Mainos

Illaksi kotiin – päiväretkellä lasten kanssa: Espoo

Julkaistu 12.7.2019

Rakas naapurikaupunki Espoo on panostanut viime vuosina erityisen paljon lastenkulttuuriin ja lasten aktiviteetteihin. Kaupunki houkuttelee myös leikkipuistoturisteja Angry Birds -leikkipuistoillaan. On siis viimein syytä listata kauan työlistalla olleet Pienten Helsingin taustatiimin suosikit ja to do -listalla olleet paikat naapurikaupunki Espooseen.

Jutun kansikuva Tränskändan kartanopuistosta.

Koe ainakin nämä lasten kanssa Espoossa

Metrolla Espooseen

Hsl:n vyöhykeuudistuksen myötä AB-vyöhykelipulla pääsee matkustamaan aina Espoon Matinkylään asti ja metroradan varrelta löytyy paljon nähtävää. Jo länsimetron uudet asemat ovat nähtävyyksiä ja reitin varrella rakennetaan vielä paljon, joten pienelle kone-bongarillekin riittää ihmeteltävää.

Tapiolan metroasemalla matkustajia tervehtii taiteilija 
Kim Simonssonin toteuttama Emma jättää jäljen -taideteos.

Karhusaari

Karhusaari aivan Helsingin naapurissa, kävelymatkan päässä Koivusaaren ja Keilaniemen metroasemilta on upea luontosaari Länsiväylän varrella. Saaren luonto, eteläreunan salainen uimaranta, meren päällä kasvava suuri mänty sekä upea Sinerbrykoffin huvilan vanha uinuva puutarha kannattaa kokea. Tee Karhusaareen evätretki, seikkaile metsässä ja kahlaa rantahiekassa. Hieno vastakohtien saari. Naapurissa, Hanasaaressa, ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Mainos
Karhusaaressa pääsee tutustumaan myös salaiseen puutarhaan.

Uimarannat

Espoon kaupungin ylläpitää niin meri- kuin järviuimarantoja ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Westedin uimarannalta löytyy leikkipaikka, Haukilahden pitkältä uimarannalta tilaa hiekkaleikkeihin sekä suosittu rantaravintola, Suvisaariston pieneltä uimarannalta omaa rauhaa ja Oittaan järviuimarannalta suuri Angry Birds -leikkipuisto. Mainitsemisen arvoinen on myös Helsingin kaupungin virkistysalue Luukki Espoossa.
Lue lisää: Espoon uimarannat
Lisätietoa uimavesien lämpötiloista ja laadusta: www.ulkoliikunta.fi

Westendin uimarannalla.

Tapiola

Tapiolan keskuksen ympäristöstä löytyy monipuolisten palveluiden lisäksi myös tekemistä ja kokemista pienille. Keskustassa on pieni liikennepuisto MiniTapiola, leikkipaikka, sisällä kauppakeskuksissa toimivia hoitohuoneita (Ainoassa myös leikkihuone), viereisen uimahallin (suljettu) läheisyydessä suuri vesiallas, jossa kesällä suppaillaan ja polkuveneillään ja talvella luistellaan sekä heinäkuussa 2019 uudelleen avattu kahluuallas pienille. Kahluuallas on avoinna päivittäin klo 10-18 ja paikalla on myös uimavalvoja.
Tapiolan keskuksessa sijaitsee myös Espoon kulttuurikeskus, jossa järjestetään ympäri vuoden paljon ohjelmaa myös lapsille. Erityismaininnan saa kauppakeskus Ainoan alakerroksesta löytyvä Kaisan Cafe, jonka suuret (ja huokeanhintaiset) kakkupalat ja muut herkut ovat tunnettuja koko Espoossa.

Lelumuseo Hevosenkenkä

Tapiolassa, WeeGee-näyttelykeskuksen toisesta kerroksesta löytyy lasten unelmien museo: Lelumuseo Hevosenkenkä. Museo jossa saa leikkiä, mutta joka tarjoaa myös katsauksen lelujen historiaan ja nostalgiaa aikuisille. Tämä paikka on Pienten Helsingin taustatiimin yksi sadepäivien pelastaja, esimerkiksi arkisin täällä on usein rauhallista pienille leikkijöille. Lelumuseoon ja kaikkiin WeeGeen museoihin on vapaa pääsy alle 18-vuotiailta, aikuisten lipun hinnalla vierailee kaikissa WeeGee-talon näyttelyissä.
Lue lisää: Lelumuseo Hevosenkenkä
Lue myös: Pienten Helsingin juttu Lelumuseo Hevosenkengästä

Lelumuseo Hevosenkenkä löytyy WeeGee -talosta Tapiolasta.

Angry Birds -leikkipuistot

Espoossa voi myös harrastaa leikkipuistoturismia ja vierailla ainakin kolmessa Angry Birds -leikkipuistossa Leppävaarassa, Oittaalla sekä Suurpellossa.
Leppävaaran Angry Birds-puisto sijaitsee urheilupuistossa ja tarjoaa samalla retkellä mahdollisuuden skeitata ja skuutata, pelata jalkapalloa tai tehdä uintireissun Leppävaaran uimahalliin ja kesällä maauimalaan. Puisto on monipuolinen mutta aivan pienimmät jäävät täällä helposti jalkoihin.
Suurpellon Angry Birds -puisto on selvästi isompien leikkipaikka, jossa paljon kiipeilyä ja korkeita paikkoja. Iltaisin ja viikonloppuisin vieraisen päiväkodin piha viihdyttää pienempiä leikkijöitä.
Huomioi, että Suurpellossa on voimassa aluepysäköintikielto, joten autolla saapuessa parkkeeraa vain merkityille parkkipaikoille.
Oittaan ulkoilualueella, aivan uimarannan vieressä on kaksiosainen Angry Birds -puisto, jossa pienemmille leikkijöille oma aidattu alue sekä isommille toinen puoli. Vieressä Oittaan suosittu järviuimaranta, naapurissa Oittaan kahvila-ravintola ja lähellä paljon nurmikenttiä ja muita paikkoja ulkoiluun. Lämpiminä kesäpäivinä täällä saattaa olla ruuhkaa.
Lue lisää: Oittaan ulkoilualue

Muita leikkipaikkoja

Muita mainitsemisen arvoisia leikki- ja asukaspuistoja Espoossa ovat ainakin Niittykummun metroaseman vieressä sijaitseva Niittypuisto sekä Tapiolan asukaspuiston leikkipaikka.
Lue lisää: Espoon kaupungin leikki- ja asukaspuistot

Ison Omenan kirjasto

Kauppakeskus Ison Omenan kirjasto on helsinkiläisen näkökulmasta varsin mielenkiintoinen kokemus: saman katon alla on niin neuvola kuin laboratorio, monipuolinen kirjasto sekä muita Espoon kaupungin palveluita. Kirjaston lastenosasto on hyvä paikka piipahtaa ostosreissulla tai mitä parhain kohde myös metromatkan päässä piipahtamiseen. Lastenosastolla voi lukemisen lisäksi leikkiä, kontataja ryömiä pehmeällä alustalla, pelata, syödä (ja ainakin ennen lämmittää) omia eväitä ja hetken hengähtää. Lastenosaston vieressä on myös kaksi lastenhoitohuonetta. Tila on esteetön ja kirjastoon pääsee kahdella hissillä suoraan metroasemalta.
Kauppakeskus Ison Omenan puolella lapsille on kiipeily- ja leikkipaikka, akvaariokaloja ihmeteltäväksi, hyviä hoitohuoneita sekä monipuolisia palveluita.

Ison Omenen kirjaston lastenosastolla pääsee myös leikkimään.

Luontotalo Villa Elfvik

Luontotalo Villa Elfvik Laajalahden luonnonsuojelualueen laidalla on paitsi upea jugend-huvila niin myös Espoon kaupungin luontotalo, jossa järjestetään mm. tapahtumia ja erilaisia näyttelyitä, opastuksia ja lasten luontokasvatusta. Elfvikissä toimii kahvila sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.
Elfvikin maisemissa on helppokulkuisia luontopolkuja, paljon ihmeteltävää ja kaislikossa lintutorneja, joista voi bongailla lintujen lisäksi kesäkaudella Laajalahdella maisemanhoitotöissä olevia kyyttö-lehmiä. Elfvikin luontotalo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 10-16. Talon yläkerrassa on lapsille oma leikkihuone Mäyrän metsä.
Lue lisää: Villa Elfvik
Katso myös: Villa Elfvikin tapahtumakalenteri

Espoon saaristo

Espoo on panostanut viime vuosina erityisesti ulkosaaristokohteidensa avaamiseen. Hienoa saarikohteita on useita, joten näihin tutustumiseen kannattaa varata useita päiviä. Pienten Helsingin taustatiimi haaveilee ainakin saaristoristeilystä ja retkestä Saaristomuseo Pentalaan.
Lue lisää: Espoon saaristokohteet
Lue myös: Espoon saaristoliikenteen aikataulut kesällä 2019

Suomen Luontokeskus Haltia

Nuuksion kansallispuistosta, upean luonnon ja hienojen maisemien keskellä löytyy uudehko Suomen luontokeskus Haltia, joka esittelee nimensä mukaisesti Suomen luontoa ja sen ihmeitä. Luontokeskus ei ole suuren suuri, mutta sen arkkitehtuuri kieltovaa ja näyttelyt rakennettu lasten ehdoilla. Suuntaa tänne sadepäivänä tai Nuuksion retkellä muuten vain. Luontokeskuksessa on myös ravintola sekä pieni luontoaiheinen kauppa. Luontokeskukseen on sisäänpääsymaksu, alle 7-vuotiaat maksutta.
Luontokeskus Haltiasta voi myös vuokrata Nuuksion retkiä varten lainavarusteita, kuten lastenkantorinkkoja ja kumisaappaita.
Haltialan lähiluontopolut soveltuvat myös lasten kanssa retkeilyyn.
Lue lisää: Suomen Luontokeskus Haltia
Katso myös: Luontokeskus Haltian tapahtumat

Mainos
Luontokeskus Haltia esittelee suomaista luontoa ja sen ainutlaatuisuutta.

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuistosta löytyy useita valmiita ja eritasoisia reittejä, joissa useissa on myös esimerkiksi tulipaikkoja, keittokatoksia ja laavuja. Paikka on upea luontokohde lähellä kaupunkia ja alueelle pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.
Muista myös: Myös Uudenmaan virkistysalueyhtistyksen Yli-Takkulan ulkoilualue Espoossa

Lastenkulttuurikeskus Aurora

Järvenperässä, Espoon perukoilla sijaitsee Lastenkulttuurikeskus Aurora järjestää paljon lastentapahtumia ja teematapahtumia. Auroran piha ja sen ympäristö ovat idyllisiä leikkipaikkoja pienille.
Lue lisää: Lastenkulttuurikeskus Aurora
Katso myös: Lastenkulttuurikeskus Auroran tapahtumat
Muista myös: Auroran kesäpiha 2019

Träskändan kartanopuisto

Espoon hyvin varjeltu salaisuus löytyy Träskändan kartanopuistosta, jossa upeat vanhat lehtipuut varjostavat hellepäivää ja puron solina kuuluu taustalla. Eksyimme tänne ensimmäisen kerran Puistopiiloa etsimään ja puisto oli niin upea, että tänne palaamme varmasti usein. Alueella on myös luontopolku ja naapurissa Lastenkulttuurikeskus Aurora. Paikka kannattaa kokea!
Lue lisää: Tränskändan kartanopuisto ja luonnonsuojelualue

Träskändan kartanopuisto

Talomuseo Glims

Talomuseo Glims Jorvin sairaalan naapurissa Bembölessä on sukellus historiaan ja entisajan elämään. Glimsissä toimii kesäkaudella myös 4H -yhdistyksen ylläpitämä kotieläinpiha, jossa järjestetään kaksi kertaa viikossa kaikille avoimia laidunvierailuja. Glimsissä on myös oma kahvila ja vanhan Turuntien toiselta puolelta löytyy Bembölen kahvitupa, josta saa lounasta ja päivällistä suurempaankin nälkään.
Talomuseo Glimsiin on pieni sisäänpääsymaksu, alle 18-vuotiaat tutustuvat historiaan maksutta.
Lue lisää: Talomuseo Glims
Katso myös: Talomuseo Glimsin tapahtumat


Seuraa Pienten Helsinki:
Pienten Helsinki Facebookissa!
Pienten Helsinki Instagramissa!
Pienten Helsinki Twitterissä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin