Päiväretkien sarja: Itäinen Uusimaa pienten kanssa

Noin tunnin matkan päässä Helsingistä löytyy monta erinomaista ja ainutlaatuista retkikohdetta lasten näkökulmasta. Pienten Helsingin kesäsarja esittelee naapurikuntien ja -kaupunkien lapsiystävälliset, matalan kynnyksen päiväretkikohteet; esimerkiksi kotieläimiä, luontokohteita, ainutlaatuisia leikki- ja uimapaikkoja sekä kulttuurikohteita. Mukana myös vinkkejä lastenhoitohuoneista matkan varrella.

Bosgårdissa voi bongailla Charolais-lehmiä.

 

ITÄINEN UUSIMAA:

Sipoo, Porvoo ja Loviisa

Itäisen Uudenmaan saaristomaisemat ja vaihteleva luonto sekä monipuoliset vierailukohteet ovat hyvä syy lähteä päiväretkelle Helsingistä itään. Helsingistä kun huristaa maksimassaan tunnissa aina Loviisaan asti Porvoon ja ja Sipoon kautta. Autolla matka taittuu alle tunnissa, mutta päiväretken Porvooseen voi tehdä myös bussilla tai vaikka laivalla, sillä Helsingin ja Porvoon välillä liikennöi m/s J.L Runeberg (matka-aika Hki-Porvoo välillä 3,5h).
Porvoon kaupunki tarjoaa arkisin maksuttoman yhteysbussin keskustan eri kohteiden välillä. Lisätietoa yhteysbussi Rinkelin reitistä ja aikatauluista löytyy täältä. Sipoon puolelle kulkee HSL:n bussit Itäkeskuksen metroasemalta, joilla pääsee Söderkullaan ja Lanbohon lähiseutulipulla, rattaissa matkustavan lapsen kanssa matka taittuu maksutta kuten Helsingissäkin (koskee vain HSL:n busseja).

Itä-Uudeltamaalta löytyy useita Uudenmaan virkistysalueyhdstyksen ulkoilualueita, jotka ovat kaikille avoimia retkikohteita. Osa kohteista sijaitsee saarissa, osa mantereella ja paikkojen varustelutaso vaihtelee. Yleisesti ottaen kohteet ovat erittäin hyvin hoidettuja ja hyviä paikkoja lasten kanssa vierailuun, kannattaa kuitenkin huomioida että osa kohteista voi olla esimerkiksi vaikeakulkuista saaristorantaa. Lisätietoa Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteista löytyy täältä.
Esimerkiksi Varlaxudden Emäsalon eteläkärjessä on saaristoluontokohden parhaimmillaan, maasto on kuitenkin vaativa joten kohde ei ole aivan pienempien kanssa paras mahdollinen. Aivan Emäsalon sillan kupeessa on Stornäsuddenin ulkoilualue ja Loviisassa erämaiseen vaellukseen sopiva Myllyjärven ulkoilualue.

m/s J.L Runeberg Sipoon saaristossa.


Sipoo

www.visitsipoo.fi

Sipoon kunta levittäytyy laajalle alueelle ja maisemat vaihtelevat alavista peltomaisemista saaristoluontoon. Laiduntavia lehmiä ja hevostiloja näkyy matkan varrella useita, ja esimerkiksi hevosia pääsee lähietäisyydeltä ihailemaan Talosaaressa (Husö, nykyisin osa Helsinkiä). Husön ratsastuskeskukseen pääsee autolla perille asti ja hevoslaitumia on paljon. Hevostallien parkkipaikka toimii samalla myös Helsingin kaupungin virkistysalueen paikoitusalueena ja Talosaaren hieno luontoreitti kulkee lehtimetsän läpi meren rantaan. Varsinaista uimapaikkaa virkistysalueella ei enää ole, mutta kivirannalla pääsee kahlaamaan. Talosaari on hyvä kohde myös paahteisina päivinä, kun merituuli viilentää sopivasti.

Lounaspaikkoja ja kahviloita uuden Porvoontien varrelta löytyy ainakin kahvila-leipomo N’avetta, Gumbostrandista N’avetan Laituri ja Gumbostrandin Konst&Formin Bistro. Söderkullan S-marketin yhteydessä on pieni kahvila, jossa myydään myös irtojäätelöä.

Kirjojen ystävälle Söderkullan kirjasto on hyvä pysähdyspaikka ja kiva kohde lapsille. Kirjojen lisäksi aurinkoisella säällä voi oleskella kirjaston terassilla, jossa on leikkimökki lasten iloksi. Kirjasto löytyy S-marketin yläkerrasta. Talon ylä- sekä alakerrassa on lastenhoitotilat.

Ulkoilukohteita kaipaavalle Siponkorven kansallispuistossa on vaihtelevia valmiita reitteja. Lapsiystävällinen Ponun perinnepostia-reitti (1,4 km) on hyvä reitti retkeilyä aloitteville pienille. Reitistä selviää myös rattaiden kanssa, kunhan jaksaa työntää myös ylämäet joita reitin varrelta löytyy. Lisätietoa Sipoonkorvesta ja valmiista reiteistä löytyy Metsahallituksen sivuilta.

Sipoonkorven kansallispuistossa voi nähdä hirviä.

Joensuun tila juuri ennen Söderkullaa uuden Porvoontien varralle on perhetila, joka on panostanut kesäisiin ulkoaktiviteetteihin. Alueelta löytyy esimerkiksi frisbeegolfrata, hiekkaranta ja luontopolkuja. Joensuun tilalla on myös majoitustoimintaa sekä esimerkiksi mahdollisuus vuokrata pienvene tai kajakki. Cafè Sibbe palvelee kesällä. Joensuun tila perii pienen maksun esimerkiksi uimarantavierailusta, jolla alueen ylläpitokustannuksia katetaan. Maksullinen.

Lapsiystävällinen uimaranta löytyy myös Söderkullan pohjoispuolelta Taasjärveltä. Lisätietoa Sipoon uimapaikoista löytyy täältä.
Porvoon ja Sipoon rajalla on Keravan kaupungin omistama Nikuvikenin ulkoilualue, jossa ainakin joitakin vuosia sitten oli uimaranta ja grillipaikka.

Sipoon toisella laidalla, Keravan rajalla on laskettelukeskuksena tunnettu Talma, joka on viime vuosina panostanut myös kesäaktiviteetteihin Talma Active Parkillaan. Tätä kohdetta emme valitettavasti ole itse testanneet, mutta nettisivut lupaavat monipuolisia aktiviteettaja eri ikäisille. Werneri Park on lasten touhurata, lisäksi ainakin minigolf ja kiipeilyradan matalammat osat sopivat pienemmille. Maksullinen.


Porvoo

www.porvoo.fi/visit-porvoo

Porvoon vanhakaupunki.

Porvoon vanhakaupunki on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Iki-ihana lelukauppa Riimikko, lukuisat kahvilat ja ravintolat ja upea miljöö itsessään jo elämys.

Muumien ystäville Porvoon ykköskohde on Muumi-leikkipuistossa kaupunginpuistossa, kivenheitonpäässä Porvoon torista. Puisto on erinomaisesti totetuttu ja touhua riittää aivan pienillekin. Muumipuiston neljä liukumäkeä ja on hyvä syy vierailla Porvoossa useamminkin 😉.

Eläintenystäville Porvoon Ilolassa sijaitseva Kungsbackan kotieläinpiha on kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita!
Kotieläintila on elokuun loppuun asti auki päivittäin klo 10-18 (suljettu 22.7.2017), syyskuussa sunnuntaisin. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 9 € ja yli 3-vuotiailta lapsilta 5 €. Huomaa kuitenkin, että tilalla käy vain käteinen (näin ainakin aiemmin). Maksullinen.

Ilolan alueelta aivan Kungsbackan kotieläinpihan läheisyydestä löytyy myös Noarkin pienoismallimaailma. Maksullinen.

Bosgårdin tila Porvoon itäpuolella on myös hyvä päiväretkikohde. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä. Tilakauppa sekä ravintola palvelevat kesällä keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17. Bosgårdin mailta löytyy myös kolme kaikille avointa luontopolkua ja reittien varrella voi tutustua tilan eläimiin.

Bosgårdin lehmiä laitumella.

Porvoossa on useita uimapaikkoja esimerkiksi Kokonniemen maauimala, Hasselholmenin uimaranta Veckjärven rannalla ja Sondbyn uimarannat Porvoon eteläpuolella meren äärellä. Lisätietoa Porvoon uimapaikoista löytyy täältä. Hasselholmenin uimarannan vierestä lähtee myös noin kilometrin pituinen merkitty luontopolku.
Lisäksi Kråköstä löytyy suuri hiekkakuoppa, jota paikalliset käyttävät uimapaikkana. Tämä ei kuitenkaan ole virallinen uimaranta, joten esimerkiksi vedenlaatua ei seurata viranomaisten toimesta.

Hyvä eväsretkipaikka keskustan kupeesta löytyy Kokonniemen kärjestä, jossa hienot jokimaisemat. Myös Hamarin sataman ranta-alueella on hyviä paikkoja istahtaa eväitä nauttimaan.

Porvoossa pääsee ajamaan myös lossilla, kun matkustaa Pellingin saareen. Lossi kulkee Tirmon saaristokeskuksesta Sundöhön, josta on siltayhteys Pellingin saaristoon. Matka on lyhyt, mutta saaristoretki kiva kokemus ja maisemat upeita. Pellingin saaresta löytyy Benitan kesäkahvila, joka on hyvä määränpää retkelle. Pellingissä järjestetään myös kesätori lauantaisin ja iltatori keskiviikkoisin, joista voi ostaa paikallisia tuotteita. Lisätietoa Pellingistä ja alueen palveluista täältä.

Vähän vanhemmille muumifaneille Pellingin ulkosaaristossa sijaitseva Tove Janssonin kesäkoti Klovharun on näkemisen arvoinen vierailukohde. Klovharunin saareen järjestetään heinäkuussa kaikille avoimia retkiä. Lisätietoa retkistä löytyy täältä.

Tuliaisia Porvoosta löytyy vanhankaupungin pikkukauppojen lisäksi esimerkiksi  Brumbergin tehtaanmyymälässä hiukan keskustan ulkopuolelta. Brumbergin toinen myymälä löytyy vanhasta kaupungista, mutta tehtaan erikoistarjouksia täältä ei löydy. Siisti ja toimiva Natiaisen lastenvaatekirpputori löytyy Brunbergin tehtaan naapurista.


Loviisa

www.visitloviisa.fi

Loviisa on pieni kesäkaupunki, ja lämpimän päivän erinomainen retkikohde. Vanhat puutalot ja pienet kujat kutsuvat seikkailemaan, heinäkuun alussa myös Loviisan upeisiin yksityisiin puutarhoihin pääsee tutustumaan, kun kaupungissa järjestetään Ruusuja ja Puutarhoja-tapahtuma 1.-2.7.2017.

Onnelin ja Annelin talon pienoismalli löytyy Laivasillan leikkipuistosta.

Loviisa on Onneli ja Anneli-elokuvien fanin ykköskohde, sillä kaupungissa pääsee bongailemaan elokuvista tuttuja paikkoja ja leikkimään Onnelin ja Annelin-leikkipuistoon Laivasillan rantaan. Puistosta löytyy myös Onnelin ja Annelin taloa muistuttava leikkimökki ja kokonaisuudessaan puisto sopii aivan pienimmillekin pehmeän alustan takia. Leikkipuiston läheisyydessä on Laivasillan vanhoja aittoja, joissa kahviloita ja ravintoloita sekä venesataman kaikille avoimet wc- ja lastenhoitotilat. Irtojäätelökioskia emme onnistuneet rannasta löytämään, muita herkkuja on myynnissä kahviloissa ja rannan kioskissa.
Laivasillan rannasta voi myös bongata Onnelin ja Annelin talvi-elokuvasta tutun laivan ja seikkailla pienessä kivilabyrintissä. Loviisan matkailutoimi on tuottanut kartan, joka helpottaa elokuvista tuttujen paikkojen bongailua. Karttaa saa Loviisan matkailutoimistosta tai sähköisenä täältä.

Onnelin ja Annelin leikkipuisto.

Loviisasta löytyy useita uimapaikkoja. Plagenin uimaranta on lapsiystävällinen ja kuuman kesäpäivän pelastus sataman läheisyydessä. Lisätietoa Loviisan muista uimapaikoista löytyy täältä.

Svartholman merilinnoitus Loviisan edustalla tarjoaa seikkailuja historiallisessa ympäristössä koko perheelle. Linnoitukseen voi tutustua omatoimisesti tai osallistua järjestettyyn opastukseen, esimerkiksi lastenseikkailukierros on suunniteltu koko perheelle. Maksullinen.

Loviisasta löytyy lukuisia luontokohteita, esimerkiksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteita esitelty tämän jutun alussa. Muista Loviisan luontokohteista löytyy lisätietoja täältä.

Lastenhoitohuonevinkkinä mainittakoon Porvoon moottoritien varrella, juuri ennen Loviisaa oleva Kuninkaantien ABC, jossa on hyväksi havaittu näköala-lastenhoitohuone.


Jos Loviisan jälkeen kaipaa retkeä vielä vähän pidemmälle, kannattaa suunnata Kotkaan, jossa on tänä kesänä ainutlaatuista nähtävää ja koettavaa Tall Ships Racen vuoksi.

Muitakin pienille sopivia kohteita on, muista ainkin nämä:

Tall Ships Race Helsingissä vuonna 2013.

 


Oliko päiväretkivinkeistä iloa tai jäikö joku asia mietityttämään? Kerro ja kommetoi, voit myös ehdottaa listalta puuttuvaa vierailukohdetta kommenttikenttässä tai Pienten Helsingin Facebook-sivulla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Päiväretkien sarja: Itäinen Uusimaa pienten kanssa”