Joulunaika ja uusivuosi 2021-2022 Helsingissä lasten kanssa

Mitä tehdä ja minne mennä lasten kanssa jouluviikolla sekä joulun välipäivinä ja uutenavuotena Helsingissä ja lähiseudulla? Joulutunnelmaa etsitään ainakin toistaiseksi harmaasta Helsingissä vuonna 2021 osin edelleen hieman perinteistä poiketen eri tavalla yhä edelleen vallitsevan poikkeistilan vuoksi. Onneksi kaikkia perinteitä ei ole peruttu ja hienoja elämyksiä on tarjolla omatoimisesti koettavaksi yllättävän paljon! Ihaile siis Espan puiston valoporoja, seikkaile Linnoitustontun reitillä ja Uutelan tähtipolulla, koe Seurasaaren joulupolku omatoimisesti ja pyöri vielä jouluviikolla Tuomaan markkinoiden karusellissa!

HUOM! Varmistathan aina viimeisimmät tapahtumatiedot sekä
mahdolliset muutoksen järjestäjän sivuilta. Osaan tapahtumista
saatetaan vaatia koronapassia yli 16-vuotiailta.

Jutun kansikuvassa Pienten Helsingin piperiversio Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:sta, joka on myös kokemisen arvoinen paikka!


Valoja kaupungissa

Helsingin puistoja ja katuja sekä rakennuksia valaistaan tuomaan valoa pimeyteen ja joulun tunnelmaa kaupunkiin. Keskuskadun valaistut joulukuuset, Espan puiston valot ja eläinhahmot, Aleksanterinkadun joulukadun valot sekä useissa kauppakeskuksissa ja niiden ympäristöissä loistavat lukuisat jouluvalot ja erilaiset joulukoristeet.

Vanhankaupunginkoksen patoa valaistaan LED-värivaloin elokuusta toukokuuhun. Valojen väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan (vuoden 2021 valaituksesta ei ole täyttä varmuutta).

Lux Korkeasaari järjestetään 25.12.2021-9.1.2022, jolloin eläintarha on avoinna päivittäin kello 10-19. Sisäänpääsymaksu.


Jouluikkunoita

Suuret kauppakeskukset ovat perinteisesti koristaneet jouluikkunoitaan myös lasten makuun sopiviksi. Jouluklassikko, keskustan Stockmannin satuikkuna on tänäkin vuonna ihana elämys ja jouluikkunaa pääsee ihastelemaan aina loppiaiseen saakka Aleksanterinkadun ja Keskuskadun kulmassa. Myös esimerkiksi Kluuvikadun Fazerin jouluikkunaa kannattaa käydä katsomassa.

Helsingin Joulun Joulupolku-seikkailu ydinkeskustassa vie tarinalliselle jouluseikkailulle. Joulupolku-tarina on kuljettavissa ja katsottavissa NFC- tai QR-koodin kautta 19.12.2021 asti.


Joulunajan tapahtumia ja tekemistä

Minne tällä viikolla -juttusarjasta löytyy päiväkohtaisia vinkkejä ainakin viikolla 50 asti.

Joulunajan myyjäisiä ja markkinoita -listaus.

Tuomaan markkinat Kauppatorilla 27.11.—22.12.2021. Markkinoilla lapsia ilahduttaa tänäkin vuonna perinteinen karuselli. Vapaa pääsy.

Uutelan Tähtipolku

Uutelan Tähtipolku on taas koettavissa Uutelan rantareitillä! Tänä vuonna Tähtipolun rasteille johdattaa mobiilikartta eli maastossa ole rastimerkkejä.

Seurasaaren joulupolku

Seurasaaren omatoimisella joulupolulla pääsee seikkailemaan rastien avulla joulun välipäivinäkin. Osan Seurasaaren joulupolusta voi kokea myös virtuaalisesti.

Nukketeatteria Talvipuutarhassa

Nukketeatteri Sytkyt: Pähkinänsärkijä -nukketeatteiesitys Talvipuutarhassa (Hammarskjöldintie 1 A). Esitykseen on vapaa pääsy.

Esitysajat:
Tiistai 21.12.2021 klo 9.30 ja klo 10.30
Sunnuntai 26.12.2021 klo 13 ja 15
Sunnuntai 2.1.2022 klo 13 ja klo 15 peruttu
Torstai 6.1.2022 klo 13 ja klo 15 
peruttu

Myös Talvipuutarha on avoinna yleisölle joulunaikaan. Tarkemmat aukioloajat puutarhan sivuilta. Vapaa pääsy.

Linnoitustontun reitti Suomenlinnassa

Linnoitustontun reittiä Suomenlinnassa 27.11.2021-6.1.2022.
Linnoitustontun reitti on omatoiminen tehtäväpolku, jonka varrella voi seurata tonttujen puuhia eri puolilla talvista linnoitusta. Kartta ja opasteet johdattavat pisteisiin, joista jokainen kertoo Suomenlinnan tonttujen touhuista. Reitti alkaa Rantakasarmin matkailuneuvonnasta.

Linnoituksen joulu Suomenlinnassa 6.1.2020 saakka.

Tapaninpäivän rekiajelu

Tapaninpäivänä Seurasaaresn juhlakentällä on hevosajuri klo 14-17. Kelistä riippuen ajellaan joko reellä tai kärryillä. Ajelumaksu on 5 €/henkilö. Ajelulle on säävaraus ja pakkasraja -15 C!. Seurasaaressa Juhlakentän kioski (11-16) grilleineen ja Kahvihuone Mieritz (11-16) palvelevat myös asiakkaita.

Kirjastoon

Jouluaattona 24.12.2021 avoinna ovat Entressen kirjasto (Espoo) klo 8–16, Kallion kirjasto klo 10-16 ja Rikhardinkadun kirjasto klo 10–16 sekä osa omatoimikirjastoista. Lisätietoja kirjastojen joulun ja uudenvuoden aukioloajoista löytyy Helmetin sivulta.


Eläinten joulu

Haltialan kotieläintilalla voi nähdä kotieläimiä ulkotarhoissa myös joulukuussa. Falkullassa lehmät ja hevoset ulkoilevat sään salliessa yleensä päivittäin noin klo 10-14.30, Haltialassa pitkin päivää. Myös Haltialan leikkipaikka on Pienten Helsingi tietojen mukaan avoinna. Haltialan sisätilat pysyvät suljettuina, Fallkullan kotieläintila on suljettu poikkeustilan vuoksi yleisöltä.

Korkeasaaren eläintarha on avoinna myös joulun aikaan.

Lux Korkeasaari järjestetään 25.12.2021-9.1.2022, jolloin eläintarha on avoinna päivittäin kello 10-19. Sisäänpääsymaksu.


Tekemistä ja koettavaa kotoa käsin

Ensimmäinen balettielämys lasten kanssa kotisohvalla? Kansallisbaletin lapsille sopivia esityksiä on katsottavissa Stage24 -palvelussa.

Yle Areenassa löytyy joulun kunniaksi suomalaisia lastenelokuvia! Piente Helsinki suosittelee erityisesti Jarin ja Karin joulutarinaa, joka on kuvattu upealla Söderskärin majakkasaarella.


Ulkoilemaan ja liikkumaan

Leikkipuistoon

Vinkit parhaisiin leikkipaikoihin sekä uusimpien leikkipaikkojen esittely löytyvät Pienten Helsingistä.

Luistelemaan ja laskettelemaan

Luistelemaan? Useilla Helsingin, Espoon ja Vantaan teko- ja luonnonjääradoilla pääsee on luistelemaan! Tekojääradoilla luistellaan tänäkin vuonna maksutta. Ajankohtaiset kenttien kuntotiedot löytyvät Ulkoliikunta.fi -palvelusta.

Laskettelemaan pääsee jo osassa Etelä-Suomea. Ajankohtaiset rinnetiedot löytyvät Ski.fi -palvelusta.

Suunnistamaan

Tontturallin lasten rastit etsittävissä Maunulassa 1. – 31.12.2021.

Espoon puolella Lasten rastit löytyvät Puolarmaarissa koko joulukuun ajan.

Espoossa Villa Elfvikin metsässä taskulamppusuunnistusta tiistaina 28.12.2021 klo 15-18.

Espoossa Karhusaaren metsässä järjestetään taskulamppusuunnistusta torstaina 30.12.2021 klo 15-18.

Seikkaile Helsingissä

Oletko jo bongannut uudet Supercellin pelihahmot Jätkäsaaresta?
Supercellin peleistä tutut hahmot ilahduttavat Jätkäsaarenlaiturilla peliyhtiö pääkonttorin edessä ja kurkkivat ympäröivien rakennusten katoilta ohikulkijoita.Läheltä Supercelliä löytyy myös useita kivoja leikkipaikkoja. Lisää muista Jätkäsaaren nähtävyyksistä voi lukea Pienten Helsingissä aiemmin Jätkäsaari-jutusta.

Uunisaari Kaivopuiston edustalla on saanut siltayhteyden talvikuukausiksi ja kallioisella saarella voi tähystellä horisonttiin ja ihmetellä ohi kulkevia laivoja sekä rannan tyrskyjä.

Omatoimiselle talviretkelle kauas kauppojen jouluruuhkista kannataa suunnata esimerkiksi pitkospuita pitkin Lammassaareen, Suomenlinnan linnoitukseen, Kruunuvuorenlammen rauhaan tai Kivinokan poluille. Lisää vinkkejä Helsingin seikkailuille löytyy Pienten Helsingin Helsingin paikat -jutusta.

Retkeile lähiseudulla

Retkeillä voi myös jouluna! Sipoonkorpi, Nuuksio, Luukki ja Talosaari ovat mahtavia retkipaikkoja myös talvella. Eväät reppuun ja lämmintä päälle!

Sipoonkorvesta löytyy esimerkiksi helppokulkuinen Tasakallio – Storträsk reitti sekä ennen Ponun perinnnepostia -reittinä tunnettu Byabäckenin luontopolku, joka vie grillipaikalle ja kodalle lämmittelemään. Vinkki kokemuksen pohjalta: pienten kanssa Byabäckenin reitti kannattaa kulkea alusta grillipaikalle ja palata samaa reittiä takaisin, ei siis kiertää reittiä ympäri. Grillipaikalta on löytynyt yleensä hyvin valmiita polttupuita, joten tulitikut ja eväät mukaan.

Myös Kuusijärveltä Sipoonkorpeen lähtevää reittiä kannattaa kokeilla ja kokea samalla uusi siltayhteys kansallispuistoon.

Uusia ja mielenkiintoisia retkipaikkoja löytyy myös Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen kohteista.


Jouluisia kaupunkeja lähiseudulla

Ainakin Porvoo, Loviisa, Tammisaari (ja Tammasaaren ihana Tonttupolku), Fiskarsin kylä (ja kylän keskellä hieno leikkapaikka!) Raaseporissa sekä Mathildedal ovat panostaneet joulun ajan tunnelmaan.

Muista myös Pienten Suomen reissuvinkkikartta, josta löytyy sopivia kohdevinkkejä myös talvikaudelle! Pienten Suomi on Pienten Helsingin pikkusisko, joka vinkkaa tekemistä ja kokemista koko Suomessa. Mukana myös paljon vinkkejä lähiseudulle ja päiväretkiin sekä suuri parhaiden leikkipaikkojen listaus ympäri Suomen!


Uusivuosi 2022 Helsingissä ja lähiseudulla

Vinkit uudenvuoden viettoon lasten kanssa on siirretty TÄNNE.


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on pienten-helsinki-logo.png
Seuraa Pienten Helsinki:
Pienten Helsinki Facebookissa
Pienten Helsinki Instagramissa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.