Perheiden kaupunkipolut: Öljysäiliö 468

Haluatko eksyä uusille poluille ja löytää jotain uutta? Katsoa Helsinkiä toisin silmin? Kääntyä risteyksestä toiseen suuntaan? Perheiden kaupunkipolut ovat juuri tätä varten! Kaupunkipolut vievät uusiin kaupunginosiin, uusiin paikkoihin ja auttavat sekä inspiroivat seikkailemaan kotikaupungissa tai vierailemaan turistina uusilla kulmilla. Perheiden kaupunkipolut ovat restonomiopiskelija Heidi Säynätkari lopputyönään kehittelemä uudenlainen matkailukonsepti Helsingin kaupunginosiin. Lopputyönä luodut neljä kaupunkipolkua saavat nyt seurakseen uusia ja erilaisia polkuja ympäri kaupunkia.


Valotaideteos Öljysäiliö 468:n kulmilla Kruunuvuorenrannassa

Uutta Kruunuvuorenrannan kaupunginosaa rakennetaan Katajanokan vastarannalle, vain muutamien kilometrien päähän Kauppatorilta linnuntietä mitattuna. Vanhan öljysataman paikalle rakentuvan asuinalueen maamerkkinä toimii ainutlaatuinen nähtävyys, vanhaan öljysataman aikaiseen säiliöön tehty valotaideteos Öljysäiliö 468, joka loistaa Kruunuvuorenrannan kärjessä pimeinä vuodenaikoina. Myös kesäkuukausina tämän valkoisen jättiläisen voi bongata niin ohi kulkevista risteilyaluksista kuin Suomenlinnan lautaltakin. Öljysäiliön ympäristö on myös kaikille avointa ulkoilualuetta ja sen edustata löytyy myös picnic-pöytiä eväsretkiä varten. Öljysataman rannasta aukeaa näköalat niin Suomenlinnaan, Katajanokalle, Korkeasaareen kuin Kalasataman tornitaloihinkin.

Öljysäiliö 468:n kallioilta voi tähyillä kaupunkia sekä ihmetellä taidetta.

Öljysäiliö 468:n valotaideteoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta ja se valmistui World Design Capital Helsinki 2012 vuonna ilahduttamaan kaikkia helsinkiläisiä ja täällä vierailevia. Teos on kerännyt kiitosta ja palkintoja myös kansainvälisissä kilpailuissa ja julkaisuissa. Öljysäiliötä on myös mahdollista vuokrata Helsingin kaupungilta omaa tapahtumaa varten.

Öljysäiliö 468:n valotaideteos lokakuussa 2021.

Päivitys: Seuraavan kerran Öljysäiliö on avoinna yleisölle syksyllä 2022, mutta täällä kannattaa vierailla myös muina aukoina ja kokeilla säiliön äänimaailmaa huhuilemalla oven raosta.

Syksyisin syys-lokakuussa Öljysäiliöllä järjestetään valotaidetapahtuma, jolloin säiliön ovet ovat avoinna yleisölle ja valotaideteoksen ympärille on rakennettu viime vuosina myös elämysteos avointen ovien tapahtuman aikaan. Öljysäiliön sisällä on ainutlaatuinen äänimaailma ja -tunnelma, joka kannattaa kokea avointen ovien tapahtumassa.

Lokakuussa 2021 säiliöllä pääsee kokemaan taas uudenlaisen elämyksen, kun Siilo soi: Utu – Unien Tila -teos on avoinna yleisölle. Valoa, ääntä ja usvaa yhdistävä teos on avoinna yleisölle neljän päivän ajana 14.10.-17.10.2021 klo 17-22 ja vuonna 2021 myös säiliön sisälle pääsee vierailemaan. Lisätietoja tapahtuman fb-sivulta.

Päivitys 13.10.2021: Pienten Helsinki pääsi kokemaan teoksen ennakkonäytöksessä ja pienille vieraille kannattaa varata mukaan kuulusuojaimet tai ihmetellä teosta Öljysäiliön ulkopuolella. Myös sää oli niemen kärjessä taas selkeästi sisämaata kylmempi, joten kannattaa pukeutua lämpimästi. Teos poikkeaa aiemmasta ja tilaa Öljysäiliö 468:n sisällä on tänä vuonna huomattavasti vähemmän, joten jonottamiseen kannattaa varautua.

Öljysäiliö 468:n sisällä vierailija kohtaa ainutlaatuisen äänimaailman.
Säiliöllä kannattaa vierailla myös lasten kanssa.
Öljysäiliö 468.

Öljysäiliön ympäristössä kannattaa vierailla myös muina vuodenaikoina: kallioilta voi tähystellä Helsingin keskustaan ja Suomenlinnan majakan valoa, bongailla ohi kulkevia veneitä ja laivoja, katsella keväisin ranta-alueella viihtyviä joutsenperheitä ja nähdä hyvällä tuurilla vilauksen vaikka rannoilla saalistavasta hylkeestä. Säiliön äänimaailmaa pääsee kokeilemaan huhuilemalla sen oviaukosta ja kuuntelemalla kaikua, vaikka sisään ei juuri sillä hetkellä pääsisikään. Öljysäiliön rannasta voi myös löytää Jälkiä-äänitoksesta kertovan taideteoksen, kallion päältä muuta taidetta. Sää Öljysäiliöllä on usein tuulinen, joten tämä kannattaa huomioida ennen retkeä! 

Jälkiä-ääniteoksen taideteoksen voi löytää Öljysäiliön pihapiiristä.
Auringonlasku Öljysäiliön rannassa.

Kulku Öljysäiliölle on esteetön ja pääosa reitistä on asfaltoitu sekä valaistu. Lähimmältä bussipysäkiltä (pysäkin nimi Haakoninlahdenkatu ja siitä kulkevat bussit 88 ja ruuhka-aikoinan 88B) matkaa säiliölle on noin 500 metriä, parkkipaikkoja löytyy noin sadan metrin päästä Saaristolaivastonkadulta.

Lue myös Pienten Helsingin aiempi juttu alueelta: Eväsretkellä Kruunuvuoren huipulla!

Näkymä Kruunuvuorelta etelään. Alhaalla Öljysäiliö 468.

Kruunuvuorenrannan eli valon kaupunginosan muut valotaideteokset löytyvät asuinkortteleiden pihoilta ja niiden jäljille löytää kaupungin sivuilla olevan kartan avulla. Ainakaan lokakuussa 2021 kaikkia alueen valotaideteoksia ei ole vielä lisätty kaupungin kartalle, joten uudemmille pihoilla kannattaa rohkeasti kurkistella pimeän aikaan.

Kruunuvuorenrannan eli valon kaupunginosan muut valotaideteokset
löytyvät asuinkortteleiden pihoilta.

Pienten Helsinki -sovelluksena puhelimeen!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraathan jo Pienten Helsinkiä?
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa
Pienten Helsinki TwitterissäJätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Perheiden kaupunkipolut: Öljysäiliö 468”