Uimapaikkoja heinä-elokuun helteillä

Uimapaikkoja Helsingissä ja lähiseudulla

Julkaistu 14.7.2018, juttua päivitetty kesän 2019 tiedoilla.
Vinkit kesälle 2020 löydät täältä!

Suuret sinilevälautat peittivät heinä-elokuussa 2018 Suomenlahden ja Helsingin uimarannat olivat heinäkuun helteiden myötä pääosin myrkyllisen sinilevän peittämiä niin, ettei uimista vedessä suositeltu. Tästä syystä Pienten Helsinki kokosi listan uimapaikoista, joissa uiminen onnistuu myös hellesäällä vailla huolta sinilevästä. Jutun tiedot on päivitetty ennakoiden myös tulevaa kesän 2019 osalta, sillä parilla uimarannalla on tehty jo ensimmäiset sinilevähavainnot.

Sinilevätilanteen seuranta

Helsingin ja pääkaupunkiseudun uimarantojen levätilanne löytyy Ulkoliikuntapalvelusta, johon esimerkiksi kaupungin uimarantojen uimavalvojat ilmoittavat aistinvaraisista havainnoistaan.

Järvien ja merialueiden levätilannetta seurataan viranomaisten toimesta Järvi- ja meriwiki-palvelussa.

Sipoon, Porvoon ja Loviisan uimavesien laatua voi seurata täältä.

Uimapaikan tilanne pitää aina tarkistaa ennen uimista myös silmämääräisesti, sillä sinilevätilanne vaihtelee hyvinkin nopeasti.

Sinilevättömiä uimapaikkoja

Leikkipuistojen kahluualtaat ovat lasten uimapaikkoja arkisin. Leikkipuistojen altaissa ei ole vettä viikonloppuisin tai puistojen kesäsulun aikana. Kahluualtaiden uimakausi päättyy 2.8.2019, mutta ne leikkipuistot joissa on esimerkiksi vesisuihkuja, saattavat pitää suihkuja päällä myös tämän jälkeen.

Tapiolassa (Espoo) on heinäkuussa 2019 uudelleen avattu kahluuallas pienille. Kahluuallas on avoinna päivittäin klo 10-18 ja paikalla on myös uimavalvoja. Säiden salliessa täällä polskitaan syyskuun puoliväliin saakka.

Pirkkolan Plotti on luonnonpohjainen uimapaikka lapsille: vesisuihku, vesiliukumäki, leikkipaikka ja kioski. Vesi on kloorattua ja sitä vaihdetaan aika ajoin, joten sinileväongelmaa Plotilla ei ole. Plotin lähin HSL:n bussipysäkki on Pirjontiellä, autolla tullessa pysäköintipaikkoja on Pirjontieltä sekä uimahallin parkkipaikalla. Plotille kannattaa varata mukaan uimakellukkeet uimataidottomille. Plotin uimakausi alkaa 3.6.2019 ja päättyy 12.8.2019. 

Uimastadionin maauimalassa on myös oma allas lapsille. Sisäänpääsymaksu. Uimastadionin uintikausi alkoi 12.5.2019 ja päättyy 15.9.2019.

Kumpulan maauimalassa on matala kahluuallas aivan pienimille sekä lastenallas. Sisäänpääsymaksu. Kumpulan maauimalan uintikausi alkoi 26.5.2019 ja päättyy 25.8.2019.

Allas Sea Pool Kauppatorin laidalla, lapsille oma 60 cm syvä allas. Sisäänpääsymaksu.

Leppävaaran maauimala Espoossa on suosittu uimapaikka lasten kanssa. Sisäänpääsymaksu.

Joensuun tila Sipoon Söderkullassa on toimiva kesänviettopaikka lyhyen matkan päästä Helsingistä. Uimarannan vesi tulee joesta, joten täällä vesi pysyy usein hyvälaatuisena. Mahdollisuus vuokrata kajakkeja, SUP-lautoja, pienveneitä ja harrastaa rantalentistä ja frisbeegolfia pientä maksua vastaan. Kahvila ja nuotiopaikka, johon polttopuita myydään kahvilassa. Lisätietoa Joensuun tilan sivuilta.

Myös Sipoon Pilvijärvellä ja Taasjärvellä vesi pysyi levättömänä kesän 2018 sinileväkaudella.

Kokonniemen maauimala Porvoossa on myös hyvä vaihtoehto.

Hiekkakuoppien uimapaikoilla vesi on usein viileämpää eikä sinilevää muodostu niin herkästi. Koska hiekkakuopat eivät useinkaan ole virallisia uimapaikkoja, veden laatua ei pääosin seurata eikä rannoilla ole esimerkiksi valvontaa. Hiekkakuoppa-uimapaikkoja ovat esimerkiksi Vetokannas Vantaalla, Häklin hiekkakuoppa Tuusulassa, Vessöön hiekkakuoppa Porvoossa ja Störsvikin hiekkakuoppa Siuntiossa.

Strömforsin ruukin alueelta Ruotsinpyhtäältä löytyy pieni ja turvallinen uimapaikka Kymijoen rannalta. Reilun tunnin matkan päässä Helsingistä oleva ruukki on hyvä päiväretkikohde lasten kanssa ja alueelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa. Uimisen lisäksi kannattaa ainakin käydä ruukkimuseossa.


Pienten Helsingin Kesä Helsingissä -sarja vie monien seikkailujen Helsinkiin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Uimapaikkoja heinä-elokuun helteillä”