Mainos

Helsingin saaret: Lammassaari ja Kuusiluoto

Ruskaretki Lammassaareen ja Kuusiluodolle

Julkaistu 25.8.2018

Huom! Kuusiluodon pitkospuita uusitaan parhaillaan, joten luodolle ei välttämättä pääse vierailemaan (tilanne 16.6.2024).

Helsingin saaret on sarja helpoista saarikohteista lasten kanssa. Sarjassa esitellään Pienten Helsingin taustatiimin suosikkeja ympäri kaupunkia. 

Päivitys 2023: Kesälampaat saapuivat Kuusiluodolle 29.5.2023 MUTTA livahtivat jo samana päivänä karkuun portin jäädessä auki. Uusia lampaita odotellaan saareen (tilanne 3.6.2023).
Huomaathan, että kesälampaat ovat aluksi säikkyjä uudessa ympäristössä, joten lähestythän niitä rauhallisesti. 
Jutun kuvat Lammassaaresta ja Kuusiluodolta ovat kesäkuulta ja syksyltä 2017.

Mainos

Huom! Keväisin ja syksyisin Kuusiluodon pitkospuut saattavat olla veden alla, joten ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkastaa esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta meriveden korkeus. Jos meriveden korkeus on alle + 20 cm, Kuusiluodolle pääsee lenkkereilla. 

Pornaistenniemi on hieno luontokohde.
Pornaistenniemi on hieno luontokohde. Kuva kesäkuulta 2017.

Lammassaari ja Kuusiluoto ovat pieniä saaria Vanhankaupunginlahdella. Saaret ovat kaupungin omistamia ja kaikille avoimia virkistysalueita, mutta Lammassaaressa on myös yksityiskäyttöön vuokrattuja kesämaja-alueita. Saarella saa kuitenkin liikkua polkuja pitkin vapaasti, ihmetellä luontoa ja eläimiä lintutorneista ja seikkailla pitkospuureitillä.
Lammassaareen johtavat uudet, leveät pitkospuut, joten retki onnistuu vaikka rattaiden tai pyörätuolin kanssa. Esteettömälle lintulavallekin voi kärrätä pienen rattaissa, mutta pidempään seikkailuun kannattaa varustatua esimerkiksi kantorepulla – etenkin jos matkaa haluaa jatkaa viereiselle Kuusiluodolle, jonka pitkospuut ovat vanhemmat ja huomattavasti kapeammat.

Lammassaareen johtavat pitkospuut syksyllä 2017.
Lammassaareen johtavat pitkospuut syksyllä 2017.

Lammassaaren pitkospuureitti lähtee Pornaistenniemeltä ja matka niemen läpi pitkospuille kulkee läpi upean koivumetsän ja yli pienten puusiltojen. Pitkospuilla riittää ihmeteltävää ja katsottavaa. Lammassaaressa kannattaa kiivetä myös lintutorniin ja yrittää tähystellä rantakaislikkoon.

Näkymä Lammassaaren lintutornista.
Näkymä Lammassaaren lintutornista.

Retkeä kannattaa ehdottomasti jatkaa myös Kuusiluodolle, sillä luodolla asuu ja liikkuu kesäisin ja syksyisin lampaita! Päivitys toukokuussa 2022: Kesälampaat ovat saapuneet Kuusiluodolle toukuussa 28.5.2022  ja heidät voi tavata luodolla syys-lokakuuhun saakka. Huomaathan, että kesälampaat ovat aluksi säikkyjä uudessa ympäristössä, joten lähestythän niitä rauhallisesti. Kuusiluodolle johtava pitkospuureitti lähtee Lammassaaren keskustan puoleisesta kulmasta ja vie läpi korkean kaislikon. Jätimme siis rattaat Lammassaaren puolelle parkkiin ja matka jatkui pienimmän retkeläisen osalta kantorepussa. Kokonaisuudessaan retki on elämys jo matkan osalta: harvan pääkaupungin keskustan tuntumassa pääsee tälläiselle seikkailulle!

Kuusiluodolle johtavat pitkospuut.
Kuusiluodolle johtavat pitkospuut.

Kuusiluodolle saavuttaessa pitää muistaa sulkea saaren vievä portti, sillä lampaat kulkevat saaressa vapaina. Ehdimme kävellä hetken saarella ja kiivetä kalliolle, mutta lampaista ei näkynyt merkkiäkään. Ehkä lampaat olivatkin vain huhua? Näin ei onneksi ollut, kallion päältä maasta löytyi ensimmäiset jäljet saaren elämästä ja edessä avautui hieno näköala Helsinkin keskustan suuntaan. Muutaman askeleen päästa näkyviin tulivat odotetut saarelaiset: kolme lammasta!

Kuusiluodon lampaita syksyllä 2017.
Kuusiluodon lampaita syksyllä 2017.

Kalliolla lekottelevat lampaat ovat todella kesyjä, eivätkä näyttäneet ottavan minkäänlaista ongelmaa, vaikka joku kävi välillä niitä silittelemässä. Hetken levon jälkeen lauma lähti kuitenkin hiljakseen liikkeelle läheiseen metsään. Seurasimme pienen matkan päässä lampaiden touhuja ja ihmettelimme luodon luontoa. Saarelle liikkuessa kannattaa valita esimerkiksi eväsretkipaikka tarkasti, sillä lampaat ovat jättäneet jälkensä ympäri saarta ;). Me söimme eväät korkean kallion päällä ja yritimme laskea Kalasataman nostureita. Huomaa kuitenkin, että Kuusiluoto on luonnonsaari jossa ei ole esimerkiksi roskiksia, joten eväsroskat tulee kuljettaa takaisin mantereelle.

Mainos
Lammasmetsässä Kuusiluodolla syksyllä 2017.
Lammasmetsässä Kuusiluodolla syksyllä 2017.

Lammassaari ja Kuusiluoto ovat helmiä keskellä Helsinkiä. Ne ovat myös ehdottoman hyviä retkikohteita lasten kanssa seikkailuun. Lammassaaressa pystyy liikkumaan rattailla esimerkiksi lintutornille ja -lavalle asti, joten retkelle voi lähteä varsin helposti. Kuusiluodolle matka on toki haastavampi, mutta isompien lasten kanssa tai kyytiläinen kantorepussa matka tännekään ei ole ylivoimainen ja ehdottomasti vaivan arvoinen. Matkaa Vanhankaupungin koskelta Kuusiluodolle kertyy pari-kolme kilometriä.
Lammassaareen vievät pitkospuut on uusittu muutama vuosi sitten ja tämän ansiosta saareen pääsee nyt esteettömästi. Kuusiluodolle vievät vielä vanhemmat ja huomattavasti kapeammat pitkospuut.

En tiedä miten kuvailisin retkeä. Upea elämys, mutta oikeastaan sitä ei voi verrata mihinkään. En keksi toista paikkaa, jossa kirjaimellisesti keskeltä kaupunkia löytyy tälläinen luontokohde. Tai oikeastaan kaksi hienoa luontokohdetta.

Kuusiluodon lampaat lähtevät talvilomalle usein syys-lokakuussa.

Kuusiluodon kauneutta syksyllä 2017.
Kuusiluodon kauneutta syksyllä 2017.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
#pientenhelsinki

Seuraa Pienten Helsinkiä!
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 ajatuksia aiheesta “Helsingin saaret: Lammassaari ja Kuusiluoto”

Real Cookie Bannerin evästelisäosa Wordpressiin