Mainos

Helsingin saaret: Syksyinen Talosaari

Salainen Talosaari, Husö

Julkaistu 24.9.2017

Syksyinen Talosaari (Husö) itäisessä Helsingissä tarjosi todellisen luontoretken, kun suuntasimme ihastelemaan syksyistä luontoa sienisaaliin toivossa. Paikka on tuttu kesäisiltä retkiltä, joten ensimmäinen syysretki tarjosi todellisia luontoelämyksiä kesään verrattuna. Sienet jäivät metsään, mutta muuten retki olikin unohtumaton: hevosia, muuttolintuja, käärmeitä, jättimäisiä muurahaisten kekoja ja kaksi piisaminpesää (ja jossain lähellä vaanivia piisameja).

Talosaaren ulkoilureitti kulkee vanhojen lehtipuiden varjossa.

Talosaari on Helsingin kaupungin omistama ulkoilualue noin kymmenen kilometriä Itäkeskuksesta itään uutta Porvoontietä pitkin. Talosaarentien risteykseen pääsee HSL:n bussilla, mutta tästä on edelleen kävelymatkaa useita kilometrejä, joten tällä kertaa retkikohteen tavoittaa parhaiten autolla tai esimerkiksi polkupyörällä. Talosaaressa sijaitsee Husön ratsastuskeskus, jonka parkkipaikalta ulkoilureitti lähtee. Näin ollen retkikohde on mitä parhain lasten näkökulmasta: Jo heti alussa voi nähdä (lähes) varmasti hevosia! Ja hienoja hevosia näimmekin, sillä olimme syksyisenä päivänä paikan ainoat retkeilijät ja hevoset selvästi kaipasivat seuraa. Hevosiin tai ainakin hevosten kengänjälkiin törmää myös ulkoilureitillä, kun tilan ratsastajat liikkuvat samoilla reiteillä.

Talosaari on Helsingin kaupungin ulkoilualue.

Syksyinen retkemme alkoi rauhallisesti hevosia ihaillen. Kävelimme reitin toiseen päähän, jossa tutulla rannalla oli tarkoitus syödä retkieväät. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun huomio kiinnittyi rannan symmetrisiin kaislakasoihin. Pikainen googlaus tuotti tulokset: Piisaminpesiä! Seuraava lause sai ottamaan pari askelta taakse ”Piisami puolustaa pesäänsä agressiivisesti”. Niinpä eväiden syöntipaikka vaihtui nopeasti pienen matkan päähän kivirannalle, jossa odotti seuraava yllätys: kivenkolossa syysauringosta nauttiva kyy. Lopulta eväät syötiin rattaissa ihaillen ohi lentäviä muuttolintuja.

Talosaaren kaislikkoranta, jossa kesäisin voi kahlailla.

Paluumatkalla tien reunasta voi bongata kaksi suurta muurahaispesää ja muurahaisten tietunnelin vanhan puunrungon sisällä. Näitä uskaltaa onneksi katsoa ja ihmetellä myös lähempää. Lasten näkökulmasta retki oli todellinen elämys: tunnissa näimme syksyisen luonnon lisäksi eläimiä ja kuuntelimme meren ääniä. Parkkipaikalla saimme vielä yhden luontoelämyksen lisää: hirvikärpäsiä asuu näinkin lähellä Helsingin hulinaa!
Talosaaren ainutlaatuisuus piilee juuri yksinkertaisissa asioissa: paikka ei ole järin suuri, mutta silti siinä on jotain ainutlaatuista. Lasten kanssa kohde on mainio: selkeä maasto kutsuu tutkimaan ja seikkailemaan ja pienimmätkin pääsevät mukaan vaikka vaunuissa nukkuen.

Muurahaisten paritalo.

Talosaaresta löytyy hienoja vanhoja lehtipuita, havumetsää, merenrantoja ja suuria kaislikoita. Ennen täällä oli myös hoidettu uimapaikka, mutta nyt olemme vain kahlailleet rantakaislikossa kesäisin. Talosaaren niemen kärjestä voi nähdä Vuosaaren sataman nosturit, niin lähellä mutta silti niin kaukana paikka sijaitsee. Mahdollisuus kulkea rattailla, hevoset ja täydellinen luonnonrauha ja vaihteleva luonto ovat syitä suositella paikkaa perheiden retkikohteeksi. Talosaari on ehdottomasti käymisen arvoinen!

Ulkoiluretti vie myös merenrantaan, josta avautuu upea saaristonäkymä.

Huom! Jos vierailet Talosaaressa ja löydät jutussa mainitut piisaminpesät, annathan heille pesärauhan ja ihailet kauempaa? Talosaaren yksi ainutlaatuinen piirre piilee juuri näissä paikan asukkaissa 😉

Muuttolintuja.

Vinkki: Jos jatkaa uutta Porvoontietä pienen matkan Sipoon puolella, löytyy tien laidasta viehättävä leipomokahvila N’avetta ja Gumbostrandin rannasta ravintola N’avetan Laituri. Myös kotileipomo Keidas -kahvilaa voi suositella, sijaitsee Gumbontien risteyksessä uuden Porvoontien varrella!


Lisää retkivinkkejä Pienten Helsingin sivuilta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ajatus aiheesta “Helsingin saaret: Syksyinen Talosaari”