Mainos

Museoon lasten kanssa Helsingissä

Museoelämyksiä Helsingissä ja lähiseudulla

Sisätekemistä kaipaaville ja sadesäällä monet museot Helsingissä ja lähiseudulla ovat mainioita paikkoja viettää aikaa ja kokea uutta. Useissa museoissa pienet museovieraat on huomioitu hyvin ja esimerkiksi rattaiden ja vaunujen kanssa saa liikkua myös näyttelyissä. Useasta museosta löytyy myös varsin toimiva hoitohuone sekä paikka eväiden syöntiä varten.

Huomioithan, että maanantaisin useat museot on suljettu! Ei kuitenkaan Helsingin kaupunginmuseo, Ratikkamuseo, Merkki tai Amos Rex.


Amos Rex

Amos Rex Lasipalatsin aukion alla, toivoo vieraakseen myös lapsia. Useisiin näyttelyihin suunnitellaan toiminnallisia tapoja tutustua museoon, mutta ennen vierailua kannattaa varmistaa onko esillä oleva näyttely lapsille sopiva. Amos Rex tarjoaa mukaan näyttelyyn myös Ou-halikavereita pienille.
Pienten Helsingin taustatiimi suosittelee myös seikkailua museon sisäpihan kukkoloilla.
Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

Esteetön sisäänkäynti Lasipalatsin aukion puolelta.
Amos Rex on on avoinna maanantaisin, mutta suljettu tiistaisin.

Huhtikuussa 2024 Amos Rexin uutuusnäyttely aiheuttaa taas jonoja museoon. Huomioi tämä museoreissun suunnittelussa!

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Amos Rexistä

Amos Rexin katto jatkuu Lasipalatsinaukiolle.

Designmuseo

Designmuseo toivottaa myös pienet tervetulleeksi tutustumaan muotoiluun ja vanhassa koulussa toimivaan museoon. Museo järjestää vaihtuvia perheiden designpajoja pääosin viikonloppuisin ja lomikausina. Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

Esteetön sisäänkäynti museon takaoven kautta.


Helsingin kaupunginmuseo ja Lasten kaupunki

Helsingin kaupunginmuseo ja sen Lasten kaupunki on aina varma valinta pienten museovierailuun. Täällä leikitään historialla! Aina vapaa pääsy.

Katoksellinen vaunuparkki löytyy pääsisäänkäynnin vieressä. Lasten kaupunki toimii yhdessä Helsingin vanhemmista taloista, joten tilaa rattaille täällä ei juuri ole. Muuten museossa mahtuu liikkumaan myös rattaiden kanssa. Kaupunginmuseon aula on avoin kaupunkilaisten olohuone, jossa voi hengähtää hetken tai vaikka syödä eväitä. Myös lasten kaupungin puolella on tila, jossa omien eväiden syöminen ja lämmittäminen on mahdollista. Lasten kaupungissa on usein helteisinä päivinä varsin kuumaa.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Helsingin kaupunginmuseosta

Mainos

Hotelli- ja ravintolamuseo

Hotelli- ja ravintolamuseo Kaapelitehtaalla sopii myös lasten museokohteeksi. Aika ajoin myös erityisesti lapsille suunnattuja toiminnallisia näyttelyitä. Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä.
Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Hotelli- ja ravintolamuseoon sekä Teatterimuseeon on myynnissä yhteislippuja


Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha hurmaa kaikkina vuodenaikoina. Sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta. Puutarhan ulkotarhaan on vapaa pääsy.

Vanhoissa kasvihuoneissa liikkuminen rattaiden kanssa on haastavaa, joten tänne suositellaan aivan pienimmille esim. kantoreppua. Vaunut ja rattaat voi jättää naulakoiden luo. Myös takit ja pipot kannattaa jättää naulakkoon, sillä täällä on trooppisen lämmintä! Eväiden nauttiminen ihanassa puutarhassa tai puutarhan lasihuvimajassa on ainakin kesäkaudella elämys, joten pelkkä eväsretki Kaisaniemeen on kiva idea (ulkopuutarhaan on aina vapaa pääsy). Alueella toimii myös lounasta tarjoava Cafe Viola.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on aika kesä!

Kansallismuseo

Kansallismuseo sulkee ovensa 15.10.2023 yli kolmeksi vuodeksi remontin ja lisärakennusprojektin vuoksi. Museo aukeaa yleisölle taas keväällä 2027.

Kansallismuseossa pääsee ihmettelemään Suomen historiaa, kuninkaallista loistoa ja pohtimaan millaista oli ennen vanhaan. Suomen tarina -näyttely on oikein toimiva myös lasten kanssa. Lokakuussa 2022 avattiin museon 3. kerrokseen (entisen Vintin tiloihin) Leikin aika -tila, jossa erilaisia toiminnallisia pisteitä lapsille. Mukana myös Vintiltä tuttuja elementtejä, kuten suuri hevonen ja rakennettava hirsitalo.
Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

Esteetön sisäänkäynti museon tornin juuresta, pääsisäänkäynnin portaiden alta. Pohjakerroksessa mahdollisuus säilyttää rattaita ja pohjakerroksesta löytyy myös lastenhoitohuone. Museon hissi on suhteellisen pieni ja hidas, mutta pienet tuplarattaat mahtuivat kyytiin juuri ja juuri.

Lasten aika -tila Kansallismuseon 3. kerroksessa.

Nykytaiteenmuseo Kiasma

Nykytaiteenmuseo Kiasmassa on aika ajoin esillä myös lapsille erinomaisesti sopivia näyttelyitä, mutta tämä kannattaa tarkastaa etukäteen, sillä kaikki Kiasman näyttelyt eivät sovi pienille museovieraille. Museon sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta.

Helppo liikkua myös rattaiden kanssa, erinomainen vaunuparkki sisääntuloaulassa portaiden alla ja lapsimyönteinen henkilökunta. Lainattavia rattaita ja toimiva lastenhoitohuone 1. kerroksessa. Erityismaininta Kiasman kahvilalla, jossa vaunujen kanssa liikkuville on varattu pöytiä sekä tarjotaan mahdollisuutta pöytiintarjoiluun.


Lastentarhamuseo

Lastentarhamuseossa leikitään tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12–19. Sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat maksutta. Lastentarhamuseo on suljettu juhannuksesta elokuulle sekä joulun aikaan.

Rattaille on varattu katoksellinen säilytystila museon piha-alueelta.


Luonnontieteellinen museo

Luonnontieteellinen museo on ehdoton museokohde lasten kanssa Helsingissä. Museossa järjestetään lomakausina ja aika ajoin viikonloppuisin työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Näyttelyissä on paljon katsottavaa ja toiminnallisuutta. Museon sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.

Esteetön sisäänkäynti Pohjoiselta Rautatiekadulta katsottuna rakennuksen vasemmalta laidalta, rattille sälytystilaa museon pihalla sekä ensimmäisessä kerroksessa. Rattaiden kanssa saa myös liikkua näyttelyssä tarvittaessa.

Lue myös: Pienten Helsingin juttu Luonnontieteellisestä museosta

Luonnontieteellisessä museossa

Palomuseo

Palomuseo Erottajan pelastusaseman kyljessä on mahtava kohde jo pelkän sijaintinsa vuoksi. Museo on avoinna pääosin keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-16, mutta suljettu kesäkaudella. Museon sisäänpääsymaksu, alle 15-vuotiaat maksutta.


Median museo ja arkisto Merkki

Merkillinen Skidipeli Median museo ja arkisto Merkissä 8.5.–27.10.2024. Vapaa pääsy.

Median museo ja arkisto Merkki (entinen Päivälehden museo) Ludvikinkadulla on avannut ovensa. Museoon on aina vapaa pääsy. Merkki on avoinna pääosin päivittäin klo 11-17, huomioiden mahdolliset poikkeusaikiolojat.

Lapsille museossa on tarjolla pieni nurkkaus, joka on rakennettu Helsingin Sanomien Lasten uutisten ja erilaisten merkkien ympärille. Mukana on myös Aku Ankka ja suomalaisia lastenkirjaklassikoita. Kuulin myös, että keväällä Merkkiin aukeaa lapsille suunnattu suurempi näyttely, mutta en tiedä kuinka paljon tästä salaisuudesta saa vielä puhua. Toivottavasti kuulemma tästä pian lisää!

Merkki on kiva pysähdyspaikka kaupunkireissulla, mutta mitään suurta elämystä lasten kanssa ei ehkä kannata odottaa (ainakaan vielä). Hyvä sijainti, valoisat ja selkeät tilat sekä lasten huomioiminen edes jollain tasolla ovat syitä suositella paikkaa. Alakerrasta löytyy edelleen painokellari vanhoine koneineen.

Mainos

Merkki sijaitsee Ludviginkadun ja Korkeavuorenkadun kulmassa. Esteettömän sisäänkäynnin valmistuminen on viivästynyt, mutta museon henkilökunta auttaa tarvittaessa.

Lue myös: Pienten Helsingin Päivälehdenmuseon jutut

Median museo ja arkisto Merkki.

Ratikkamuseo

Ratikkamuseo Töölön ratikkahallien kyljessä vie aikamatkalle Helsingin historiaan joka päivä klo 11–17. Esillä ratikoita eri vuosikymmeniltä ja ratikoihin liittyvää muuta materiaalia. Ratikkamuseo avautui pitkän tauon jälkeen uudistuneena maaliskuussa 2022. Aina vapaa pääsy.

Esteetön sisäänkäynti ja liikkuminen rattailla helppoa.


Suomenlinnan museot

Suomenlinnassa on kuusi museota: Suomenlinna-museo, Ehrensvärd-museo, Sotamuseon maneesi, Sukellusvene Vesikko, Suomenlinnan lelumuseo ja Tullimuseo. Museot sijaitsevat eri puolilla linnoitusta.

Sukellusvene Vesikko Suomenlinnassa toimii museona.

Tamminiemi

Tamminiemi Meilahdessa, aivan Seurasaaren naapurissa, on presidenttien koti ja nykyisin kotimuseo. Paikka ei tule ensimmäisenä mieleen kun pohtii museokohdetta lasten kanssa, mutta täällä kannattaa ehdottomasti piipahtaa – erityisesti kesäaikaan jo Tamminiemen piha ja pihan jäätelökioski ovat hittejä! Museon sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.

Tamminiemi ei ole esteetön, eli täällä ei valitettavasti mahdu kulkemaan rattaiden kanssa.

Lue myös: Pienten Helsingin museosarjan juttu Tamminiemestä

Tamminiemestä lasten mieleen jäi Urhon ja Sylvin uima-allas.

Teatterimuseo

Teatterimuseossa Kaapelitehtaalla on tekemistä ja kokemista myös lapsille. Mahdollisuus järjestää myös lastensynttäreitä. Museon sisäänpääsymaksu, alle 3-vuotiaat maksutta.
Hotelli- ja ravintolamuseoon sekä Teatterimuseeon on myynnissä yhteislippuja.

Esteetön sisäänkäynti ja tilava hissi vievät museoon. 


Tekniikan museo

Tekniikan museo Vanhankaupunginlahdella sopii myös lasten ja erityisesti kouluikäisten museokohteeksi. Teemapäiviä ja lasten näkökulmasta rakennettuja näyttelyitä, myös museon ympäristö koskenkuohuineen on mielenkiintoinen. Mahdollisuus järjestää lastensynttäreitä. Museon sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.

Näyttelytilat eivät ole kaikilta osin esteettömiä. 


Museoseikkailuja lasten kanssa ympäri Suomen!

www.pientensuomi.fi


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin