Vanha kaupunki, Porvoo

Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa: Itäinen Uusimaa

Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa:

Sipoo, Porvoo ja Loviisa

Julkaistu 29.6.2017, päivitetty 2.7.20181

Noin tunnin matkan päässä Helsingistä löytyy monta erinomaista ja ainutlaatuista retkikohdetta lasten näkökulmasta. Pienten Helsingin kesäsarja esittelee naapurikuntien ja -kaupunkien lapsiystävälliset, matalan kynnyksen päiväretkikohteet; esimerkiksi kotieläimiä, luontokohteita, ainutlaatuisia leikki- ja uimapaikkoja sekä kulttuurikohteita. Mukana myös vinkkejä lastenhoitohuoneista matkan varrella.

Itäinen Uusimaa

Itäisen Uudenmaan saaristomaisemat ja vaihteleva luonto sekä monipuoliset vierailukohteet ovat hyvä syy lähteä päiväretkelle Helsingistä itään. Helsingistä kun huristaa maksimassaan tunnissa aina Loviisaan asti Porvoon ja ja Sipoon kautta. Autolla matka taittuu alle tunnissa, mutta päiväretken Porvooseen voi tehdä myös bussilla tai vaikka laivalla, sillä Helsingin ja Porvoon välillä liikennöi m/s J.L Runeberg (matka-aika Hki-Porvoo välillä 3,5h). Sipoon puolelle kulkee HSL:n bussit Itäkeskuksen metroasemalta, joilla pääsee Söderkullaan ja Landbohon lähiseutulipulla, rattaissa matkustavan lapsen kanssa matka taittuu maksutta kuten Helsingissäkin (koskee vain HSL:n busseja).

m/s J.L Runeberg Sipoon saaristossa.

Itä-Uudeltamaalta löytyy useita Uudenmaan virkistysalueyhdstyksen ulkoilualueita, jotka ovat kaikille avoimia retkikohteita. Osa kohteista sijaitsee saarissa, osa mantereella ja paikkojen varustelutaso vaihtelee. Yleisesti ottaen kohteet ovat erittäin hyvin hoidettuja ja hyviä paikkoja lasten kanssa vierailuun, kannattaa kuitenkin huomioida että kohteista voi olla esimerkiksi vaikeakulkuista saaristorantaa. Esimerkiksi Varlaxudden Emäsalon eteläkärjessä on saaristoluontokohden parhaimmillaan, maasto on kuitenkin vaativa joten kohde ei ole aivan pienempien kanssa paras mahdollinen. Aivan Emäsalon sillan kupeessa on Stornäsuddenin ulkoilualue ja Loviisassa erämaiseen vaellukseen sopiva Myllyjärven ulkoilualue.Sipoo

www.visitsipoo.fi

Sipoon kunta levittäytyy laajalle alueelle ja maisemat vaihtelevat alavista peltomaisemista saaristoluontoon. Laiduntavia lehmiä ja hevostiloja näkyy matkan varrella useita, ja esimerkiksi hevosia pääsee lähietäisyydeltä ihailemaan Talosaaressa (Husö, nykyisin osa Helsinkiä). Husön ratsastuskeskukseen pääsee autolla perille asti ja hevoslaitumia on paljon. Hevostallien parkkipaikka toimii samalla myös Helsingin kaupungin virkistysalueen paikoitusalueena ja Talosaaren hieno luontoreitti kulkee lehtimetsän läpi meren rantaan. Varsinaista uimapaikkaa virkistysalueella ei enää ole, mutta kivirannalla pääsee kahlaamaan. Talosaari on hyvä kohde myös paahteisina päivinä, kun merituuli viilentää sopivasti.

Talosaaren ulkoilualue.

Lounaspaikkoja ja kahviloita uuden Porvoontien varrelta löytyy ainakin kahvila-leipomo N’avetta, Gumbostrandista N’avetan Laituri ja Gumbostrandin Konst&Formin Bistro. Söderkullan S-marketin yhteydessä on pieni kahvila, jossa myydään myös irtojäätelöä. Box:n liittymästä pienen matkan päässä on Majatalo Box ja sen alakerrassa viihtyis kahvila.

Kirjojen ystävälle Söderkullan kirjasto on hyvä pysähdyspaikka ja kiva kohde lapsille. Kirjojen lisäksi aurinkoisella säällä voi oleskella kirjaston terassilla, jossa on leikkimökki lasten iloksi. Kirjasto löytyy S-marketin yläkerrasta. Talon ylä- sekä alakerrassa on lastenhoitotilat.

Ulkoilukohteita kaipaavalle Siponkorven kansallispuistossa on vaihtelevia valmiita reitteja. Lapsiystävällinen Ponun perinnepostia-reitti (1,4 km) on hyvä reitti retkeilyä aloitteville pienille. Reitistä selviää myös rattaiden kanssa, kunhan jaksaa työntää myös ylämäet joita reitin varrelta löytyy. Lisätietoa Sipoonkorvesta ja valmiista reiteistä löytyy Metsahallituksen sivuilta.

Joensuun tila juuri ennen Söderkullaa uuden Porvoontien varralle on perhetila, joka on panostanut kesäisiin ulkoaktiviteetteihin. Alueelta löytyy esimerkiksi frisbeegolfrata, hiekkaranta ja luontopolkuja. Joensuun tilalla on myös majoitustoimintaa sekä esimerkiksi mahdollisuus vuokrata pienvene tai kajakki. Cafè Sibbe palvelee kesällä. Joensuun tila perii pienen maksun esimerkiksi uimarantavierailusta, jolla alueen ylläpitokustannuksia katetaan.

Lapsiystävällinen uimaranta löytyy myös Söderkullan pohjoispuolelta Taasjärveltä. Lisätietoa Sipoon uimapaikoista löytyy Sipoon kunnan sivulta. Porvoon ja Sipoon rajalla on Keravan kaupungin omistama Nikuvikenin ulkoilualue, jossa ainakin joitakin vuosia sitten oli uimaranta ja grillipaikka.

Sipoon toisella laidalla, Keravan rajalla on laskettelukeskuksena tunnettu Talma, joka on viime vuosina panostanut myös kesäaktiviteetteihin Talma Active ParkillaanWerneri Park on lasten touhurata, lisäksi ainakin minigolf ja kiipeilyradan matalammat osat sopivat pienemmille. Talman kohteisiin on sisäänpääsymaksu.


Porvoo

www.porvoo.fi/visit-porvoo

Porvoon vanhakaupunki on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Iki-ihana lelukauppa Riimikko, lukuisat kahvilat ja ravintolat ja upea miljöö itsessään jo elämys.

Lelukauppa Riimikko Porvoon vanhassa kaupungissa.

Muumien ystäville Porvoon ykköskohde on Muumi-leikkipuistossa kaupunginpuistossa, kivenheitonpäässä Porvoon torista. Puisto on erinomaisesti totetuttu ja touhua riittää aivan pienillekin. Muumipuiston neljä liukumäkeä ja on hyvä syy vierailla Porvoossa useamminkin.

Eläintenystäville Porvoon Ilolassa sijaitseva Kungsbackan kotieläinpiha on kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Kotieläintila on elokuun loppuun asti auki päivittäin klo 10-18, syyskuussa sunnuntaisin. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 9 € ja yli 3-vuotiailta lapsilta 5 €.
Ilolan alueelta aivan Kungsbackan kotieläinpihan läheisyydestä löytyy myös Noarkin pienoismallimaailma.

Bosgårdin tila Porvoon itäpuolella on myös hyvä päiväretkikohde. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä. Tilakauppa sekä ravintola palvelevat kesällä torstaista lauantaihin klo 11-18 sekä sunnuntaisin klo 11-16. Bosgårdin mailta löytyy myös kolme kaikille avointa luontopolkua ja reittien varrella voi tutustua tilan eläimiin.

Bosgårdissa voi bongailla Charolais-lehmiä.

Porvoossa on useita uimapaikkoja esimerkiksi Kokonniemen maauimala, Hasselholmenin uimaranta Veckjärven rannalla ja Sondbyn uimarannat Porvoon eteläpuolella meren äärellä. Lisätietoa Porvoon uimapaikoista löytyy täältä. Hasselholmenin uimarannan vierestä lähtee myös noin kilometrin pituinen merkitty luontopolku.
Lisäksi Kråköstä löytyy suuri hiekkakuoppa, jota paikalliset käyttävät uimapaikkana. Tämä ei kuitenkaan ole virallinen uimaranta, joten esimerkiksi vedenlaatua ei seurata viranomaisten toimesta.

Hyvä eväsretkipaikka keskustan kupeesta löytyy Kokonniemen kärjestä, jossa hienot jokimaisemat. Myös Hamarin sataman ranta-alueella on hyviä paikkoja istahtaa eväitä nauttimaan ja nauttia upeista kulttuuri-maisemista.

Porvoossa pääsee ajamaan myös lossilla, kun matkustaa Pellingin saareen. Lossi kulkee Tirmon saaristokeskuksesta Sundöhön, josta on siltayhteys Pellingin saaristoon. Matka on lyhyt, mutta saaristoretki kiva kokemus ja maisemat upeita. Pellingin saaresta löytyy Benitan kesäkahvila, joka on hyvä määränpää retkelle. Pellingissä järjestetään myös kesätori viikoittain, joista voi ostaa paikallisia tuotteita. Lisätietoa Pellingistä ja alueen palveluista löytyy täältä.

Vähän vanhemmille muumifaneille Pellingin ulkosaaristossa sijaitseva Tove Janssonin kesäkoti Klovharun on näkemisen arvoinen vierailukohde. Klovharunin saareen järjestetään heinäkuussa kaikille avoimia retkiä. Lisätietoa retkistä löytyy täältä.

Tuliaisia Porvoosta löytyy vanhankaupungin pikkukauppojen lisäksi esimerkiksi  Brumbergin tehtaanmyymälästä hiukan keskustan ulkopuolelta. Brumbergin toinen myymälä löytyy vanhasta kaupungista, mutta tehtaan erikoistarjouksia täältä ei löydy.


Loviisa

www.visitloviisa.fi

Loviisa on pieni kesäkaupunki, ja lämpimän päivän erinomainen retkikohde. Vanhat puutalot ja pienet kujat kutsuvat seikkailemaan, heinäkuun alussa myös Loviisan upeisiin yksityisiin puutarhoihin pääsee tutustumaan, kun kaupungissa järjestetään Ruusuja ja Puutarhoja -tapahtuma.

Onnelin ja Annelin talon pienoismalli löytyy Laivasillan leikkipuistosta.
Onnelin ja Annelin talon pienoismalli löytyy Laivasillan leikkipuistosta.

Loviisa on Onneli ja Anneli-elokuvien fanin ykköskohde, sillä kaupungissa pääsee bongailemaan elokuvista tuttuja paikkoja ja leikkimään Onnelin ja Annelin-leikkipuistoon Laivasillan rantaan sekä Kappelin leikkipaikasta löytyvään Onnelin ja Annelin elokuvasta tuttuun kulissitaloon. Laivasillan puisto on Onnelin ja Annelin -teemapuisto, joka sopii aivan pienimmillekin pehmeän alustan takia. Leikkipuiston läheisyydessä on Laivasillan vanhoja aittoja, joissa kahviloita ja ravintoloita sekä venesataman kaikille avoimet wc- ja lastenhoitotilat. Irtojäätelökioskia emme ole onnistuneet rannasta löytämään, muita herkkuja on myynnissä kahviloissa ja rannan kioskissa. Kappelin puiston leikkipaikan kulissatalo on avoinna kesäkaudella päivittäin klo 9-18.
Laivasillan rannasta voi myös bongata Onnelin ja Annelin talvi-elokuvasta tutun laivan ja seikkailla pienessä kivilabyrintissä. Loviisan matkailutoimi on tuottanut kartan, joka helpottaa elokuvista tuttujen paikkojen bongailua. Karttaa saa Loviisan matkailutoimistosta tai sähköisenä täältä.

Onnelin ja Annelin leikkipuisto.
Laivasillan Onnelin ja Annelin leikkipuisto.
Loviisan Kappelin puiston leikkipaikalla on Onnelin ja Annelin talo.
Loviisan Kappelin puiston leikkipaikalla on Onnelin ja Annelin talo.

Loviisasta löytyy useita uimapaikkoja. Plagenin uimaranta on lapsiystävällinen ja kuuman kesäpäivän pelastus sataman läheisyydessä. Lisätietoa Loviisan muista uimapaikoista löytyy täältä.

Svartholman merilinnoitus Loviisan edustalla tarjoaa seikkailuja historiallisessa ympäristössä koko perheelle. Linnoitukseen voi tutustua omatoimisesti tai osallistua järjestettyyn opastukseen, esimerkiksi lastenseikkailukierros on suunniteltu koko perheelle. Linnoitukseen on sisäänpääsymaksu.

Loviisasta löytyy lukuisia luontokohteita, esimerkiksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteita esitelty tämän jutun alussa. Muista Loviisan luontokohteista löytyy lisätietoja täältä.

Lastenhoitohuonevinkkinä mainittakoon Porvoon moottoritien varrella, juuri ennen Loviisaa oleva Kuninkaantien ABC, jossa on hyväksi havaittu lastenhoitohuone, josta avautuu hauska näköala yli moottoritien.


Jos Loviisan jälkeen kaipaa retkeä vielä vähän pidemmälle, muista ainakin nämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa: Itäinen Uusimaa”