa säännöllisesti, mutta ainakin toistaiseksi toimita on keskeytynyt.

Läheltä Uutelaa, Aurinkolahden rannan tuntumasta toimii mm. Kahvila Kampela, josta saa ostaa retkieväitä ja lohikeittoa nälän yllättäessä.


10. Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki

Lasten kaupunki on Helsingin kaupunginmuseon lasten oma museo Senaatintorin laidalla. Sederhomin talossa toimiva kaksikerroksisessa museossa saa leikkiä! Lasten kaupunkiin ja Helsingin kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.

Helsingin kaupunmuseon aukioloajat 2022:
Maanantaista perjantaihin klo 11–19
Lauantaina ja sunnuntaina klo 11–17
Huomioi mahdolliset poikkeusaukioloajat!

Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki.

11. Ratikkamuseo

Töölössa sijaitseva Ratikkamuseo esittelee helsinkiläistä joukkoliikennettä, erityisesti vanhoja raitiovaunuja ja muita julkiseen liikenteeseen liittyviä esineitä. Museohallissa on ihan oikeita ratikoita eri vuosikymmenilta ja vaunujen kyytiin saa mennä kokeilemaan vanhanajan matkantekoa. Museo avattiin uudistettuna maaliskuussa 2022. Paikka on esteetön ja siellä on helppo piipahtaa lasten kanssa. Ratikkamuseoon on vapaa pääsy.

Ratikkamuseon aukioloajat 2022:
Maanantaista sunnuntaihin klo 11–17
Huomioi mahdolliset poikkeusaukioloajat!


12. Lauttasaaren uimarannan leikkipaikka

Lauttasaaren uimarannalla eli ns. Kasinonrannalla on suuri leikkilaiva, jossa viihtyvät vähän isommat lapset leikkien ja kiipeilleen. Aivan pienimmille leikkilaiva on haastava, mutta pieni liukumäki laivan toisella laidalla viihdyttää varmasti ainakin pienen hetken. Uimarannan vieressä toimii myös keväästä myöhäiseen syksyyn kahvila.

Lauttasaaren uimarannan läheltä löytyy myös Lahnalahden leikkipuisto ja Nuori Suomi-urheilupuisto. Uimarannalta molempiin suuntiin lähteviä rantareittien varalta löytyy hienoja maisemia ja kivoja paikkoja seikkailla. Vattuniemen kärjeä kohti kävellessä pääsee Särkiniemen ulkoilualueelle, jossa on muun muassa upeita avoimia merimaisia ja sodanaikaisia tykkiasemia sekä toinen uimaranta (Veijarivuori) ja pieni leikkipaikka. Leikkilaivalta toiseen suuntaan lähdettäessä päätyy luonnontilaiseen Takaniemeen sekä Länsiulapanniemen mökkikylä-alueella. Tällä reitillä kevätauringon lämmittäessä rantakivillä voi nähdä vilauksen rantakäärmeistä. Lauttasaaren pystyy myös kiertämään lähes koko matkalta rantoja pitkin.

Lauttasaaresta löytyy myös todellinen kesän seikkailukohde vähän isompien lasten kanssa, salasaari Sisä-Hattu!

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu Metrolla länteen! Lauttasaari ja Koivusaari

Lauttasaaren uimarannan leikkilaiva.

13. Vennynpuiston leikkipaikka

Kuninkaantammesta, yhdeltä Helsingin uusista asuinalueista löytyy täysin muista Helsingin leikkipaikoista poikkeava paikka ulkoleikkiin. Vennynpuisto rakentuu kiipeilyn ja liukumäkien ympärille, unohtamatta pienempien omaa leikkipaikkaa ja erilaisia keinuja.

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu Vennynpuiston leikkipaikasta

Leikkipaikka Vennynpuisto Kuninkaantammessa.

14. Leikkipuisto Lampi

Vuonna 2020 uudistettu leikkipuisto Lampi Kontulassa vie aivan uudenlaiselle leikkipuistoseikkailulle Helsingissä! Vesiteemaista puistoa hallitsee suuri puinen kiipeilylaiva liukumäkineen sekä muutenkin erilaiset, pääosin puiset leikkivälineet. Lammesta löytyy myös useita muita leikkivälineitä kiipeilyyn ja tasapainoiluun. Leikkipuisto Lampi ei välttämättä ole paras puistovalinta kaikkein pienimpien leikkijöiden kanssa, mutta vähän isommille täältä löytyy paljon tekemistä ja kokemista. Tätä leikkipuistoa ei ole aidattu.

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu leikkipuisto Lammesta

Leikkipuisto Lampi Kontulassa.

15. Kaivopuiston leikkipaikat 

Kaivopuistosta löytyy parikin eri leikkipaikkaa. Meripuiston leikkipaikka on rakennettu vihreän merihirviön ja meriteeman ympärille ja väljästä puistosta löytyy tekemistä pienille ja vähän suuremmillekin leikkijöille. Meripuistonrannan leikkipaikka on aidattu. Kesäiltaisin leikkipuiston vierestä nousee aika ajoin myös kuumailmapalloja oikeissa tuuliolosuhteissa.

Kaivopuiston länsireunalta, kallioiden alta löytyy pienempi Kaivopuiston leikkipaikka, jonka erikoisuus on varmasti Helsingin pisin (ja jyrkin?) liukumäki. Puisto on muuten varsin vaatimaton eikä paras mahdollinen kohde aivan pienempien leikkijöiden kanssa, mutta isompi jaksoi täällä kallioisella leikkipaikalla seikkailla.

Meripuiston leikkipaikka Kaivopuistossa.

16. Leikkipuisto Laurinniitty

Leikkipuisto Laurinniitty Lassilassa, Pohjois-Helsingissä, koki täydellisen piha-remontin ja avattiin uudistettuna leikkijöille vuonna 2020. Linnateemainen, pääosin puisista leikkivälineistä koostuva Kompan-yhtiön leikkivälineiden kokonaisuus on hieno ja inspiroi vanhemmatkin leikkimään. Laurinniitty on leikkialueena laaja ja vain osin aidattu, mutta mahdollistaa erilaisten leikkialueiden ryhmittelyn ikä-ja taitotasojen mukaan. Laurinniityn erikoisuus on suuren kiipeilylinnan lisäksi jättimäinen puukeinu (tähän mahtuu myös aikuinen!), pienemmät leikkilinnat sekä toiminnnallinen hiekkalaatikko. Puiston vierestä löytyy myös erillinen, pienempi ja aidattu leikkipiha, joka on arkisin naapurin päiväkodin käytössä. Piha-alue on vehreä ja kesähelteillä täältä löytyy myös varjoisia leikkipaikkoja.

Lue lisää: Pienten Helsingin juttu uusitusta leikkipuisto Laurinniitystä

Leikkipuisto Laurinniityn pienten leikkialue.

17. Keskustakirjasto Oodi

Keskustakirjasto Oodi Helsingin Rautatieaseman ja Töölönlahden välissä on kohde, jossa on kiva piipahtaa lasten kanssa. Suuri lasten oma kirjasto-osasto, leikkimahdollisuudet, salainen satuhuone sekä yleisesti vain Oodin arkkitehtuuri sekä keskustakirjaston monet mahdollisuudet tarjoavat tekemistä kaikenikäisille. Oodin toisessa kerroksessa on tietokoneita, pelimahdollisuuksia, erilaisia koneita ja laitteita sekä lainattavia tiloja omaan työskentelyyn. Lue lisää Oodin mahdollisuuksista kirjaston sivuilta. Arkisin Oodissa toimii myös leikkipuito Loru sekä parikin eri kahvilaa. Kokonaisuutena Oodi on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa kaikki käyttäjäryhmät on huomioitu. Lastenosaston reunassa on varattu oma paikka myös pienten vieraiden eväiden syöntiä varten sek syöttötuoleja pienille kirjaston kävijöille.

Oodin ulkopuolella on pääosin isommille lapsille tarkoitettu kiipeilyteline. Töölönlahden puolelta löytyy toinen, myös vähän isommille sopiva leikkipaikka Töölönlahti sekä Töölönlahden puistoista pieni varjoinen leikkipaikka pienemmille.

Lue lisää: Pienten Helsingin avajaistunnelmia lasten silmin. Oodista vuodelta 2018

Keskustakirjasto Oodin lastenosasto.

18. Suomenlinna

Suomenlinnassa kannattaa vierailla ympäri vuoden: jo pelkkä lauttamatka saarella on elämys pienelle. Retki saaren pienellä leikkipaikalla, vieraile saaren museoissa, ihmettele sukellusvenettää tai vanhaa allastelakkaa, seikkaile taskulampun valossa tunneleissa tai kiertele vaunulenkillä saaren rantoja. Suomenlinnaan kannattakin tutustua lasten kanssa eri teemojen mukaan aina vähän kerrallaan.

Koko saaren kiertäminen ja kaikkien kohteiden kokeminen yhdellä kerralla lasten kanssa on varmasti useimmille liikaa, mutta lyhemmillä vierailuilla ja tarkoilla kohdesuunnitelmilla retkistä Suomenlinnaan saa paljon enemmän irti. Suomenlinna on kiehtova ja todella monipuolinen kohde myös lasten kanssa. Eväitä saa saaren pienestä kaupasta tai kahviloista ja ravintoloista, joista osa on auki myös talvikaudella.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Alkusyksyn retki Suomenlinnaan

Suomenlinnan telakka yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista kuiva- eli allastelakoista.

19. Tullisaari

Tullisaari on suuri vanha puistoalue Laajasalossa. Vaihteleva maasto, saarikohteet puiston ympärillä, vanhat rakennukset ja pieni leikkipaikka sekä talvikaudella hiihtoladut ja pulkkamäet tekevät puistosta hienon seikkailupaikan myös lasten kanssa. Tämä helposti unohtuva helmi on yksi Helsingin hienoimmista puistoista.
Tullisaaresta, lähellä Pyysaarta, löytyy myös pieni uimaranta kallioiden välistä. Samalla reissulla voi tutustua myös esimerkiksi Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:n.


20. Taidetta ympäri kaupunkia

Bongaile patsaita ja suihkulähteita ympäri kaupunkia

HAM Helsinki ylläpitää julkisen taiteen listausta sekä kohdekarttaa, josta löytyvät Helsingin sadat julkisilta paikoilta löytyvät taideteokset. HAM on myös luonut teosten ympärille teemareittejä, joita pääsee selaamaan museon sivuilla. Pienten Helsingin taustatiimin suosikkeja ovat esimerkiksi Tennispalatsin päädyn jättimäinen lokkiviestos, Havis Amandan suihkulähde Kauppatorilla sekä Kaisaniemenpuiston pyllistävä hirvi.

Villu Jaanisoon Lokki-veistos Tennispalatsin katolla

#pientenhelsinki

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Seuraathan jo Pienten Helsinkiä?
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.