Pienenä Helsingin kattojen alla.
Pienenä Helsingin kattojen alla.
MainosEläimiä kaupungissa 2020

Eläimiä kaupungissa, kotieläinpihoja pääkaupunkiseudulla

Juttu julkaistu 22.7.2017, päivitetty 6.6.2020
Jutun kansikuva Bosgårdin tilalta Porvoosta. 


Lampaita, hevosia ja kanoja, Helsingissä ja sen ympäristössä pääsee näkemään ja rapsuttelemaan kotieläimiä useissa paikoissa. Kesälampaita ja -lehmiä maisemanhoitotehtävissä voi tavata vain kivenheitonpäässä Helsingin keskustasta.

Huom! Tarkastathan aina aukioloajat ja muut ajankohtaiset tiedot ennen vierailua.

Kotieläimiä Helsingissä

Haltialan kotieläintila Helsingin ja Vantaan rajalla on kaupungin kotieläinpiha, jossa asustaa lampaita, lehmiä, kanoja, possuja ja kesäisin myös Fallkullan kotieläinpihan sekä ratsupoliisin hevosia. Eläinten lisäksi pihapiirissä seisoo usein tilanhoidossa käytettäviä traktoreita ja muita työkoneita, joten Haltialassa pääsee ihmettelemään myös suuria työkoneitakin. Kesäkuukausina eläimet asuvat ulkona, joten kotieläinpihalla voi vierailla aamusta iltaan vailla aikataulua. Muina vuodenaikoina eläimet asustavat sisätiloissa ja tuolloin vierailu kannattaa ajoittaa aukioloaikojen mukaan. Loppukesällä Haltialan pelloilla kasvavat herneet ja kukat ovat vapaasti kaupunkilaisten poimittavissa (ajankohdasta tiedotetaan erikseen kaupungin sivuilla). Muista myös läheltä löytyvä Niskalan arboretum.
Haltialan pihapiiristä löytyy myös hieno maatila-aiheinen leikkipaikka. Haltialan tilan ravintola Wanha Pehtoori palvelee vuoden ympäri. Vilkkaimpina päivinä tilalla on usein tarjolla maksullista poniratsastusta.
Halitalan tilalle on vapaa pääsy.

Lampaita Haltialan tilalla.

Fallkulla kotieläinpiha Malmilla on Nuorisoasiainkeskuksen maatila, jossa asuu ainakin hevosia (kesäkuukausina hevoset muuttavat Haltialan pelloille), lampaita, lehmiä, kaneja, possuja, ankkoja ja kanoja. Fallkullan tila on avoinna ympäri vuoden joitakin poikkeuksia lukuunottamassa. Kesäkaudella 2020 tilan sisätilat ja navettarakennukset pysyvät suljettuina yleisöltä, mutta ulkoalueella saa liikkua vapaasti ja kioski palvelee asiakkaita arkisin 1.6.2020 alkaen klo 10-15 (ei juhlapyhinä). Fallkullassa eläimet ulkoilevat sään salliessa yleensä noin klo 10-14.30 Fallkullaan on vapaa pääsy.


Kesäkaudella 2020 Mustasaari pysyy valitettavasti suljettuna yleisöltä poikkeustilan vuoksi.
Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän saari Seurasaarenselällä, joka on perheiden retkikohde kesäkuukausina. Saaressa kahvila-ravintola, leikkipaikka, uimaranta sekä paljon tekemistä. Saarella asuu kesäkuukausina lampaita, kaneja ja kanoja. Lauttakuljetus Taivallahden laiturista. Saareen on vapaa pääsy, lauttamatka maksaa muutaman euron.
LukuvinkkiPienten Helsingin juttu Mustasaaresta

Mustasaaren pupuja kesällä 2018

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilan pelloilla laiduntavat lehmät kesäkaudella ympäri vuorokauden ja lehmiä pääsee ihailemaan peltojen keskelle, kuin maalle keskellä kaupunki, kauan kaupungin hulinasta. Samalla retkelle kannattaa poiketa myös upeaan Viikin arboretum -puistoon. Puistossa penkkejä ja pöytiä eväshetkiin ja lintutorni, josta avautuvat näkymät Vanhankaupungin luonnonsuojelualueelle ja aina Helsingin keskustaan saakka. Paikka on mitä parhain metsäinen puisto seikkailuille. Alueen läpi kulkee myös suosittu pyöräreitti, joten huomioi tämä aivan pienimpien kanssa liikkuessa.
Vapaa pääsy, paikka on aina avoinna.

Helsingin yliopiston opetus- ja tutkimustilalla.

Helsingin ratsupoliisien tallien läheisyydessä Keskuspuistossa Ruskeasuon ja Laakson ratsastuskentän kulmilla voi nähdä vilauksen poliisihevosista ja muista tallin ratsuista. Ratsukoihin voi törmätä myös viereisessä keskuspuistossa. Hyvä välietappi Keskuspuistossa retkeillessä.
Lue lisää: Helsingin ratsupoliisi


Vanhankaupunginlahdella ihanalla metsäisellä Kuusiluodolla laiduntaa kesäkuukausina lampaita. Kuusiluodolle kuljetaan Lammassaaren kautta pitkospuita pitkin. Lammasaaren uusituilla pitkospuilla mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, mutta Kuusiluodolle asti matka rattaiden kanssa ei onnistu. Pornaistenniemeltä lähtevä pitkospuureitti on elämys. Kuusiluodon lampaat liikkuvat saaressa vapaina, joten muistathan sulkea saareen tuovan portin. Lampaita saattaa joutua hetken etsimään saaresta.
Lukuvinkki: Pienten Helsingin juttu Lammassaaresta ja Kuusiluodolta
Kesälampaat saapuvat Kuusiluodolle kesällä 2020 kesäkuun puolivälin tienoilla ja viipyvät maisemanhoitotöissä saarella pitkälle syksyyn.

Lampaita Kuusiluodolla

Vartiosaaressa häärii kesätöissä maisemanhoitotehtävissä Haltialan tilan lampaita. Kesälampaat saapuvat saareen kesällä 2020 tiistaina 9.6.2020. Vartiosaareen liikennöi kesällä 2020 sähkövene (maksullinen).

Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla sekä Herttoniemen kartanopuiston Stadin puutarhurin tarhalla tepastelee kanoja.

Kanoja voi nähdä myös kaupungissa.

Linnunradan leikkipuistossa Pohjois-Helsingissä on hoidettu kesäkotieläimiä talkoovoimin naapuruston kanssa vuosikymmenten ajan. Kesällä 2020 Helsingin kaupunki ilmoitti, että leikkipuisto Linnunradan kotieläintoiminta on päättynyt palaneen navetan vuoksi eikä uutta navettaa rakenneta.

Kustaankartanon sekä Roihuvuoren palvelukeskuksen pihapiirissä on asustanut aiempina kesäkuukausina kanoja ja lampaita. Kesän 2020 tilanne ei ole vielä tiedossa.

Talosaaren ulkoilureitin varrella näkee lähes varmasti hevosia, sillä reitti alkaa Husön ratsastustalleilta.

Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.
Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.

Seurasaaressa on tepastellut useana kesänä kanoja Niemelän torpan pihapiirissä. Kesän 2020 osalta kanojen tilanne ei ole tiedossa. Saarella voi tavata myös todella kesyjä oravia.

Kivinokan uimarannan läheisyydessä, Maijan kesäkahvilan pihapiirissä on asustellut useana vuonna kotieläimiä. Kesän 2020 tilanne ei ole tiedossa.

Pitäjänmäen Martilassa, Heavenly Scent Homemade Kellarikahvion pihapiirissä asustaa kesäkaudella 2020 kanoja, ankkoja, pupuja ja tipuja.

Karppeja uiskentelee ainakin Talvipuutarhassa sekä Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalon neljännen kerroksen hissiaulassa.


Espoo

Talomuseo Glims Espoon Bembölessä, aivan Jorvin sairaala-alueen naapurissa, on historiallinen maatila keskellä Espoota. Glimsin pihapiiristä löytyy myös kesäkuukausina 4H-yhdistyksen kotieläinpiha ja sen asukkaita pääsee ihailemaan museon aukioloaikoina. Glimsin kotieläinpihalla järjestetään myös maksullisia laidunvierailuja ja kerhoja. Pääsymaksu Talomuseo Glimsiin on aikuisilta 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Glims on myös museokorttikohde. Keskiviikkoisin vapaa pääsy. Museo on avoinna kesäkuukausina tiistaista perjantaihin klo 10-17, lauantaisin ja sunnunutaina 11-17. Maanantaisin Glims on suljettu.

Kesälampaita tapaamassa Mustasaaressa.

Villa Elfvikin lähiseudulla ja Laajalahden luonnonsuojelualueella voi nähdä kyyttöjä maisemanhoitotöissä myös kesällä 2020. Mainio paikka lehmien bongailluun löytyy esimerkiksi alueen lintutorneista. Lue lisää Villa Elfvikin sivuilta. Villa Elfvikissä toimii kahvila ja sen ympäristöstä löytyy kivoja luontopolkuja myös lasten kanssa kuljettaessa. Sunnuntaisin Villa Elfvikin maisemissa järjestetään maksuttomia perheiden luontoretkiä.

Nuuksiossa kesätöissä laiduntavat kyytöt voi nähdä Kattilan ja Kuuselan perinneympäristöissä kesällä 2020. Högbackassa on myös hevosia luonnonhoitotöissä laiduntamassa.

Saaristomuseo Pentalassa Espoonlahdella asuu myös kesälampaita. Museoalueelle on vapaa pääsy, meno-paluu saaristovenekyyti saareen maksaa 6 €, alle 7-vuotiaat maksutta. Saaristomuseo Pentala on avoinna yleisölle 6.6.-30.8.2020


Vantaa

Katrinebergin kartanon eläinpihaan Vantaan Seutulasta. Katrinebergin 4H-kotieläinpihalla asustelee kesällä 2020 vain kaneja ja kanoja. Kotieläinpihan laidunvierailujen ajankohdat löytyvät pääkaupunkiseudun 4H -yhdistyksen sivuilta, mutta kotieläinpihalla voi vierailla myös muina aikoina (eläimiä ei saa ruokkia ominpäin). Katrineberg sijaitsee Katriinan sairaalan naapurissa lähellä Helsinki-Vantaan lentekenttää ja lähin bussipysäkki on sairaalan vieressä. Vapaa pääsy.

Katrinebergin maalaismaisemissa oli vuonna 2019 lampaita.

Koivuhakaan ja Hakunilan Kormuniittyyn muuttaa viimeistään kesäkuun toisella viikolla lampaita maisemanhoitotöihin. Tarkemmat tiedot ja koordinaatit löytyvät Vantaan kaupungin sivuilta. Vantaalla lampaat viipyvät syys-lokakuulle.


Kirkkonummi

Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella asustaa ainakin possuja, kilejä, laama, poneja, falabelloja, kissoja, koria, marsuja ja kanoja. Osa eläimistä tepastelee tilalla vapaina. Aika ajoin tarjolla myös maksullista poniratsastusta.
Pihapiirissä lisäksi aidattu leikkipaikka, merirosvolaiva, keppihevosille esterata, haltiametsä sekä kesäkahvila. Kesä-elokuussa tila on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 10-16. Kesäkauden sisäänpääsymaksu 10€, alle 2-vuotiaat maksutta. Myynnissä myös perhelippuja.


Inkoo

Lomamäen lemmikkipuisto Inkoon Degerbyssä tarjoaa todellisen eläintarhaelämyksen: perinteisten kotieläinten lisäksi täällä voi nähdä pesukarhuja, papukaijona, käärmeitä, hämähäkkejä kilpikonnia ja paljon muuta. Useimpia eläimiä pääsee myös silittämään. Lemmikkipuiston on avoinna kesä-elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18. Liput 17 €, perhelippu 60 € (max 6 hekilöä), alle 3-vuotiaat maksutta.


Porvoo

Kungsbackan kotieläinpiha Porvoon Ilolassaon kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Kotieläintila on avoinna päivittäin 1.6.-31.8.2020 klo 10-18 (suljettu juhannusaattona ja juhannuspäivänä), syyskuussa vain sunnuntaisin. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 10 € ja yli 3-vuotiailta lapsilta 5 €.

Bosgårdin maatila Porvoon itäpuolella on hyvä päiväretken pysähdyspaikka. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä. Tilakaupan sekä ravintolan tarkemmat aukioloajat löytyvät tilan sivuilta. Bosgårdin mailta löytyy myös kaikille avoin luontopolku ja reittien varrella pääsee tutustumaan tilan eläimiin.

Bosgårdin lehmiä kevätlaitumella.

Askola

Peikkorinteen lintutarha & kotieläinpiha toimii Askolassa, Itä-Uudellamaalla. Kotieläinten lisäksi täällä asuu myös paljon lintuja. Kesäkaudella 2020 tila on avoinna 1.6.2020 alkaen joka päivä klo 11-17, mutta maanantait on varattu riskiryhmille. Sisäänpääsymaksu 7 €, alle 2-vuotiaat maksutta.


Tuusula

Koiramäen Pajutalli on sisustuskauppa, jonka pihapiirissä on leikkipaikkoja ja paljon nähtävää. Pihapiirissä asustaa ympäri vuoden minipossuja ja kaneja, kesäkaudella myös lampaita ja kanoja. Pajutalli on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18, maanantaisin suljettu. Vapaa pääsy.

Tuusulanjärven rannalla, Tuusulan kirkon ja Gustavelundin välissä saattaa kesäkuukausina nähdä lampaita maisemanhoitotehtävissä. Lampaiden tarkempi sijaintipaikka kannattaa tarkastaa Facebook-sivulta.


Vihti

Hennolan kotieläinpihassa Vihdin Ojakkalassa asuu hevosia, vuohia, lampaita, lehmiä, possuja, pupuja, koiria, kissoja ja lintuja. Kotieläinpiha on avoinna kesäkaudella 2020 kesä-elokuussa joka päivä klo 11-18. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 10 €, lapsilta (1-12v.) 8 €.


Seuraa Pienten Helsinkiä

Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.