Mainos

Perheiden kaupunkipolut: Öljysäiliö 468

Haluatko eksyä uusille poluille ja löytää jotain uutta? Katsoa Helsinkiä toisin silmin? Kääntyä risteyksestä toiseen suuntaan? Perheiden kaupunkipolut ovat juuri tätä varten! Kaupunkipolut vievät uusiin kaupunginosiin, uusiin paikkoihin ja auttavat sekä inspiroivat seikkailemaan kotikaupungissa tai vierailemaan turistina uusilla kulmilla. Perheiden kaupunkipolut ovat restonomiopiskelija Heidi Säynätkari lopputyönään kehittelemä uudenlainen matkailukonsepti Helsingin kaupunginosiin. Lopputyönä luodut neljä kaupunkipolkua saavat nyt seurakseen uusia ja erilaisia polkuja ympäri kaupunkia.


Valotaideteos Öljysäiliö 468:n kulmilla Kruunuvuorenrannassa

Uutta Kruunuvuorenrannan kaupunginosaa rakennetaan Katajanokan vastarannalle, vain muutamien kilometrien päähän Kauppatorilta linnuntietä mitattuna. Vanhan öljysataman paikalle rakentuvan asuinalueen maamerkkinä toimii ainutlaatuinen nähtävyys, vanhaan öljysataman aikaiseen säiliöön tehty valotaideteos Öljysäiliö 468, joka loistaa Kruunuvuorenrannan kärjessä pimeinä vuodenaikoina. Myös kesäkuukausina tämän valkoisen jättiläisen voi bongata niin ohi kulkevista risteilyaluksista kuin Suomenlinnan lautaltakin. Öljysäiliön ympäristö on myös kaikille avointa ulkoilualuetta ja sen edustata löytyy myös piknik-pöytiä eväsretkiä varten. Öljysataman rannasta aukeaa näköalat niin Suomenlinnaan, Katajanokalle, Korkeasaareen kuin Kalasataman tornitaloihinkin. Keväällä 2022 rantaan avattiin myös pieni väliaikainen K-kauppa.

Öljysäiliö 468:n kallioilta voi tähyillä kaupunkia sekä ihmetellä taidetta.

Öljysäiliö 468:n valotaideteoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta ja se valmistui World Design Capital Helsinki 2012 vuonna ilahduttamaan kaikkia helsinkiläisiä ja täällä vierailevia. Teos on kerännyt kiitosta ja palkintoja myös kansainvälisissä kilpailuissa ja julkaisuissa. Öljysäiliötä on myös mahdollista vuokrata Helsingin kaupungilta omaa tapahtumaa varten.

Mainos
Öljysäiliö 468:n valotaideteos lokakuussa 2021.

Siilo soi: Ipnos – lintujen kuiske 7.–9.10.2022  klo 17–22

Syksyisin syys-lokakuussa Öljysäiliöllä järjestetään valotaidetapahtuma, jolloin säiliön ovet ovat avoinna yleisölle. Valotaideteoksen ympärille on rakennettu viime vuosina myös elämysteos avointen ovien tapahtuman aikaan. Öljysäiliön sisällä on ainutlaatuinen äänimaailma ja -tunnelma, joka kannattaa kokea avointen ovien tapahtumassa.

Lokakuussa 2022 säiliöllä pääsee kokemaan taas uudenlaisen elämyksen, kun Siilo soi: Ipnos – lintujen kuiske -teos on avoinna yleisölle. Valoa ja ääntä yhdistävä sekä fysiikan lait haastava teos on avoinna yleisölle kolmen päivän ajan perjantaista sunnuntaihin 7.-9.10.2022 klo 17-22.

Syksyn 2022 tapahtuma päättää kolmiosaisen Siilo soi -trilogian ja juhlistaa myös kymmenenvuotiasta Öljysäiliö 468:aa sekä Kruunuvuorenrannan uutta asuinaluetta.
Lisätiedot Helsingin kaupungin sivuilta.

Aiempien vuosien kokemuksesta Pienten Helsinki suosittelee ainakin pienimmille vieraille kuulosuojaimia. Myös sää on alueella usein selkeästi sisämaata viileämpi, joten tänne suunnatessa kannattaa pukeutua lämpimästi.

Kuva Siilo soi -tapahtumasta syksyltä 2021.
Kuva Siilo soi -tapahtumasta syksyltä 2021.
Öljysäiliö 468:n sisällä vierailija kohtaa ainutlaatuisen äänimaailman.
Säiliöllä kannattaa vierailla myös lasten kanssa.
Öljysäiliö 468.

Öljysäiliön ympäristössä kannattaa vierailla myös muina vuodenaikoina: kallioilta voi tähystellä Helsingin keskustaan ja Suomenlinnan majakan valoa, bongailla ohi kulkevia veneitä ja laivoja, katsella keväisin ranta-alueella viihtyviä joutsenperheitä ja nähdä hyvällä tuurilla vilauksen vaikka rannoilla saalistavasta hylkeestä. Säiliön äänimaailmaa pääsee kokeilemaan huhuilemalla sen oviaukosta ja kuuntelemalla kaikua, vaikka sisään ei juuri sillä hetkellä pääsisikään. Öljysäiliön rannasta voi myös löytää Jälkiä-äänitoksesta kertovan taideteoksen, kallion päältä muuta taidetta. Sää Öljysäiliöllä on usein tuulinen, joten tämä kannattaa huomioida ennen retkeä! 

Jälkiä-ääniteoksen taideteoksen voi löytää Öljysäiliön pihapiiristä.
Auringonlasku Öljysäiliön rannassa.

Kulku Öljysäiliölle on esteetön ja pääosa reitistä on asfaltoitu sekä valaistu. Lähimmältä bussipysäkiltä (pysäkin nimi Haakoninlahdenkatu ja siitä kulkevat bussit 88 ja ruuhka-aikoinan 88B) matkaa säiliölle on noin 500 metriä, parkkipaikkoja löytyy noin sadan metrin päästä Saaristolaivastonkadulta.
Päivitys: Syksyllä 2022 Kruunusiltojen työmaa siirtää bussipysäkit aiempaa kauammaksi lähelle Stansvikintien risteystä ja sulkee osan jalankulkureiteistä, joten säiliölle saapuessa ja sieltä lähdettäessä kannattaa käyttää kulman takaa löytyvää Hopeakaivoksentien pysäkkiä.

Lue myös Pienten Helsingin aiempi juttu alueelta: Eväsretkellä Kruunuvuoren huipulla!

Mainos
Näkymä Kruunuvuorelta etelään. Alhaalla Öljysäiliö 468.

Kruunuvuorenrannan eli valon kaupunginosan muut valotaideteokset löytyvät asuinkortteleiden pihoilta ja niiden jäljille löytää kaupungin sivuilla olevan kartan avulla. Ainakaan lokakuussa 2022 kaikkia alueen valotaideteoksia ei ole vielä lisätty kaupungin kartalle, joten uudemmille pihoilla kannattaa rohkeasti kurkistella pimeän aikaan.

Kruunuvuorenrannan eli valon kaupunginosan muut valotaideteokset
löytyvät asuinkortteleiden pihoilta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraathan jo Pienten Helsinkiä?
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki InstagramissaJätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Perheiden kaupunkipolut: Öljysäiliö 468”

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin