Vanha kaupunki, Porvoo

Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa: Itäinen Uusimaa

Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa:

Sipoo, Porvoo ja Loviisa

Julkaistu 29.6.2017, päivitetty 8.7.2021

Noin tunnin matkan päässä Helsingistä löytyy monta erinomaista ja ainutlaatuista retkikohdetta lasten näkökulmasta. Pienten Helsingin kesäsarja esittelee naapurikuntien ja -kaupunkien lapsiystävälliset, matalan kynnyksen päiväretkikohteet; esimerkiksi kotieläimiä, luontokohteita, ainutlaatuisia leikki- ja uimapaikkoja sekä kulttuurikohteita. Mukana myös vinkkejä lastenhoitohuoneista matkan varrella.

Itäinen Uusimaa

Itäisen Uudenmaan saaristomaisemat ja vaihteleva luonto sekä monipuoliset vierailukohteet ovat hyvä syy lähteä päiväretkelle Helsingistä itään. Helsingistä huristaa maksimassaan tunnissa aina Loviisaan asti läpi Sipoon ja Porvoon. Autolla matka taittuu alle tunnissa, päiväretken Porvooseen voi tehdä myös bussilla tai vaikka laivalla, sillä kesäkaudella Helsingin ja Porvoon välillä liikennöi m/s J.L Runeberg (matka-aika Hki-Porvoo välillä 3,5h). Sipoon puolelle kulkee Hsl:n bussit Itäkeskuksen metroasemalta, Söderkullaan ja Landbohon matkustaa abc-vyöhykelipulla, rattaissa matkustavan lapsen kanssa matka taittuu maksutta kuten Helsingissäkin (koskee vain Hsl:n busseja).

m/s J.L Runeberg Sipoon saaristossa.

Itä-Uudeltamaalta löytyy useita Uudenmaan virkistysalueyhdstyksen ulkoilualueita, jotka ovat kaikille avoimia retkikohteita. Osa kohteista sijaitsee saarissa, osa mantereella ja paikkojen varustelutaso vaihtelee. Yleisesti ottaen kohteet ovat erittäin hyvin hoidettuja ja hyviä paikkoja lasten kanssa vierailuun, kannattaa kuitenkin huomioida että kohteista voi olla mm. vaikeakulkuista saaristorantaa. Esimerkiksi Varlaxudden Emäsalon eteläkärjessä on saaristoluontokohden parhaimmillaan, maasto on kuitenkin osin hyvin kivikkoista, joten kohde ei ole aivan pienempien kanssa paras mahdollinen. Aivan Emäsalon sillan kupeessa on Stornäsuddenin ulkoilualue ja Loviisassa erämaiseen vaellukseen sopiva Myllyjärven ulkoilualue.

Kauppalaiva

Itäisessä saaristossa kulkee yhä edelleen kesäkuukausina Kauppalaiva Christina / Butiksbåten Christina. Kauppalaivan pysäkkejä on myös paikoissa, jonne on yhteys mantereelta (esim. Kitö), joten matkalla on mahdollista pistäytyä myös jäätelöostoksilla kauppalaivalla. Jos haluat ikimuistoisen kesämuiston, kauppalaiva kannattaa kokea!

Kauppalaivan kotisatama löytyy Karhusaaresta ja saaren satamassa on myös aito saaristolaiskauppa ja kesäkahvila.

Kauppalaiva Christina Kitön laiturilla.Sipoo

Sipoon kunta levittäytyy laajalle alueelle ja maisemat vaihtelevat alavista peltomaisemista saaristoluontoon. Laiduntavia lehmiä ja hevostiloja näkyy matkan varrella useita, ja esimerkiksi hevosia pääsee lähietäisyydeltä ihailemaan Talosaaressa (Husö, nykyisin osa Helsinkiä). Husön ratsastuskeskukseen pääsee autolla perille asti ja hevoslaitumia on paljon. Hevostallien parkkipaikka toimii samalla myös Helsingin kaupungin virkistysalueen paikoitusalueena ja Talosaaren hieno luontoreitti kulkee lehtimetsän läpi meren rantaan. Varsinaista uimapaikkaa virkistysalueella ei enää ole, mutta kivirannalla pääsee kahlaamaan. Talosaari on hyvä kohde myös paahteisina päivinä viilentävän merituulen takia.

Talosaaren ulkoilualue.

Lounaspaikkoja ja kahviloita uuden Porvoontien varrelta löytyy ainakin kahvila-leipomo N’avetta ja kotileipomo Keidas, Gumbostrandin venesatamassa kioski (myynnissä irtojäätelöä!) sekä Gumbostrandin Konst&Formin Bistro. Söderkullan keskustassa on Ingmannin irtojäätelökioski. Box:n liittymässä matkalaisia palvelee Box Burger vanahalla huoltoasemalla ja pienen matkan päässä risteyksestä etelään Majatalo Box. Karhusaaren tien päässä venesatamassa toimii yhä edelleen perinteinen saaristolaiskauppa ja kahvila.

Kirjojen ystävälle Söderkullan kirjasto on hyvä pysähdyspaikka ja kiva kohde lapsille. Kirjojen lisäksi aurinkoisella säällä voi oleskella kirjaston terassilla, jossa on leikkimökki lasten iloksi. Kirjasto löytyy S-marketin yläkerrasta. Talon ylä- sekä alakerrassa on lastenhoitotilat.

Ulkoilukohteita kaipaavalle Siponkorven kansallispuistossa on vaihtelevia valmiita reitteja. Lasten kanssa Sipoonkorpeen ensimmäistä kertaa suunnistavan kannattaa lähteä esimerkiksi Byabäckenin luontopolulle (1,4 km), joka hyvä reitti retkeilyä aloitteville pienille. Esteetön reitti esimerkiksi rattaiden kanssa liikkuvalle on Tasakallio – Storträskin luontopolku, joka päättyy hyvin varustellulle eväs- ja taukopaikalle järven rantaan. Lisätietoa Sipoonkorvesta ja valmiista reiteistä löytyy Metsahallituksen sivuilta.

Joensuun tila juuri ennen Söderkullaa uuden Porvoontien varralle on perhetila, joka on panostanut kesäisiin ulkoaktiviteetteihin. Alueelta löytyy esimerkiksi frisbeegolfrata, hiekkaranta ja luontopolkuja. Joensuun tilalla on myös majoitustoimintaa sekä esimerkiksi mahdollisuus vuokrata pienvene tai kajakki.

Lapsiystävällinen uimaranta löytyy myös Söderkullan pohjoispuolelta Taasjärveltä. Lisätietoa Sipoon uimapaikoista löytyy Sipoon kunnan sivulta. Porvoon ja Sipoon rajalla on Keravan kaupungin omistama ulkoilualue, jossa on ainakin grillipaikka (uimapaikan olemassa olosta ei ole ajankohtaista tietoa).


Porvoo

www.porvoo.fi/visit-porvoo

Porvoon vanhakaupunki on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Iki-ihana lelukauppa Riimikko, lukuisat kahvilat ja ravintolat ja upea miljöö itsessään jo elämys. Porvoon tuomikirkko mäen päällä pitää nähdä, samoin upea jokiranta sekä kapeat kujat vanhojen talojen välissä.

Aivan vanhan Porvoon naapurissa on yksi Uudenmaan suurimmista muinaisjäännöksistä, Linnamäki, jossa on kiva seikkailla myös hellepäivänä suurten puiden varjossa. Linnamäen kaupungin puoleisesta reunassa on talvikaudella ehkä Etelä-Suomen hienoin pulkkamäki!

Lelukauppa Riimikko Porvoon vanhassa kaupungissa.

Muumien ystäville Porvoon ykköskohde on Muumi-leikkipuistossa kaupunginpuistossa, kivenheitonpäässä Porvoon torista. Puisto on erinomaisesti totetuttu ja touhua riittää aivan pienillekin. Muumipuiston neljä liukumäkeä ja on hyvä syy vierailla Porvoossa useamminkin. Muumipuiston vierssä on kaupunginpuiston vesisuihkut, jossa voi vilvoitella kuumana kesäpäivänä (päivitys 8.7.2021: suihkut suljettiin heinäkuussa 2021 veden laatuongelmien vuoksi).

Eläintenystäville Porvoon Ilolassa sijaitseva Kungsbackan kotieläinpiha on kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja, possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Kotieläintilalle on sisäänpääsymaksu.

Ilolassa sijaitsee Postimäen ulkoilmamuseo, jossa voi vierailla koska vain. Museon tuvat ovat avoinna kesäkaudella tiistaista sunnuntaihin klo 11-17 ja näissä vierailusta peritään sisäänpääsymaksu. Alueella toimii myös kesäkahvila.

Bosgårdin tila Porvoon itäpuolella on myös hyvä päiväretkikohde. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä ja usein kesäkaudella myös lampaita. Tilakauppa sekä ravintola palvelevat osin ympäri vuoden, tarkemmat aukioloajat kannattaa tarkastaa tilan sivuilta. Bosgårdin mailta löytyy myös kaikille avoin luontopolku ja reittien varrella pääsee tutustumaan tilan eläimiin.

Bosgårdissa voi bongailla Charolais-lehmiä.

Porvoossa on useita uimapaikkoja: esimerkiksi Kokonniemen maauimala, Hasselholmenin uimaranta Veckjärven rannalla (erinomainen lasten kanssa!) ja Sondbyn uimarannat Porvoon eteläpuolella meren äärellä. Lisätietoa uimapaikoista Porvoon kaunpungin sivuilta. Hasselholmenin uimarannan vierestä lähtee myös noin kilometrin pituinen merkitty luontopolku.

Lisäksi Kråköstä löytyy suuri hiekkakuoppa, jota paikalliset käyttävät uimapaikkana. Tämä ei kuitenkaan ole virallinen uimaranta, joten esimerkiksi vedenlaatua ei seurata viranomaisten toimesta.

Hyvä eväsretkipaikka keskustan kupeesta löytyy Kokonniemen kärjestä, jossa hienot jokimaisemat. Myös Hamarin sataman ranta-alueella on hyviä paikkoja istahtaa eväitä syömään ja nauttia upeista kulttuuri-maisemista. Hamarin satamassa toimii myös kahvila-ravintola Hamarinranta.

Porvoossa pääsee ajamaan myös lossilla, kun matkustaa Pellingin saareen. Lossi kulkee Tirmon saaristokeskuksesta Sundöhön, josta on siltayhteys Pellingin saaristoon. Matka on lyhyt, mutta saaristoretki kiva kokemus ja maisemat upeita. Pellingin saaressa jätskiä myy ainakin Benitan kesäkahvila. Pellingissä järjestetään myös kesäkaudella kesätori viikoittain, jossa on myynnissä paikallisesti tuotettuja elintarvikkeita. Lisätietoa Pellingin alueen matkailusivustolta.

Vähän vanhemmille muumifaneille Pellingin ulkosaaristossa sijaitseva Tove Janssonin kesäkoti Klovharun on näkemisen arvoinen vierailukohde. Klovharunin saareen järjestetään heinäkuussa kaikille avoimia retkiä. Lisätietoa retkistä löytyy saarta nykyisin hallinnoivan Pellinge Hembygdsförening -kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

Tuliaisia Porvoosta voi hankkia vanhankaupungin pikkukauppojen lisäksi esimerkiksi  Brunbergin uudistetusta tehtaanmyymälästä hiukan keskustan ulkopuolelta. Brunbergin toinen myymälä löytyy vanhasta kaupungista, mutta tehtaan erikoistarjouksia täältä ei löydy.


Loviisa

www.visitloviisa.fi

Loviisa on pieni kesäkaupunki ja lämpimän päivän erinomainen retkikohde. Vanhat puutalot ja pienet kujat kutsuvat seikkailemaan, heinäkuun ja elokuussa myös Loviisan upeisiin yksityisiin puutarhoihin pääsee tutustumaan, kun kaupungissa järjestetään Ruusuja ja Puutarhoja -tapahtuma.

Onnelin ja Annelin talon pienoismalli löytyy Laivasillan leikkipuistosta.
Onnelin ja Annelin talon pienoismalli löytyy Laivasillan leikkipuistosta.

Loviisa on Onneli ja Anneli-elokuvien fanin ykköskohde, sillä kaupungissa pääsee bongailemaan elokuvista tuttuja paikkoja ja leikkimään kahteen eri Onnelin ja Annelin -leikkipuistoon: Laivasillan rannassa on teemanmukainen leikkapikka, Kappelinpuiston leikkipaikassa pääsee leikkimään Onnelin ja Annelin elokuvasta tuttuun kulissitaloon.

Laivasillan puisto on Onnelin ja Annelin -teemapuisto, joka sopii aivan pienimmillekin pehmeän alustan takia. Leikkipuiston läheisyydessä on Laivasillan vanhoja aittoja, joissa kahviloita ja ravintoloita sekä venesataman kaikille avoimet wc- ja lastenhoitotilat. Irtojäätelökioskia emme ole onnistuneet rannasta löytämään (kesä 2020), muita herkkuja on myynnissä kahviloissa ja rannan kioskissa. Laivasillan rannasta voi myös bongata Onnelin ja Annelin talvi-elokuvasta tutun laivan ja seikkailla pienessä kivilabyrintissä.

Kappelinpuiston leikkipaikan kulissatalo on avoinna kesäkaudella
arkisin klo 9-18 ja viikonloppuisin klo 9-17 (kesän 2021 aukioloajasta ei ole valitettavasti löytyvyt varmaa tietoa). Muilta osin leikkapaikka on aina avoinna.

Loviisan matkailutoimi on tuottanut kartan, joka helpottaa elokuvista tuttujen paikkojen bongailua. Kartta sähköisenä löytyy Visit Loviisan -sivuilta.

Onnelin ja Annelin leikkipuisto.
Laivasillan Onnelin ja Annelin leikkipuisto.
Loviisan Kappelin puiston leikkipaikalla on Onnelin ja Annelin talo.
Loviisan Kappelinpuiston leikkipaikalla on Onnelin ja Annelin talo.

Loviisasta löytyy useita uimapaikkoja. Plagenin uimaranta on lapsiystävällinen ja kuuman kesäpäivän pelastus sataman läheisyydessä. Lisää tietoa Loviisan muista uimapaikoista löytyy kaupungin sivuilta.

Svartholman merilinnoitus Loviisan edustalla tarjoaa seikkailuja historiallisessa ympäristössä koko perheelle. Linnoitukseen voi tutustua omatoimisesti tai osallistua järjestettyyn opastukseen, esimerkiksi lastenseikkailukierros on suunniteltu koko perheelle. Lauttamatka linnnoitukseen on maksullinen.

Loviisasta löytyy lukuisia luontokohteita, esimerkiksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteita esitelty tämän jutun alussa. Muista Loviisan luontokohteista löytyy lisätietoja Loviisan matkailusivustolta.

Strömforsin ruukki Loviisan pohjoispuolalla Ruotsinpyhtäällä on hieno vanha ruukkikohde, jossa kannattaa vierailla jo upean ruukkimiljöön vuoksi. Lasten kanssa voi piipahtaa kiehtovassa pajamuseossa (vapaa pääsy!), ihmetelle kosken kuohuja ja uida joen rannalle tehdyssä hiekkapohjaisessa uimapaikassa. Ruukin alueelta löytyy myös useita kahviloita ja ravintoloita.

Lasten uimapaikka Strömforsin ruukin alueella.

Lastenhoitohuonevinkkinä mainittakoon Porvoon moottoritien varrella, juuri ennen Loviisaa oleva Kuninkaantien ABC, jossa on hyväksi havaittu lastenhoitohuone ja mieleenpainuva näköala yli moottoritien.

Jos Loviisan jälkeen kaipaa retkeä vielä vähän pidemmälle, muista ainakin nämä:


Pienten Suomi

Pienten Suomi on Pienten Helsingin pikkusisko, joka vinkkaa tekemistä ja kokemista koko Suomessa. Pienten Suomen kartassa on myös paljon vinkkejä myös Itäiselle Uudellemaalle!


Seuraa Pienten Helsinkiä!

Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki Twitterissä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa: Itäinen Uusimaa”