Syysloma Helsingissä 2018

Vinkit syyslomaviikolle 2019 löydät täältä!


Helsingin kouluissa vietetään syyslomaa viikolla 42. Lomapäivien määrä vaihtelee: esimerkiksi suomenkielisissä kaupungin kouluissa lomaillaan pääsääntöisesti koko viikko, ruotsinkielisissä kouluissa vain muutama päivä. 
Syyslomaviikolla monet perhekerhot ja harrastukset lomailevat, mutta useat tahot myös järjestävät erityistä syyslomatekemistä ja ohjelmaa lapsille ja nuorille. 

Pienten Helsingin menovinkit syyslomalle on koottu pieniä ja heidän perheitään sekä alakouluikäisiä lapsia ajatellen.

Lue myös Pienten Helsingin syyslomavinkit lähiseudulle sekä Minne tällä viikolla -artikkeli viikolle 42.

TOIVE: #pientenhelsinki löytyy muun muassa Instagramista ja tunnisteen takaa löytyy muidenkin perheiden kokemuksia ja vinkkejä tekemiseen lasten kanssa. #pientenhelsinki -tunnistetta saa mielellään käyttää 😉

Jutun kansikuva Kruunuvuorenrannan lammelta.


Eläimiä ja maatiloja

Fallkullan maatila on avoinna syyslomalla koko viikon maanantaista sunnuntaihin klo 10-15.

Haltialan tilalla voi vierailla ympäri vuoden, mutta kylminä aikoina sisätiloissa asustavia eläimiä pääsee katsomaan linkin takaa löytyvien aukioloaikojan mukaisesti. Pienten Helsinki yrittää selvittää syysloman aikatauluja. Tilalla toimiva ravintola Wanha Pehtoori on ainakin avoinna.

Korkeasaaren eläintarha on avoinna koko syyslomaviikon maanantaista sunnuntaihin klo 10-16. Viikolla Korkeasaaressa seikkaillaan päivittäin Kurre-oravan kanssa. Saaresta löytyy myös monta grillipaikkaa, lämmin kota eväiden syöntiä varten, karhulinnan vierestä toimiva eväspaikka sekä hienoja leikkipaikkoja. Mukana Korkeasaaren syyslomaviikolla Helsingin kaupungin leikkipuistojen ohjaajia. Korkeasaaren syyslomaohjelma löytyy täältä. Sisäänpääsymaksu.


Kirjastoon

Kaupunginkirjastot ympäri Helsinkiä tarjoavat syyslomalla tekemistä lapsille: satutuokioita, työpajoja sekä teemailtapäiviä. Vinkki: kirjastoista löytyy myös lautapelejä ja esimerkiksi soittimia sadepäivien varalle.
Katso Helsingin kirjastojen syyslomaviikon menovinkit täältä.

Muista myös: Pohjoismainen kirjasto Kaisaniemenkadulla.


Leikkipuistot ja leikkipaikat

Leikkipuistot ovat syyslomalla avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja tarjoavat tekemistä ja ohjelmaa lapsiperheille ja koululaisille. Lue lisää leikkipuistotoiminnan sivuilta. Koululaisille järjestetään päiväleirejä (ennakkoilmoittautuminen), perheille muuta syyslomaviikon ohjelmaa maantaista perjantaihin.
Leikkipuistot tiedottavat syyslomaohjelmastaan omilla sivuillaan. Leikkipuistojen tapahtumatietojen koonti on edelleen haastavaa ja erittäin aikaavievää, joten oman lähileikkipuiston viikon tapahtumat kannattaa tarkistaa leikkipuiston omilta sivuilta.

Helsingistä löytyy satoja leikkipaikkoja, jotka ovat aina auki. Kaikki leikkipaikat löytyvät karttapalvelun avulla täältä.

Leikkipaikat ympäri kaupunkia tarjoavat tekemistä pienille ja hyvän syyn seikkailla uusissa paikoissa. Kuva Kalasataman leikkipaikalta.
Leikkipaikat ympäri kaupunkia tarjoavat tekemistä pienille ja hyvän syyn seikkailla uusissa paikoissa. Kuva Kalasataman leikkipaikalta.

Lastenkulttuuria

Annantalossa

Annantalon valtaa syyslomaviikolla Lasten ja nuorten Loikka -tanssielokuvan viikko 15.-19.10.2018. Tee oma tanssielokuva, katso elokuvanäytöksiä ja tutustu Tanssielokuvan talo -näyttelyyn. Maksuton syyslomatapahtuma tarjoaa työpajoja ja elokuvanäytöksiä eri ikäisille. Viikon ohjelma löytyy Annantalon sivuilta.

Syyslomaviikon Naperokinossa teemana on mielikuvitus. Naperokino Annantalossa perjantaisin klo 10. Ikäsuositus on 0–3 vuotta oman aikuisen seurassa, myös vanhemmat lapset ovat tervetulleita. Elokuviin on vapaa pääsy. Lisätiedot Annantalon sivuilta.

Skidilä, uusi lapsiystävällinen kahvila Annantalossa kutsuu tutustumaan ja viettämään vaikka herkullisen pullahetken!

Sirkukseen

Sirkus Finlandia Kaisaniemen kentällä 28.9.-28.10.2018. Lippujen hinnat ja esitysaikataulu löytyy sirkuksen omilta sivuilta.

Satupäivä

Satupäivää vietetään ympäri maata torstaina 18.10.2018. Teemapäivän tapahtumat löytyvät Satupäivän sivuilta.


Lasten liikennekaupunki

Lasten liikennekaupunki on auki perheille syyslomaviikolla maanantaista perjantaihin klo 9-15. Liikennekaupungissa pääsee oman aikuisen seurassa opettelemaan liikennesääntöjä ja kurvailemaan liikennepuistossa polkuautolla tai pyörällä. Kurkkaa lisätietoa Liikennekaupungin fb-sivulta.


Poikkea museossa

Helsingin kaupunginmuseo ja Lasten kaupunki, Luonnontieteellinen museo, Amos Rex, HAM Helsinki, Päivälehdenmuseo, Teatterimuseo, Kansallismuseo, Palomuseo, Ratikkamuseo, Tekniikan museo… Vaihtoehtoja museovierailulle lasten kanssa on useita. Pienten Helsingin Museokaverini ja minä -sarja vie museoseikkailuille lasten kanssa. Huomaa, että useat museot ovat kiinni maanantaisin, mutta ainakin Päivälehdemuseo, Kaupunginmuseo ja Amos Rex ovat avoinna myös maanantaisin (Amos Rex suljettu tiistaisin!).

Amos Rex tarjoaa elämyksiä myös pienille.
Amos Rex tarjoaa elämyksiä myös pienille.

Museoissa tapahtuu syyslomaviikolla

Palomuseo on avoinna syyslomaviikolla sunnuntaisin sekä keskiviikkoisin klo 12-16. Erottajan pelastusasemalla sijaitsevan museon sisäänpääsymaksu on 2 €, alle 15-vuotiaat maksutta. Lue lisää Palomuseon sivuilta.

Saa koskea! Syyslomasilitykset Luonnontieteellisessä museossa viikolla 42 ja 43 tiistaista lauantaihin klo 10.30–15. Lue lisää Luonnontieteellisen museon sivuilta. Museon sisäänpääsymaksu. Lisätiedot museon sivuilta.

Ateneumin taidemuseossa seikkaillaan Skissi-kissan kanssa. Lue lisää Ateneumin sivuilta. Museon sisäänpääsymaksu.

Aikamatkalla ja Yhdessä ilman ikärajaa-museopäivä Lastentarhamuseolla keskiviikkona klo 12-18. Vapaa pääsy. Lue lisää tapahtuman fb-sivulta.

Hotelli- ja ravintolamuseossa syyslomaviikolla Taikinan taju -näyttelyn opastuksia ja astiseikkailu. Lisätietoa tapahtuman fb-sivulta. Museon sisäänpääsymaksy.

Tarinoita ja tunnelmia Satupäivänä Teatterimuseossa klo 11-18. Satupäivän kunniaksi museon sisäänpääsymaksu 1 €. Lisätiedot Teatterimuseon sivuilta.

Helsingin kaupunginmuseossa askarrellaan syyslomaviikolla menneen ja tulevan Helsingin kulkuneuvoja 15.-21.10. klo 12–15. Lue lisää museon sivuilta.

Lelumuseo Hevosenkenkä Espoossa tarjoaa myös syyslomatekemistä. Tarkemmat tiedot löytyvät museon sivuilta. Museon sisäänpääsymaksu.


Linnanmäki ja Merimaailma Sealife

Linnanmäellä vietetään lokakuussa Valokarnevaaleja 11.-21.10.2018. Luvassa upeassa tunnelmavalaistuksessa kylpevä huvipuisto, esiintyjiä ja pimenevien iltojen tunnelmaa. Valokarnevaalit huipentuvat ilotulitukseen sunnuntaina 21.10.2018. Lue lisää Valokarnevaaleista Linnanmäen sivulta. Huvipuistoalueelle ja pienten laitteisiin on vapaa pääsy, hurvittelu isompien laitteissa on maksullista.

Linnanmäellä vietetään Valokarnevaaleja myös syyslomaviikolla.
Linnanmäellä vietetään Valokarnevaaleja myös syyslomaviikolla.

Merimaailma Sealifessa vietetään Valokeilassa -teemaviikkoja Valokarnevaalien ajan. Tapahtuma huipentuu Kalojen Yöhön 19.-21.10.2018. Lue lisää Sealifen sivuilta. Sisäänpääsymaksu.


Liikkumaan

Helsinki järjestää liikuntapahtumia myös syyslomalla.

Liikuntahulinat sunnuntaisin Liikuntamyllyssä klo 9-10.45.

Itäkeskuksen uimahallissa vietetään perheiden EasySport-vesiliikuntapäivä sunnuntaina 14.10.2018 klo 13–17. Lue lisää tapahtuman fb-sivulta. Sisäänpääsymaksu.
Muista myös muut Helsingin uimahallit sekä esimerkiksi Vantaan Flamingo Spa.

EasySport-viikko maanantaista perjantaihin klo 11-14 Töölön kisahallissa tarjoaa lapsille monipuolisia liikuntapisteitä ja lajikokeiluja Kisiksen sisäänpääsymaksun hinnalla. Lisätiedot tapahtuman fb-sivulta.

Perhepalloilua Pallomyllyssä tiistaina klo 9.30-11.30 ja klo 16-18 sekä torstaina klo 16-17. Aamupäivän palloiluun vapaa pääsy, iltapäivien vuorolle aikuisilta liikuntapaikan kertamaksu (3,50 €).

Nuorten omaa FunAction-päivää vietetään Liikuntamyllyssä keskiviikkona 18.10. klo 15–20.

Vuosaaren uimahallin syyslomaviikon ohjelma löytyy täältä

Lue lisää syysloman Helsingin kaupungin liikunta- ja kulttuuritapahtumista täältä.

Pienten Helsingin Helsinki liikkuu -jutusta löytyy paljon vinkkejä liikkumiseen Helsingissä lasten kanssa.

Liikuntahulinoissa.
Liikuntahulinoissa.

Luistelemaan ja hiihtämään

Maksuttomat yleisöluisteluvuorojen aikataulu löytyy Helsinki liikkuu -sivulta.

Kivikon hiihtohalli on avannut ovensa ja palvelee pieniä ja suurempia hiihtäjiä. Lue lisää Kivikon hiihtohallista ja hallin aukioloajoista Helsingin kaupungin sivuilta. Sisäänpääsymaksu.

Pienten Helsingin Helsinki liikkuu -jutusta löytyy paljon vinkkejä liikkumiseen Helsingissä lasten kanssa.


Retkeile Helsingissä

Lähde ruskaretkelle! Helsingin puistot ja metsät hehkuvat nyt upeissa ruskan väreissä! Pienten Helsinki suosittelee retkeä ainakin Tullisaareen Laajasaloon, Herttoniemen kartanon puistoon sekä Sibeliuksenpuistoon Töölööseen. Myös Espoon Träskandan kartanopuisto on upea kokemus (täältä löytyy myös Puistopiilo!)!

Lammassaari ja Kuusiluoto, Talosaari, Suomenlinna, Kruunuvuori,… Retkikohteiksi sopivia paikkoja on lukuisia. Retkelle voi luoda oman teeman tai mennä suunnitellun reitin mukaan. Esimerkiksi Suomenlinnaan voi tutustua monella eri tavalla.
Muista myös lähikaupunkien ja -kuntien retkikohteet: Sipoo, Porvoo ja Loviisa idässä, lännessä Espoo, Kirkkonummi ja Inkoo. Kansallispuistojakin on kaksin kappalein lähellä Helsinkiä: Nuuksio ja Sipoonkorpi ovat mainioita perheiden retkikohteita.

Pienten Helsingin retkivinkit mielenkiintoisiin kohteisiin löydät täältä.

Kuusiluodon pitkospuilla.
Kuusiluodon pitkospuilla.

Tekemistä oman aikataulun mukaan

Pienten Helsingin Helsingin paikat -jutusta löytyy yli sata vinkkiä tekemiseen ympäri kaupunkia.

Bongaillaan -artikkeli vie koneiden ja vempeleiden Helsinkiin.

Sadepäivän iloja -juttu on kooste ideoista sadepäivän varalle.

Pienten Helsingin Bongaillaan -jutussa ihmetellään koneita ja vempeleitä ympäri Helsinkiä.
Pienten Helsingin Bongaillaan -jutussa ihmetellään koneita ja vempeleitä ympäri Helsinkiä.

TOIVE: #pientenhelsinki löytyy muun muassa Instagramista ja tunnisteen takaa löytyy muidenkin perheiden kokemuksia ja vinkkejä tekemiseen lasten kanssa. #pientenhelsinki -tunnistetta saa mielellään käyttää 😉

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.