Eläimiä kaupungissa

Eläimiä kaupungissä ja kotieläinpihoja pääkaupunkiseudulla

Jutun päivitetyn version vuoden 2020 tiedoilla voit lukea tämän linkin takaa.

Julkaistu 22.7.2017, päivitetty 5.7.2019.
Jutun kansikuva Bosgårdin tilalta Porvoosta. 


Helsingissä ja sen ympäristössä pääsee näkemään ja rapsuttelemaan kotieläimiä useissa paikoissa.
HUOM! Tarkastathan aina aukioloajat ennen vierailua, sillä osa eläinpihoista ei ole avoinna johtuen poikkeusajasta tai toimii erikoisjärjestelyin!

Helsinki

Haltialan kotieläintila Helsingin ja Vantaan rajalla on kaupungin kotieläinpiha, jossa asustaa lampaita, lehmiä, kanoja, possuja ja kesäisin myös Fallkullan kotieläinpihan hevosia. Eläinten lisäksi pihapiirissä seisoo usein tilanhoidossa käytettäviä traktoreita ja muita työkoneita, tämä tiedoksi traktoreiden ystäville. Kesäkuukausina eläimet asuvat ulkona, joten niitä pääsee katsomaan aamusta iltaan. Muina aikoina eläimet asustavat sisätiloissa ja tuolloin vierailu kannattaa ajoittaa aukioloaikojen mukaan. Loppukesällä Haltialan pelloilla kasvavat herneet ja kukat ovat vapaasti kaupunkilaisten poimittavissa (ilmoitetaan erikseen).
Haltialan pihapiirissä on kiva maatila-aiheinen leikkipaikka ja tilalla toimii myös ympäri vuoden ravintola Wanha Pehtoori. Vilkkaimpina päivinä maksullista poniratsastusta.
Tilalle on vapaa pääsy.

Haltialan tilalla.

Fallkulla kotieläinpiha Malmilla on Nuorisoasiainkeskuksen maatila, jossa asuu hevosia (kesäkuukausina hevoset asuvat Haltialassa), lampaita, lehmiä, kaneja, possuja, ankkoja ja kanoja. Fallkullan tila on avoinna kesäkaudella 2019 päivittäin 3.6.2019 alkaen klo 10-15, myös juhannuksena. Tilalla toimii nuorten pitämä kahvila Kilikuppila kotieläinpihan aukioloaikoina. Fallkullaan on vapaa pääsy.


Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän saari Seurasaarenselällä, joka on perheiden retkikohde kesäkuukausina. Saaressa kahvila-ravintola, leikkipaikka, uimaranta sekä paljon tekemistä. Saarella asuu kesäkuukausina lampaita, kaneja ja kanoja. Lauttakuljetus Taivallahden laiturista. Saareen on vapaa pääsy, lauttamatka maksaa muutaman euron. Kesäkaudella 2019 Mustasaari on avoinna 4.6.-11.8.2019.
LukuvinkkiPienten Helsingin juttu Mustasaaresta.


Yliopiston koetilan laiduntavat lehmät  ja Viikin arboretum. Kaupungin hulinaa voi paeta Viikin pelloille katsomaan siellä laiduntavaa lehmäjoukkoa ja retkelle upeaan arboretum-puistoon. Puistossa penkkejä ja pöytyä eväshetkiin ja lintutorni, josta avautuu näkymä Vanhankaupungin luonnonsuojelualueelle ja aina keskustaan saakka. Paikka on mitä parhain metsäinen puisto seikkailuille. Alueen läpi kulkee myös pyörereitti, joten huomioi tämä aivan pienimpien kanssa liikkuessa. Vapaa pääsy ja aina avoinna.


Helsingin ratsupoliisien tallien läheisyydessä voi nähdä vilauksen poliisihevosista ja muista tallin ratsuista. Ratsukoihin voi törmätä myös viereisessä keskuspuistossa. Hyvä välietappi Keskuspuistossa retkeillessä. Lue lisää: Helsingin ratsupoliisi


Vanhankaupunginlahdella Kuusiluodolla laiduntaa kesäkuukausina lampaita. Kuusiluodolle kuljetaan Lammassaaren kautta pitkospuita pitkin. Lammasaaren uusituilla pitkospuilla mahtuu kulkemaan rattaiden kanssa, mutta Kuusiluodolle asti matka rattaiden kanssa ei onnistu. Pornaistenniemeltä lähtevä pitkospuureitti on itsessään elämys. Vapaa pääsy.
Lukuvinkki: Pienten Helsingin juttu Lammassaaresta ja Kuusiluodolta.
Karitsat saapuvat saarelle kesällä 2019 vasta juhannuksen tienoilla ja viipyvät maisemanhoitotöissä saarella pitkälle syksyyn.

Lammassaareen ja Kuusiluodolle vievät pitkospuut.
Lammassaareen ja Kuusiluodolle vievät pitkospuut.

Muista myös nämä Helsingissä:

Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.
Talosaaren ulkoilureitti kulkee läpi Husö:n ratsastustallin.

Espoo

Talomuseo Glims Espoon Bembölessä on historiallinen maatila, jossa pääsee kurkistamaan menneesseen maalaismasemissa. Glimsin pihapiiristä löytyy kesäkuukausina 4H-yhdistyksen kotieläinpiha ja sen asukkaita pääsee ihailemaan museon aukioloaikoina. Laidunvierailuja, joissa eläimiä pääsee rapsuttamaan ja syöttämään, järjestetään kesällä viikoittain. Lisätietoa Glimsin sivuilta. Pääsymaksu aikuisilta 4 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokorttikohde. Keskiviikkoisin vapaa pääsy. Museo on avoinna kesäkuukausinä tiistaista perjantaihin klo 10-17, lauantaisin ja sunnunutaina 11-17. Maanantaisin Glims on suljettu.

Villa Elfvikin lähiseudulla ja Laajalahden luonnonsuojelualueella voi nähdä kyyttöjä maisemanhoitotöissä kesällä 2019. Mainio paikka lehmien bongailluun löytyy esimerkiksi alueen lintutorneista. Lue lisää Villa Elfvikin sivuilta.


Vantaa

Katrinebergin kartanon eläinpihaan Vantaan Seutulasta. Katrinebergin 4H-kotieläinpihalla asustelee kesäkuukausina lampaita, vuohia, kaneja, kanoja ja kukko. Kotieläinpihan aukioloajat ja laidunvierailujen ajankohdat kannattaa tarkistaa kartanon fb-sivulta, mutta kotieläinpihalla voi vierailla myös muina aikoina (eläimiä ei saa ruokkia ominpäin). Katrineberg sijaitsee Katriinan sairaalan naapurissa lähellä Helsinki-Vantaan lentekenttää ja lähin bussipysäkki on sairaalan vieressä. Vapaa pääsy.

Katrinebergin kartano Vantaan Seutulassa.
Katrinebergin kartano Vantaan Seutulassa.

Kirkkonummi

Rehndahlin kotieläinpiha Kirkkonummella tarjoaa maalaistunnelmaa ja monenlaisia muita aktiviteetteja. Täällä asuu possuja, kilejä, falabelloja, kissoja, koria, marsuja ja kanoja. Osa eläimistä tepastelee tilalla vapaina. Maksullista poniratsastusta.
Pihapiirissä lisäksi aidattu leikkipaikka, merirosvolaiva, keppihevosille esterata, haltiametsä sekä kesäkahvila. Rehndahlin tila on auki ympäri vuoden. Kesä-elokuussa tila on avoinna joka päivä klo 10-16. Kesäkauden sisäänpääsymaksu 10€, alle 2-vuotiaat maksutta. Myös perhelippuja.


Inkoo

Lomamäen lemmikkipuisto Inkoon Degerbyssä tarjoaa todellisen eläintarhaelämyksen: perinteisten kotieläinten lisäksi täällä voi nähdä pesukarhuja, papukaijona, käärmeitä, hämähäkkejä kilpikonnia ja paljon muuta. Useimpia eläimiä pääsee myös silittämään. Lemmikkipuiston on avoinna kesä-elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-18. Liput 15 €, perhelippu 50 € (max 6 hekilöä), alle 3-vuotiaat maksutta.


Porvoo

Kungsbackan kotieläinpiha Porvoon Ilolassa on kiva kohde, jossa eläimiä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä ja monia myös rapsuttelemaan. Kungsbackassa asustaa kanoja, kaneja, aaseja, poroja (!), possuja, villisikoja, lampaita, vuohia, hevosia… ja työkoneita! Kotieläintila on avoinna päivittäin 1.5.-31.8.2018 klo 10-18 (suljettu juhannusaattona ja juhannuspäivänä), syyskuussa vain sunnuntaisin. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 10 € ja yli 3-vuotiailta lapsilta 5 €. .

Bosgårdin maatila Porvoon itäpuolella on hyvä päiväretken pysähdyspaikka. Tilalla laiduntaa Charolais-lehmiä ja lampaita. Tilakaupan sekä ravintolan tarkemmat aukioloajat löytyvät tilan sivuilta. Bosgårdin mailta löytyy myös kaikille avoin luontopolku ja reittien varrella voi tutustua tilan eläimiin.

Bosgårdin lehmiä kevätlaitumella.

Askola

Peikkorinteen lintutarha & kotieläinpiha toimii Askolassa, Itä-Uudellamaalla. Kotieläinten lisäksi täällä asuu myös paljon lintuja.Kesäkaudella 2019 tila on avoinna helatorstaista alkaen keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17 . Sisäänpääsymaksu 7 €, alle 2-vuotiaat maksutta.


Tuusula

Koiramäen Pajutalli on sisustuskauppa, jonka pihapiirissä on leikkipaikkoja ja paljon nähtävää sekä minipossuja ja kaneja. Pajutalli on avoinna tiistaista perjantaihin klo 11.30-18.30 ja lauantaina sekä sunnuntaina klo 11-18. Tila on suljettu maanantaisin. Vapaa pääsy.

Ilmatorjuntamuseon pihapiirissä asustaa kesäkaudella 2019 lampaita maisemanhoitotöissä. Lisätiedot museon sivuilta.


Vihti

Hennolan kotieläinpihassa Vihdin Ojakkalassa asuu hevosia, vuohia, lampaita, lehmiä, possuja, pupuja, koiria, kissoja ja lintuja. Kotieläinpiha on avoinna kesäkaudella 2019 kesä-elokuussa joka päivä klo 11-18. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 10 €, lapsilta (1-12v.) 8 €.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Eläimiä kaupungissa”