Mainos

Helsingin saaristoreitit

Juttu oli kaupallinen yhteistyö JT-Linen kanssa kesällä 2021
ja saaristoreittien tiedot ovat osin vanhentuneita.

Julkaistu 27.5.2021

Helsingin merialueilla on useita erilaisia saarikohteita, joihin pääsee reittiliikenteen kyydissä kesäkaudella. Pienten Helsinki kokosi Helsingin saaristoreitit sekä saarihyppelyt yhdelle sivulle ja vinkkaa mitä kaikkea Helsingin meriteitse saavutettavissa saarissa voi kokea. Juttua sponsoroi kesällä 2021 JT-Line, jonka alukset kuljettavat matkustajia tänäkin kesänä Helsingin upeisiin saarikohteisiin.

Reittiliikenne Helsingin saariin on maksullista ja liput sekä mahdollinen paikkojen varaussuositus kannattaa aina tarkastaa linjaa hoitavan yrityksen sivuilta. Saarille on vapaa pääsy, osa saarista perii yksityisaluksilta laiturimaksun.


Saarihyppelyt Helsingin saariin

Saarihyppelyt eli Island Hopping on hyvä tapa tutkia ja tutustua useisiin eri Helsingin edustan saariin yhden päivän aikana. Saarihyppelyä tarjoaa ainakin JT-Line, jonka päivälipulla pääsee tutustumaan neljään saarikohteeseen sekä myös uuteen Kruunuvuorenrannan asuinalueseen ja esimerkiksi upeaan Kruunuvuorenlampeen.

JT-Linen saarihyppelyreitti kulkee Hakaniemestä Kruunuvuorenrannan kautta Vasikkasaareen, Vallisaareen Luotsipihalle ja Torpedolahteen sekä Lonnaan ja sieltä Kruunuvuorenrannan kautta takaisin Hakaniemeen. Alus kiertää laiturit edellä mainitussa järjestyksessä päivän aikana yhteensä viisi täyttä kierrosta. Saarihyppelyihin myydään 1- ja 2-päivän päivälippuja, joten seilaaminen M/s Amiraalilla satamien välillä on helppoa. Päivälipulla voi matkustaa rajattomasti lipun voimassaolon ajan Hakaniemen reitin aluksella. Lähtölaitureiden tiedot löytyvät JT-Linen sivuilta.

Suomenlinnaan pääsee Kruunuvuorenrannasta samalla saarihyppelylipulla vaihtamalla lauttaa Lonnassa. Lautta pysähtyy Suomenlinnassa Tykistölahden sekä Kuninkaanportin laitureilla. Huom. Lonna on suljettu toistaiseksi sunnuntaisin. Reitin vaihtaminen Lonnassa Kauppatorille tai Suomenlinnaan onnistuu kuitenkin sopimalla asiasta aluksen henkilökunnaan kanssa.

Näkymiä Kruunuvuorelta kohti Öljysäiliö 468:a sekä Suomenlinnaa.

Harakka

Harakansaari Kaivopuiston edustalla on hieno luontokohde, jossa pääsee tutustumaan monipuoliseen meriluontoon. Lasten kanssa saariseikkailu on hieno elämys ja luontokeskuksesta voi lainata mm. luuppeja ja haaveja omiin tutkimuksiin. Saaressa on myös nuotiopaikka omia eväitä varten. Lautta Harakkaan lähtee Kaivopuiston rannasta pitkän laiturin päästä, läheltä Cafe Ursulaa. Linjaa liikennöi Merenkävijät.


Isosaari

Isosaari on Helsingin nykyisistä avoimista saarikohteista uloin. Isosaari avattiin Puolustusvoimien käytöstä yleisölle vuonna 2017. Ulkosaaristossa sijaiseva Isosaari on hieno luontokohde täynnä muutakin mielenkiintoista nähtävää. Ulkosaaristossa sijaitsevan Isosaaren uimarannat ovat säästyneet sinilevältä viime vuosina, joten täällä uiminen on mahdollista usein koko kesän. Isosaaren reittialus lähtee Kauppatorilta ja matka-aika saareen on reilu puoli tuntia. Tuulisellä säällä kova merenkäynti voi estää reittialuksen kulkemisen. Linjaa liikennöi Suomen Saaristokuljetus.


Kaunissaari

Sipoon ulkosaaristossa kymmenen kilometrin päässä Aurinkolahdesta itään sijaiseva Kaunissaari on Helsingin kaupungin omistama saarikohde, jossa on muun muassa vuokrattavia mökkejä, vuokra-sauna, uimaranta sekä keittokatoksia. Kaunissaaressa saa myös telttailla (maksullista). Matka Aurinkolahdesta Kaunissaareen kestää 50-60 minuuttia. Lautta saareen lähtee Vuosaaren Aurinkolahdesta. Linjaa liikennöi Pörtö Line.


Lonna

Lonna on pieni saari Suomenlinnan naapurissa, jossa toimii ravintola sekä tilaussaunat.
Lautta Lonnaan lähtee Kauppatorilta (matka-aika 10 minuuuttia) sekä Hakaniemestä ja Kruunuvuorenrannasta (saarihyppely-reitti). Linjaa liikennöi JT-Line.


Mustasaari

Mustasaari, Helsingin seurakuntayhtymän kesäsaari Seurasaarenlahdella on kiva retkikohde. Mustasaari on avoinna yleisölle kesäkaudella 8.6.-15.8.2021. Lautta Mustasaareen lähtee Hietaniemen uimarannan vierestä, Taivallahden venesatamasta osoitteesta Hiekkarannantie 5. Matka-aika Mustasaareen on 15 minuuttia.
Lue lisää Mustasaaresta Pienten Helsingin Hellepäivä Mustasaaressa -jutusta.
Linjaa liikennöi JT-Line.

Mustasaaren lauttalaiturilla.

Pihlajasaari

Todellinen kesäparatiisi Pihlajasaari kutsuu lokoilemaan rantakallioille, uimaan hiekkarannalle sekä seikkalemaan varjoisille metsäpoluille. Pihlajasaaren rannat sopivat hyvin myös ohi lipuvien veneiden ja laivojen bongailuun. Pihlajasaaressa myös telttailu on sallittua. Lautta Pihlajasaareen lähtee Ruoholahdesta sekä Merisataman rannasta Cafe Carusellin takaa ja matka-aika on noin 10 minuuttia. Linjaa liikennöi JT-Line.

Pihlajasaaren rantakallioita.

Suomenlinna

Suomenlinnaan pääsee lautalla ympäri vuoden ja Unescon maailmanperintökohteessa onkin mahdollista vierailla myös kesäsesongin ulkopuolalla. Kesäkaudella Suomenlinna on monipuolinen vierailukohde: historiaa, kulttuuria, eväsretkiä, ravintolareissuja tai vaikka vain auringosta ja merituulesta nauttimista. Suomenlinnan ainutlaatuisuus yllättää aina, joten täällä kannattaa piipahtaa vaikka useamminkin. JT-Linen lautta Lonnan kautta Suomenlinnaan lähtee Kauppatorilta. Matka-aika noin 15 minuuttia. Myös HSL liikennöit Suomenlinnaan Kauppatorilta.
Lue lisää Suomenlinnasta lasten kanssa Pienten Helsingin artikkelista.

Suomenlinnaan voi tutustua eri näkökulmista: luolaseikkailen, nähtävyyksiä ihmetelle, rantakallioilla retkellein tai vaikka monipuolisen ravintolatarjonnan kautta.

Uunisaari

Kaivopuiston edustalla sijaitsevaan Uunisaareen pääsee talvikaudella ponttoonisiltaa pitkin, kesäkaudella silta poistetaan veneliikenteen tieltä ja saareen kuljetaan reittiveneellä. Uunisaareen vielä alus lähtee Kompassiaukiolta Kaivopuistosta ja matka mantereelta saareen on lyhyt. Linjaa liikennöi Aava Lines Oy.

Uunisaaren uimaranta.

Vallisaari

Vallisaari on Suomen puolustusvoimien vanha saarikohde, joka avautui yleisölle 2010-luvulla. Vanhoja luolia, upeita maisemia ja rantoja sekä saaren palvelut ovat syitä pistäytyä saarella. Lauttamatka Kauppatorilta Vallisaareen kestää noin 20 minuttia.
Vallisaareen liikennöi JT-Line Hakaniemestä ja Kruunuvuorentannasta sekä Suomen Saaristokuljetus Kauppatorilta.

Kesällä 2021 (12.6.–26.9.2021) Vallisaaressa järjestetään myös Helsinki Biennaali kuvataidetapahtuma.

Vallisaaren lauttarannassa.

Vasikkasaari

Vasikkasaari on Helsingin kaupungin omistama yleinen ulkoilu- ja virkistysalue.
Vasikkasaareen liikennöi City Cruisers Kauppatorilta sekä JT-Line Hakaniemestä ja Kruunuvuorenrannasta (Saarihyppely-reitti).


Vartiosaari

Vartiosaari on hieno luontokohde Laajasalon edustalla. Aurinkolautta Vartiosaareen kulkee kesäkuukausina Reposalmentien päästä, läheltä Laajasalon uimarantaa. Vartiosaaressa asustaa kesäkausina lampaita ja saarella on paljon nähtävää ja koettavaa omatoimiretkeilijöille. Lautta kulkee kutsuperiaatteella aukioloaikojen mukaan. Lauttamatka Vartiosaareen kestää viitisen minuuttia. Linjaa liikennöi Reposalmen lautturit.


Saarikohteet kartalla

Saaristoreittien lähtösatamat sekä saarikohteiden sijainnit kartalla. Kartta aukeaa omaan ikkunaansa tästä linkistä.
Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin