Vauvojen Helsinki

Päivitetty 13.7.2018

Niksejä, tapahtumia, tekemistä ja menovinkkejä vauvan kanssa liikkuvalle. Pienten Helsingin Vauvojen Helsinki -sarjan ensimmäinen osa luo yleiskatsauksen Helsinkiin vauvan ehdoilla.

Pienten Helsingin Vauvan Helsinki -sarjan ensimmäinen artikkeli rohkaisee liikkumaan vauvan kanssa ja vie seikkailuille Helsinkiin. Vinkit on koottu omakohtaisten seikkailujen kautta ja ideoita löytyy niin yleiseen liikkumiseen, harrastuksiin kuin kulttuuriin ja vauvan kanssa elämään muutenkin.

Vauva, vaunut ja kaupungin haasteet

Vauvan kanssa liikkuminen voi olla huoletonta, mutta kotiin on myös helppo jäädä, sillä vauvalla on omat tarpeensa. Helsingissä vaunuilla pääsee liikkumaan erittäin hyvin, ellei havittele keskustan pikkukauppoja tai kortteliravintoloita. Kantaen nekin ovat toki saavutettavissa.

Vauvan ja vaunujen kanssa huomiota kannattaa kiinnittää esteettömyyteen, joten esimerkiksi Hakaniemen ja Rautatientorin metroasemien sijaan suosia Kampin ja Helsingin yliopiston (Kaisaniemi) metroasemia. Älä kuitenkaan arkaile liikaa, Helsingissä esteettömyys on huomioito hyvin!

Hoitohuoneita

Suurimmista ostoskeskuksista löytyy hyvin usein ainakin inva-WC:n yhteydestä hoitopöytä tai tila, jossa on vaipanvaihtomahdollisuus. Lisäksi esimerkiksi Helsingin keskustassa Forumissa, Stockmannilla ja Kampin kauppakeskuksessa on erillinen hoitohuone, jossa myös vauvan syöttäminen onnistuu vaivatta.  Näistä kaikista tiloista löytyy myös mikro.

Myös monien julkisten tilojen yhteydessä on wc, jossa vauvan tarpeet pystyy hoitamaan. Kaupungintalo Kauppatorin laidalla, Musiikkitalo, kirjastot ja museot ovat esimerkkejä näistä.

Päivälehden museon inva-wc:ssä on myös vaipanvaihtomahdolisuus ja seinällä ajatuksia vanhemmuudesta.

Mainitsemisen arvoisia hoitohuoneita on myös keskustan ulkopuolella: Kauppakeskus Kaaren hoitohuone on avara, Ison Omenan hoitohuone esimerkillisen hyvä, Itiksen kauppakeskuksessa hoitohuoneita on ainakin kolme.

Itäkadun perhekeskuksen alakerrasta Itäkeskuksen metroasemaa vastapäätä löytyy olohuonemainen tila, jossa vaipanvaihtomahdollisuus, mikro ja oleskelutilaa. Avoinna perhekeskuksen aukioloaikojen mukaan. Perhekeskuksen alaaulassa järjestetään myös MLL:n kaikille avoin perhekahvila maanantaisin klo 9-12.

Kahviloissa ja ravintoloissa vauvan kanssa

Kahviloita, joita voi suositella vaunujen kanssa liikkuvalle, löytyy usein museoiden ja suurempien tapahtumapaikkojen sekä tavaratalojen yhteydestä. Esteettömyys ja riittävä tila lapsen kanssa sekä paikan äänimaailma ovat ratkaisevia asioita.
Muita hyväksi ja toimiviksi havaittuja, lapsiystävällisiä ravintoloita ja kahviloita vauvan kanssa ovat ainakin:

Vauva- ja lapsiystävällisten kahviloiden ja ravintoloiden tietoja päivitetään syksyn mittaan Pienten Helsingin sivuille.

Vauvaystävällisiä kahviloita ja ravintoloita on Helsingissä useita.

Kirjastot ja vauvat

Kirjastot ympäri Helsingin ovat mainioita paikkoja lukemiseen ja ajanviettoon esimerkiksi vauvan nukkuessa. Monissa kirjastoissa järjestetään lisäksi vauvoille omia loruhetkiä, satuhierontaa ja muuta ohjelmaa ja kirjastoon voi ehdittaa tai järjestää itse kaipaamaansa ohjelmaa.

Useimmat kirjatot ovat esteettömiä tai saavutettavissa hissillä, lisätietoa tästä löytyy kunkin kirjaston  nettisivuilta. Kirjastojen tapahtumissa on lähes viikoittain myös vauvoille ohjelmaa, lorutuokioita, satujoogaa, vauvahierontaa… Lue lisää Helsingin kaupunginkirjastojen sivuilta.

Seuraa ja vertaistukea

Perhekahviloita, vauva-aamuja ja kaikenlaisia muita avoimia tapaamisia järjestetään ympäri Helsinkiä usein aamupäivisin.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) paikallisyhdistykset toimivat ympäri Helsinkiä aktiivisesti lapsiperheiden asialla ja suurimmalla osalla on perhekahvilatoimitaa. MLL:n toimita on kaikille avointa ja perhekahvilat matalan kynnyksen paikkoja. Erillisiä vauvatapaamisiakin järjestetään.

Itäkadun perhekeskuksen ala-aulassa järjestetään MLL:n kaikille avoin perhekahvila maanantaisin klo 9-12.

Useissa seurakunnissa on perhepalveluita ja esimerkiksi vauva-aamuja ja -kahviloita. Vauvaperhekerhoihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan riittää että ilmentyy paikalla ja viipyy sen hetken, kuin itselle sopii. Vauvatoiminnassa vauvojen tarpeet on yleisesti huomioitu erinomaisesti: hoitopöytä, leikkimattoja, leluja, syöttötuoleja ja mikro löytyvät usein.

Leikkipuistojen vauvatoimintaa järjestetään ympäri Helsinkiä leikkipuistojen ja perhetalojen tiloissa. Leikkipuistot ovat myös kaikille perheille avoimia kohtauspaikkoja, joissa voi viettää aikaa ja leikkiä vapaasti ohjatun toiminnan ulkopuolella. Voit myös esittää toiveen, jos oma lähileikkipuistosi ei tarjoa esimerkiksi vauvoille erityisesti suunnattua tekemistä. Perhetaloissa on lisäksi monenlaisia avoimia ryhmiä, joissa voi viettää aikaa ja löytää samassa elämäntilanteessa olevia.

Lisäksi neuvoloiden organisoimaa vauvaperhetoimitaa on alueellisesti järjestetty tietyissä leikkipuistoissa ja perhetaloissa.  Neuvoloiden yhteydessä järjestetään myös ryhmätoimintaa, esimerkiksi uniohjausryhmiä, yhden vanhemman ryhmiä ja muita aiheeseen liittyvää. Lue lisää Perheentuki sivustolta.

Forumin kauppakeskuksen yhteydessä toimiva Lilla Luckan järjestää ruotsinkielistä vauva- ja perhekahvilatoimitaa, jonne kaikki ovat tervetulleita. Vauvakahviloissa on usein aiheeseen liittyvää ohjelmaa ja esimerkiksi vierailijoita neuvoloista.
Ruotsinkielinen vauva- ja perhekahvila kokoontuu myös Bygdehemmetissä  itäisessä Helsingissä aina maanantaisin klo 10-12.

Huomioi kuitenkin, että koulujen loma-aikoina monet toimijat lomailevat myös.

Harrastuksia vauvan kanssa: muskarit, jumpat, tanssit…

Avoimia vauvamuskareita järjestetään esimerkiksi leikkipuistoissa ja seurakunnnan perhetoiminnassa.
Viikottain järjestettäviä muskareita vauvoilla järjestävät ainakin Työväenopistot ja Arbis, Lastenliitto, musiikkopistot, MLL, Annantalo sekä monet yksityiset toimijat kuten Musikantit, Jamkids ja Rokkimuskari.
Muskarin voi aloittaa jo pienen vauvan kanssa.

Jumppaa, joogaa, pilatesta, tanssia ja muita liikunnallisia harratuksia vauvan kanssa järjestävät monet tahot. Harrastuksia kannattaa kysellä ainakin Kirppanoilta, MLL:n paikallisyhdistyksistä, Kalliolan Setlementistä,  Työväenopistosta, Kaapelitehtaan toimijoilta ja useilta muilta.

Perhepalloilu on Helsingin kaupungin järjestämä tapahtuma aina tiistaisin ja torstaisin Pallomyllyssä Myllypuron urheilukenttien kupeessa. Perhepalloilun aamuvuoro järjestetään tiistaisin klo 9.30-11.30 ja tämä on mitä mainioin tapa liikkua pienen kanssa tai opetella ensi-askelia pehmeällä tekonurmella. Pallomyllyyn on esteetön pääsy, ohjelma vapaata liikuntaa ja touhuamista, rattaat voi parkkeeta kentän laidalle ja tilaa riittää varmasti kaikille. Lapset pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi, aikuisilta palloilu maksuu 3,50 €. Lisätietoa löytyy Pienten Helsingin lasten liikunta-artikkelista.

Museot ja vauvat

Museoiden kiertäminen vaunujen kanssa onnistuu lähes kaikissa Helsingin museoissa. Museoiden yhteydessä on usein kahvila-ravintola sekä hyvät lastenhoitotilat. Esimerkiksi nykytaiteen museo Kiasma toimii esimerkillisesti ja edistää vauvojen ja vanhempien taide-elämyksiä: Kiasmasta löytyy kantoreppuja, vaunuparkki, lastenhoitotilat, lasten ja vauvojen taidetoimintaa, erinomainen kahvila rattaiden kanssa liikkuville (ja heille varattuja pöytiä) sekä yleisesti esteettömät tilat ja lapsiystävällinen ilmapiiri. Jopa imetyksestä ohjeistetaan Kiasman esitteessä. Vaunuilla ja rattailla saa liikkua museossa.

Museoiden äänimaailma on hyvin vauvaystävällinen ja keskustan hälinästä museoon poikkeaminen kannattaa. Museokortin ansiosta päiväunia on nukuttu hyvin niin Ateneumin kuin Kansallismuseon upeissa puitteissa.

Lue myös Pienten Helsingin museoseikkailut sekä kokemuksia Museokortista.

Ateneumin taidemuseo on myös hyvä päiväunipaikka pienelle ja kulttuurielämys vanhemmalle.

Elokuviin vauvan kanssa

Vauvakino-näytöksiä järjestetään Finnkinon teattereissa aika ajoin. Saliin on järjestetty mikro ja hoitopöytä, salin ulkopuolella vaunuparkki. Näytöksen äänet ovat normaalia hiljaisemmat ja salissa himmeä valaistus. Kaikki Vauvakinossa esitettävät elokuvat ovat sallittuja. Näytöksen aikana salissa saa liikkua ja sieltä saa poistua tarvittaessa hetkeksi. Esimerkiksi lokakuussa järjestetään kaksi Vauvakino-tapahtumaa.
Lue lisää Vauvakinosta Finnkinon sivuilta.

Kallion kirjasto on kehittänyt erittäin hienon konseptin ja tarjoaa vauvoille ja vanhemmille Babykino-toimintaa kirjaston vintillä aina keskiviikkoisin. Maksuttomat elokuvanäytökset on suunniteltu täysin vauvojen ja vanhempien ehdoilla ja elokuvavalintoihinkin pääsee vaikuttamaan.

Kallion kirjaston remontin ajan Babykino toimii Töölön kirjastossa. Lue lisää Babykinon Facebok-sivulta, josa löytyvät ajankohtaiset tiedot Kallion kirjaston remontin ajan. Syksyn ensimmäinen Bebykino on Töölön kirjaston tiloissa 11.10.2017.

Vauvakino-näytöksiä järjestetään aika ajoin myös Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksissa.

Taidetta vauvoille ja vanhemmille

Värikylvyssä

Helsingin kaupungin Työväenopiston tarjontaan kannattaa tutustua, sillä tarjolla on myös taideharrastuksia sekä muskareita pienile. Ilmoittautuminen näihin tapahtuu pääosin tammikuussa sekä elokuussa ja ryhmät täyttyvät nopeasti. Lue lisää Työväenopiston tarjonnasta.
Useat leikkipuistot järjestettävät myös värikylpyjä ja esimerkiksi vauvahierontaa sekä -tanssia. Näitä kannattaa tiedustella omasta lähileikkipuistosta.

Kulttuurikeskukset ja -talot, kuten Vuotalo, Stoa, Annantalo jne. järjestävät vauvateemaan sopivia taide-elämyksiä. Lisätietoja Helsingin kaupungin kulttuurikeskusten omilta sivuilta.

Nykytaiteen museo Kiasman seuraava värileikit vauvoille järjestetään marras-joulukuussa. Lue lisää Kiasman sivuilta.

Oopperan ja baletin Vauvojen taidetuokiot järjestetään keväisin ja syksyisin ja ilmoittautuminen alkaa usein tammi- ja elokuussa. Taidetuokiot ovat supersuosittuja, joten oma paikka kannattaa varata heti ilmoittautumisen alkamispäivänä.

Myös monet yksityiset kulttuurituottajat ja esimerkiksi galleriat järjestävät vauvoille taidetoimintaa.

Retkeily vauvan kanssa

Pienten Helsingin retkivinkit toimivat myös vauvojen kanssa: Kaikki kohteet on testattu rattailla ja jutuissa mainitaan selkeästi kannattaako kohteeseen suunnata vaunujen kanssa. Jopa Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistoista löytyy reittejä, joissa voi kulkea vauvan ja vaunujen kanssa. Kantorepulla pääsee toki kaikkialle. Lue vinkkejä retkeilyyn Helsingistä Pienten Helsingin sivulta.

Retki Talosaareen toimii myös vauvan kanssa.

Vauvan päivä

Ensimmäistä Vauvan päivää vietetään perjantaina 29.9.2017. VauvaSuomi ry:n tavoitteena on Suomi, joka iloitsee vauvoista ja jossa jokainen edistää vauvojen ja perheiden lapsilähtöisen elämän toteutumista. Lue lisää Vauvan päivästä ja päivän menovinkeitä Helsingissä.

Vauvan päivän kuvan oikeuden omistaa Vauva Suomi ry.

Pienten Helsinki ja vauvat

Pienten Helsinki julkaisee aina maanantaisin Minne mennä -artikkelin, jossa on listattu viikon menovinkkejä Helsinkiin ja lähiseudulle. Kohdeyleisönä ovat alle kouluikäiset vanhempineen. Näissä listoissa on myös paljon vauvojen kanssa sopivaa tekemistä ja Vauvan päivän kunniaksi listauksiin lisättiin VAUVOILLE -etuliite erityisen vauvaystävällisissä menovinkeissä.
Lue myös sivuston muita artikkeleja, sillä useista jutuista löytyy ideoita myös vauvan kanssa tekemiseen.

Vauvan Helsinki -sarja jatkuu uusin aihein ja artikkelein. Toiveita uusista juttuaiheista otetaan innolla vastaan.


 

www.pientenhelsinki.fi
www.facebook.com/pientenhelsinki
Instagram: pientenhelsinki

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Vauvojen Helsinki”