Mainos

Päivälehden museo: Tiitiäisen aika -näyttely 20.5.-30.10.2022

Museokaverini ja minä: Näyttelyvinkki Päivälehden museoon Kirsi Kunnaksen runojen ympärille rakennettuun Tiitiäisen aika-näyttelyyn.

Päivälehden museossa avautui 20.5.2022 lapsille suunnattu rakastetun runoijia ja lastenkirjailija Kirsi Kunnaksen lorujen ympärille rakennettu Tiitiäisen aikanäyttely, jossa seikkaillaan Kunnaksen runojen ja kirjojen kuvitusten satumaailmassa.


Tiitiäisen aika-näyttely on täynnä upeitä värejä, hauskoja hahmoja,
mielenkiintoisia muotoja ja tietenkin Kirsi Kunnaksen runoja ja loruja.
Tiitiäisen aika -näyttely Päivälehden museossa 20.5.-30.10.2022.

Ensivaikutelma sisään Päivälehden museoon astuessa on paljon upeita värejä, kiinnostavia hahmoja ja muotoja, katosta roikkuvia lankapuhelinten luureja ja näyttelyn läpi kiemurtelava polku. Museokaverikin kysyi heti aulassa mikä ihmeen satumaa tämä on. Ja toden totta, tupsahdimme keskellä Tiitiäisen, Lillukka Lillin, Ovela Ollin, Kissa Krumeluun, Metsähiisin, Villen sekä Vallen ja kymmenien muiden Kirsi Kunnaksen loruista ja runoista tuttujen hahmojen maailmaa. Näyttely oli juuri hetki ennen vierailuamme avattu ensimmäisen kerran yleisölle ja seuralaiseni sai aivan sattumalta kunnian olla Tiitiäisen aika -näyttelyn ensimmäiset lapsivieras.

Näyttelyssä kurkistellaan ovista ja puunkoloista, peileistä ja talojen ikkunoista etsien lorujen hahmoja.

Kestää hetken tajuta näyttelyn idea ja aluksi vain harhailemme runoja lukien, mutta hetken päästä näyttelytilan läpi raiteita pitkin puksuttava juna herättää pienen näyttelyvieraan mielenkiinnon ja alkaa projektoreilla heijastettavien satuhahmojen etsiminen ja hyppy sadun maailmaan. Sen jälkeen pieni näyttelyvieras uskaltautuu kurkistamaan myös Metsähiisin avoinna ammottavaan suuhun ja ryömimään puunrungon sisään, jossa kattilassa kiehuvat ja puhisevat perunat. Sitten kurkistellaan salaisen oven taakse ja seikkailaan pitkin polkua kohti hymyilevää kuuta ja seinällä kiitävää rakettia.

Mainos

Lorukuutioiden sanatehtävä osoittautuu tällä kertaa vähän haastavaksi suorittaa, joten päätämme tulevina iltoinan kaivaa kaapista Kunnaksen tuotantoa iltasaduiksi ja palata tänne uudelleen. Satuseikkailun keskellä hetken rauhoittumisen tarjoaa Kirsi Kunnaksen lukemat lorut kuulokkeista kuunnellen, mutta kohta taas mennään kun katosta roikkuvista lankapuhelinten luureista ja emalimukista tehdystä kuulokkeesta kuuluva musiikki saa tanssimaan. Takaseinällä soivat pienet kilikellot ja salaisten tiukutossujen löytyminen saa taas uutta puhtia museokaveriin.

Tiitiäisen aika -näyttely on rakennettu lorujen ja runojen lisäksi liikkuvien yllätyskuvien varaan, joita heijastuu aika ajoin koko näyttelytilaan. Museokaverin ehdoton suosikki oli raiteita pitkin puksuttava juna.
Myös Kunnaksen Kattila ja perunat -lorusta tutut potut voi löytää näyttelystä.
Upea Kirsi Kunnas on myös mukana Tiitiäisen aika -näyttelyssa ja tarjoaa pienelle vieraalle runohetken.
Kukkuu! Sadan lapsen taloon voi kurkistaa!

Tiitiäisen aika-näyttelytila ei ole suuren suuri, kuten eivät aiemmatkaan Päivälehden museon lasten teemanäyttelyt, mutta juuri sopiva pienten ja vähän isommankin kanssa piipahtamiseen. Tila on tänä vuonna rauhallinen ja osin hämärä, joten jollekin näyttelyvieraalle se voi olla myös aluksi vähän jännittävää. Myös takaseinän Metsähiisi pelästytti, mutta osoittautui kuitenkin lopulta varsin vaarattomaksi kaveriksi. Kun huomion kiinnittää Kunnaksen iloisiin hahmoihin, joita näyttelystä voi nähdä kymmeniä, kokemus on taatusti mieluinen. Tiedän, että palaamme tänne uudelleen sillä kynnys piipahtaa on matala ja viipyä voi hetken tai ihmetellä satumaailmaa myös pidempään.

Metsähiisi oli vähän hurja, mutta osoittautui lopulta varsin vaarattomaksi kaveriksi.
Tiitiäisen aika -näyttelyssä Päivälehden museossa.

Toiminnallinen koko perheen näyttely sopii hyvin myös pienten lasten kanssa vierailuun: rauhallisina arkipäivän tunteina myös pienen pieni näyttelyvieras tykkää varmasti katsella kuvituskuvia, joita tilassa on kaikkialla ja köllötellä suurella säkkituolilla runoja kuunnellen. Tiitiäisen aika -näyttely on esillä Päivälehden museossa ajalla 20.5.-30.10.2022 ja sinne on vapaa pääsy.

Kirsi Kunnaksen runot ja lorut vievät seikkailulle erilaisiin satumaailmoihin.
Kurkista, kosketa, tutki, seikkaile ja uppoudu sadun maailmaan Tiitiäisen aika-näyttelyssä
Päivälehden museossa aina lokakuun 2022 loppuun asti.

Myös Päivälehden museon muissa näyttelyissä ja alakerran painokellarissa kannattaa piipahtaa, jos aikaa on ja museokaveri jaksaa keskittyä tutkimaan esineistöä laajemmin. Alakerrassa on ollut ainakin aiemmin myös lehtien lukupaikka hetken hengähtämiseen.

Taiteilija Alexander Reichstein luoma Tiitiäisen aika -näyttely on elämys lapsille ja myös aikuisille, ajattomat Kunnaksen runot tuovat lapsuuden mieleen myös vanhemmille. Ennen kaikkea Tiitiäisen aika -näyttely on kunnianosoitus marraskuussa 2021 edesmenneelle upealla Kirsi Kunnakselle.

Ainakaan tänä iltana ei tarvitse miettiä mitä luemme iltasaduksi. Vauvalahjoina aikanaan saadut Tiitiäisen satupuu ja Hankiemon iloinen lipas pääsevät taas lukulistalle.

Mainos
Myös hänet voi löytää Tiitiäisen aika -näyttelystä!

Päivälehden museo sijaitsee muutaman korttelin päässä Esplanadin puistosta, joten museossa kannattaa piipahtaa vaikka kaupunkireissulla, sadepäivänä tai hellettä paossa (museossa on ilmastointi!). Museon naapurista löytyy Rikhardinkadun kirjasto ja kirjaston ihana kesäpiha (vain kesäkuukausina). Päivälehden museossa myös tärkein pienten museoreissua ajatellen, eli toimiva ja siisti lastenhoitohuone inva-wc:n yhteydestä! 


Päivälehden museo

Ludviginkatu 2-4, Helsinki
www.paivalehdenmuseo.fi

Tiitiäisen aika -näyttely on esillä 20.5.-30.10.2022

Aina vapaa pääsy!


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki TikTokissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin