Syysloma Helsingissä 2021

Julkaistu 27.9.2021, päivitetty 16.10.2021

Mitä tehdä syyslomalla Helsingissä lasten kanssa?

Helsingin kouluissa vietetään syyslomaa viikolla 42. Syyslomapäivien määrä vaihtelee: suomenkielisissä kaupungin kouluissa lomaillaan pääsääntöisesti koko viikko, ruotsinkielisissä kouluissa vain muutama päivä. Syyslomaviikolla monet perhekerhot ja harrastukset lomailevat, mutta useat tahot myös järjestävät erityistä syyslomatekemistä ja ohjelmaa lapsille ja nuorille. 

Pienten Helsingin syysloman menovinkit on koottu pieniä ja heidän perheitään sekä alle 10-vuotiaita koululaisia ajatellen.

Jutun kansikuva: Katajanokalla voi nähdä neljä suurta jäämurtajaa: Kontion, Urhon, Sisun ja Voiman. Jäämurtajille voi myös jättää fanipostia laiturialueen vierestä löytyviin postilaatikoihin.

HUOM! Varmistathan aina viimeisimmät tiedot sekä
mahdolliset muutoksen järjestäjän sivuilta.


Päiväkohtaiset menovinkit syyslomaviikolle Pienten Helsingin Minne tällä viikolla-jutusta!

Eläimiä kaupungissa

Fallkullan kotieläintilan ulkotilat ovat olleet aiemmin syyslomaviikolla avoinna perheille. Eläimet ulkoilevat sään salliessa yleensä noin kello 10-14.30.

Haltialan tilan piha-alueella voi vierailla oman aikataulun mukaan, leikkiä ulkoleikkipaikalla ja grillata pihan grillissä omatoimisesti eväitä. Tilan eläimet ulkoilevat vielä lokakuussakin sään salliessa.

Korkeasaaren eläintarha on avoinna koko syyslomaviikon 16.-24.10.2021 päivittäin klo 10-18.

Talvipuutarhassa pääsee ihailemaan puutarhan suihkulähteessä uiskentelvia karppeja ja ihmettelemään kaktuksia ja puutarhan syystunnelmaa. Talvipuutarha on myös erinomainen eväsretkikohde.

Lisää vinkkejä Pienten Helsingin Eläimiä kaupungissa-jutusta.


Kirjastoon

Kaupungin kirjastot ympäri Helsinkiä tarjoavat syyslomalla tekemistä lapsille: satutuokioita, työpajoja sekä teemapäiviä.

Pohjoismainen kirjasto Kaisaniemenkadulla on avoinna myös syyslomaviikolla.


Leikkipuistot ja leikkipaikat

Helsingin leikkipuistojen syyslomaviikolla tarjolla tekemistä koululaisille ja pienille omaa puuhaa. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta palaa normaaliin 18.10.2021 eli myös leikkipuistojen sisätilat voivat olla avoinna. Lisätiedot leikkipuistojen omilta sivuilta.

Helsingistä löytyy satoja leikkipaikkoja, jotka ovat aina auki. Kaikki leikkipaikat löytyvät karttapalvelun avulla täältä.

Vinkit parhaisiin leikkipaikoihin sekä uusimpien leikkipaikkojen esittely löytyvät Pienten Helsingistä.


Lastenkulttuuria

Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset

Annantalossa järjestetään syyslomaviikolla mm. suunnistusta perheille, Muumi-sanataidepajoja sekä juhlitaan Satupäivää.

Näyttely! Haloo, kuuleeko metsä? Kati Hyypän ja Käsityökoulu Robotin interaktiivinen elektronisen taiteen teos esillä Annantalon 2. kerroksen lasipäädessä 10.9.2021-11.12.2021. Näyttelyä suositusikäraja kouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Syyslomaleffoja Malmitalossa sekä Vuotalossa syyslomaviikolla. Vapaa pääsy.

Espoo: Lasten kulttuurikeskus Auroran syysloman Tarujen polku -työpajat tiistaista torstaihin klo 10-14. Vapaa pääsy.
Syyslomaviikon muuta tekemistä Espoossa löytyy Espoon kaupungin sivuilta.

Muuta tekemistä

Päiväkohtaiset menovinkit syyslomaviikolle Pienten Helsingin Minne tällä viikolla-jutusta!

Satupäivää vietetään 18.10.2021 ja teeman sopivia tapahtumia järjestävät eri tahot.

Lasten liikennekaupunki on avoinna perheille syyslomaviikolla maanantaista perjantaihin klo 9-15. Liikennekaupungissa pääsee oman aikuisen seurassa opettelemaan liikennesääntöjä ja kurvailemaan liikennepuistossa polkuautolla.

Linnanmäen Valokarnevaalit 14.10.–24.10.2021. Sisäänpääsymaksu yli 3-vuotiaille.

Sirkus Finlandia Kaisaniemen puistossa 1.-31.10.2021. Sisäänpääsymaksu.


Poikkea museossa

Luonnontieteellinen museo, Kaisaniemen kasviteteellinen puutarha, Amos Rex, HAM Helsinki, Päivälehdenmuseo, Kaupunginmuseo, Teatterimuseo, Kansallismuseo, Palomuseo, Ratikkamuseo, Tekniikan museo… Vaihtoehtoja museovierailulle lasten kanssa on useita. Pienten Helsingin Museokaverini ja minä -sarja vie museoseikkailuille lasten kanssa. Huomaa, että useat museot ovat kiinni maanantaisin, mutta ainakin Päivälehdemuseoon, Kaupunginmuseoon ja Amos Rexiin pääsee vierailemaan myös maanantaisin (Amos Rex suljettu tiistaisin!).

Museoiden syyslomaviikko 2021

Päivälehden museossa on esillä viimeistä viikkoa lapsille suunnattu Lukemisen juhlaa! Aku Ankka lehti Suomessa 70-vuotta -näyttely. Vapaa pääsy.

Syyslomaohjelmaa Kansallismuseossa 19.–24.10.2021. Sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaan ilmaiseksi.

Luonnontieteellinen museo on avoinna normaalista. Museon sisäänpääsymaksu.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on avoinna normaalista. Ulkopuutarhaan vapaa pääsy, kasvihuoneisiin sisäänpääsymaksu.

Lastentarhamuseo Sörnäisissä on avoinna syyslomaviikon tiistaina ja keskiviikkona klo 12-19. Pieni sisäänpääsymaksu.

Palomuseo on avoinna syyslomaviikolla keskiviikkona ja sunnuntaina klo 12-16. Erottajan pelastusasemalla sijaitsevaan museoon on pieni sisäänpääsymaksu.

Hotelli- ja ravintolamuseo Kaapelitehtaalla aukeaa remontin jäljiltä 8.10.2021. Museon sisäänpääsymaksu.

Ratikkamuseo Töölössä on avoinna päivittäin klo 11-17. Vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseon syyslomapajassa tehdään 1960-lukua henkiviä kuvioita paperille maanantaista sunnuntaihin klo 12-15. Työpajaan mahtuu 15 henkilöä kerrallaan. Aina vapaa pääsy. Myös museon Lasten kaupunki on avoinna normaalisti.

Tekniikan museo ja Lelumuseo Hevosenkenkä ovat remonti vuoksi suljettuina.


Liikkumaan

Pääkaupunkiseudun uimahallit ovat avoinna normaalisti syyslomaviikolla. Sisäänpääsymaksu.

Itäkeskuksen uimahallissa vesiliikuntarata Wibit Aquatrack uimataitoisille lauantaista 16.10. aina tiistaihin 19.10.2021 saakka. Rata sisältyy uimahallin sisäänpääsymaksuun.

Syyslomasuunnitus Malmitalon ympäristöstä ja Ala-Malmin puistosta syyslomaviikolla maanantaista sunnuntaihin omatoimisesti. Maanantaina 18.10.2021 klo 11-13 ohjattu temppurata ja ohjeistusta suunnistuksen pariin.

Syyslomasuunnistus Vuotalon ympäristössä syyslomaviikolla maanantaista sunnuntaihin omatoimisesti. Tiistaina 19.10.2021 klo 11.30-13.30 ohjattu temppurata ja ohjeistusta suunnistuksen pariin.

Helsinki liikkuu-sivulta löytyy kooste syyslomaviikon aktiviteeteista koululaisille ja osin myös pienemmille liikkujilla.

Kontulan Skeittipuisto sekä kauppakeskus Redistä löytyvä skeitti- ja skuuttihalli ovat avoinna myös syyslomalla. Vapaa pääsy.

Maksuttomat yleisöluisteluvuorojen aikataulu löytyy Helsinki liikkuu -sivulta. Espoon jäähallien yleisöluisteluvuorot löytyvät Espoon kaupungin sivuilta. Tieto odottaa vahvistusta rajoitusten muutoksesta!

Kivikon hiihtohallin kausi alkaa 11.10.2021. Sisäänpääsymaksu.


Retkeile Helsingissä

Lähde ruskaretkelle! Helsingin puistot ja metsät hehkuvat nyt upeissa ruskan väreissä! Pienten Helsinki suosittelee retkeä ainakin Tullisaareen sekä Stansvikin kartanopuistoon Laajasaloon, Herttoniemen kartanon puistoon sekä Sibeliuksenpuistoon Töölööseen. Myös Espoon Träskandan kartanopuisto on upea paikka!

Lammassaari ja Kuusiluoto, Talosaari, Seurasaari, Suomenlinna, Kruunuvuori... Retkikohteiksi sopivia paikkoja on lukuisia. Retkelle voi luoda oman teeman tai mennä suunnitellun reitin mukaan. Esimerkiksi Suomenlinnaan voi tutustua monella eri tavalla.

Vartiosaareen pääsee syylomaviikolla sunnuntai 17.10.2021 klo 10-17, tiistai 19.10.2021 klo 10-17 ja sunnuntai 24.10.2021 klo 10-17. Lyhyt lauttamatka on maksullinen. Lisätiedot lauttayrittäjän sivuilta.

Pienten Helsingin kaikki päiväretkivinkit löydät täältä.

Lähiseudulta löytyy myös kaksi kansallispuistoa: Nuuksio ja Sipoonkorpi ovat mainioita perheiden retkikohteita.

Esimerkiksi Sipoonkorvessa helppokulkuinen, rattaillakin kuljettava Storträskin reitti vie järven rannalle tulipaikalle. Myös Byabäckenin luontopolusta selviää lasten kanssa ja reitin keskiosassa on useita tulipaikkoja.

Useimmilla Uudenmaan virkistysalueilla pääsee grillaamaan upeissa maisemissa.

Muista myös lähikaupunkien ja -kuntien retkikohteet: Sipoo, Porvoo ja Loviisa idässä, lännessä Espoo, Kirkkonummi ja Inkoo. Fiskarssista on hienon miljöön lisäksi erittäin hyvä leikkipaikka.


Päiväkohtaiset menovinkit syyslomaviikolle Pienten Helsingin Minne tällä viikolla-jutusta!

Pienten Suomi

Pienten Suomi on Pienten Helsingin pikkusisko, joka vinkkaa tekemistä ja kokemista koko Suomessa. Mukana myös paljon vinkkejä lähiseudulle ja päiväretkiin sekä suuri parhaiden leikkipaikkojen listaus ympäri Suomen!


#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinki:
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.