Museoon lasten kanssa

Museoelämyksiä Helsingissä ja lähiseudulla

Sisätekemistä kaipaaville ja sadesäällä monet museot Helsingissä ja lähiseudulla ovat mainioita paikkoja viettää aikaa ja kokea uutta. Useissa museoissa pienet museovieraat on huomioitu hyvin ja esimerkiksi rattaiden ja vaunujen kanssa saa liikkua myös näyttelyissä. Useasta museosta löytyy myös varsin toimiva hoitohuone sekä paikka eväiden syöntiä varten.

Huomaa kuitenkin mahdolliset korona-ajan rajoitukset sekä se, että maanantaisin useat museot eivät ole auki.


Amos Rex Lasipalatsin aukion alla, toivoo vieraakseen myös lapsia. Useisiin näyttelyihin suunnitellaan toiminnallisia tapoja tutustua museoon. Amos Rex tarjoaa mukaan näyttelyyn myös Ou-halikavereita pienille. Lue myös Lasten Amos Rex, josta löytyy vinkkejä museoreissuun lasten kanssa. Pienten Helsingin taustatiimi suosittelee myös seikkailua museon sisäpihan kukkoloilla.
Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.
Esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukion puolelta.

Amos Rexin katto jatkuu Lasipalatsinaukiolle.

Designmuseo toivottaa myös pienet tervetulleeksi tutustumaan muotoiluun ja vanhassa koulussa toimivaan museoon. Museo järjestää vaihtuvia perheiden designpajoja pääosin viikonloppuisin ja lomikausina. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä.
Esteetön sisäänkäynti museon takaoven kautta.


Helsingin kaupunginmuseo ja sen Lasten kaupunki on aina varma valinta pienten museovierailuun. Täällä leikitään historialla! Aina vapaa pääsy.
HUOM! Lasten kaupunki on suljettu toistaiseksi johtuen poikkeusajasta.
Katoksellinen vaunuparkki pääsisäänkäynnin vieressä. Lasten kaupunki toimii yhdessä Helsingin vanhemmista taloista, joten tilaa rattaille täällä ei juuri ole. Muuten museossa mahtuu liikkumaan myös rattaiden kanssa. Kaupunginmuseon aula on avoin kaupunkilaisten olohuone, jossa voi hengähtää hetken tai vaikka syödä eväitä. Lasten kaupungissa on usein helteisinä päivinä varsin kuumaa.

Hotelli- ja ravintolamuseo Kaapelitehtaalla sopii myös lasten museokohteeksi. Aika ajoin myös erityisesti lapsille suunnattuja toiminnallisia näyttelyitä. Museon sisäänpääsymaksu 10 €/5 €, alle 15-vuotiaat maksutta. Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä.
Hotelli- ja ravintolamuseoon sekä Teatterimuseeon on myynnissä yhteislippuja


Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha hurmaa kaikkina vuodenaikoina. Sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta. Puutarhan ulkotarhaan on vapaa pääsy.
Vanhoissa kasvihuoneissa liikkuminen rattaiden kanssa on haastavaa, joten tänne suositellaan aivan pienimmille esim. kantoreppua. Vaunut ja rattaat voi jättää naulakoiden luo. Myös takit ja pipot kannattaa jättää naulakkoon, sillä täällä on trooppisen lämmintä! Eväiden nauttiminen ihanassa puutarhassa tai puutarhan lasihuvimajassa on ainakin kesäkaudella elämys, joten pelkkä eväsretki Kaisaniemeen on kiva idea (ulkopuutarhaan on aina vapaa pääsy). Alueella toimii myös lounasta tarjoava Cafe Viola.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on aika kesä!

Kansallismuseossa pääsee ihmettelemään Suomen historiaa, kuninkaallista loistoa ja pohtimaan millaista oli ”ennen vanhaan”. Suomen tarina -näyttely on oikein toimiva myös lasten kanssa. Valitettavasti lasten oma Vintti on sulejttu pysyvästi. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.
Esteetön sisäänkäynti museon tornin juuresta. Pohjakerroksessa mahdollisuus säilyttää rattaita. Museon hissi on suhteellisen pieni ja hidas, mutta pienet tuplarattaat mahtuivat kyytiin juuri ja juuri. Lastenhoitohuone löytyy museon pohjakerroksesta.


Nykytaiteenmuseo Kiasmassa on aika ajoin esillä myös lapsille erinomaisesti sopivia näyttelyitä, mutta tämä kannattaa tarkastaa sillä aina Kiasma ei ole paras museovalinta pienten vieraiden kanssa. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.
Helppo liikkua myös rattaiden kanssa, erinomainen vaunuparkki sisääntuloaulassa portaiden alla ja lapsimyönteinen henkilökunta. Lainattavia rattaita ja toimiva lastenhoitohuone 1. kerroksessa. Erityismaininta Kiasman kahvilalla, jossa vaunujen kanssa liikkuville on varattu pöytiä sekä tarjotaan mahdollsuutta pöytiintarjoiluun.


Lastentarhamuseossa leikitään tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12–19. Sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Lastentarhamuseo on suljettu juhannuksesta elokuulle.
Rattaille on varattu katoksellinen säilytystila museon piha-alueelta.


Luonnontieteellinen museo on ehdoton museokohde lasten kanssa. Museossa järjestetään lomakausina ja aika ajoin viikonloppuisin työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Museon sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta. Näyttelyissä paljon katsottavaa ja toiminnallisuutta.
Esteetön sisäänkäynti Pohjoiselta Rautatiekadulta katsottuna rakennuksen vasemmalta laidalta, rattille sälytystilaa museon pihalla sekä ensimmäisessä kerroksessa. Rattaiden kanssa saa myös liikkua näyttelyssä tarvittaessa.

Luonnontieteellisessä museossa

Palomuseo Erottajan pelastusaseman kyljessä on mahtava kohde jo pelkän sijaintinsa vuoksi. Museo on avoinna pääosin keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-16, mutta suljettu kesäkaudella. Museon sisäänpääsymaksu 2€, alle 15-vuotiaat maksutta.


Päivälehdenmuseossa voi esimerkiksi ihmetelle kirjoituskoneita, faxeja ja muita vanhoja lehtimiestin työvälineitä, selata vanhoja päivälehtiä ja tutustua sanomalehtityöhön monipuolisesti. Kesäkuussa 2020 museossa avautui lapsille suunnattu Seitsemän koiraveljestä-näyttely. Näyttely on avoinna vuoden 2020 loppuun saakka. Vapaa pääsy.
Museoon sisäänkäynnissä on porrasaskelma, mutta rattailla pääsee sisään ja henkilökunnalta saa tarvittaessa apua sekä siirrettävän rampin. Rattaiden säilytys sisäänkäynnin vieressä. Painokellariin kierreportaat. Museosta löytyy hyvä lastenhoitotila.


Ratikkamuseo Töölön ratikkahallien kyljessä vie aikamatkalle Helsingin historiaan joka päivä klo 11–17. Esillä ratikoita eri vuosikymmeniltä ja ratikoihin liittyvää muuta materiaalia. Aina vapaa pääsy. Esteetön sisäänkäynti ja liikkuminen rattailla helppoa.


Teatterimuseossa Kaapelitehtaalla on tekemistä ja kokemista myös lapsille. Museon sisäänpääsymaksu 10 €/5 €, alle 3-vuotiaat maksutta.
Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä. Hotelli- ja ravintolamuseoon sekä Teatterimuseeon on myynnissä yhteislippuja.
Esteetön sisäänkäynti ja tilava hissi vievät museoon. 


Tekniikan museo Vanhankaupunginlahdella sopii myös lasten ja erityisesti kouluikäisten museokohteeksi. Teemapäiviä ja lasten näkökulmasta rakennettuja näyttelyitä, myös museon ympäristö koskenkuohuineen on mielenkiintoinen. Mahdollisuus järjestää lastensynttäreitä.
Näyttelytilat eivät ole kaikilta osin esteettömiä. 


Museoseikkailuja lasten kanssa ympäri Suomen
www.pientensuomi.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.